icon

Slovensko sa pripravuje na blackout

eva8
5. dec 2025

?
Slovensko sa pripravuje na blackout: Štát odporúča, aké zásoby potrebuješ na prežitie
https://www.startitup.sk/slovensko-sa-pripravuj...

maciatkolulu
5. dec 2025
@viktoriakrajnakova
Odpoveď bola zmazaná

@viktoriakrajnakova tak o ukrajinkach sa chýry nesú naprieč celou Európou a nie veľmi lichotivé. Väčšina štátov už podnikla "bezpečnostne" opatrenia. Už sa peniažky len tak nepúšťajú na rodné listy neexistujúcich deti,prípadne sociálne byty,ktoré sa prenajímajú a mamicka s 5 pseudo deťmi si lieta Ukrajina,hore dole. No. Takže toľko k nenávisti. Myslím,že veľa ľudí má už dosť takýchto entít,samozrejme nie všetkých. Len žiaľ,tí ktorí potrebujú,sa už nevedia cez supov prehrýzť a neostáva na nich.

maciatkolulu
5. dec 2025
@anonym_dde583

@doriiis keď nás postihne Carringtonova udalosť tak blackout bude trvať týždne aj mesiace
ale má to jednu výhodu, znefunkční sa odpaľovanie jadrových zbraní a balistických striel, pre ľudstvo to bude skôr záchrana

@anonym_dde583 myslíš🤣👍

zuzanita1609
5. dec 2025

A nemyslím si,že by o nejakej katastrofe,armagedone,konci sveta, útoku,a pod. informovali verejnosť dopredu, pretože by nastal taký chaos,že už len ten by bol koniec. Na pohromy, katastrofy sa treba v určitej miere pripravovať snáď celý život, predvídať,kriticky myslieť,ale ... "najrýchlejšia smrť je z preľaknutia". Napríklad ak by dnes vedci a astronómovia indetifikovali nejaký dopad telesa na Zem, ktorý výpočtami zničí polku sveta,ak nie celý, vlády urobia všetko preto,aby to odznelo v "jemnej verzii". Dať informácie,ako správne reagovať v krízovej situácii je za každých okolností fajn,aby nenastala panika,ale z ničoho nič vystreliť názov príspevku v podobnom zmysle "Ludzee,pripravte sa,je koneec" je tiež na dve veci... 😁

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
mandzula
5. dec 2025
@viktoriakrajnakova
Odpoveď bola zmazaná

@viktoriakrajnakova V poriadku, nasa debata je uzavreta.

alenamihal
5. dec 2025

Prijala by som clanok 'NASA VLADA PRIPRAVUJE BLACKOUT 😂'' lebo narobili tolko bordelu ako ich kamos Putin😂

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
tilly
5. dec 2025

Nie sme poslední, kto to má? Veď ostatné štáty to majú už aj rok...

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
anonym_033814
5. dec 2025

Ach Eva,Eva

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
prasiatko30
5. dec 2025
@doriiis

Sumu na tvojtýždňový nákup🤣.A pri blackoute budú kasy v obchodoch čo? Fungovať na baterky?

@doriiis zapisu na papier a ked sa vrati elektrika doblokuju - ked bol blackout tak nebol problem to aby ti nieco predali pokial si mal cash

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
anonym_033814
5. dec 2025
@viktoriakrajnakova
Odpoveď bola zmazaná

@viktoriakrajnakova teba ešte nezablokovali?

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
anonym_112559
5. dec 2025

To uz pred 7 rokmi v Zivote tocil nejaky ekonomikus😅este sme sa doma smiali, ze reklama na konzervy... Uz hrniem kupovat metrak muky, najlepsie bez cajchu, aby mali Zomri o com👽

anonym_bb71a7
5. dec 2025

Tie nadpisy sú na článkoch často odveci, naozaj aby sa klikalo. Mohli sme sa ale poučiť z Covidu. Pre každého by malo byť prirodzené, že má mať doma zásoby na niekoľko dní. A o to v prvom rade ide. Že ľudia žijú normálne, ale niekde vzadu v špajzi vždy majú niečo trvanlivé pre prípad núdze. A po roku to obmenia. Cez covid tiež niektorí nechceli akceptovať, že majú do obchodu chodiť len raz za čas a nakúpiť do zásoby a neponevierať sa tam viac krát za deň a vykecávať pri regáloch so susedmi. Ja som tušila, pred covidom, že to príde, nakúpili sme zásoby. Aj tu na koníku sa vtedy mnohí tomu posmievali. Ale prišiel deň, keď ľudia stáli a nadávali 30 minút pri kase, nastal chaos. Ja som vtedy neriešila potraviny, lebo som ich mala doma. Obvolávala som lekárne a zháňala dezinfekciu a rúška pre potravinársku firmu, kde pracuje môj manžel, aby mohli ľudia chodiť do práce a aspoň čiastočne sa chrániť. Ľudia by si mali uvedomiť, že tieto kampane slúžia pre ich dobro. Nie je predsa problém vedieť, že mám čo jesť ak nastane kríza, že mám osobné doklady na dostupnom mieste, ak budem musieť odísť náhle z domu. Veď aj armádu máme a mali sme vždy a pritom nechceme vojnu. Ale je to prirodzená súčasť života. Tak by mala byť prirodzená súčasť života mať niečo v zásobe. Robiť to prirodzene ako napríklad to, že si umývame ruky pred jedlom. A nerobiť z toho hystériu.

