icon

Slovensko sa pripravuje na blackout

eva8
5. dec 2025

?
Slovensko sa pripravuje na blackout: Štát odporúča, aké zásoby potrebuješ na prežitie
https://www.startitup.sk/slovensko-sa-pripravuj...

Strana
z3
maciatkolulu
6. dec 2025
@anonym_3ebb3c

@mandzula predstavujem si napr. potraviny v mojom blízkom okolí. Nie. Ani tie nemajú okná, sú súčasťou menších komplexov. Tiež Kaufland, Lidl, Billa.

@maciatkolulu vybrala si si z mojej odpovede len to, čo ti vyhovuje? Bežne nenakupujem v noci. Nakupujem po práci, keď vyzdvihnem deti zo škôl a vtedy je už tma. Ráno idem do práce za tmy. Možno je u vás vidno, u nás o šiestej ráno a o štvrtej poobede nie. V dni ako bolo dnes, svietime v práci celý deň.

@anonym_3ebb3c tak zbehnes do obchodov,kde sú okná,prípadne na trh. Susedský predaj a tak. Ono nakupaky počas black out zaručene buď ,logicky,zatvorené.

eva8
autor
6. dec 2025

Tato tema s automaticky zmenenym nazvom (mozem ho upravit) bola presunuta z Politickeho spektra. Zamerne som ju postla tam. Pretoze
- chcela som ju rozoberat z politickeho pohladu
- priblizne (aj ked sa uz pise anonymne) tusim, kto a s akym nazorom tam prispieva, cize bolo by fajn. Aj tu ste vsetci fajn 🙂

Tento clanok sa mi naozaj objavil nahodou, ako tu bolo pisane a tak som chcela len tak podat info, ze sa aj u nas pripravuje brozurka, o ktorej sa uz diskutovalo na MK

Otaznik v uvode som dala kvoli viacerym aspektom
- nevhodny nadpis v clanku na uputanie moze vyvolat zbytocny strach a paniku
- nasa mila koalicia po jej "uspesnych"stretnutiach s Putinom je v koncoch, tak chce zachranit situaciu a jej jedinecnost vydanim brozurky. Aby tym ukazala, ako je EU neschopna.
- tiez vlada potrebuje utisit obyvatelov tym, ze ukaze starostlivost - brozurky a odviest pozornost od momentalneho schvalovania zakonov v skratenom konani
- vydanie brozurky je o.k., niekto tu spominal cyklony - v statoch USA s hurikanmi maju deti cvicenia, co robit a ako sa ukryt pred hurikanom. Tam maju kryty vsade. U nas boli taketo cvicenia za socializmu. Cvicenia uz nie su, ani kryty nie su. Rozdiel je, ze v case socializmu sme sa bali napadnutia zapadom. V sucasnosti, ked opadol strach z bombardovania Zapadom, jedinecne Rusko zacalo bombardovat Ukrajinu 🙃

Nemajme strach, nerobme paniku, prajem pokojny advent, vesele postupne nakupovanie "zasob" na Vianoce.

P.S. Kto bol cely rok dobry, toho mavstivil Mikulas 🙂 Cize vsetkych, lebo vsetci sme dobri.

P.S.2 Teraz mi napadlo: Dobri neznamena posluchat Fica na slovo, ako to bolo za socializmu, ked za oponovanie sme boli potrestani. Uz to zacalo vysmievanim sa mediam a co je horsie - ponizovanim mladeze.

eva8
autor
6. dec 2025

Este som zabudla. U nas problemy s elektrinou mat nemozme, vsak jej mame prebytok

anonym_3ebb3c
6. dec 2025
@maciatkolulu

@anonym_3ebb3c tak zbehnes do obchodov,kde sú okná,prípadne na trh. Susedský predaj a tak. Ono nakupaky počas black out zaručene buď ,logicky,zatvorené.

@maciatkolulu dávaš mi nereálne alternatívy. Ja píšem o reálnych obchodoch v mojej blízkosti. Susedia takmer všetko dôchodca. Im bude treba pomôcť a nie to ešte od nich pýtať. Zatiaľ čo tu drvivá väčšina z vás teoretizuje, ja si predstavujem skutočné prostredie, v ktorom žijem. Pýtala som sa na škôlky a školy - snáď tam nebudú deti sedieť potme, v šere. Bez stravy. Minimálne matky s nimi ostanú doma. Ľudia bez áut pôjdu do práce ako? ja by som došla aj pešo, no mnohí cestujú kilometre. A v podstate veci nerozumiem plánovanému blackoutu na pár dní. Prečo vlastne? za mňa je to šialené šírenie paniky. Zásoby sme si robili aj cez kovid a potom sa všetko vyhadzovalo. Chrobáky preliezli do múky, ryže, strukovín, čajov. Super investícia. Pýtam sa opäť - ako a kde to mám skladovať?

