icon

Sme lenivejší

barbora1522
30. jan 2016

Ahojte, mám pocit ze nic nestiham. Dnes som sa zamyslala nad tym, ze voľakedy zeny prali ručne, umývali riad ručne, vyvarali plienky, obrabali polia a dalsich x veci a popritom mali 5 deti... A ja mam 1 dieta a mam pocit ze pri nom nestiham vsetko co by som chcela. Ako to tie zeny zvladali?

Strana
z2
mawka
31. jan 2016

@sosanna88 ide to tak ako ludia chcu, aby to slo 🙂 si vezmi, ze moj tatko nemali doma telku a kam sa teda doba pohla. velmi zaujimave, ako to rychlo fici. a nejaka umyvacka riadu bola totalne sájens fikšn 😀 nasa generacia asi od dobroty uz nevie ze co. sme vymazleniii 😉

cecil36
31. jan 2016

Ked dvaja robia to iste nie je to to iste. Ja ked upratujem, tak upratujem. Zaberie mi to hodku max dve, podla toho co robim. Mojmu muzovi to zaberie cely den. Lebo on urtie prach a vypije si v klude kavu +pozrie k tomu nejaky dokument v tv. Umyje riad a pozrie spravy. Zehli a zaroven riesi nieco cez PC atd. Vysledok. U mna je byt upratany naozaj u neho este chyba dovysavat alebo kopec inych veci... Rozdiel minimalne 6 hodin v prspech mna. Takze je to okrem toho co spominala mima aj o efektivite prace.

jeannna
31. jan 2016

@cecil36 Ja som v upratovani asi ako tvoj muz. Upratujem rodinny dom a potrebujem si to rozdelit na drobne, aby som sa do toho vobec pustila. Pri zehleni vzdy pozeram telku, uplne jedno, co davaju a sustredim sa to na, co sledujem a nie na tu kopu, co ma este caka pozehlit. Pomedzi to sledujem, kedy doperie pracka a idem povesat pradlo. S vysavacom pobeham pomerne rychlo, ale zas si dam pauzu, prelistujem nejaky casopis, alebo si sadnem k PC a vypijem v klude davu. A takto mi ubehne cely den a ja zistujem, ako som si fajne oddychla 🙂

mima4
31. jan 2016

@cecil36 no a sme pri tom! tvoj muz je ako ja 😀
... chcela by som vsak byt ako ty 😎

cecil36
31. jan 2016

@mima4 😀 😀 😀

mima4
31. jan 2016

@jeannna ... a nestava sa ti, ze vzdy pri upratovani najdes nieco, co ta zaujme? 😀

jeannna
31. jan 2016

@mima4 stava sa mi to niekedy, hlavne pri mega upratovani, ze najdem nieco, co som nehladala 🙂 Alebo co som uz davno nevidela a si zaspominam na nieco. Vacsinou som pri upratovani myslou inde.

cecil36
31. jan 2016

@mima4 "a nestava sa ti, ze vzdy pri upratovani najdes nieco, co ta zaujme? " mima mne sa toto stava pri vareni 😀 varim, idem do zasuvky, na policku nieco vybrat, najdem nieco co ma zaujme (prach 😀 ) a uz aj vytieram kuchynsku linku a potom obedujeme o hodinu neskor 😀

maca_p
31. jan 2016

@mawka ved ano, len mi to pride ako dostihovy zavod, kto mal lepsie krajsie detstvo, kto ma alebo mal kedy co robit, komu sa kedy venovali rodicia, ako sa zilo pred 100 rokmi.
ja osobne sa na tuto dobu nestazujem. 😉

nechcela by som byt rodicom v dobe mojich rodicov, ked sa kladol väcsi doraz na hydinu, prasce, stavbu domu, pranie v romo kombi, vecne mnoganie na zahrade a na druzstevnych lanoch. do toho starostlivost o varenie, lebo sak rodinu treba nakrmit.
mne ako decku sa doba rodicovania vobec nepacila. nsi s nami nikam nechodili, lebo ved zvery, potom uhorkova sezona. nasi sa s nami nikdy neucili, lebo ved decko prechadza skolu v pohode, tak nebolo treba. decko slo po zakladke na skolu, ktoru si vybralo, nevadi, ze nam nemal kto poradit, dnes ani jeden nerobime v tom, co sme si vybrali. decka nemali prazdniny, lebo ved nam na krk hodili najmladsieho surodenca...

