icon

Sex bez maternice

7. júl 2022

Keď žena má z nejakého dôvodu vyoperovanu maternicu, s tým že máva nechránený sex tak kde idu spermie ? Tým pádom že nemá ani krčok maternice ? Či ma?

Strana
z2
vsauce_
7. júl 2022

Ak žene vyoperujú úplne všetko, spermie nemajú kam ísť a sú potom vylúčené s ostatným vaginálnym sekrétom.

zuzinka888
7. júl 2022

Zober ucebnicu biologie a uc sa!

vsauce_
7. júl 2022

@zuzinka888 Mali by zaradiť poriadnu sexuálnu výchovu na základných školách a neukázať im portál Modrého koníka 😀

autor
7. júl 2022

Normálne som sa pýtala, s tým že ak má ovulaciu (má zachovane vaječníky) tak či nemoze dôjsť k mimomaternicovemu tehotenstvu

vsauce_
7. júl 2022

Nie, vôbec si sa to tak neopýtala.

autor
7. júl 2022

@vsauce_ no dobre, protivna :-*

pondelok01
7. júl 2022

Podla mna s maternicou vezmu aj vajickovody. A spermie inak koncia v brusnej dutine, s maternicou alebo bez.

petricka22
7. júl 2022

@pondelok01 V brusnej dutine? Akoze si len tak plavaju medzi organmi? 😀🤦‍♀️ Dievcata asi by ste si ozaj mali zopakovat biologiu, popripade teochu logicky rozmyslat.
Spermie predsa skoncia jedine v posve, pokial ma zena ovulaciu a jej krcok maternice je otvoreny, dostanu sa do maternice, vynimocne do vajickovodu (co moze sposobit minomaternicove tehotenstvo)
Vajecniky su spojene vajickovodmi spolu s materniciu. Ak nie je maternica, vajicka sa do posvy nemaju ako dostat, vstrebaju sa. Vajecniky sa kvoli hormonom nadalej nechavaju v tele zeny, aj napriek tomu, ze nikdy neotehotnie.
Spermie sa teda z posvy zeny, ktora nema maternicu, vslucia (vytecu)

vsauce_
7. júl 2022

Veď keď ti všetko odstránia a ponechajú len vaječníky a vajíčkovody, tak už nemôžeš mať menštruáciu. Síce môžeš mať ovuláciu, ale namiesto toho bude vajíčko absorbované do panvovej dutiny. Nie je šanca, že by po takejto operácii, žena zostala tehotná.

dadis
7. júl 2022

@petricka22 Ja som sa ucila za mojich cias, ze spermia a vajicko splynu vo vajcovode, potom uz ako deliaca sa zygota putuje do maternice, kde sa vo vysokej sliznici uhniezdi. Mimomaternicove - ze sa nepodari zygote prejst do maternice (napr.zrasty na vajcovode) ..

sszuzu8
7. júl 2022

Fúú biológiu ženy viem ale na toto odpoveď neviem. Neviem si priestorovo predstaviť ak má vaječníky ale nemá maternicu a asi ani kŕčok (alebo kŕčok bez maternice) ze co kde vedie 😐 prvýkrát ma nejaká otázka dostala teda. Ale tak keď splynie vajíčko a spermia vo vajcovode a nefojdu do maternice nastáva mimomaternicove tehotenstvo predsa. Ale reálne neviem ako a cez co sa do vajcovoda dostanú. Ako vidím nie som jediná čo si nie je istá

petricka22
7. júl 2022

@dadis mas pravdu, dostanu sa az do vajickovodu 👍

karhu
7. júl 2022
andreatytler
7. júl 2022

Co ste protivne zeny, ved toto sa normalne neuci na skole a to som mala dost biologie aj na vyske a bol to moj oblubeny predmet takze o tom nieco viem, ale na tuto otazku odpovedat neviem a tiez som uz o tom uvazovala ako tu tie organy tam v bruchu ked sa vyoperuje maternica, ktora ich vsetky spaja.

dadis
7. júl 2022

@andreatytler suhlasim, tiez neviem na tuto otazku odpovedat, urcite sme sa to v skole neucili..