maciatkolulu
6. dec 2025
@anonym_3ebb3c

@maciatkolulu dávaš mi nereálne alternatívy. Ja píšem o reálnych obchodoch v mojej blízkosti. Susedia takmer všetko dôchodca. Im bude treba pomôcť a nie to ešte od nich pýtať. Zatiaľ čo tu drvivá väčšina z vás teoretizuje, ja si predstavujem skutočné prostredie, v ktorom žijem. Pýtala som sa na škôlky a školy - snáď tam nebudú deti sedieť potme, v šere. Bez stravy. Minimálne matky s nimi ostanú doma. Ľudia bez áut pôjdu do práce ako? ja by som došla aj pešo, no mnohí cestujú kilometre. A v podstate veci nerozumiem plánovanému blackoutu na pár dní. Prečo vlastne? za mňa je to šialené šírenie paniky. Zásoby sme si robili aj cez kovid a potom sa všetko vyhadzovalo. Chrobáky preliezli do múky, ryže, strukovín, čajov. Super investícia. Pýtam sa opäť - ako a kde to mám skladovať?

@anonym_3ebb3c aký plánovaný aká škôlka,aká práca? O čom točís? Úplne vážne ....prečítaj si čo je Blackout. Mám toho viac než dosť,Bohu vďaka,len teoreticky, natlačené v hlave. Keďže v at s týmto pracujú minimálne piaty rok. Presný postup,čo robiť a nerobiť a ver tomu,že nakupaky v tomto rozvrhu nie sú. Zašleme je,kde by sa v prípade núdze poskytovala voda jedlo a lekárska pomoc. Ostatné na nie núdzové máš mať doma. Čo je ťažké na Tom pochopiť? Žiadne nákupné centrum nebude otvorené. A najmä,aby ľudia neprepadli panike,čo je viac než pravdepodobné. Keď nemáš šajnu,čo máš robiť,mrkni zahranicne stránky.

tilly
6. dec 2025
@anonym_3ebb3c

@anonym_3ebb3c nie plánovaný blackout, ale brožúra pre prípad blackoutu. Ten môže nastať aj prírodnou katastrofou, aj výpadkom techniky, aj cudzím zavinením aj vojnou. Brožúru s informáciami sme mali mať už roky, len my sme fakt 100 rokov za opicami.

anonym_3ebb3c
6. dec 2025

@tilly a práve preto je to celé čudné. Práve teraz. Pred Vianocami. A drvivá väčšina ľudí to pochopí presne tak, ako na začiatku kovidu, kedy sa nedal kúpiť ani toaleťák.

@maciatkolulu o čom točím? veď ostatní riešia, ako sa bude platiť, keď nepôjdu pokladne 🤷‍♀️ ja som sa len opýtala, či pôjdu nakupovať baterkami. A vy tu ďalej rozvíjate, že nie je tma celý deň a existujú aj obchody s oknami. Ja si myslím presne to, čo píšem medzi riadkami. Žiadne obchody, žiadna škôlka, žiadna práca. Ak nebude elektrina pár dní, nebude nič. Ani MK a funkčné mobily. Bude chaos bez ohľadu na zásoby v skriniach.

f333
6. dec 2025
@eva8

Este som zabudla. U nas problemy s elektrinou mat nemozme, vsak jej mame prebytok

@eva8 Ale sk moze mat prblem blackaoutu.Aj ked ju vyraba prevazne z jadra. Pretoze sustavy su prepojene a musia dadvat energiu tam,kde hrozi jej nedostatok, cim moze nastat blacout. Aten ako som pisla na stane nie tak,ze len ejdna krjina je postihnuta. Ale mozu byt naraz rozne casti krajin.Atam moze byt prblem, pretoze sk potom dodasni energie nemusi mat prave dost energie pre seba. A tiez akoze obnovitelne zdroje na ukor tych ako je jadro ci vodne ci ano aj z uhliasposbuju ten blacout. Pretoze tu energiu nemzno sladovat . Ten backout je nebezpecny tym,ze ked je nedostatok energie /pre pretazenost naprklad vela ludi bude nabijat auta ci inak spotrbopvavat energiu/ tak spadne sustava,ked sa do nej hned nedoda energia.Ved taky prpad uz bol tento rok aj v Europe. A kto ju doda? at nema dos tenergie ,nema jadro, Fr nema dost pre4 seba,kedze tam sa kuri elektrinou,CR to nevytrhne a sk tiez nie. AJ belgicko uz obnovilo nejaku zatvorenu jadr.elektrren ,kedze s aobava nedostatku energie.

