icon

Skúsenosti s celkovou protézou - vyberateľnou

mimimami3
22. feb 2018

Žienky, ktoré ju máte (hornú aj dolnú), ako ste si zvykli, resp. zvykáte? Rada by som počula hlavne názory tých, ktoré ju už majú "nejaký ten piatok", ako hodnotíte spätne tento krok? Keby ste sa dnes mohli rozhodnúť znovu, šli by ste do toho znovu alebo už radšej nie a volili by ste inú možnosť (záchranu zubov za každú cenu)?
Ako dlho vám trval proces zžívania sa s prétezou? A ak ste niektorá podstúpili extrakcie v celkovej anestéze a následne dostali protézu, sem so skúsenosťami, dojmami? zaujímajú ma hlavne bolesti po extrakcii viacerých zubov naraz - ako dlho trvali také tie najhoršie ("na tabletku") a stačili vám bežné voľnopredajné analgetiká?
Poprosím zdržať sa témy ženy, ktoré nemajú protézu, žiadne teoretické rady ako sa starať o vlastné zuby a ako je určite lepšie mať svoje zuby (v prípade že sú v poriadku o tom nikto nepochybuje).

ewka1980
1. mar 2018

@mariasochovicova to je aká? vysuvacia,?

melbak001
1. mar 2018

ja mam hornu aj dolnu, dolu ma len jeden zub, som spokojna, mam aj pekny tvar, aj peknu farbu, vsetko mozem jest a malokto vie, ze mam cely chrup umely, ale to velmi zalezi od technika, ktory ich vyrobi

mimimami3
autor
2. mar 2018

@ewka1980 no co, ako si dopadla? Ty mas teda uz riadny repertoar zazitkov... mne parkrat plnili korene a na jednom robili aj resekciu (na hornej jednotke). jeden sa pri tahani zlomil, takze mi tam dolovala koren z rany este, ten potom z mojich ust vyletel az kdesi na podlahu... blbe je, ze mne injekcia nikdy neumrtvi uplne, uz u troch zubarov sa stalo, ze som citila bolest napriek injekcii (a nikto z nich mi to neveril, lebo ze ved mi dali riadnu davku...)... ale tak bojim sa aj teraz, sice samotny zakrok bude nebolestivy, ale potom to bez bolesti nebude. a hlavne je to definitivne riesenie, niet uz cesty spat... ale tiez si hovorim, nebude inej moznosti, budem si musiet zvyknut, tak si zvyknem. inak po narkoze si aj zvracala? bo si to neviem predstavit, na tie bolave dasna este aj zvracat... ja som v narkoze bola zatial len raz (krcne mandle, pred cca. 13 rokmi) a to som potom vracala krv. ale zase detom ked vyberali nosnu mandlu v narkoze, nevracali, lebo ze im tam pridali nieco proti tomu, aby si to zvratkami nedrazdili...

mimimami3
autor
2. mar 2018

inak na rozveselenie trosku na temu zuby: dcere vypadol v skole v decembri zub, cela nestastna bola, ked som ju vyzdvihla, lebo ze ho nema, ze sa jej stratil, ze ho aj vsetci spoluziaci pomahali hladat, ale zubu nikde... tak som ju utesila, ze ved nejake uz v krabicke ma a ze este ich bude mat dost... par dni po vianocnych prazdninach prisla zo skoly cela nadsena, ze sa nasiel jej zubok, ze ho dnes nasla jedna spoluziacka a podavala mi akysi zub... samozrejme, upratovacka tam medzitym x-krat upratovala, tak ktovie koho zub mi to vlastne domov doniesla 😀

ewka1980
2. mar 2018

@mimimami3 nie nevracala som.... kuknem aj fotku mam kdesi s tade ,dali mi take vrecuško ľadové okolo celej sánky aby som nespuchla ....ked odznela injekcia,bolelo,to ale dalo sa to zniesť nebolo mi uplne nič

ewka1980
2. mar 2018

@mimimami3 pol hodinu pred operáciou....dali mi nejaku tbl,po chvili sa mi tak točila hlava akoby som mala 2 promile...potom ma už brali na sálu

ewka1980
2. mar 2018

@ewka1980 už po ....

kokada
3. mar 2018

@ewka1980 Co ti vlastne robili?

ewka1980
3. mar 2018

@kokada trhalitaké "zostatky" co mi len trčali kusky také ulomky

ewka1980
3. mar 2018

@kokada aj rezali 2 som mala zašite ☹

kokada
3. mar 2018

@ewka1980 a to si lezala v nemocnici alebo kde ti to robili? Mala si narkozu? Vyzera to hrozivo...

