Slovenčina
Baby, bud uz mam malo kysliku, alebo fakt neviem... 😀 ja dufam, ze sa mylim, ale strasne zle sa mi uci s chybami v texte...vy rozumiete tejto vete?
"Svedecká výpoveď je v Občianskom súdnom poriadku upravená v ustanovení § 126, pričom podľa ods. 1 tohto ustanovenia: "Každá fyzická osoba je povinná ustanoviť sa na predvolanie na súd a vypovedať ako svedok. Musí vypovedať pravdu a nič nezamlčovať. "
Gramaticky spravne, lebo fakt to ani nevyslovim na skuske, je snad nič zamlčovať, nie nič nezamlčovať....ja som schopna sa povadit... 😀
@ivivaiveta ale v tej vete nemáš "nesmie nič nezamlčovať" máš tam iba " nič nezamlčať" ...kde nič chápem ako podstatné meno=vec a nezamlčovať je sloveso (čo robiť?) takže tu nemám pocit,že je to dvojitý zápor 🙂
@bodka13 ja uz som z toho mesuge 🙂 ..pre mna ma vyznam zaciatocne sloveso vety "musieť"...nevytrhla som iba koniec vety z kontextu celej vety...
tak je tam dvojity zapor, ci nie?
ti zavidim, ze pri skuske na OPP mas cas na toto. a ked ho uz mas mozes sa vratit aj k teorke prava - interpretacia pr. noriem. ;)
@ivivaiveta tvoja veta "Každá fyzická osoba je povinná ustanoviť sa na predvolanie na súd a vypovedať ako svedok. Musí vypovedať pravdu a nič nezamlčovať. "
Je to súvetie :
musí vypovedať pravdu - je jedna veta ...(Svedok) musí vypovedať pravdu
nič nezamlčať - druhá veta .... Svedok nesmie nič zamlčať a skrátili to na vyjadrenie Nič nezamlčať
a myslím,že čím viac sa to bude rozoberať tak tým nám to príde nepochopiteľnejšie 😀
@absurdum dnes mam cas, lebo som si musela dat pauzu...tu ide o gramatiku, nie o interpretaciu pravnej normy myslim...ved vidis, ze sa bavia najma slovencinarky, nie pravnici 🙂
@bodka13 absolutny suhlas...len ked si tu najdem odkaz, tak pochopitelne odpisem... 🙂
@ivivaiveta tak ti to rozlusknem, je to presne to iste, ako ked povies napr. nic ti nedam. a je to gramaticky spravne. na vyklad noriem som narazala kvoli metodam (okrem i. aj gramaticka, logicka..) ;). a vela zdaru na skuske.
@absurdum dakujem moc...ved hovorim, uz som potrebovala pauzu, lebo som sa dostala az sem 😎
@vroni mozme sa bavit o ludskej logike a mozme sa bavit o strojovej (matematickej). Ta ludska mi je niekedy dost nejasna (toboz pravnicka je pre mna zahadou vacsou ako bermudsky trojuholnik), Tej strojovej rozumiem lepsie. Pre mna tie vety maju jasny výsledok. Ano/nie; 1/0
Poznas ten o programtorovi?
Poslala manzelka programatora do obchodu s instrikciou. Chod do obchodu a kup maslo. Ked budu mat vajcia zober 10. A programator dosiel s 10 maslami lebo vajcia v obchode mali.
@zita19, ta matematicka logika je jednoduchsia. Ma jasne pravidla a ak poznas vsetky parametre, je vysledok vypocitatelny. To ludskej, pravnickej i lingvistickej logike chyba. Takze musime "zlavit" z nasich matematickych parametrov a zmierit sa s tym, ze vypocitat sa neda vsetko (resp. da, ale nie sme schopni dodat vsetky vstupne parametre)
@ivivaiveta podla mna najlogickejsie "musi vypovedat pravdu a nesmie nic zamlcat" 🙂 . inak som sa nedavno zabavala na genitive pluralu mäso, päta. to snad clovek v zivote nepouzije... 😀
@moni73 ja to tvrdim od zaciatku, ale tak co... 😉 hovorim, netreba sa moc zamyslat..
fuj, to je tiez dobre...od mias, od piat....to sa fakt casto pocuje... 😀
moj osobny favorit je "sôvä", prudko frekventovane to slovo v jazyku slovenskom. Kto ho vie spravne vysklonovat?
no, z rozlicnych druhov mias mozem mat zaludocne potiaze. celkom aplikovatelne do slovenskej reci ;). ale co mozem mat z piat, to fakt neviem..
inak, ak ste mali pravnu logiku, tak tam su presne take spojenia vysvetlene tiez. neviem, ci sa to vola negacia, tie terminologie su uz nepamatam, ale neguje sa cely vyrok. a nie tym, ze sa dava pred sloveso "ne" alebo sa odoberie to "ne", pouizije sa opacny vyznam slovesa. teda nic nezamlcim = poviem vsetko. lebo opak mlcat je v pr. logike hovorit. a o to presne ide. takze na skuske sa radsej nehadat 🙂
@vroni to ako dieťa sovy včul, ci?..sak lahke.. 😀
@absurdum ja som si pravnu logicku nevybrala, bola nepovinna...a ti co ju mali, hovorili, ze to nemalo logiku 😀 😀
a jasne, ze nie hadat sa na skuske...ja som sa chcela hadat tu...vies, ako tam pekne odrapocem, co mam....ale ak by som si nahodou vytiahla svedka, tak keby som vedela, ze ma nevyhodi zo skusky, skusim po svojom, po slovensky 😀
@ivivaiveta, neuhybaj, ja som sa pytala, kto vie vysklonovat, nie kto vie, co to je! 😀 (a ano, je to mlada sovy)
@absurdum z piat mozes mat plesne ☹ , ale tiez prachy, ak si pedikerka 🙂
@ivivaiveta ja neznasam pravnicke "mam za to", z toho mi normalne naskakuje husia koza 😀
@moni73 ja by som ju podla kosti... 🙂 ...
podla mna sa to sklonuje rovnako ako zriebä. takze od sôväťa a tak dalej. ci?
@vroni tak cakaj...ved sôvä, od svôvaťa, sôvaťu, sôvä, o sôvati, so svôvaťom, ci?..😀
SOM SI SKORO JAZYK ZLOMILA
nic nezamlcim, preto priznavam, ze sôvä vysklonovat neviem. mam za to, ze je to cudzie slovo! 😀
@absurdum ano ano, ma sa za to...a co do vysky... 😀 ..lenze ja tie vyrazy pouzivam uz aj mimo kancelarie, hrozne 😅.....
@moni73 monci, a ako tu dceru skonujes?..ved preco podla ulice a nie kosti?...

@vroni ma brat vyrusil, som ti nedopisala na margo svedka a paragrafov...so svedkami je celkom sranda..raz na pojednavani jeden pan na vyzvu predlozit obciansky zareagoval, ze "a nač by vam byl?"....a na inom pojednani si zase protistrana v pojednavacke pocas vysluchu svedka vytiahla v sacku oblozeny chlieb a zacala jest so slovami, ze " ja mam cukrovku" 😀