S kým sa môžem porozprávať o náboženstvách?

hederamonstera
8. dec 2020

Ahojte, chcem sa opytat - nie som veriaca, radim sa k ateistom ale dlhsie sa venujem duchovnym myslienkam (nie konkretne nabozenstvo), ich podstate a dospela som k tomu, ze vsetky odkazuju k tomu jednemu - Bohu/zdroju/zivotu/Pravde/Bytiu (akokolvek sa to nazve) a rada by som sa porozpravala s niekym o podstate nabozenstiev - rozmyslala som, ze pojdem za jednym knazom, ktory mi pride taky otvorenejsi k diskusii a roznym nazorom.
Myslite, ze mozem? Vobec netusim ako tieto institucie funguju, tak ci to nebude blbe, ze by som prisla len na takuto vseobecnu diskusiu s tym, ze vlastne vsetky nabozenstva su rovnake len sa lisia v uceniach ako to dosiahnut? Ako zabit ego (to je podla mna vyznam zivota a myslienka vsetkych nabozenstiev)
Alebo co by ste mi poradili? Nejaka kniha, dokument?
dakujem 🙂

tomika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maria1678
8. dec 2020

@hederamonstera samozrejme, že môžeš ísť za kňazom na nezáväznú debatu, určite to uvíta a bude rád 🙂

cubo2
8. dec 2020

Ak sa chces rozpravat o Bohu, tak knaz bude urcite dobre miesto pre teba.. Pises, ze si ateistka, preco sa chces obracat k Bohu? Neviem ake duchovne myslienky si citas, ale ak sa tam spomina Boh tak potom je to nabozenska / krestanska literatura.. Ak hladas zmysel zivota na Zemi, tak ten je jednoduchy, evolucny - adaptovat sa, prezit, rozmnozit sa. Tento zmysel maju vsetky zive veci na Zemi (aj rastliny, aj zivocichy aj ludia)...

metuzalem
8. dec 2020

Mne skor pride ze take tie hlavne nabozenstva su dost odlisne, budhizmus, hinduizmus, islam i kresťanstvo, ta ich podstata je odlisna. Myslím ze hladaju dobro, stastie, lasku ale nedá sa to zovseobecnit iba tak ze verim v nieco co nas prevysuje, nejaky zdroj ku ktoremu treba hladat cestu. Náboženstvo je aj o nastaveni cloveka ako chce zit, konat a prezivat kazdy den, tak aby bol stastny a aby mu to davalo zmysel. Vela ludi hlada zmysel zivota , nestaci mu rano sa zobudit, najest sa zabavit a vecer spat. Niekto siahne po drogach, aby zazil nieco nadpozemske. Alebo chce zazit stav nejakeho osvietenia kedy bude uz spokojny so vsetkym. Knih na tieto temy je vela, nejde ani o to ci siahnes hned po tej "spravnej" ale hlavne je si utvoriť svoj nazor a zistit, co je presne to, co hladas a co ti da zmysel.

eri444
8. dec 2020

Podľa mňa keď oslovíš kňaza, tak sa s tebou rád na túto tému pobaví.

hederamonstera
autor
8. dec 2020

@metuzalem ja si praveze myslim, ze odlisna je ich cesta (prikazania, sposob zivota, pravidla) ale ciel je rovnaky - najviac sa priklanam k budhizmu ale potrebujem si nastudovat ostatne nabozenstva (viem daco malo o krestanstve ale o inych velmi nie). Podla mna si aj napisala to, co som napisala - ciel je ocistit sa od ega (myslienky, falosne ja) a najst cestu k pravemu Ja - Bohu/vesmiru/zdroju/laske/stastiu (su to rozne nazvy pre to iste) atd. Aspon takto tomu rozumiem ale potrebujem diskusiu, lebo sa mozem mylit.

hederamonstera
autor
8. dec 2020

@cubo2 skor duchovna literatura ale myslim si, ze Boh a ine nazvy pre pravu podstatu sa lisia podla nabozenstva/duchovna.

hederamonstera
autor
8. dec 2020

@maria1678
@eri444 naozaj? Asi to skusim 🙂 dakujem

metuzalem
8. dec 2020

@hederamonstera najlepsia cesta od ega je podla mna pomoc druhym ludom, kludne skus aj dobrovolnictvo v hospici, alebo detskom domove ak mas nieco take poblizku. Ale urcite aj rozhovor s knazom nie je zla myslienka, pripadne ist na duchovnu put, ja som bola dvakrat na puti raz cykloput a raz pesia do Santiago de compostela...fajne sa da pokecat

eri444
8. dec 2020

@hederamonstera veď za to nič nedáš, buď ti povie že sa s tebou o tom rozprávať nebude alebo si sadnete a pokecáte o tom.

