Skúsenosti s automatickou prevodovkou oproti manuálnej
Ahojte, prosím o vaše skúsenosti, plusy a mínusy automatu.
Niesom skúsený vodič, pomohlo by mi to.
Ale vraj má väčšiu spotrebu?
Dakujem
@sense aké drahé auto sa vyrába štandardne v manuáli? naše všetky drahé autá sú štandardne v automate a ani som si nevšimla ponuku, žeby sa manuál vyrábal :D
@sense dala som si kúsok námahy a skontrolovala som koľko audín vyrobených od roku 2021 na autobazári je predaj v manuáli a je to konkrétne do 10 ks a v automate sú ich stovky až tisícky
z mercedesu je ich na predaj 125ks a z toho asi tak 65ks je sprinter a iných luxusných aut s automatom je tam stoooovečky
bwmčiek sa predáva 1130 a konkrétne v manuáli je ich až desať...
porše sa predávajú až dva kusy v manuáli, zatiaľ čo v automate viac než 90
Treba pokračovať?
Automat jednoznačne
@laurita285 ma audi A4 presne paramètre nevue , nežijeme na slovensku, auto ma 3 roky, takže možné to bolo, to ze také nie je na svk neznamená ze také nie je inde
@sense ja len hovorím, že je to bizár a štatisticky je drahých a luxusných (mimochodom to posratá a4ka nie je, to je akurát tak pseudo šporťák ) väčšina. Konkrétne tak 97% môžem ti to vyzistiť aj na presno len nemá to žiaden zmysel :D
@laurita285 dakujem za skusenost. No musim sa s nim o tom este porozpravat. Ale mas v nom pravdu az som skoro padla z gauca. 😄 Je nervozny, lebo mu zobrali vodicky a ja som nervozna lebo mame dve manual auta na ktorych nik nejazdi alebo len sporadicky ja. Inak sa lubime. Ďakujem vsetkym za reakcie 🤗
@sense audi ako luxusné autá marketuje iba A6,A7, Q7,Q8, skovú radu ako SQ7/8 , rska a prípadne etrony ale to je tiež na úplne inú diskusiu. pre každého je luxus vnímaný ako niečo iné
@laurita285 ja som ale nikde nenapísala ze ma luxusné auto... Ale ze ma drahé auto, mne aspoň niekoľko desiatok tisíc ako drahé pride.... A môj partner má tiež len BMW možno nie luxusné, keďže nemám šajnu aké auta si podľa teba luxusné ale drahé, pretože pre mňa auto za 80tis drahé je.
@sense ano ospravedlňujem sa ale ani drahé nie je čo sa všeobecného cenového rozptylu týka je doslova v strede
@laurita285 ja sa tomu nerozumiem pre mňa stačí ze auto ide, a na moje potreby mne osobne stačí aj moje malé VW, keďže u mňa je auto spotrebná vec... A nie vec prestize
Ja som 10-12 rokov jazdila s manuálom a potom som rovno prešla na automat. Super je vedieť ovládať oboje👍 To každopádne. Aj dcére sme kúpili auto s manuálom, považujem to za dôležité, pretože aj v práci môže naraziť na auto bez automatu. Ja osobne už by som automat nemenila, som pohodlná 😉
@sense so všetkým tiež súhlasím, len netreba vytvárať pojmy a dojmy , ktoré nie sú pravdivé... jednoducho sa luxusné autá vyrábajú v automate pretože tam je finančná rezerva aby tam výrobca mohol strčiť ten automat a v manuále sa vyrábajú lacné autá pretože tam nie sú voľné 2-10tis eur na automat navyše. toť vše
@laurita285 tak ono napr môj partner na BMW ma. Automat ale môže si prehodit na manual. Výrobca to dá do auta co chceš, všetko je len otázka penazi
@sense však každý automat vieš ovládať aj manuálne...
@laurita285 neviem nevyznám sa nehadam sa... Ja som to napr na mojom nevidela ze sa tam dá radiť
@sense ak tam nemá spojku, nemôže prehodiť na klasický manuál, je to len o tom, že mu prestane auto preraďovať rýchlosti samo a musí si radiť on pákou hore/dole. Ale manuál to nie je. My máme trebárs v autách pod volantom pádla. Keď ma nebaví automat, pohnem pádlom, automat sa vypne a kvalty ovládam pádlami. Keď ma to prestane baviť, stačí brzda a auto sa zase prepne...
@tiezjedna vďaka aj tebe, no MK je celkom aj užitočný, človek sa dozvie informácie o ktorých ani netušil..... Ale ja som ten typ ženy ktorej stačí ze auto ide (rozumiem sa tomu ako hus pivu, taka typická " blondína" delim auto na pekne a nie moc pekne a vyhovujúca farba alebo nie moc vyhovujúca farba 😂😂😂😂) a všetko ostatné nie je moja starosť p. S. Natankovať si viem sama 😂😂😂😂 a od šoférujem aj manuál aj automat aj keď teda po poslednom raze som v prvý moment hľadala spojku 😂😂😂😂 a niečo musím nechať výlučne na chlapa nech ma aj on pocit ze sa bez neho nezaobídem 🙈...
Dva roky som chodila na manuáli a teraz mám cca 2 roky automat. Spotreba neviem aká bola na manuáli a neviem ani teraz, to rieši muž. Jednoznačne odporúčam automat. Nevidím jednu jedinú nevýhodu
@sense na vacsine automatov sa da navolit tzv. manualny rezim. T.j. vodic nejakym sposobom (pakou/packou volica posunutou do boku, kde su len symboly + a -, alebo "packami" pod volantom, alebo...) "hovori" automatu, kedy ma dat vyssi (+) alebo nizsi (-) rychlostny stupen. V manuali od auta sa docitas, ako sa to robi na tvojom aute. Malokto to vyuziva, skor nejaky konickar pri sportovejsom zajazdeni si kdesi v serpentinach.
@kapanek1 mám automat a je super. Normálne stojíš na brzde a keď sa pustis brzdu auto bude stáť, respektíve sa pohne dopredu... Ak budeš na strmom kopci tak.do predu nepôjde len bude stáť... Ale to neodporúčam robiť, treba pridať plyn a ísť ďalej hore... Žiadne zdochnutie na križovatke... Motor musíš vypnúť len tak nezdochne...
Pri parkovaní musí byť v P režime a VŽDY ručná... To je jediná nevýhoda... Ja mám automat už 10 rokov a nikdy mi v zime ručná nezmrxla a to som išla v mraze cez potok a potom za pár minút parkovala a mrzlo dosť...
Nevýhodu automatu vidím v tom, že som si zvykla a zabudla som jazdiť na manuáli...
@madeincssr ja to využívam keď robím v zime zjazd prudkým dlhým zasneženým kopcom... Brzdim motorom...
Ale v teréne používam "systém zjazdu z kopca" a uzávierky podľa povrchu...
Keď idem z chaty po zvážnici všade kopa snehu a vzadu vrieskaju deti tak som rada že mám automat 😀

@laurita285 môj ex ma drahé auto a náročky manuál, automat nechce