September 2010 nastupujeme do školy. Pridáte sa?
Ahojte mamičky,chcem vyskušať tu otvoriť temu o deťoch ,ktrore nastupuju v septembry do školy.Ja mam 6 ročnu dceru Viki,ktora teda pojde už do školy 😵
prvy den v skole dopadol nad moje ocakavania. Kubo je cely vyteseny a az teraz si zacal naplno uzivat, ze uz je velky prvak. triedna ucitelka je mlada a ohromna symposka, posobi prijemne a mam taky vnutorny pocit, ze to s tymi detmi zvladne s kludom a rozvahou. inac chlapcom sa urcite bude pacit, takze mozno aj toto prispeje k tomu, ze sa budu snazit a posluchat. dnes deti mali len 2 vyucovacie hodiny. v pondelok a utorok budu 3 a od stredy sa nabehne na 4-hodinovy vyucovaci cyklus. do tej stredy to vraj bude triedna organizovat viac - menej takou hravou, zabavnou formou, aby sa ona s detmi a tiez deti samotne medzi sebou trosku otukali a skamaratili.
v nasej skole sa plati za druzinu 2,50 € /mesiac a plati sa 2x do roka za obdobie september - december a potom januar - jun.
na buduci tyzden mame rodicovske, kde nam triedna trosku povysvetluje ako bude prebiehat riadne vyucovanie, co budu decka preberat a akym systemom, aby sme s detmi mohli potom doma nadviazat a vyhnut sa zbytocnym nedorozumeniam typu: "ale nasa pani ucitelka nam to hovorila uplne inak".
vsetkym vam, maminam a vasim prvacikom zelam vela stastia a more trpezlivosti. 😉
@bodka70 tak to je dcera fakt drobna moj ma 124cm a vazi 22kg a je druhy najmensi a to jeden chalaN JE O POL HLAVy VYSSI my zatial do druziny nechodime ale plati sa 4eura mesacne zvysili to oproti min.roku
tak nasi dnes dostali slabikar, matematiku a prirodovedu(myslela som, ze prvaci maju prvouku)
slabikar maju Virgovicovu...anglinu zatial este nedostali
maju aj vasi informatiku?
U nás prvý deň pohoda 🙂. len mi to prišlo dooosť chaotické 😀. Hlava ma bolela až do večera 😅 . Pani učiteľka mi príde taká príjemná, tak uvidíme 🙂. Trošku sa podobá na jednu pani učiteľku zo škôlky 🙂. Včera dostali šlabikár, matematiku a prírodovedu (inak my sme tiež mali Prvouku 🙂 ) a nejaké reklamné veci v taške s dobrotkou 🙂. Ale také užitočné reklamné veci, čo možno aj použijú. Dnes dostali Písanku a už aj domáce úlohy 🙂, už sú hotové, museli sme robiť hneď. 😅
siouxsie-to máte fakt lacnú družinu 🙂, my sme platili tiež za 5 mesiacov a potom druhý polrok budeme zasa jednorázovo a bola to riadna suma, tak na začiatok, keď prirátam aj sumu za školské veci k tomu (knihy, zošity a pod., čo nakúpila škola, časopis). Nerátam k tomu veci, čo sme kupovali my 😒 . A ešte čakáme šek za obedy (inak super sú tie čipy 😅 ).
A mojho to asi zmohlo, lebo už spí snáď od 19-tej 😅 .
@bodka70 @ramzesa - vysku poplatku za skolsku druzinu stnovuje u nas mesto, takze je dost mozne, ze nejakou tou sumou detickam aj prispieva, lebo ako pozeram ostatne kocky a ich prispevky, zatial sme asi najlacnejsi.
my sme zatial dostali len slabikar, matematiku a anglictinu - pracovne zosity. s tymto si vraj zatial vystacime do stredy a potom uz obdrzime riadny rozvrh a ostatne veci potrebne k vyucovaniu. tiez som zvedava, co este vsetko tym nasim krpcekom pribudne.
Ahojte pripájam sa u nás je v triede 16 prváčikov, malá bola školou nadšená (aby jej to zostalo aj nadalej) 😀
Učitelka je fajn. Od pondelka majú 4 hodiny a pokračujú škols. klubom (družinou) u nás sa platí len 2 eurá na mesiac
vždy do 10. teho v mesiaci.