maria1678
8. dec 2020

@hederamonstera určite, však aj na to sú kňazi, aby pomohli nájsť cestu tým , ktorí hľadajú, nemaj žiadne obavy🙂

silvija1702
8. dec 2020

Ahoj. Ja som pokrstená ako kresťan (ako väčšina, po narodení). A naozaj som aj chodila do kostola a skúšala tú vieru prežívať. Ale vôbec nič mi to nedalo. Tieto témy ma stále zaujímali a študovala som ich. Ja naozaj verím, že niečo vyššie je... Možno Boh, spoločné vedomie, vesmír.... Nech si to nazve ako kto chce. Ale neverím, že je to tak ako v kresťanstve. Študovala som veľa (ako samouk) a dospela som k tomu (PODĽA MŇA) , že kresťanstvo je tomu,, zmyslu života " asi aj najďalej.

vulka
8. dec 2020

@hederamonstera Ja si mylím, že kňaz ťa síce možno vypočuje, ale pošle do ... alebo bude presviedčať, že len kresťanstvo je OK. Raz som sa zaujímala o to, čo sa učia žiaci na náboženstve na strednej škole. Naivne som si myslela, že napríklad aj o podstate iných náboženstiev.Aspoň trošku. Učiteľka bola doslova šokovaná. Že to rozhodne nie. V žiadnom prípade.

silvija1702
8. dec 2020

Za kňazom (kresťanským) by som ja osobne nešla. Bude ťa len presviedčať, že to jeho náboženstvo je jediné pravé. Je to vlastne jeho práca.

silvija1702
8. dec 2020

Inak tu na koníkovi je fajn skupina Medzi nebom a zemou. Možno ťa k niečomu privedie.

anaj_janka
8. dec 2020

ja som tiež hladala vzťah s Bohom a dnes môžem povedať, že ho mám - nebojím sa smrti, lebo viem kam idem a komu som uverila a s kým žiejem. Ved o to ide, vrátit sa k Bohu. My nemôžeme sa ocistit ale Pán Ježiš Boží Syn prisiel a ukázal nám vzor akými máme k sebe byť. Božie slovo mi je zrozumitelne, napr. tu je koren problému - srdce cloveka: "lebo z vnútra z ludského srdca vychádzajú zlé myslienky, ,cudzoložstvá, smilstvá, vraždy, krádeže, ...zlé oko, ...všetky tieto zlé veci vychádzajú z vnútra človeka a poškvrnujú cloveka .... clovek je hriešny. Potrebuje niekoho kto ho z toho očistí a zaplatí za nase zlé správanie, (normálne ako sud, ked uzna cloveka vinneho tak nesmie pravopaltný rozsudok) a to zniesol Pán Ježiš na kriízi, aby sme my dnes mohli mať skutočný vzťah s Ním po tom čo od neho dostanes nové srdce - dobré schopné milovať aj nepriatelov i tých ktorí ti zle robia a to je to vítazstvo a je to medzi tebou a Bohom - "Dám svoj zákon do ich vnútornosti a napísem ho na ich srdce a budem im Bohom a oni mi budú ludom." Boh je milosrdny, zhovievavy a predovsetkym nie je socha, ani iný výtvor ludských ruk. Cítaj Bozie slovo a zacni Jánovým evanjl., kto hladla najde, toto je trocha dlsie ale ak vydrzis do konca uvidis zázrak -

https://www.youtube.com/watch?v=kByut1KUGpE

🙂

hederamonstera
autor
8. dec 2020

@silvija1702
@vulka tiez mi to napadlo ale mozno by mi stacilo s nim aj ked len o krestanstve - co je jeho cielom a pytat sa a tak. Preto som rozmyslala aj nad tymto knazom, lebo je mlady a pride mi taky otvoreny myslienkam (mali sme u neho predmanzelsku pripravu). Nas knaz ( v nasej dedine) je stary a taky velmi vazny a "diktatorsky" - za nim by som nesla.
Ale zatial popozeram zdroje, ktore mi tu ostatni nechali a rozhodnem sa podla toho, ci to este budem potrebovat.
🙂

hederamonstera
autor
8. dec 2020

@silvija1702 naozaj? a preco? mozme kludne aj do spravy, ked by sa ti chcelo. 🙂

annazozelenehodomu1
8. dec 2020

@hederamonstera začni chodiť na sv.omše, ak túžiš po Bohu on sa Ti dá spoznať,............... niekedy nečakaným spôsobom. Čítala som taký príbeh: Na výstave bol obraz na ktorom boli dvere na ktorých chýbala klučka a pred nimi bol namaľovaný Ježiš. Keď išli upozorniť autora obrazu na chybu, že dverám chýba kľučka, povedal : to su dvere do ľudského srdca, Ježiš stojí pred dverami a čaká, ale kľučka je len zvnútra a je to človek, ktorý môže otvoriť dvere a pustiť Ježiša dovnútra. Tak stisni kľučku 🙂 A co sa týka kníh tak na začiatok autor Bruno Ferrero má ich viac, ak chceš pohľadaj .

hederamonstera
autor
8. dec 2020

@annazozelenehodomu1 ja po nom netuzim, ja som ho nasla (ja nim som, ako vsetci) 🙂 len som zvedava ci je to to, o com hovoria vsetky nabozenstva a to co maju spolocne 🙂
dakujem za tip na knihu, urcite pozriem.

