Skúsenosti s celkovou protézou - vyberateľnou
Žienky, ktoré ju máte (hornú aj dolnú), ako ste si zvykli, resp. zvykáte? Rada by som počula hlavne názory tých, ktoré ju už majú "nejaký ten piatok", ako hodnotíte spätne tento krok? Keby ste sa dnes mohli rozhodnúť znovu, šli by ste do toho znovu alebo už radšej nie a volili by ste inú možnosť (záchranu zubov za každú cenu)?
Ako dlho vám trval proces zžívania sa s prétezou? A ak ste niektorá podstúpili extrakcie v celkovej anestéze a následne dostali protézu, sem so skúsenosťami, dojmami? zaujímajú ma hlavne bolesti po extrakcii viacerých zubov naraz - ako dlho trvali také tie najhoršie ("na tabletku") a stačili vám bežné voľnopredajné analgetiká?
Poprosím zdržať sa témy ženy, ktoré nemajú protézu, žiadne teoretické rady ako sa starať o vlastné zuby a ako je určite lepšie mať svoje zuby (v prípade že sú v poriadku o tom nikto nepochybuje).
@vaapeter66 ahoj,chcem si dat vytrhat vsetky .
a ty si si to kde davala trhat.ja hladam kliniku,ktora ma zmluvu s VSZP..
@mata2 aha, to neporadim. Mne robili u Schilla
@mata2 ono je najlepsie ist tam na osobnu konzultaciu priamo so zubarkou. I ja som tak bola, konzultacia ak si dobre pamatam, stala 15 eur, eventualne Ti vedia spravit snimok OPG (celych zubov), mne nerobili, lebo som mala aktualny od svojho zubara a zubarka mi na pockanie presne vycislila, kolko ma bude cely ten proces stat. tiez si cast nakladov stiahla na poistovnu. tiez mi navrhla alternativu, lebo ze som este mlada na taketo riesenie (navrhla mi implantaty, korunky...), no ja som vedela, co chcem a sla som za tym. presne naklady si nepamatam, precitaj si celu diskusiu, myslim, ze som to tu kdesi pisala. tak orientacne to bolo nieco pod 3000 (tri tisic) eur cele (v narkoze som bola 2x, lebo trhali 22 zubov a to sa nedalo za jednu narkozu stihnut, zase ma nemohli 3-4 hod drzat v narkoze). v tej sume 3000 bolo vsetko, 2x narkoza, imediatna nahrada, trvala nahrada (tu som si vsak davala robit uz u svojich zubarov), sitie, vyberanie stichov, kontrolny RTG... no hovorim, ak chces vediet presnejsie sumy a info, prebehni si celu diskusiu, pisala som o tom dost podrobne, teraz si to uz az tak presne nepamatam, je to uz 3/4 roka dozadu...
@vaapeter66 pisala som ip
@vaapeter66 bolelo to? Potom? Lebo mam malu dcerku a kojim ci sa to da vydrzat a to nasadzanie bolelo?
zeny a prosim, kolko ste platili za celkovu vyberatelnu protezu?
@ljiljana11 ja som vcera platila 330€ za hornu
@mimimami3
Ozaj baby, a riesili ste nejak aj preplatenie protezy zdr.poistovnou?preplacaju tusim do vysky obycajnej protezy... Len neviem ako, kde o to poziadat..
@mata2 tu trvalu som si dala robit u svojich zubarov vo Family Dental Care v PK, odtlacky mi brala taka mlada zubarka, ale fakt sa s tym vyhrala, este mi aj kazala sa usmiat a do vosku mi vyryla obrys usmevu, aby vedeli, pokial ma byt na proteze dasno, aby to vyzeralo prirodzene. potom som si uz priamo u technicky vybrala velkost a farbu zubov (myslim ale, ze to treba si pytat, taku moznost, ze to nedavaju automaticky vybrat). technicka bola tiez tu na poliklinike, meno si nepamatam, ale zlata, ochotna, ked cosi tlacilo, obrusila, znovu sme skusili, znovu obrusila... kym protezka nesadla perfektne. potom po vikende som este prisla dobrusit, lebo zacala tlacit a odvtedy bez problemov, uz cca. 3/4 roka. s tym preplatenim neviem, neriesila som to, no ked si budem dalsiu davat robit, isto sa uz na to popytam. myslim, ze raz za 5 rokov je narok na preplatenie casti nakladov? skus si zavolat / napisat priamo do Tvojej poistovne pripadne...