Už pytali 7,9 € za časopis vrabček, 10€ za fotenie so šlabikárom, 2€ škol. klub, plus stravné ale to sa nás netýka
kedže nosím stravu .
Dostala šlabikár , matematiku a pracovné zošity , už mali aj úlohu len povyfarbovať niečo.
@silvia07 áno aj naši majú informatiku - jeden krát do týždňa, ak si dobre pamätám z rozvrhu 😉
v Nikinej škole sú tri triedy po 16 žiakov, z toho ona vystihla tú triedu kde z tých 16 žiakov je až 12 priamo z jej triedy zo škôlky, ďalšie dve dievčatká sú z vedľajšej triedy zo škôlky, takže len dvoch žiakov nepozná, čiže super 😉
inak bodka, čo sa tej výšky týka, tak aj moja dcérka potom patrí medzi obríkov - lebo meria 131 cm, v škôlke bola z dievčat najvyššia a teraz tiež a ešte majú dvoch vysokých chlapcov zhruba rovnakých ako ona 😉
u nás sa platí za družinu 3 eurá mesačne - čo je asi po siouxsie druhá najlacnejšia - ale ja ju zatiaľ do družiny nedávam, keďže som na MD so synčekom, tak zatiaľ budem po ňu chodiť za obedom a potom sa uvidí, naša dostala zatiaľ len šlabikár a nejaký zošit na cvičné čiary - ostatné dostane asi až na budúci týždeň - oni aj včera už mali 4 hodiny a od pondelka tiež majú po 4 - dokonca 2 x do týždňa majú 5 hodín, čo sa mi zdá dosť veľa, lebo je tam povinne voliteľná tá etická výchova, ja si pamätám, keď som bola prváčka, že sme mali každý deň len 4 hodiny, no čo už 😝
a ozaj aj u vás v škole majú ten projekt tých mliečnych desiat a ovocia - u nás áno aj sme ju na to prihlásili
@monikat75 , ja už som zvyknutá na Kajkinu výšku, mne sa nezdá maličká, len ostatní sa mi zdajú akísi privysoký 😀.
Nás pre istotu poslala detská na endokrinológiu, všetko má zatiaľ v poriadku, len je proste drobnejšia.
My informatiku nemáme, možno je to skôr volitebný predmet. nám zase dali učebnicu Dopravná výchova, tak neviem, či to majú aj iní prváčikovia, naša škola má vlastné dopravné ihrisko, tak žeby preto? Naša škola je zameraná na jazyky, od 3. ročníka im povinne pribudne ďalší jazyk (nemčina al španielčina).
a čo sa týka tej prvouky, tak moja staršia (teraz 4-táčka) ešte mala prvouku, aj terajší tretiaci, od minulého roka je tušim ten prírodopis. Aj žiacke knižky pre prvákov sú od minulého roka, staršia ešte dostávala slniečka a na polrok mala len slovné hodnotenie.
a ešte čo sa tej družiny týka, aj mne sa tých 8 eur mesačne zdá dosť, ale keď si tak zoberiem, že v tej cene mám stráženie a program pre dieťa cca 3-4 hodiny denne - zhruba 20 dní v mesiaci, tak nejaká pani na stráženie by ma vyšla podstatne viac. A bude to len na prvé 2 roky, potom plánujem, že Kajka bude doma so staršou dcérkou, kým prídeme obaja s mužom s práce, to už bude mať staršia 12 rokov.
My máme družinu za 12 €
aj u nas sa plati za skolsky klub 12 eur 😒
kocky, kedy davate svoje prvacence vecer spat a o kolkej ich rano budite, aby boli dobre vyspate? ja som to vo stvrtok urobila tak, ze o 19,45 musel byt Jakub uz v posteli (zaspal az okolo 20,30) a v piatok rano som ho budila o 6,30. myslim vsak, ze to rano celkom pekne stihame a budem ho budit o nejakych 15 minut neskor.