ano, ja som rada, ze nemusim tolko muklovat a nemusim stihat vsetko to, co moji rodicia museli este za sociku.
dennodenne akurat vylozim a nalozim pracku. neupratujem na regulernej baze, nelestim okna niekolko krat do roka. v zahrade si porobim kolko vladzem, nie aby som sa zodrala. pre mna je o to dolezitejsie, hned ako je volny vikend, alebo lyziarska sezona alebo kupacia sezona tak padame z mesta. som rada, ze neperiem na celu rodinu v romo kombi, ze nevyvaram denno denne a ze nemusim gruntovat denno denne. a nezehlim. mozno tak 2 razy do roka v SOS pripade nejaku tu koselu.
cize niekto by povedal, ze som leniva.
podla mna ale nie ze som lenivejsia, nez generacie predo mnou, ale vyuzivam cas po svojom, tak ako to vyhovuje mne.

tova
31. jan 2016

@mawka kazda generacia ma svoje plus a minus. Kolko tych deti z 50tich rokov boli alkoholici, depresaci, homlesaci, spachali samovrazdu. Alkohol bol velky problem za komunizmu.
@mima4 ano mali na haku, deti si davali vychovavat k svokrovcom, surodencom, tete, nevideli ich par rokov, hodili do ustavov, deti nemali Tolko lasky ako by mali dostat a kolo ma vacsina dnesnych deti. Ja ich aj lutujem ze male 5r. deti sa museli starat o surodencov, chodit po vody, rodicov nevideli cely den.

mima4
31. jan 2016

@maca_p

treba si uvedomit, ze generacia nasich rodicov a hlavne storach rodicov su z povojnoveho ci medzivjnoveho obdobia, kedy zazili neraz co je to nedostatok, co je to hlad....preto sa u nich prejavili a ide to v genoch taka ta honba ze role, zvery atd...
generacie predtym to nehovoriac...tam proste co si si nezasadila/nevychovala, to si nemala... sem tam na jarmokoch si si nieco zaobstarala, nieco predala... ale ludia fungovali na principe "domaceho hospodarstva"

@tova bola ina doba, tak sa na to treba pozerat. Pozri, ani dnes to nie je idealne, kolke matky chodia z neviem akych okresov robit opatrovatelky do rakuska, 2 tyzdne tam, 2 doma.. je to smutne, ale zivot nie je idealny...

maca_p
31. jan 2016

@mima4 pisem snad nieco ine?

mawka
31. jan 2016

@maca_p no vidis, kazdy to vidi inak a kazdy je z ineho prostredia asi. nasi mali tatramatku, nasi sa s nami ucili, stale sme niekde chodili, normalne v nedelu vsetci niekam, prazdniny na horach v lete, v zime, kadejake vylety, mamka tiez upratovala regulerne a zili ako chceli, nie ako z knihy Prakticka zena. Zahrada bola tiez, ale tatkove hobby a tym, ze nas nikto nenutil, tak sme sa zapajali lebo sme chceli. tak nejak nas namotali, presvedcili, ze sme mali pocit, ze to chceme vlastne sami 😀 a ze ma hodili bratovi na krk, no ok, lenze on sa na mna vyprdol, nechal ma samu a keby som to doma nabonzovala, zbil by ma 😀 aspon som sa stala zodpovednejsou. lebo ked velky brat povedal ostat tam a tam a neodchadzat a nebonzovat, musela som posluchnut. neskor ma naucili chlani lozit po stromoch a tak dalej, vela veci nasi nevedia, keby vedeli, asi ich prekoti 😀 proste mala som stastie na skvelych rodicov, detstvo. ale pracku, ktora skace pri zmykani tak daleko kam kabel dociahne by som nechcela 😀 😀 zase za chut klasickej zltej malinovky by som aj umrela. alebo si zaskakat gumu tak, aby som si drzku nerozbila. hehe.

