Rušenie denného kludu
ahojte....bývame v paneláku,,,susedia niekedy v noci po 22.hod...ale teraz už aj častejšie cez deň..rušia denný aj nočný kľud(púšťaním hlasnej hudby, spievaním)..nedá sa pozerať ani TV...či (náhodou) si zdriemnúť poobede....čo odporúčate?proti nim...(už párkrát boli upozornený po 22.hod ale sa len usmiali...a pokračovali dalej hlasnou hudbou...)čo by ste poradili
@janulka2811 kym nerobia bordel a vytrznosti velmi s nimi nepohnu
@janulka2811 Ako a v akom zakone alebo VZN je definovany denny klud?
@dianadia I cez den sa maju susedia chovať tak aby nerusili ostatných.A to ze ludia sú v tom,ze sa musi dodržať iba nočný kľud je hlúposť.
@janulka2811 Das mi teda prosim odkaz na nejake pravne ustanovenie o dennom klude?
Ano, nesmies nad mieru obtazovat susedov a pod, ale na to su normy, aka je hranica hluku, to ti mozu prist premerat a bezne pustanie hudby, spev a podobny "denny ruch" nie je porusenie ziadnych zakonov.
@janulka2811 Nerozumiemtejto odpovedi, asi nebola urcena mne. Odpovies mi na to, co som sa ta pytala?
Ohanas sa dennym kludom, ze take nieco existuje, tak ti hovorim ze neexistuje, ale ak ano, tak prosim daj link na nejake zakonne ustanovenie denneho kludu.
@fokuska jasne,ze existuje.domovy denny klud,je to v domovom.poriadku,ktory visia v panelakoch...nemozes nadmieru obtazovat svojich susedov ani hlukom.ani.smradom atd...takze si to.nastuduj...pretoze kazdy,kto.obtazuje,zasahuje do.prav inych vlastnikov...autorke.odporucam volat opakovae policiu
@fokuska
Pokiaľ susedia robia nadmerný hluk v nočných hodinách, porušujú paragraf 47 zákona o priestupkoch – rušenie nočného pokoja – príslušným orgánom na riešenie je polícia a obvodný úrad.
V inom prípade rušenia denného kľudu je potrebné sa obrátiť na obecný úrad alebo súdy,kde bude sused či susedia v riešení.
@janulka2811 Nepytala som sa na nocny ale denny klud. V zakone nie je ustanoveny pojem denny klud, ale vidim ze nechces to pochopit co pisem.
@savmebej Ano, ved to pisem, ze su normy, ze nesmu byt susedia nad mieru obtazovani - ale su normy na hluk, a ak tie nie su prekrocene, tak nejde o priestupok.
Po dalsie - nie kazdy ma takto definovany domovy poriadok, nejedna sa teda o celoplosne nariadenie, ale ide o to ako to ma ktory bytovy dom. My napriklad ho ani nemame nikde vyveseny, vobec som s nim nebola oboznamena :D
Takze este raz - neobtazovanie susedov nie je zakonny pojem "denny klud" - a to je to o com cely cas pisem.
@fokuska dobre buď v tom,nebudem tu ďalej písať že treba dodržať aj denný kľud,keď vidím že nechápes pointu,no autorke som poradila dobre a nech sa už sama zariadi alebo nech im to trpí.
Viem čo píšem,preto sa opakujem a jediný kto to nepochopil si ty,nie ja.
Neviem o tom, že je nejaký zákon o rušenie denného kľudu. Ak nerátame nejaké hlučné prace, prerábky bytov, vŕtanie a podobne, čo by prakticky mali majitelia bytu vopred oznámiť ( prejav slušnosti? ), i keď mám pocit, že túto náležitosť zákon neukladá .
Iné je však rušenie nočného kľudu, ktorý je daný zákonom... (22:00-6:00) .
Aj tu som si však myslela, že ľudia nepochadzajú z divých zvierat, slušnosť, empatia človeku napomenie, že 20hodina je už čas stíšiť hlučnosť, byť empatický voči iným a podobne...