goodidea
8. dec 2020

@hederamonstera Ja som bol povedal: Bohovia ste a synovia Najvyššieho vy všetci.
Žalmy 82:6

hederamonstera
autor
8. dec 2020

@goodidea 🙂

silvija1702
8. dec 2020

Tak preto, že kresťanstvo tu existuje,, len'' cca 2000 rokov. Existuje nespočetné veľa apokryfov [neschválene evanjelia], ktoré vtedajším duchovným nepasovali. Biblia je vlastne len akýsi výňatok, toho všetkého. A na koncile v roku 325 v Nikae vlastne asi cca 300 biskupov odhlasovalo, že Ježišova podstata [prirodzenosť] je troj jediná. Čiže otec, syn a duch Svätý. Tak nehovorím, že Ježiš ako osoba nemohol existovať, mohol.... Ale papuskovia si vlastne odhlasovali, že je nesmrteľný atď.
Ďalej prečo vlastne kresťanstvo by malo byť tým pravým? Čo ostatní ľudia, ktorí žili dávno pred Ježišom? Nemali ani len šancu sa obrátiť na kresťanstvo.... Sú kde? V pekle? Všetke oveľa staršie náboženstva ako hinduizmus, budhizmus, židovstvo a pod. vznikom kresťanstva akoby stratili priepustku do neba?

silvija1702
8. dec 2020

A ono, keď už si spomínala ten pokec s farárom. Ono niečo také ako stredoveká inkvizicia stále existuje. Teraz sa to volá Kongregácia pre náuku viery. Ono upalovať už neupaľujú, ale taky neposlusný farár sa kľudne môže dostať na koberček.

anaj_janka
8. dec 2020

@silvija1702 rozdiel je medzi rimsko-katolíckym nábozenstvom - kde nieco robis aby si si zasluzil nebo a zlo sa akoze prikrylo a krestanstvom - "Ja som cesta, pravda a život". Bol raz jeden novinár, ktorý siel proti Bohu biblii - otazky, ktoré sa pýtal kauza viery, kauza svoritel a kauza Kristus, su tam aj tvoje otázky. pa

silvija1702
8. dec 2020

@anaj_janka akože nechápem, aký novinár, kde. A aký je rozdiel medzi rimo a kresťanstvom (neviem akým).

anaj_janka
8. dec 2020

@silvija1702 Autor je Lee Strobel https://www.najlacnejsie-knihy.sk/kniha/kauza-k...

Boh (ktorý je dobrý, spravodlivý, vysvetluje zmysl zivota, poukazuje za akým učelom bol človek stvorený a čo robiť aby dosiahol pokoj)
No a náboženstvá su založené na snahe cloveka priblížiť sa k Bohu .... v náboženstve je to ako obchod niečo robís, alebo niekedy nerobis, prinásas nejaké obete, snazis sa byt dobrý, niekam ides a za to si "kupis" nebo - vsupenku do neba,
Krestanstvo je opak. Boh prichádza za clovekom. Boh je svaty a spravodlivý a clovek je hriesny, nemoze sa priblížit k Bohu (priklad aj ked neviem ci bude podareny prepac - ked stupis do psieho .... tak urcite to nechces donies domov) tak Boh nemoze k sebe pustit do neba cloveka, hoc sa snazi konat dobro, ale predsa klesa, potrebuje sa ocistit - dostat nové srdce! Preto prišiel On z neba, aby bol v tých istých podmienkach a skusil si nás udel a predsa On nikdy neklesol (citil hlad ako my a predsa nikdy nikomu neublizil, hovoril pravdu).
Za to aby sme mohli byt ocistený, on zaplatil na krizi a ty dnes ak uznas ze potrebujes ocistit (pokánie) a budes sa modlit k Pánu Jezisovi mozes mat nové srdce a budes uz tu zit v blízkosti s Ním. Rozumies ma, ci ... ?
Okrem toho Pan Jezis bol uz pri stvorený sveta- potom prisiel na zem, aby sme mali s ním vztah - "a to je ten vecný zivot, aby ste poznali toho pravého, jediného Boha a toho koho si poslal Ježiša Krista." Krestan vola k Bohu len cez jedno menno - Ježiš. Snad sa mi to trosku podarilo vysvetlit. 🙂

mayami
8. dec 2020

@silvija1702 anaj_janka myslí novinára,ktorý sa volá Lee Strobel a robil rozhovory ešte ako ateista s rôznymi poprednými vedcami, teológmi, historikmi.. Rozoberal s nimi všemožné otázky, ktoré vyšli v jeho knihách Kauza Kristus, Kauza Viera, Kauza Stvoriteľ a Kauza Ježiš. Knihy sú zohnateľné už len na bazároch. Pre teba možno skôr zaujímavá tá Kauza Stvorenie alebo Kauza Viera. Tie ďalšie dve až keby ťa postava Ježiša Krista zaujímala viac do hlbky