Viete mi niektorá poradiť? Mama ma paradentozu a sama si zuby vyberá :( aj stoličky....u zubára nebola minimálne 20 rokov a stále nemá v pláne .... Keby ju donútim si dať urobiť vykladanie protézy aj hore aj dolu....koľko by to stálo? Zdravotné poistenie síce má ale keďže na preventívke nebola štvrť storočie platila by si všetko sama? Predpokladám že by jej veľa nebolo ani treba trhať keďže to už polovicu si vytiahne sama (neviem či sa na to zasmiať alebo zaplákať)....
@ewka1980 Evka ako si dopadla? Mňa to tiež čaká.. v pondelok idem na extrakcie koreňov a potom sa aj bojím čo bude dalej
@mimimami3 to vážne bolelo robenie odtlačkov? Ako dlho ste čakala na výrobu protézy a sadla vám pekne? Koľko vás to cca vyšlo? Ďakujem, tiež má to čaká... Zial
@21janula21 mám horny mostík porcelanovy
@mata2 kde ste si dávali robiť protézu? Ako dlho ste čakali na výrobu? A robenie odtlačkov bolelo?
@mimimami3 ahoj 🥺mám 30 rokov a doteraz som chodievala k svojej dr na čistenie zubneho kameňa 🥺žiaľ neupozornila ma ze mi od roku 2015 ubúda alveorealna kosť a teraz pred 3 týždňami sa mi začali kývať všetky zuby 🥺už je neskoro...posledné štádium paradontitidy 🥺takže prídem isto o zuby 🥺chodim na paradontologiu ale niesom naivná tak viem ze budem tam nechávať kopu peňazí a aj tak o tie zuby prídem 🥺podotýkam o pekné zuby 🥺najhoršie že teraz mám 7 mesačného synčeka a riešim veľa zdravotných problémov a idem na kardio plus hematologia nakoľko som mala 2 x po sebe zle výsledky krvi...všetko je to spojené isto z paradontozou 🥺moja dr mi len surovo povedala...no už nič...iba proteza 🥺som ma dne...nešťastná a neustále chorá 🥺2 antibiotiká po sebe...a stále som buď nadchává a bolí ma hrdlo plus zatekajú hlieny...skratka som zničená 🥺moja otázka znie...asi sa tomu nevyhnem 🥺ako sa žije s protezou po rokoch?sedí?nepadá?neubudla vám kosť?tym ze mne ubúda s kosti tak po vypadnutí budem mať rýchlu resorpciu alveorealnej kosti tak zrejme ešte ani ta proteza nebude sedieť 🥺😢😭😭😭
@sonka333 ahoj, ja som s nou po rokoch uplne zzita, uz aj rozok odhryznem, orechy zjem ... S mojimi zubami nehrozilo. Jeden cas som pouzivala fixacny gel, ale uz vyse 2 rokov nie... Drzia dobre, z kosti nemam pocit, ze by ubudalo 🤔 ...no toto u teba moze byt ine 🤷... Este existuje i moznost, ze ti do kosti daju tusim dva sroby a na to tu protezu upevnia. Cize mas plnu protezu, ale nevyberatelnu.... Mozno to by bola cesta pre teba...? Ale isto prec od takej zubarky, co ta roky zanedbavala...
@sonka333 a tie zdravot problemy s tym kludne mozu suvisiet, oslabuje ti to imunitu, ak mas zapal v ustnej dutine... Ja som mavala ku koncu stale zapal bubienkov v usiach a tych kosti pred usami. .. bolest taka, ze som sa na nu v noci budila a to ja spim ako medved v zime inak .. po vytrhani zubov mam pokoj... A tie preventivky u zubara teraz - top 👌 ...ziadny stres a strach...
