Súčasná situácia v Rusku očami veterána vojny
Veterán afganskej vojny povedal všetko správne.
V roku 1985 bolo snom dostať sa do Afganistanu. Slúžilo nás tam veľa chalanov. V tom čase som žil v Kirgizsku. Tí, čo sa vrátili z Afganistanu, si odtiaľ priviezli dvojkazetové Sharpy a inú nevídanú a neslýchanú techniku. Neviem, či si to kúpili sami na trhu, alebo to "vzali" z dedín, ale bolo jasné, že v tej krajine bolo zásobovanie lepšie. Tiež všetky druhy oblečenia, džínsy, tričká...
Ale v roku 1988 som sa nedostal do Afganistanu, bol som povolaný slúžiť v Nemecku. Kde som videl, ako žijú východní Nemci pod dohľadom vojsk ZSSR a aké autá jazdia zo Západného Berlína po cestách východného Nemecka.
Už vtedy som si začal klásť otázku: - ako je to možné? To sme ich porazili? Mimochodom, to bolo prvýkrát, čo som videl toaletný papier. Utierať sa s ním bola taká škoda. Bol biely a jemný, presne ako teraz "Zeva." Dovtedy som si myslel, že celý svet si utiera zadok novinami!
Afganci sa potom začali vracať, začalo sa im nepáčiť, mnohí začali vydierať, niektorí išli do väzenia za bitky, opilosť. Potom sa vrátili z väzenia, bili sa päsťami do pŕs, že sú hrdinovia... A boli obávaní ale nie vážení. Samozrejme, boli aj normálni, ktorých psychika bola neporušená, aj keď boli zranení...
Potom začala čečenská vojna a všetko sa zopakovalo...
A potom je hrôzostrašné čo i len si predstaviť, ako sa Rusko celé desaťročia vyškrabe z tejto riti... Vojna s Ukrajinou trvá už dva roky a väčšina Rusov vôbec nič nepochopilo a nechce rozumieť. Dlhé roky hovorili, že sme veľmoc, no teraz je ťažké priznať, že sedíme na dne žumpy...
Prosím...Toto napísal skúsený človek - rus.
Ale náš tupý dvojzubý priemerný rusofil to vie lepšie.
Predsa Blboš Blabla neklame.
Aj Edo Chmuľo prikyvuje.
- Rusko je múdre, Rusko je krásne! A vy rusofobovia mlčte, a nič sa vám nestane!
@diewcatqoo nepojdu nikdy, im je dobre pod hnusnou EU a NATO
Každá krajina má nejakého klauna. My máme Blahu a Chmelára.
@princkrason ono stačí pozerať dokumenty máš dosť a história neklame,len sa opakuje.
Všetkým odporúčam prečítať si knihu Zinkoví chlapci od Svetlany Alexijevič. Sú to výpovede vojakov (účastníkov) rusko-afgánskej vojny v 80.tych rokoch, matiek a manželiek vojakov. Tam človek získa veľmi autentický obraz o Rusku a ideológii, ktorú sa silou mocou snaží natesnať všade, kde to ide.
@yoxinka
@princkrason aj film 9.rota. pozerala som ho s rukami na očiach
Blbos Blaha velmi dobre vie ake je ruzzko. On len hovori z coho ma prospech. Pred par rokmi bol progresivec a liberal, ktory chodil na pride pochody. Potom zistil, ze takto nezbohatne, tak sa stal uzitocny idiot pre Fica a jeho lumpenbandu. Zopar milionov sa pre neho urcite najde, za taku spinu a hnoj a sracky co mu isli z huby pocas kampane. Cisty hnoj. Dufam, ze jeho zenu aspon hanba fackuje, akeho ma doma bezcharakterneho c.uja. Dufam, ze jej Blbos vecer nezne sepka do uska, ze je ruzzka ku..va. Tak ako to mal vo zvyku na p. prezidentku, ktorej nesiaha ani po clenky.