sardinka335
31. jan 2016

@tova bože ty čo tu splietaš piate cez deviate? Podla mojej 60 ročnej matky o depresiách a alkohole tak ako je to dnes pomaly ani nechyrovali...liečba alkoholizmu bola na vymer - musel sa ist liečiť ,,nasilu,, a nie ako dnes, ze napr. foter terorizuje celu rodinu a kym niekoho nezabije tak urady nič nerobia...
Po vodu chodili možno tak na začiatku 20stor..kdesi na dedinách...ale naše babky mali v meste uz davno tečucu vodu. Rodina mala určite väčšiu podporu ako dnes...moji rodičia mali mladomanželsku pozičku - za kazde dieťa im z nej odratali, praca bola istá a stála...boli podnikové byty...takze rodičia nemali mať kvazi z čoho stresy, ze nebudu mat vyplatu a čo dať deťom do ust.
Ako deti sme zili ,,chodom rodiny,, čo sa robilo doma tak to som robila - upratovanie, zahrada....a ked sme si porobili tak sme sa nahanali, bicyklovali...skakali gumu...a ked začali svietiť pouličné lampy tak som vedela ze uz je ,,vela hodin,, a treba ist domov. Otec robil udržbara a o 15:00 - 16:00 bol doma..ziadne nadčasy a praca na doma. Ja som v tom čase mala dost lasky....lebo laska nezavisi od spoločenskej doby ale od ludi - to dnes neni laska to je opičia laska - len robiť tak ako deti piskaju.

tova
31. jan 2016

@sardinka335 opisovala som nase babky, povojnove co mali 5 + deti. Nasi rodicia to mali najlahsie, ako pises, nenavratne pozicky, pracovna doba do 15hod., vikendy dom, obchody zatvorene cez vikendy, sedelo sa doma, skoly zadarmo, hranice zatvorene, ziadna zberba a clovek sa nemusel bat, materka, rodinne pridavky.... Dnesna doba je aka? ked nepracujes do vecera sedis na ulici, ked deti nechas same pobehovat skoncia s drogami alebo male deti unesene, pozicka taka, ze splacas do dochodku, Ja som vzhranici kde materska, rodicovsky, porodne atd. neexistuje vobec, co si porodis to si vychovaj, skolky len sukromne co stoja tristvrte priemernej vyplaty aj to si bal svoj obed. Dieta ide do prvej triedy musi vediet pisat, farby, pocitat, narabat s tabletom, ....

sardinka335
31. jan 2016

@tova a čo si myslíš ze ktora doba bola dobrá? Ta doba našich (pra) babiek tiež nemala porodne, materske, uzernici boli aj v dobe ,,minulej,, ze taký zidia bezne davali na vysoky urok...
Pestovali si na poličku zeleninu aby mali na zimu atd...proste teraz je to len v ,,ružovom,, ale v podstate to iste. Chceli sme ,,zapad,, a demokraciu tak to mame - tvrdy kapitalizmus....

timea7
31. jan 2016

@barbora1522 prepáč, ale tiež nechápem,ako môžeš nestíhať pri jednom dieťati....je to o tom určiť si priority. A myslím, že tu mnohé zachádzate do extrémov. Moji rodičia mali deti takmer pred päťdesiatimi rokmi a nemám pocit, že by nás zanedbávali, hrali sa s nami, aj chodili s nami bicyklovať, korčuľovať, lyžovať, plávať, chodili sme na hudobnú, výtvarnú, robili sme šport, no boli sme samostatnejší a rodičia nemali pocit, že nám musia vyplniť každú minútu dňa programom. My sme sa ešte vedeli hrať sami. Ale od útleho veku sme pomáhali, aj keď len zbehnúť do obchodu, povysávať, utrieť prach, umyť riad. Automatickú práčku sme mali, umývačku nie. A moja mama bola vždy upravená a pekne oblečená, kaderníčka a kozmetička pre ňu nebol neznámy pojem. Lenže - nebol PC, TV sa cez deň, okrem hádam nedele poobedia takmer nezapínal, tak bolo dosť času na všetko, aj na varenie, upratovanie, na kávičku s kamoškou, aj dobrú knihu. U nás nikdy nebol bordel a špina, ale ani sterilná čistota, určite sa nevysávalo každý deň. Mali sme rodinný dom, veľkú záhradu.