ewka1980
3. mar 2018

@kokada šla som na výkon v ten dedn do Martina tam to robia....po zákroku som bola na JIske 2 hodky,na sledovaní potom ma pustili domov 🙂 a ano v narkoze

winni
3. mar 2018

@ewka1980 tak ja som to mala trošku iné, mohla som byť v bielom tričku, leginach a v hrubých ponožkách, žiadna košieľka. Vlasy mi sestrička do čapice strčila, ešte mi lekár povedal, že vyzerám rozkošne a anest.ma hladkala po lici a viac si nepamätám 🙂

ewka1980
3. mar 2018

@winni jžš,ved nejde o to , v čom som oblečená pri zákroku ,nie ?

winni
3. mar 2018

@ewka1980 Nemyslela som to v zlom 🙂

ewka1980
3. mar 2018

@winni okikkkk 🙂

mimimami3
autor
6. mar 2018

@ewka1980 som rada, ze to mas za sebou, bola si statocna, este si aj mala energiu na fotenie sa 😉 uz Ti to odpuchlo a je uz lepsie? a teraz co Ta caka - novy mostik alebo ake mas plany?

mimimami3
autor
17. mar 2018

@ewka1980
@winni

Tak dievcata, prva operacia za mnou. robili mi to vcera rano, anesteziolog bol uplne zlaty aj so sestrickou, takisto zubarka aj jej sestricka. pripojili ma na EKG, na prst dali merac na kontrolu saturacie krvi, napichli mi kanylu, potom sa mi zacala tocit hlava, dali mi maskou dychat kyslik a potom si uz nic nepamatam. ked ma zobudili, bola som este taka omamena, ze som sa ich 3x opytala to iste 🙂 cca. hodinku si ma tam nechali este pod kontrolou a potom ma uz manzel zobral domov. pred prebratim mi este do zily supli nieco proti zvracaniu (poprosila som ich o to, lebo naposledy som po anesteze vracala a teraz by som sa bala, ze si tam zanesiem infekciu) a tiez cosi od bolesti. bolesti nemam nejake silne, vcera cely den a aj v noci som vydrzala aj bez liekov. pravdupovediac to boli menej, ako ked mi moj zubar bezne trhal len 1 zub. akurat ze som si fukala nos a tym tlakom sa mi jedna rana rozkrvacala a mam tam teraz taku skaredu velku zrazeninu, no ale v pondelok idem na druhu operaciu, tak nech to poriesia v narkoze naraz s trhanim zvysnych zubov. predpokladam, ze tu zrazeninu budu musiet odstranit a supnut tam 1-2 stehy. dnes v noci ked som si to v zrkadle pozerala, tak mi prislo na odpadnutie, ledva som sa do postele dotackala, tak musel chudak muzik okolo mna lietat... inak mam rusku na ustach, lebo to predsalen nevyzera pekne, tie rany, tak aby manzel a deti neboli v soku a aj ja sa tak lepsie citim. dnes rano som si dala Flector, lebo ta jedna rozkrvacana rana ma dost zacala boliet este v noci, ked sa mi to stalo. no a jem len puding a jablkove vyzivy, no pravdupovediac na nic ine ani nemam chut... takze zatial som prijemne prekvapena pooperacnym priebehom, ocakavala som brutalne bolesti a je to v pohode. vytrhali mi vsetkych 10 hornych a dve dolne stolicky. v pondelok rano pojde zvysnych 10 dolnych, ale tie ze by mali ist v pohode, ze na to by mala stacit hodinova anesteza (vcera som bola uspata necele 2 hodiny).
hned vcera mi zobrali aj odtlacky, to bolo mierne neprijemne, ale nie priamo bolestive. ak vsetko dobre pojde, v piatok by som mala dostat zubky, mohla som si vybrat aj odtien. stehy mi nechaju 7 - 10 dni. zasivane mam tusim len rany po stolickach.
no a samozrejme ma bolia cele celuste, ako som mala usta otvorene pri OP a mam mierne opuchnutu celu dolnu polku tvare, ale nie je to nic dramaticke, co by sa nedalo vydrzat. teplotu nemam vobec a to mi dokonca ani nedali antibiotika.
ale zubarka bola zlata a ze keby bol hocijaky problem aj cez vikend, nech sa jej kludne ozvem na mobil.
vcera rano som samozrejme bola v riadnom strese, no mne vzdy pomaha sa sustredit na nieco nepodstatne, tak som sa zaoberala tym, ci mi kanylu daju do laktovej jamky alebo na opak ruky, za prstami (tam fakt neznasam), takze som si akosi ani neuvedomovala, ze mi idu trhat zuby. nakoniec mi kanylu dali do laktovej jamky, tak bolo vsetko v poriadku 🙂