anonym_61be5a
5. dec 2025
@anonym_474286

@eva8
My sme prezili blackout 3 dni v Australii je to v skutocnosti ovela horsie nastastie sused domaci nam poradil, take detaily, napustite si vodu do vane a do kyblov, po dvoch dvoch prestane ist voda a zachody lebo cerpadla im nepojdu, natankujte plnu nadrz benzinu lebo pumpy nefunguju, vyberte si hovost velke supermarkety su zavrete
kupte si extra powerbank na telefon, po dvoch dnoch aj tak internet prestal fungovat no ked varite na elektrike tak sa mozete ist past, oplatilo sa mat plyn aj BBQ,

@anonym_474286
Inac nasa znama bola takto tyzden po cyklone totalne vsetko skolabovalo lebo kamionom dosla nafta nic sa nerozvazalo a o elektrickych ani nehovorim a na tu muku a cestoviny sa mozete tak akurat pozerat ked vam sporak nejde a vsetko v ladnicke sa roztopilo.

abab
5. dec 2025
@anonym_61be5a

@anonym_474286
Inac nasa znama bola takto tyzden po cyklone totalne vsetko skolabovalo lebo kamionom dosla nafta nic sa nerozvazalo a o elektrickych ani nehovorim a na tu muku a cestoviny sa mozete tak akurat pozerat ked vam sporak nejde a vsetko v ladnicke sa roztopilo.

@anonym_61be5a Treba mať aj nejaké konzervy, balené vody, aby si mohla jesť bez prípravy, pripadne ak niekto žije na odľahlom mieste, aj nejaký zdroj tepla, či elektriny by mal mať, ale to už je komplikovanejšie.

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
f333
5. dec 2025

@eva8 AK sa pamätas, tak v inej teme politickeho charakteru sme toto rozoberali roky dozadu. Ked som pisala,ze v de sme brozury o tom, ako postupovat a o mat doma v imoriadnych situaciaxh dostavali a dostavame do schranok uz nejake desatrocia.
A teraz,ked Kancelar ma velke ek. a politicke problemy v krajine ked je po par mesiacoch velmi neoblubeny a nechce ho vyse 70 % Nemcov, /aj vinou jeho strany vo vladach/ tak nabehol na vlnu vojny . Takze akoze zistil on aj vlada, ze nemame dost krytov. Takteraz su horuckovity pripravy akozze pre pripad vojny.
To je vzdy tak, ked najskor politikou rozvrtaia ekonomiku a celu spolocnost.Ci je to za vlad sk a ci v de ci vnej zapadoeuropskej krajine.
Na priprave na iste nepredvidane udalosti by nebolo nic zle. Skor naopak. Predvidave. Ale nie od tych,co to sposobili.,ze tomoze nastat.
Ale co sa tyka blackout , tak aj tento rok sa aj de mam dojem ze aj CRCI IT len o vlasok sa tomu vyhli. Acim je to sposobene? Jednoznacne zlou energetickou politikou .Uzatvorenim atomovych elektrarni v de sa riziko blacautu zvysilo v Europe mnohonasobne.
Pretoze nie je dost energie . Takze de ma aj iny plan, ktory este Merkel chcela realizovat. CIze urcit tarify , ktore ked vycerpa odberatel, tak ma smolu .Cize moze si vybrat, ci zapnut kurenie ,ci pracku ci uvarit obed. A ked chce viac energie,tak ta bude tarifovo omnoho vyysia.Ak vobec bude dostupna.
Kedze sustavy su prepajene, tak blackout moze nastat po clej Europe. To vzdytam,kd zasiahne sustavu.Cize cast AT a cast sk, ci de ci inej krajiny. Aleo uplne potom spadne sustava. A to znamena nileen nedostatokci skor absencia energie pre domacnosti,ale a podniky a ine institucie. Ale nastane kriminalita,rabovanie, rozvrati sa olocessky poriadok a moze nastat chaos , az anarchia.
My napr.presne vieme,kolko akeho druhu potravin a napojov mame mat na par dni minimalne , a co este potrebnemat musime. Akobwterie,radio, bicykel a pod . A ako sa sami dopravime v pripade potreby do nemocnie, kedze nebude benzinu do aut ani energie na nabijanie.A hlavne,treba mat hotovos doma. A aj to nemusi stacit, pretoze nebudemozne predavat bez energie. Cize bartrovy obchod tiez je treba zvazit. A toaletu treba mat suchu doma tiez, havne ti,co ziju v bytoch.
Takze my to uz v ap. Europe berieme zial ako sucast nasho zivota, ze treba mat iste zasoby doma.A Nielen jedla. napriklad ja taky generator je dobre vlastnit .
Ono to nie je ,ze ci ten blackout bude,ale kedy.

