icon

Skúsenosti s automatickou prevodovkou oproti manuálnej

mia2906
24. apr 2024

Ahojte, prosím o vaše skúsenosti, plusy a mínusy automatu.
Niesom skúsený vodič, pomohlo by mi to.
Ale vraj má väčšiu spotrebu?
Dakujem

sense
24. apr 2024

@laurita285 môj ex ma drahé auto a náročky manuál, automat nechce

laurita285
24. apr 2024

@sense aké drahé auto sa vyrába štandardne v manuáli? naše všetky drahé autá sú štandardne v automate a ani som si nevšimla ponuku, žeby sa manuál vyrábal :D

sense
24. apr 2024

@surama plný súhlas, som to chcela napísať....

laurita285
24. apr 2024

@sense dala som si kúsok námahy a skontrolovala som koľko audín vyrobených od roku 2021 na autobazári je predaj v manuáli a je to konkrétne do 10 ks a v automate sú ich stovky až tisícky
z mercedesu je ich na predaj 125ks a z toho asi tak 65ks je sprinter a iných luxusných aut s automatom je tam stoooovečky
bwmčiek sa predáva 1130 a konkrétne v manuáli je ich až desať...
porše sa predávajú až dva kusy v manuáli, zatiaľ čo v automate viac než 90
Treba pokračovať?

patka06
24. apr 2024

Automat jednoznačne

sense
24. apr 2024

@laurita285 ma audi A4 presne paramètre nevue , nežijeme na slovensku, auto ma 3 roky, takže možné to bolo, to ze také nie je na svk neznamená ze také nie je inde

laurita285
24. apr 2024

@sense ja len hovorím, že je to bizár a štatisticky je drahých a luxusných (mimochodom to posratá a4ka nie je, to je akurát tak pseudo šporťák ) väčšina. Konkrétne tak 97% môžem ti to vyzistiť aj na presno len nemá to žiaden zmysel :D

kapanek1
24. apr 2024

@laurita285 dakujem za skusenost. No musim sa s nim o tom este porozpravat. Ale mas v nom pravdu az som skoro padla z gauca. 😄 Je nervozny, lebo mu zobrali vodicky a ja som nervozna lebo mame dve manual auta na ktorych nik nejazdi alebo len sporadicky ja. Inak sa lubime. Ďakujem vsetkym za reakcie 🤗

laurita285
24. apr 2024

@sense audi ako luxusné autá marketuje iba A6,A7, Q7,Q8, skovú radu ako SQ7/8 , rska a prípadne etrony ale to je tiež na úplne inú diskusiu. pre každého je luxus vnímaný ako niečo iné

sense
24. apr 2024

@laurita285 ja som ale nikde nenapísala ze ma luxusné auto... Ale ze ma drahé auto, mne aspoň niekoľko desiatok tisíc ako drahé pride.... A môj partner má tiež len BMW možno nie luxusné, keďže nemám šajnu aké auta si podľa teba luxusné ale drahé, pretože pre mňa auto za 80tis drahé je.

laurita285
24. apr 2024

@sense ano ospravedlňujem sa ale ani drahé nie je čo sa všeobecného cenového rozptylu týka je doslova v strede

sense
24. apr 2024

@laurita285 ja sa tomu nerozumiem pre mňa stačí ze auto ide, a na moje potreby mne osobne stačí aj moje malé VW, keďže u mňa je auto spotrebná vec... A nie vec prestize

tiezjedna
24. apr 2024

Ja som 10-12 rokov jazdila s manuálom a potom som rovno prešla na automat. Super je vedieť ovládať oboje👍 To každopádne. Aj dcére sme kúpili auto s manuálom, považujem to za dôležité, pretože aj v práci môže naraziť na auto bez automatu. Ja osobne už by som automat nemenila, som pohodlná 😉

laurita285
24. apr 2024

@sense so všetkým tiež súhlasím, len netreba vytvárať pojmy a dojmy , ktoré nie sú pravdivé... jednoducho sa luxusné autá vyrábajú v automate pretože tam je finančná rezerva aby tam výrobca mohol strčiť ten automat a v manuále sa vyrábajú lacné autá pretože tam nie sú voľné 2-10tis eur na automat navyše. toť vše

sense
24. apr 2024

@laurita285 tak ono napr môj partner na BMW ma. Automat ale môže si prehodit na manual. Výrobca to dá do auta co chceš, všetko je len otázka penazi

laurita285
24. apr 2024

@sense však každý automat vieš ovládať aj manuálne...