mimimami3
autor
17. mar 2018

@ewka1980 Ty ako sa zotavujes? co s Tebou budu dalej robit - dostanes novy mostik? Ty kolko mas este svojich zubov vlastne? este sa ozvem buduci tyzden, po druhej OP. v kazdom pripade, do Velkej noci by som uz mala byt bez stehov a s novymi zubkami. samozrejme toto su len docasne, lebo dasna sa este budu hojit. po cca. 2-3 mesiacoch by som potom mala dostat "trvalu" protezu.
takze tento tyzden si este pojdem kupit krabicku (nepriesvitny poharik) na moje nove zubky a kefku a pastu (zevraj by na to mala byt nejaka ina, co najmakksia kefka...?)... ved uvidim, co mi poradia v lekarni.
inak doktorka ma este po OP skusala "lamat", ci si aspon dolne nenecham, ale nepresvedcila ma. aj sestricka ze ci si budem do poharika spokojne zuby odkladat a ja ze hej, ze si ho ozdobim servitkovou technikou 😀
...v kazdom pripade, som sa nechala vypisat na PN-ku, takze budem mat v pohode cas sa naucit s protezou aj jest aj rozpravat predtym, nez sa ukazem v praci (v mojom pripade to ani inak nejde, kedze cele dni telefonujem, nemozem tam suslat)...
blbe je akurat, ze po narkoze sa mi neda spat, vcera som bola v posteli doma cca. 13,00, ale zaspala som az 21,00 a spala len do 1,00, kratke spanky s hororovymi snami (havaria lietadla, utok cmeliakov a pod. 😀 ), potom som bola do 4,00 hore a potom este zdriemla dve hodinky. cudne je, ze nie som akosi unavena, neviem, ci mi do zily supli energeticky napoj alebo co :-P
ale cez narkozu som si pospala uplne perfektne, mala som pocit, akoby som spala aspon 8 hodin, uplne oddychnuta som sa zobudila, hotovy wellness 😀

ewka1980
17. mar 2018

@mimimami3 mna čaká výplň koreňov v pondelok,už teraz mi krúti v bruchu ☹ Strašne sa bojím,a som celkovo z toho nervozna,(nie koli bolesti atd) ale bola som na pohovore,1.4 možno aj skôr mam nastupiť 1x do práce ☹ no bez mostika nepojdem,ani nahodou !Moj ma nervy z toho ze nechcem ist do roboty skor...sa len vadime...a dala mi tak debilné termíny sestrička že :
19.3
22:3
28.3
Ako tiež mohla biť trochu prívetivá, tento pôvodný mostik mi uz určite ennadasí,lebo pred 2 týždnami mi uplne vyletel z huby ,ešte že som bola doma....bežala som rnao k zubarovi,a znova mi ho zacementoval,ze kym pridem na objednaný datum no myslim si ze ked mi ho bued davat dole,ze to nevydrži a praskne ☹ a potom po týchto 3 dátumoch,budem,ešte robiť otlačky a čakať minimálne týžden na mostik...Som na prášky uplne 😢😢😢

mimimami3
autor
17. mar 2018

@ewka1980 to kvoli vyplni korenov az na trikrat tam treba ist? mne to pred x rokmi robili na par zuboch, ale uz si nepamatam... no tak sa mi mari, ze tam nejaky cas musi uplynut medzi jednotlivymi sedeniami, tak mozno preto Ti nemohla dat skorsie terminy... no bez mostika sa Ti necudujem, ze nechces ist do prace... aku pracu budes mat? nedal by sa Ti posunut datum nastupu, keby si im vysvetlila, co je vo veci? resp. neda sa dohodnut s laboratoriom, ze by Ti hoci aj za priplatok urobili mostik rychlejsie?
mne sa furt neda spat, som z toho nervozna, lebo by mi aspon rychlejsie presiel cas do pondelku... este aj mensia dcerka ochorela, zatial ma sice len 38,2 °C, no stazuje sa na hrdlo a brusko, takze to vidim na anginu... esteze tu pobehujem s tou ruskou, dufam, ze neochoriem od nej a nebudem musiet menit termin na OP, bo to by som musela si nanovo i predoperacne robit... a tym padom musime poriesit, co s nou v pondelok, ak jej to neprejde. vcera sme zanieslu jednu do skolky a druhu do skoly na 6,00, prve tam boli chudatka, lebo 7,00 som uz mala byt u zubarky a to iste zajtra... no dufam, ze niektora kamaratka bude moct prist v pondelok rano k nam na 6,00 ju pocas doobedia postrazit... ach, skoda, ze sa nedaju adoptovat stari rodicia, niekedy by sa nam veru zisli :-/ naozaj nerada by som ale presuvala termin, chcem to uz mat za sebou... dako ma to aj viac zacina boliet, zase som si musela supnut flector...
myslim teda na Teba, nech sa to s tym mostikom dako rozumne vyriesi, nech mozes do prace nastupit uz s peknym usmevom 😉

