Rodičia, čo si myslíte o tomto videu?
Čo si myslíte o tomto videu? https://www.youtube.com/shorts/hAmqELIYpqA
@zuzana76 z časti s tebou súhlasím...
Nesúhlasím s tým, že na niekoho platí len po zlom. Absolútne nie.
Vrahovia sa nimi nestavajú výchovou. Ak už, tak jej nedostatkom. Zvyčajne je vsak za tým nejaký druh traumy, pričom sa musí naplniť x ďalších faktorov, aby človek vraždil - musí vojsť kľúč do zamku, ako myslím, že hovorieval známy forenzny psychiater Svetozar Droba.
Je potvrdené, že vrahovia majú nejaký gen, ktorý akoby bol zodpovedný za besnenie. Avšak, tento gén má značná časť populácie, ktorá nevrazdi.. toto potvrdzuje jedno - predispozície môžu existovať. Avšak, aby sa naplnili, je potrebne ešte splniť x ďalších podmienok..
Žiaden človek sa nerodí v jadre zlý. Ale na každého z nás vplýva obrovské množstvo faktorov, ktoré nás a nadu osobnosť formujú.
@beronsche ja si myslim, ze Olga Hepnarova bola autistka, alebo teda tam urcite bola porucha osobnosti a jej matka detto. Mozno u nej sa vychovou dalo zvratit aspon to, aby nikoho nezabila, nemyslim si vsak, ze by sme z nej vykresali ineho cloveka, ktori by mal rad ludi, len by sme teda asi mohli eliminovat tuto tragediu.
@beronsche ja si myslim, ze Olga Hepnarova bola autistka, alebo teda tam urcite bola porucha osobnosti a jej matka detto. Mozno u nej sa vychovou dalo zvratit aspon to, aby nikoho nezabila, nemyslim si vsak, ze by sme z nej vykresali ineho cloveka, ktori by mal rad ludi, len by sme teda asi mohli eliminovat tuto tragediu.
@zuzana76 pri ľuďoch s diagnózou je situácia samozrejme odlišná..
@beronsche https://is.muni.cz/th/i2ybb/Diplomova_praca_emp... empatia je scasti vrodena, da sa treningom zlepsit, vycibrit, pri traumach ju mozeme stratit. Ale podla mna ludia s poruchou osobnosti mozu byt na tom aj tak, ze im empatia uplne chyba a ani sa ju nedokazu naucit, pretoze sa vobec nevedia vcitit do druheho. Ani vychova nedokaze napravit vsetko. Neexistuje dokonala vychova a v kazdej situacii je potrebne nieco ine. Vychovu treba sit na mieru na kazdeho jedinca. Su ludia na ktorych plati po dobrom a ludia na ktorych plati po zlom. Nezmenis to ani vychovou, ten clovek reaguje jednoducho len na tresty, lebo cela jeho osobnost je tak nastavena. Takze ja plosne s fyzickymi trestami nesuhlasim, ale v urcitych situaciach a u urcitych jedincov je jedine toto moznost. Napr, vrahovia, nemyslim, ze sa stali vrahmi len vychovou, uz v ich jadre tam bolo nieco zle a ani najdokonalejsia vychova sita im na mieru by z nich neurobila dobrych ludi.
@zuzana76 A teda vrahovia a takí boli problémoví často odmala a teda proste ak na nich nič nefungovalo je možné že rodičia to riešili niekedy zo zúfalstva aj tvrdšie alebo proste tá genetika, že psychicky ok rodičia neboli a preto boli agresívni na celý svet a ani to dieťa nebolo psychicky ok nikdy lebo má gény po nich. A zase aj ktovie koľko je na tom pravdy a koľko prikreslené, lebo keby niekoho zabijem a hrozí mi vysoký trest asi by som veľmi rada to zhodila na výchovu a rodičov a teda by som veľmi premýšľala nad každou ich chybou aby som proste obmäkčila súd, je to proste normálne, v zúfalstve by som možno nejaké veci aj dokreslila aby pôsobili horšie... Ale napríklad opačne nejaký úspešný lekár alebo podnikateľ nemá prečo hľadať špinu na rodičov a ich výchovné chyby a preto sa o nich nedozvieme. Ale taký vrah alebo človek čo v živote sa nevie zaradiť ich hľadať bude rád...
@zuzana76 pri ľuďoch s diagnózou je situácia samozrejme odlišná..
@beronsche ale tych je velmi vela, velmi vela aj rodicov (ktorych teraz sudime) je nediagnostikovanych, taki by nedokazali dat vela krat ani inu vychovu nie pre opakovanie vzorcov, ale aj kvoli svojej osobnosti a diagnozam. Minimalne medzi 40-tnikmi a 50-tnikmi je velmi malo ludi realne diagnostikovanych a su tam urcite autisti, ADHD, rozne psychiatricke diagnozy, ktore nie su na prvy pohlad tak zavažne a skryvaju sa za pojem cudactvo.