@stanulienkat problem nie je Blaha , ale jeho volici a to je des a hruza ja to nechapem kde sme ako spolocnost zlyhali
@princkrason odporúčam prečítať knihu Juraja Buzalku Postsedliaci. Vysvetľuje mnohé o slovenskej povahe, resp. o dôvodoch, prečo nám naši spoluobčania zvolili túto čvargu
A ani jeden z nich nema rusky notebook, rusky mobil, nejazdi na ruskom aute a nepise tie svoje bludy na ruske socialne siete. Ani na dovolenky nechodia do Ruska....
Moja firma umožnila hneď po vypuknutí vojny kolegom z Ruska relokáciu do EU (samozrejme aj tým z UA).
Rozprávala som sa s jedným z Petrohradu: deti sa mu nepodarilo dostať do EU, ma dcéry na ZŠ, manželka je s ním. Mnohí EU zákazníci si vyslovene nepraju konzultantov z RU kvôli bezpečnosti, tak sa cíti ako 2.trieda, hoci je senior. je mu smutno a hanbí sa za svoju vlasť. Boji sa, ze už neuvidí rodičov, on oficiálne môže pricestovať naspäť, ale je tam riziko, ze ho hneď pošlú na front. Všade si musí dávať pozor na jazyk, lebo nevie, kto počúva. Nikomu nič nespravil, chcel modernú rusku spoločnosť. Namiesto toho je vyhnancom a ľudia, ktorí chvália Rusko, chvália tu časť, ktorá mu zničila zivot.
Blaha v živote nikdy s bežným Rusom nehovoril.
@tetapetra
bohuzial takych normalnych rusov je zial malo , tvoj kolega, to je ako prd do stromovky
@princkrason preco nejdes z svojimi vylevmi na Smetie, tam zo smrtiakom árpadom si notovat.
Co teba po rusoch, patras, kto im odpalil Nordstream🔥? Kolko mas rokov? Chod na Slavin, kolki nastrocni preliali pre takeho nanichodnika svoju krv. Chod na vakzal alebo bahnhof, pusti si tam Stavaj strana agromnaja a prevez sa dobytciakom tisicky km akoze na frontu, s vecami ako v 1940 ako oni.... Potom frkaj na rusov, ty geroj. Nadavas tu na IV reich, nie a preco? Makrela, ta ti zavarila, wir schafen das, wir haben platz. Videli sme tu megakulturu z ceremonialu LOH frenchkalifatu, aj tu fentan. z LA a dakujeme.
@ahhola to je čo za prispevok? Ačohentizmus ako z ucebnice
Áno Rusko je krásna krajina ale jeho správca,vodca je ... .uj 😆
@ahhola bravooo! Pľuješ rovnaké jedovaté a nezmyselné sliny ako Blaha a Fico. Môžeš byť na seba pyšná
@princkrason na denniku N je dnes zaujimavy clanok
@carolynka nadpis slusne pomuva, ze ich volici su idioti. To my ale vieme. Oni vsetci veria, ze sa tam uzasne zije, ale na dovolenku tam nikto nejde. A zit uz duplom.😆
@stanulienkat ani na dovolenku, ani pracovat. Radsej idu do EU alebo USA, preco asi? 🤔
@ahhola
1. Rusko by nikoho neoslobodilo, keby ich armádu nezásobovali Američania.
2. V Rusku sa II. svetová vojna vníma ako veľká vlastencká, každý Rus sa učí, že v 1945 Rusi porazili fašistov - SAMI, IBA ONI. Touto lžou tam žijú celé generácie.
3. Na tom Slavíne je pochovaný kadekto, ale zväčša sú to vojaci armád malých republík sovietskeho zväzu, vrátane veľkého množstva Ukrajincov.
4. Pokiaľ ti vadil ceremoniál, choď si do milovaného Ruska vyskúšať ich kultúru, kde sa okrem Moskvy, Petrohradu žije ako v 18. storočí - bez infraštruktúry, bez elektriny, bez kanalizácie, bez tečúcej vody, všetci tam milujú svoju vlasť a Putina … takže tam celkom zapadneš.

Kazdy, kto ospevuje tuto zem zaslubenu, by si mal ist na par mesiacov vyskusat zit tam. Nie do Moskvy, ani Petrohradu, ale niekam na vidiek, kde uvidi, ako zije vacsina Rusov.