Ale čo, keď sme vyrastli v dobe plnej egoizmu, myslenia na seba, bez štipky tolerancie, empatie. tak človek, ktorý by rád uvidal stíšenie od susedov, lebo bol tak vychovaný,i napriek tomu, že vyrastal v dome, , tak musi pretrpiet rozne hýrenia susedov do 22hod, ktore častokrat pretiahli do 23 ak nie neskor...
Stačilo zavolať raz políciu.Aspon po tej 22hej si dávaju bacha...
@janulka2811 ty nechapes pointu - cez den sa spravat slusne a neobtazovat susedov - ano
- pojem denny klud - v zakone neexistuje
Toto je pointa
@fokuska ok buď v tom ... 😂😂😂🙋
@sense ano ale u nas na svk to neexistuje. ani nedele, co je skoda. aj ked obchody zatvorili cez sviatky tak ludia piskovali. kazdy ma na haku a robi si co chce a neexistuje zato postih ☹
@janulka2811 policia nemusi prist 6x a kym nerobia vytrznosti, tak len pridu upozornia. vobec to nie je riesenie. to ale hovorim o nocnom klude, cez den prakticky nemas ziadne moznosti ako to riesit. iba sa pokusit s nimi dohodnut
ahojte, zapojim sa do diskusie, nakolko moji rodicia maju problem prave s rusenim cez den. Oproti ich bytovke je sukromne parkovisko a majitel parkoviska tam kazdy jeden vikend od jari az do jesene vykonava hlucne prace. Napr. vybura kusok dlazby a polozi novu, cisti vysokotlakovym pristrojom kamenne casti parkoviska a pod... Trva to kazdu jednu sobotu a nedelu (ked je vonku pekne) vzdy cca od 7:00 do 14:00. Ked sa mu snazili majitelia bytov dohovorit, tak ich vysmial, ze nech ho daju na sud ☹ pritom je to taky hluk, ze clovek vobec nemoze mat otvorene okno, a samozrejme rano o 7:00 mate kazdy vikend budicek. Da sa s tym nieco robit?
@sandri vy sa mozete obratit na prislusnu obec/urad. podat staznost a riesit to cez sudy. je to an dlhe lakte, ale skusit treba
@fokuska "v obcianskom zakoniku je to definovane velmi slabo: vlastník alebo najomca nesmie neprimerane zasahovať do práv iných osôb. Každému vlastníkovi je uložená všeobecná povinnosť zdržať sa všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv." no lenze preukazanie toho obtazovania je velmi zlozite a vacsinou skoncis na sude, ktory ani nemusis vyhrat ☹
@sandri ak byvaju v dubravke tak ma VZN z r. 2015 o stavebnych pracach a udrzbe zelene.pred par dnami som to tu niekde citovala.ak inde treba si pozruet vzn obce mesta mestskej casti alebo na nich tlacit aby to riesili a urobili osvetu.pripadne speavca bytov by mohol vyzvat vlastnikov aby neobtazovali nad mieru ostatnych obyvatelov a vlastnikov
@vitez poznam to voooobec nic nepomohlo, len sme roky trpeli, synovia aj pani - hlasna hudba - ludovky. podvecer a v noci bitky a riadne, sused - alkoholik, trvalo to asi 30 rokov ...az kym sused nezomrel
ony nam doporucovali odstahovat sa!!!!!!!
na stastie mame chalupu a v nej klud
Zdravím mám taký problém bývam sa poschodí mám osem mesačného syna cez deň je v choditku ale susedke dole to vady že je v choditku vraj jej to dole trochu hučí cez deň hovorí že zavolá políciu že je cez deň v choditku čo mám robiť

Volat štátnych aj 6x za noc,ich to nahneva a budu davat pokuty plua budu určite volaný na obvodný urad na preriesenie neustáleho rušenia.