@mimimami3 velmi krasne ďakujem ❤ani si nevieš predstaviť aká som rada ze si mi odpísala 😢no áno chcem odísť len teraz som v začarovanom kruhu keďže nikde ma nechcú vziať všade plnka a momentálne potrebujem akútne riešiť kazy aby ma zase riešili na paradontologii bez toho to nejde 😢strašne sa mi krivdí 😢prečo ma neupozornila na možné následky a že vôbec ta kosť ubúda 😢na jednej strane si poviem fajn pozbieraj sa buď rada že máš zdravé deti no ma druhej sa trápim pretože táto liečba bude stáť nemalé peniaze a pritom tie zuby sa kývu...takže nevydržia mi dlho 😢a všade ťahám zo sebou maleho lebo ho dojčím takže všetko sa mi obrátilo na ruby plus máme len jeden príjem..takže samozrejme ani po finančnej stránke si nevyskakujeme "😢....a to riešenie ktoré vyššie spomínaš,ak môžem týkať 😢to sú implantáty...no nato nemám dostatočnú kosť....este je tu možnosť miniimplantaty ..no tiež treba mať kosť ako takú 😢augumentacia kosti je drahá a náročná vec 😢a keďže mám paradontozu tak je tam riziko že mi telo neprijme implantát keďže sa jedná o bakterialnu infekciu 😢toto čo prežívam neprajem ani nepriateľovi...nevravím že nechodím na prehliadky tak fajn..ale toto?😢no sebalútosť mi nepomôže som si toho vedomá...len je to ťažké v každom slova zmysle.. a po každej stránke 😢snáď to už len nejako dopadne 😢dúfam že sa stane zázrak🤦♀️och ale trepem 😢🤦♀️to je zúfalstvo...no aspoň ma zahrialo pri srdiečku že tebe sa darí s tou protézou pretože keď čitam na nete tak každý sa len ohradza a majú proti tomu dosť výhrady...vsade čítam len implantáty a implantáty 😢ale keď na to niekto nemá alebo aj keď nemôže si to dať presne ako ja že je tam veľké riziko že peniaze pôjdu do luftu " tak čo iné ostáva 😢🥺
@sonka333 no na implantaty nahovarali i mna, ale presne ako hovoris, tie ceny su take, ze dovi dopo... A hlavne ja neviem, ci som vobec mala aspon tri neplombovane zuby v ustach a zase tiez som si nemohla dat 20 implantatov urobit... Lebo ved peniaze a bolest a cas a este aj riziko, ze ich telo neprijme ... Nevesaj hlavu, este bude dobre... I s protezou sa da prijemne zit, zaciatky su tazke, ale potom opat vyjde slniecko... A starosti s drobcom poznam.... Tiez ked boli deti mensie, kamkolvek som isla, deti v tesnom zavese so mnou... A ze si na materskej, to je taka dvojaka vec... Na jednej strane ano, nizsi prijem, no na druhej strane este mas dost casu a kym sa vratis do prace, mozes mat novy pekny usmev 😉
Ahojte. Moja babka by si chcela dať spraviť (živicovú) zubnú protézu. Viete mi poradiť kde najlepšie si ju dať spraviť? Napr. niekde v Senici by to bolo super.
Ďakujem autorke príspevku za povzbudivé slová a dobré rady. Zvykám si na hornú dočasú protézu a prechádzam postupne rôznymi fázami... Trápi však ma neustála bolesť hlavy a mám dojem, že je spojená s protézou. Mali ste niekto takýto problém?
@mimimami3 Ahoj,čítala som tvoj príbeh s protezami.Ia kam už vyše 10 rokov hornú a mala som hneď aj čiastočnú dolnu-stolicky.vobec som tu dolnu nemohla mať,nezatvorila som ústa,proste otras.Po rokoch som sa rozhodla pre celkovú dolnú protézu.Pred 2:týždňami mi vytrhli 4 predné zuby,o 2 týždne ešte iba očné zuby.A potom protéza.No už sa bojím,že to zas bude zleeee,že nezavriem ústa..Potrebujem len také malé tie dolné zuby.Ty si to mala hneď v pohode?

@mata2 a olko zubov vam. Idu trhat? Lebo mne vytrhali naraz hore 9 zvysnych a okamzite nasadili protezu.. Dalo s azvkadnut