nerya
7. júl 2022

@karhu a teraz ešte raz ale bez maternice 😉

karhu
7. júl 2022
autor
7. júl 2022

To mimomaternicove tehotenstvo nemusí byt len vo vajcovode, ak je ektopicke môže sa prichytiť hocikde v panve a tiež je to nebezpečný stav, preto má to zaujíma

zuzuli4
7. júl 2022

Pokial ja viem, pri čiastočnej hysterektomii, kedy vyoperuju maternicu ale nechajú krčok a vaječníky, sa krčok maternice zašije, takže spermie nemajú kam ďalej ísť, ostanú v pošve.

autor
7. júl 2022

@zuzuli4 vďaka, toto info som potrebovala

jaskolka
7. júl 2022

Takže takto, keď sa robí hysterektomia, teda sa berie iba maternica (samozrejme s kŕčkom veď to je jej súčasť) tak sa logicky "uzavrie"ta časť kde bol predtým kŕčok. Ci si si myslela, že tam ostane voľná diera?
Vaječníky a vajickovody, ak sú ponechané, takisto sa na tých častiach kde uistili do maternice, normálne uzavrú, zosiju, prerušia(proste ako pri sterilizácii, ale teraz z dôvodu, že už jednoducho nemajú kam "ísť",
Takže žena po hormonslnej stránke ostane ženou, ale vajíčka po vyplaveni do "slepého" vajickovodu zaniknú tak isto, ako keď nie sú oplodnene. Ich zvyšky sa jednoducho vstrebu späť do krvi.
Je absolútne vylúčené, aby žena pri odstránení maternice otehotnela, hoci aj mimomaternicovo a to z prostého dôvodu - vajíčko sa už nikdy nemôže stretnúť so spermiou, nemá totiž kde.
Spermie ostanú v pošve a tam aj zaniknú.

matabb73
7. júl 2022

@zuzinka888 moja dcéra je ôsmačka a neuveríš, ale oni sa o ľudskom rozmnožovaní a anatómii pohlavných orgánov ľudí vôbec neučili. Mali to mať minulý rok a nejako to nestihli prebrať. A potom sa divíme prečo sú ľudia blbí v základných veciach.

jaskolka
7. júl 2022

@matabb73 ono je pravda, že až také podrobnosti(typy hysterektomii, postupy pri nej a podobne) sa na biológii na základnej škole neučia. Je to skôr učivo stredných zdravotníckych škôl (aspoň bolo za mojich čias) alebo vysokých zdravotníckych škôl a medicíny.

pondelok01
7. júl 2022

@petricka22 ano, v brusnej dutine, tie ktore presli do vajcovodu. A vobec to nie je take vynimocne, kazde oplodnenie vajicka prebieha vo vajcovode. Vajickovod usti do brusnej dutiny, nie je pevne spojeneny s vajecnikom, ma na konci take chapadielka lievikove, ktore si v case ovulacie pridu po vajicko. A nie neplavaju si tam, umru a vstrebu sa.

anavixy
7. júl 2022

@pondelok01 ale ked nema maternicu tak sa tam nedostanu, nie?

zuzinka888
7. júl 2022

@matabb73 reagovala som na povodnu NEKONKRETNU otazku ktora bola neskor rozvynuta. Nejasna otazka=nejasna odpoved. Okrajovo sa niečo (ne)uči v 6.rZS. No neviem pre koho su to vacsie hodiny hrozy ucitel- ziak. Viackrat som sa stretla s tym ze z tejto latky sa neskusa len sa pise test,(ak vobec) aby sa predoslo zahanbeniu ziaka. A su aj ine učebnice biologie ako pre ZS.🙈

pondelok01
7. júl 2022

@anavixy mas pravdu, v tom pripade sa tam nemaju ako dostat

pondelok01
7. júl 2022

@zuzinka888 inak presne, vzdy prevracam oci nad poznamkami “douc sa biologiu ZS”. Ved tam sa to vobec neprebera, a uz vobec nie takto dopodrobna.

sono2
7. júl 2022

Presne. Zašíva sa. Ako to môžete vôbec povedať že čo teraz ostane cez pošvu až diera do brucha?

petricka22
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2