@zuzana76 to že jednotlivec niečo robil, alebo nerobil nemá väčšiu výpovednú hodnotu.
Aký trest dáš malému dieťaťu? Nuz išla by som cestou prirodzeného dôsledku.
Dieťa má udrelo? Chytím mu ruku a vážne poviem "nie", toto ma bolí a odchadzam z dosahu. Dieťa udrie iné dieťa? Dôrazne poviem, že iny ľudia sa biť nesmú a s tým mojim odchádzam. To je jeho "trest" za nevhodne správanie.
Čize krátke, stručne a jasne vysvetlenie, bez privelkej pozornosti (to by sa mohlo dieťaťu páčiť), plus prirodzený dôsledok.
A áno, úplne súhlasím, že nájsť správnu cestu je veľmi ťažké...
@beronsche ja si myslim, ze vacsina ludi skusa toto ako prvu moznost, dohodnut sa.
@zuzana76 A teda vrahovia a takí boli problémoví často odmala a teda proste ak na nich nič nefungovalo je možné že rodičia to riešili niekedy zo zúfalstva aj tvrdšie alebo proste tá genetika, že psychicky ok rodičia neboli a preto boli agresívni na celý svet a ani to dieťa nebolo psychicky ok nikdy lebo má gény po nich. A zase aj ktovie koľko je na tom pravdy a koľko prikreslené, lebo keby niekoho zabijem a hrozí mi vysoký trest asi by som veľmi rada to zhodila na výchovu a rodičov a teda by som veľmi premýšľala nad každou ich chybou aby som proste obmäkčila súd, je to proste normálne, v zúfalstve by som možno nejaké veci aj dokreslila aby pôsobili horšie... Ale napríklad opačne nejaký úspešný lekár alebo podnikateľ nemá prečo hľadať špinu na rodičov a ich výchovné chyby a preto sa o nich nedozvieme. Ale taký vrah alebo človek čo v živote sa nevie zaradiť ich hľadať bude rád...
@marsmykkok obmakcila súd? Nuž, takto to veru nefunguje.
Plus, často sú to ľudia neschopní vyšších citov (bez empatie), čiže tam spytovanie svedomia nehrozí..
@beronsche ale tych je velmi vela, velmi vela aj rodicov (ktorych teraz sudime) je nediagnostikovanych, taki by nedokazali dat vela krat ani inu vychovu nie pre opakovanie vzorcov, ale aj kvoli svojej osobnosti a diagnozam. Minimalne medzi 40-tnikmi a 50-tnikmi je velmi malo ludi realne diagnostikovanych a su tam urcite autisti, ADHD, rozne psychiatricke diagnozy, ktore nie su na prvy pohlad tak zavažne a skryvaju sa za pojem cudactvo.
@zuzana76 nuž, ja tu ale nikoho nesudim. Snažím sa písať vecne a vo všeobecnosti.
Najľahšie sa vzdy vychováva cudzie dieťa. Su rozne deti a aj rôzni rodičia. A nikto nema dar poznať a vediet správnu výchovu, aj ked si to často kazdy z nas mysli. A to, ze rodičia nezvládajú výchovu. No ano, často nezvládajú a aby som povedala aj ja ju často nezvladam a robim veľa chyb.
@zuzana76 nuž, ja tu ale nikoho nesudim. Snažím sa písať vecne a vo všeobecnosti.
@beronsche tak treba teda pripustit, ze bohuzial ani ti rodicia nemaju kapacitu, moznost a schopnost nieco zmenit, aj napriek tomu, ze su dospeli, lebo ich vlastna osobnost a diagnoza nepusti. Preto sa ja nevyjadrujem k fyzickym trestom a neriesim, co je dobre pre ine deti. Cize vlastne tym skryto akceptujem ich vychovu, ktora moze zahrnat aj fyzicke tresty.
@beronsche tak treba teda pripustit, ze bohuzial ani ti rodicia nemaju kapacitu, moznost a schopnost nieco zmenit, aj napriek tomu, ze su dospeli, lebo ich vlastna osobnost a diagnoza nepusti. Preto sa ja nevyjadrujem k fyzickym trestom a neriesim, co je dobre pre ine deti. Cize vlastne tym skryto akceptujem ich vychovu, ktora moze zahrnat aj fyzicke tresty.
@zuzana76 súhlasím, avšak práve preto, že mnohí to nevidia sami, je potrebné o škodlivosti fyz.trestov hovoriť..
Ako inak sa to dostane do povedomia spoločnosti?