lakebabe
24. apr 2024

@sense v tom prípade to ale nie je manual, štandardne ma tento typ prevodovky každý automat , pokiaľ sa mu da prehadzovať nemá spojku a ma automat, len s možnosťou prehadzovania rýchlosti ručne

sense
24. apr 2024

@laurita285 neviem nevyznám sa nehadam sa... Ja som to napr na mojom nevidela ze sa tam dá radiť

tiezjedna
24. apr 2024

@sense ak tam nemá spojku, nemôže prehodiť na klasický manuál, je to len o tom, že mu prestane auto preraďovať rýchlosti samo a musí si radiť on pákou hore/dole. Ale manuál to nie je. My máme trebárs v autách pod volantom pádla. Keď ma nebaví automat, pohnem pádlom, automat sa vypne a kvalty ovládam pádlami. Keď ma to prestane baviť, stačí brzda a auto sa zase prepne...

sense
24. apr 2024

@lakebabe vďaka za vysvetlenie... Niečo nové som sa dozvedela...

sense
24. apr 2024

@tiezjedna vďaka aj tebe, no MK je celkom aj užitočný, človek sa dozvie informácie o ktorých ani netušil..... Ale ja som ten typ ženy ktorej stačí ze auto ide (rozumiem sa tomu ako hus pivu, taka typická " blondína" delim auto na pekne a nie moc pekne a vyhovujúca farba alebo nie moc vyhovujúca farba 😂😂😂😂) a všetko ostatné nie je moja starosť p. S. Natankovať si viem sama 😂😂😂😂 a od šoférujem aj manuál aj automat aj keď teda po poslednom raze som v prvý moment hľadala spojku 😂😂😂😂 a niečo musím nechať výlučne na chlapa nech ma aj on pocit ze sa bez neho nezaobídem 🙈...

beata_k
24. apr 2024

@mia2906 Nauc sa na manualne. Nikdy nevies ake firemne auto dostanes, ake si kupia rodiacia, frajer... Ked vies na manualne, na automate sa naucis asi za 15 minut. Ked sa naucis iba na automate a sadnes do manualnu, tak sa z miesta nepohnes.

mimikarol
24. apr 2024

Dva roky som chodila na manuáli a teraz mám cca 2 roky automat. Spotreba neviem aká bola na manuáli a neviem ani teraz, to rieši muž. Jednoznačne odporúčam automat. Nevidím jednu jedinú nevýhodu

madeincssr
24. apr 2024

@sense na vacsine automatov sa da navolit tzv. manualny rezim. T.j. vodic nejakym sposobom (pakou/packou volica posunutou do boku, kde su len symboly + a -, alebo "packami" pod volantom, alebo...) "hovori" automatu, kedy ma dat vyssi (+) alebo nizsi (-) rychlostny stupen. V manuali od auta sa docitas, ako sa to robi na tvojom aute. Malokto to vyuziva, skor nejaky konickar pri sportovejsom zajazdeni si kdesi v serpentinach.

tiezjedna
24. apr 2024

@mia2906 inak spotreba je primárne závislá na objeme motora a štýle jazdy, nie na prevodovke.

lakebabe
24. apr 2024

@tiezjedna presne tak, na firme mame kúpené pre zamestnancov male fabie ročne v automate, auta majú spotrebu 3,7 litra všetko to je o motore a jazdení.

kathhii
24. apr 2024

@kapanek1 mám automat a je super. Normálne stojíš na brzde a keď sa pustis brzdu auto bude stáť, respektíve sa pohne dopredu... Ak budeš na strmom kopci tak.do predu nepôjde len bude stáť... Ale to neodporúčam robiť, treba pridať plyn a ísť ďalej hore... Žiadne zdochnutie na križovatke... Motor musíš vypnúť len tak nezdochne...
Pri parkovaní musí byť v P režime a VŽDY ručná... To je jediná nevýhoda... Ja mám automat už 10 rokov a nikdy mi v zime ručná nezmrxla a to som išla v mraze cez potok a potom za pár minút parkovala a mrzlo dosť...
Nevýhodu automatu vidím v tom, že som si zvykla a zabudla som jazdiť na manuáli...

kathhii
24. apr 2024

@madeincssr ja to využívam keď robím v zime zjazd prudkým dlhým zasneženým kopcom... Brzdim motorom...
Ale v teréne používam "systém zjazdu z kopca" a uzávierky podľa povrchu...
Keď idem z chaty po zvážnici všade kopa snehu a vzadu vrieskaju deti tak som rada že mám automat 😀

lakebabe
24. apr 2024

@kathhii treba automaticku ručnú a je po probléme. Všeobecne tie auta už robia čo najjednoduchšie na používanie a na údržbu.

kathhii
24. apr 2024

@lakebabe to je doporučenie od výrobcu... Auto má 4roky a je v ňom kopec vychytávok. Je to tereňak a je tam klasická ručná...