ewka1980
17. mar 2018

@mimimami3 no koli vyplni,na 3 x lebo ze jeden zub sa robi cca hodinu...... povedala osm im v robote ze od 1.4 a ked s apýtali na dôvod... by som sa v riti videla(lebo taky mladý fagan robil pohovor) ale nepovedal nič.... len to strašne dlho trvá všetko....s laborantkou som uz dohodnuta tam problem nebue myslim len toto ma sere ze koli vyplniam...keby chcela da mi každý den jeden.a hotovo..... aj tebe držim palce.....ty nemas teda teraz vobec ziadny svoj zub? ja mam svojich len 10 -s mostikom 14 ☹ na hambu....len vpredu všetko od bokov dozadu nič...prázdno ako v kine ☹

mimimami3
autor
17. mar 2018

@ewka1980 no este mam dolu 10, ale v pondelok pojdu von aj tie. ja uz nechcem ani jeden svoj zub, len problemy mam s nimi cely zivot. tychto par tazkych dni vydrzim a potom uz verim, ze bude len lepsie. ved potom priebezne poreferujem. Ale "krásne" sme teraz obidve bez zubov, co? 😀 Aspoň si nezávidíme 😉

ewka1980
17. mar 2018

@mimimami3 no ani nevrav! kokos....keby som mala na ne,dam si urobiť momente implantaty na tie co mi chýbaju....ani nažrať sa clovek nemoze normálne 😀

kokada
18. mar 2018

@ewka1980 a to preco si davas vsetky zuby von?nechapem?

ewka1980
18. mar 2018

@kokada ja si nedávam všetky zuby von!Písala som to niekde ? neviem o tom....

kokada
19. mar 2018

@ewka1980 juj ewuska nehnevaj sa pomylila som si ta s mimiman to ona sa mi zda ze si dava vsetky von ja mam vsetky von bola som na operacii a vtedy treba dat vonku protezky a som sa velmi hanbila ani usta som neotvorila len hlavou kyvala .Takze asi tak.

ewka1980
19. mar 2018

@kokada v pohode 😉

mimimami3
autor
19. mar 2018

@winni
@ewka1980
@kokada

tak dievcata, mam to za sebou. dnes doobeda slo von aj poslednych 10. aj tu zrazeninu mi pekne odstranili, nemusela som ani usta pred narkozou otvorit, vsetko sa dialo za mojej blazenej nevedomosti 🙂
ale dnesna noc, vam poviem, bola najdlhsia v mojom zivote. o jednej som sa zobudila na silne bolesti a kvoli dnesnej narkoze som uz nesmela ani pit, nieze este lieky, tak som celu noc sedela pred televizorom, lebo som nevedela oka zazmurit, mala som chut sa po stene skriabat ako sa hovori... do toho cez vikend ochorela mala, vysoke teploty, dnes v noci sa dusila, takze som este aj okolo nej lietala (manzela som budit nechcela, ved aj tak som bola ja hore a aspon mi usiel cas, ked som mala co robit)... rano sme ju, samozrejme, nemohli dat do skolky, takze zmena planu a prisla ju varovat kamaratka, zlata, uz na 6,00 bola u nas a cele doobedie sa mi starala o chore dieta...
teraz uz konecne mozem lieky od bolesti a mam aj ATB, takze mi je dobre...
celust mam pripuchnutu, ale nie nejako extra. to najhorsie je za mnou...
zajtra mi maju robit nejake druhe odtlacky (ze "definitivne") - neviete niekto, preco sa robia dvoje odtlacky? lebo jedni mi urobili uz v piatok (i ked je pravda, ze vytrhane boli len horne. dolne mi robili este so zubami)... a v piatok alebo v pondelok budem mat svoje nove zubky... tesim sa na ne ako na vianocny stromcek 😀 ...i ked isto mi potrva, kym sa s nimi zzijem, ale aj tak som v radostnom ocakavani (zubov)...

@kokada - Ty preco mas vsetky zuby vonku? a to uz davno?
@ewka1980 ako dopadlo dnesne plnenie kanalikov? velmi bolelo? to sme teda mali obidve dnes "paradny" kulturny program...

ewka1980
19. mar 2018

@mimimami3 no tak si si užila v noci ! No ja som šola dnes taka azsrata k zubarovi,ako nikdy 😅 klepalo ma ako osiku,v bruchu ani nejdeme písať čo sa mi odohrávalo,horšie ako pred pôrodom, bala som sa strašne dnes...ale chvalabohu to mam za sebou, jeden kanálik vyplnený ,vo štvrtok ma čakaju dalšie dva .dAal mi injekciu,necitila som absolutne nič....ešte ked som odchádzala mi povedal,ze ma to moze bolieť ked mi odznie injekcia,ale klop,klop... ziadna bolesť ,tak som rada ze to mam ako tak za sebou ....ešte tieto 2,a mozem ist na mostik,ešte vyhrať v stredu na Lote jackpot a budu aj implantáty ,chiiiii