@siouxsie ja dávam spávať Veroniku o ôsmej, okrem piatka a soboty, vtedy trochu neskôr, a ráno ju budím o siedmej - ak ide s manželom alebo mojimi rodičmi autom /keďže zatiaľ nemám vodičák/ a ak nám niekedy vyjde ísť pešo, tak bude musieť vstať už o 6.30, nakoľko školu máme na druhom konci mesta, tak je to taká dobrá 25 minútová prechádzka 😉
ináč bodka70 naši nemajú žiacke knižky - oni budú mať len smejkov, čutkov a plačkov - čiže aj na pol a konci roka len slovné hodnotenie - ale zase čo máme kamarátku, jej syn je teraz druhák a oni mali vlani aj známky aj smejkov, takže neviem, či sa to učiteľka môže rozhodnúť alebo ako to je - a ešte som nespomínala, že mi máme tiež mladučkú učiteľku, dokonca ju poznám, hoci nie osobne, len zvidenia - pretože jej syn chodil do vedľajšej triedy v škôlke 😉
@monikat75 , tak potom som z toho jeleň ohľadom tých žiackych knižiek - nám to v prvý deň podali štýlom, že je to povinné podľa nejakého nariadenia, ale nezapamätala som si, že podľa akého 😕.
Staršia Sonička tiež dostávala slniečka a potom ešte dostávali takých srandovných papagájikov - keď to bolo výborné - vysmiaty papagáj poskakoval na bidielku, keď trošku horšie, tak papagáj krútil hlavou a keď úplne zle, tak papagáj odpadol a visel dolu hlavou. Myslím, že to bolo lepšie, ako dať nejaké prasiatko alebo škrabajúceho kocúra (ako som to počula od kámošiek z iných škôl), toto tak deti nestresovalo.
nam tiež učiteľka povedala,že je znamkovanie už povinne a že treba žiacku knižku
my ideme spat 19.30 to aby otej 8 uz spali stavame 6.30aby sme stihali s tym znamkovanim som pocula ze sa nebude znamkovat a segra tvrdi ze prvaci sa nesmu znamkovat tak neviem u nas su slniecka usmiate ked je to dobre uz mame 1 🙂
U nás budú mať aj prváci žiacke a myslím, že aj normálne vysvedčko. To bolo tuším pred dvomi rokmi, keď sa prváci neznámkovali a v januári vyšlo nejaké nariadenie a museli na polrok dostať vysvedčko aj so známkami 😝
nasa pani ucitelka nam o ziackych knizkach zatial nic nehovorila, takze ani neviem, ako to u nas bude. ale ked pisete, ze podla nejakeho nariadenia sa znamkuje uz od 1. rocnika, tiez asi nebudeme vynimkou. neviem jednoznacne vyjadrit svoj nazor, ci som za znamkovanie, alebo hodnotenie formou davania slniecok, vceliciek a pod. ale pride mi asi vcelku logicke klasicne znamkovanie. samozrejme, ze v 1. rocniku bude trochu miernejsie, aby to malickym prvakom neodobralo chut na ucenie.
starsia dcera to mali tak do pol roka vcelicky a potom znamky.Nasla som na nete aj rozvrh takze super.
Dnes pisu ciary.
Nase chodia spavat okolo 21,00 a vstavame 6,30 🙂
ahojte.viki je teraz druhacka.spinkat chodi o 20.00,vstavame o 6.30.bud ide busom alebo ju nosim autom.
nasi boli hodnoteni 2 mesiace vcelickami a potom normalne znamky od 1-5 ale do ziackej isli len 1,2 a ked tak 2/3.boli znamkovani aj na polroka na vysvadcku aj na konci.pani ucitelka bola prisna pocas celeho skol.roku-comu som rada,pretoze cim skor ,tym lepsie 😉 ale na konci mali vsetci jednotky,okrem jedneho ziacika,ten mal zo sj 2.nasich je len 11 v triede.
a to preco tak vela za skol.klub?u nas len 5eur.ved su tam tie deti poobede max.3hodiny.to je teda. ☹
u nas tiez ale len do 17tej.ved ano v ba je vsetko drahsie.
ako som ratala, tak do prvej schodzky ZRPS vysolim minimalne 80€ - a to kde su ine nutnosti ☹ 🙄

u nas sa plati za druzinu 5eur (tiez su v tom vsetky kruzky v ramci skoly)...este maju v skole aj gymnasticku druzinu, tam sa plati 10eur