anonym_20c463
5. dec 2025

somariny, myslim, ze iz sa kazdy poucil, ze to vybrakovanie obchodov pocas covidu im bolo na nic, ale ludom staci na Markize, alebo Jojke oznamit, ze ide o koniec sveta a uz budu nastupeni na konzervach 🤣

rozculena
5. dec 2025

@eva8 niekoľkokrát zrecyklovaný článok

doriiis
5. dec 2025

Autorka .... Ešte zisti prosím ťa na nejakej pofidernej stránke pre slaboduchych, že kedy to bude, aby som vedela , kedy bude voľno v práci. 😄
Bez elektriny sa nepohneme. 😄

anonym_e41250
5. dec 2025

O 4 ráno som si išla prečítať počasie a ukázalo sa mi presne toto. Aj som na to zabudla kým som nebola v tescu a tam robili predavačky paniku. 🤦‍♀️ Neviem no

anonym_3ebb3c
5. dec 2025

Páči sa mi, ako každý rieši pokladne a platby kartou, lebo elektrika. A to chcete nakupovať po tme? či s baterkami? v nákupných centrách nie sú okná. Ak nebude elektrika, nepôjdeme ani do práce. Školy, škôlky, tma, hygiena. Naozaj by toto chceli? aby nik nepracoval a opäť zastal život? finančné straty nevadia? Robiť si zásoby do chladničky/ mrazničky? a načo? aby som ich o dva dni bez elektriny vyhodila? kde mám v byte uložiť tie litre fliaš s vodou? pre mňa nie je problém nakúpiť vopred, horšie je to s uskladnením. @f333 a kde si mám dať tú suchú toaletu? pod balkóny? či ku výťahu? do pivnice mi nevojde 🤷‍♀️

maciatkolulu
5. dec 2025
@anonym_3ebb3c

Páči sa mi, ako každý rieši pokladne a platby kartou, lebo elektrika. A to chcete nakupovať po tme? či s baterkami? v nákupných centrách nie sú okná. Ak nebude elektrika, nepôjdeme ani do práce. Školy, škôlky, tma, hygiena. Naozaj by toto chceli? aby nik nepracoval a opäť zastal život? finančné straty nevadia? Robiť si zásoby do chladničky/ mrazničky? a načo? aby som ich o dva dni bez elektriny vyhodila? kde mám v byte uložiť tie litre fliaš s vodou? pre mňa nie je problém nakúpiť vopred, horšie je to s uskladnením. @f333 a kde si mám dať tú suchú toaletu? pod balkóny? či ku výťahu? do pivnice mi nevojde 🤷‍♀️

@anonym_3ebb3c v Rakúsku už pekných pár rokov v septembri vypisujeme papiere,čo s dieťaťom v prípade Blackout....máš mať doma macaciu podstielku a vrecia na odpadky. 🤷.a nejde o to,že to nie to chce urobiť,teda špeciálne na sk... Minulý rok 23.12 vypadla elektrina veru trvalo vyše 3 hodín,kým to dali do poriadku,poviem ti,nebola to sranda. A inak tma nie je 24 hodín. Poväčšine sa v noci nechodí nakupovať ani v neblackoutove dní🙃

mandzula
5. dec 2025
@anonym_3ebb3c

@anonym_3ebb3c a ine obchody ako nakupaky neexistuju, keby len o to svetlo islo?

anonym_3ebb3c
5. dec 2025

@mandzula predstavujem si napr. potraviny v mojom blízkom okolí. Nie. Ani tie nemajú okná, sú súčasťou menších komplexov. Tiež Kaufland, Lidl, Billa.

@maciatkolulu vybrala si si z mojej odpovede len to, čo ti vyhovuje? Bežne nenakupujem v noci. Nakupujem po práci, keď vyzdvihnem deti zo škôl a vtedy je už tma. Ráno idem do práce za tmy. Možno je u vás vidno, u nás o šiestej ráno a o štvrtej poobede nie. V dni ako bolo dnes, svietime v práci celý deň.

eva8
autor
6. dec 2025
@anonym_3ebb3c

@anonym_3ebb3c 😃 presne to mi napadlo - kde uskladnie potrebne veci ludia byvajuci v byte