A ako citam,tak vela pisatelov netusi,co taky blackout vobec znamena pre bezny zivot ludi .Co takto Strany ako PS,co ich ideologia spociva v green deale ,zeby osvetlovala obyvatelom sk ,co moze nastat pri tej ich politike zelenej?
A aj terajsia vlada spi , ze neinformuje obyvatelov o omto riziku.
Nie,nebudu otvorene supermarkety , ani banky ani vyberat peniaze sa nebudu dat. A ankovat benzin a naftu tiez nie.No a el.auta tie zvobec nebudu potrebne. . Takze ak bude trvat situacia dlhsie,tak ti,co maju nejake produkty v zahradach ci na farmach ani peniaze uz nebudu chciet za zakladne suroviny a potraviny. Ale Napr. striebro ci zlato.
A ehovoriac o kriminalite ,rutalite ,rabovani. Bude uplna tma ..Apri tej skladbe obyvatelstva co ma terza de, je ozaj neberpecna situacia skriminalitou terza ,nie to pri balckoute. Ten by som naozaj v de nechcela zazit. . . Aktovie,ci aj nemcnice budu mat energiu na fungovanie,akto potrva take 2 -3 tyzdne.

Pretoze prave na taky cas mame odporucanie ,co treba mat doma a spoliehat sa len na seba ,nie na policiu ci nemocnice. .Takze preto v de uz co ja sa pamätam 20 rokov su vytvorne brozury na info obyvatelov pre pod situacie. A nielen blackoutu Ale hlavne po tom,co Merkel svojim pol.rozhodnutim odpojila atomky, sa zvysilo riziko toho blackoutu a vlada to vie.
Vedela to aj Merkel. Ale ideologia bola silnejsia ako zaujmy obyvatelov.Ale vedela, tiez, ze treba ludi na dany stav pripravovat. Tak tie brozury sa zintenzivnili v tom case. .Ale je to motivovane aj na ine katastrofy ano,aj vojny. Obcas treningovo dostavame SMS ,kdeje napisane,ze je to treningova SMS o nejakej zavaznej situacii.Aby ludia nepanikarili,ked nastane nie co podobne.Uz len cakame,kedy bude info o krytoch.
Sk naozaj nie je pripravena v ramci CO obyvatelstva .

maciatkolulu
6. dec 2025
@anonym_3ebb3c

@tilly a práve preto je to celé čudné. Práve teraz. Pred Vianocami. A drvivá väčšina ľudí to pochopí presne tak, ako na začiatku kovidu, kedy sa nedal kúpiť ani toaleťák.

@maciatkolulu o čom točím? veď ostatní riešia, ako sa bude platiť, keď nepôjdu pokladne 🤷‍♀️ ja som sa len opýtala, či pôjdu nakupovať baterkami. A vy tu ďalej rozvíjate, že nie je tma celý deň a existujú aj obchody s oknami. Ja si myslím presne to, čo píšem medzi riadkami. Žiadne obchody, žiadna škôlka, žiadna práca. Ak nebude elektrina pár dní, nebude nič. Ani MK a funkčné mobily. Bude chaos bez ohľadu na zásoby v skriniach.

@anonym_3ebb3c ale bude. Aj vždy bolo aj počas vojny je ale neda sa to cez terminál...skús trochu rozmýšľať. Vážne.

ekira1
7. dec 2025
@doriiis

Sumu na tvojtýždňový nákup🤣.A pri blackoute budú kasy v obchodoch čo? Fungovať na baterky?

@doriiis obchody, aspoň tie väčšie majú elektrocentrálu. Možno si niekedy v obchode zažila, že sa stlmili svetlá atď. Majú rozdelené elektrické obvody na dôležité ( tie fungujú pri výpadku) a nedôležité, tie nefungujú. Takže kasy pôjdu, ako budú fungovať i chladiaky a mraziaky..

anonym_b5564b
7. dec 2025

Neviem ci je to reálne alebo nie a ako sa zariadiť?? Aby som aspoň niečo mala doma na par dni keď tak ...a este sa bojim ze sem pride vojna ktorú nechcem a asi ani nikto z nas

Strana
z3