@beronsche co si ale myslim, ze sme sa posunuli uz ovela viac. Napr v nasich rodinnych historkach sa traduje, ze nejaky moj vzdialeny pribuzny zabil svoju postihnutu dceru, pisal sa rok okolo 1900-1910. Nikto to neriesil, lebo vraj spadla, ale vsetko bolo inak. On mal agresivnu a nasilnu povahu. Aj dalsia generacia bola taka. V oboch pripadoch prislo aj k rozvodu. Dalsia generacia uz bola o nieco miernejsia, ale znaky agresivity este nejake boli a sucasna generacia je uz na tom ovela lepsie. Prispel k tomu jednak dostatok informacii, vyspelejsia medicina, vzdelanie, plus v kazdej nasledujucej generacii lepsi zivotny partner.
@zuzana76 súhlasím, avšak práve preto, že mnohí to nevidia sami, je potrebné o škodlivosti fyz.trestov hovoriť..
Ako inak sa to dostane do povedomia spoločnosti?
@beronsche ja suhlasim, ale ide o suhru roznych faktorov, staci, ze si niekto vyberie za partnera nejakeho nasilnika a sme v haji.
@beronsche co si ale myslim, ze sme sa posunuli uz ovela viac. Napr v nasich rodinnych historkach sa traduje, ze nejaky moj vzdialeny pribuzny zabil svoju postihnutu dceru, pisal sa rok okolo 1900-1910. Nikto to neriesil, lebo vraj spadla, ale vsetko bolo inak. On mal agresivnu a nasilnu povahu. Aj dalsia generacia bola taka. V oboch pripadoch prislo aj k rozvodu. Dalsia generacia uz bola o nieco miernejsia, ale znaky agresivity este nejake boli a sucasna generacia je uz na tom ovela lepsie. Prispel k tomu jednak dostatok informacii, vyspelejsia medicina, vzdelanie, plus v kazdej nasledujucej generacii lepsi zivotny partner.
@zuzana76 áno, určite sme sa posunuli.
Len to jednak ide pomaly a tiež je problémom, že niektorí sa preklopili k opačnému extrému, akým je benevolencia a kult dieťaťa.
Tak, partnerov si vyberáme sami, podľa toho, akí sme, z akej primárnej rodiny pochádzame a čo sme prezili.. tiež platí, ze je na každom, či bude násilie na vlastnom dieťati zo stránok partnera akceptovať.. ľahké to nie je, to je pravda. Skôr naopak.
Vnimam to ako upadok spolocnosti.
@zuzana76 a ďakujem za fajn diskusiu.
Táto téma sa na koníku zvykne zvrhnúť minimalne k uštipačnosti, ak nie horšie.
@beronsche vdaka aj tebe. Ja si napr na sebe tiez uvedomujem, ze ako som pisala, nejaka zbytkova agresivita este aj vo mne drieme, zrejme zdedena z tej rodinnej vlastnosti, avsak nie som uz fyzicky agresivna, to vobec, ale nejaka pasivna agresia by sa nasla urcite. Ja si to uvedomujem a snazim sa s tym pracovat.
@beronsche vdaka aj tebe. Ja si napr na sebe tiez uvedomujem, ze ako som pisala, nejaka zbytkova agresivita este aj vo mne drieme, zrejme zdedena z tej rodinnej vlastnosti, avsak nie som uz fyzicky agresivna, to vobec, ale nejaka pasivna agresia by sa nasla urcite. Ja si to uvedomujem a snazim sa s tym pracovat.
@zuzana76 mám to úplne rovnako....základ je si problém uvedomovať. 🙂

@beronsche ani ja som sa nehadzala na zem a ani nemala amoky, mama vzdy hovorila, ze som bola velmi dobre dieta, hrala som sa, kreslila si a citala neskor. Moja mama bola dost prisna, urcite by mi povedala, ze nieco nebolo ok. Moje deti detto, nemavali amoky, ani sa nehadzali na zem, starsi bol uz od malicka ako dospelak, vzdy sa s nim dalo rozumne dohodnut, co si pamatam. To je ale osobnostou, cize som nikdy nemusela pouzit trest.
@zuzana76 to že jednotlivec niečo robil, alebo nerobil nemá väčšiu výpovednú hodnotu.
Aký trest dáš malému dieťaťu? Nuz išla by som cestou prirodzeného dôsledku.
Dieťa má udrelo? Chytím mu ruku a vážne poviem "nie", toto ma bolí a odchadzam z dosahu. Dieťa udrie iné dieťa? Dôrazne poviem, že iny ľudia sa biť nesmú a s tým mojim odchádzam. To je jeho "trest" za nevhodne správanie.
Čize krátke, stručne a jasne vysvetlenie, bez privelkej pozornosti (to by sa mohlo dieťaťu páčiť), plus prirodzený dôsledok.
A áno, úplne súhlasím, že nájsť správnu cestu je veľmi ťažké...