maca_p
31. jan 2016

@mawka ja som mala 11 rokov, segra 9 a mali sme na starost od 13.30 ked sme prisli zo skoly 6 -7 mesacne bejby (MATERSKA BOLA IBA 6 mesiacov za totaca, zostat doma si mama nemohla dovolit byt), pokym mama neprisla z robty, co bolo tak 18.00 hod. cize my sme boli samostatne viac ako dost. ale teda nuda s nim nebola veru. nalozili sme ho aj s kamoskami - aj s kocarom do autobusu a hybaj do mesta. a veru to na nas aj bonzli mamine kamosky. 😎
neviem, na dedine bol iny zivot, zavidela som sesterniciam, ze byvali v meste, chodili na kruzky, hudobku. my na dedine nist 😀 tak ako my, tak zili skoro vsetci v okoli, cize nijake dovolenky, nijake vylety. len malo kto mal na dedine auto. my sme tiez nemali o to bola situacia mozno tazsia.
mama chodila iba kadernicke, ziadne modne veci, kozmeticka, ci pedikura.
inac neraz som sa videla aj celu nasu rodinu vo filmoch z dedinskeho prostredia. 😀
moj tatko cely zivot budoval svoju haciendu. nieco dostaval, dorobil, doopravoval a uz mal plan na inu robotu. hovorim mu, ze zelezobetonovy kral, ten do mesta isiel iba vtedy, ked trebalo kupit nejake kolena alebo instalaterske trubky. neraz sa stalo, ze ked doviezli 50 kubikov uhlia, tak sme ho my decka schovavali na tackach do pivnice. toto decka z mesta asi nepoznaju, nie ze asi, ale urcite to nepoznaju. za mojho detstva som sa veru stretla so vselicim.
a ja sa fakt snazim robit vsetko uplne inak ako nasi 😉 , mam uplne iny pristup k zivotu, nemam traumu, ale urcite podvedome tam volaco je 😀

jeannna
31. jan 2016

@maca_p Jezisi, ty pises o mojom detstve 😀 Som sa z chuti zasmiala hlavne na tom, ako ste na tackach pratali uhlie do pivnice, my aj kal, ked fajne mrzlo, sme ho museli krompacmi rozbijat. Od jari az do jesene ma v sobotu rano na dedine budila cinkularka, na ktorej pilili drevo. A osobitna kategoria boli zemiaky, zasadit, prekopat, oborat a na jesen pekne motykami vykopat, do troch kosikov potriedit, hrube, drobne a "našenky". Ked som chcela teplu vodu, musela som si podkurit 😎

Kdeze vylety a podobne, rodicia unaveni jak psi po pracovnom tyzdni, bo aj soboty sa niekedy robili, v nedelu rano do kostola, obed navarit a poobede si dali obaja slofika, aby nabrali energiu do dalsieho tyzdna. Ale my deti sme mali svoj svet, do ktorych dospelaci akosi nepatrili a z tohto obdobia si nenesiem ziadnu traumu, na dedine sa proste tak zilo 😀

maca_p
31. jan 2016

@jeannna nasi boli druzstevnici, takze sme chodili okopavat druzstevnu repu, cakanku, vytahovali sme slajere z kukurice a spominam si cosi aj s nechtikom lekarskym 😀
my sme od vahu, takze tam boli nase leta, nie v diakovciach na kupalisku 😎
cirkularka, karbobruska, to je tak upokojujuci zvuk. aj teraz ked u nasich prespim tak posomrem, ze u nas v meste sa lepsie vyspim 😀 .
a ja ti mam rada dedinu, kludne by som tam prezila cely svoj zivot, ale momentalne to tak nevidim najblizsich 20 rokov 😉

jeannna
31. jan 2016

@maca_p To ti verim 🙂 Ja na dedine este stale zijem, ale toto vsetko bejvavalo. Ako decko som to nejak nevnimala, ale ako matku dvoch deti, ako bola nasa mama, by ma asi piclo 😀

mawka
1. feb 2016

@maca_p
@jeannna
jezis baby, sa tu rehocem, no zaroven vam nezavidim veru. sice som bola z mesta, ale rada som utekala zase na dedinu k druhej babke, ktora bola druzstevnicka. mali sme dom, moj otec je presne to iste. postavil dom a stale tam nieco robil, prerabal, dobudovaval, vysperkovaval, zaroven mal aj zahradku, zeleninu, stromy, na kralikov som ho ukecala, psa sme mali a sused tiez furt volaco na cirkularke. a moj tatko zase s kosackou. cize tie rana v sezonne chapem 😀 len napriklad mna strasne bavilo medzi zvieratami a v zahrade. kuchynu som neznasala, varenie a tak, preto som radsej bola s tatkom v zahrade. mozno aj preto nemam dnes problem s chlapskymi pracami, doma mam normalne ze vercajch. zato v kuchyni mi kopec veci chyba 😀 proste vtedy sa fakt nikto s nikym neserinkal. to je fakt. kopec mojich znamych tiez od detstva makali zase vo vinohradoch, makacka jak svina. takze ja fakt mozem byt rada, ze to bolo ako to bolo. no v kazdom pripade, ked prisla sobota, vsetci sme glancovali barak zdola hore a pekne odmalicka. nezabudnutelne. teraz ked vidim nasich ze upratuju priebezne, uz maju na salame, nespoznavam ich 😀 mozno si tiez povedali, ze naco sa nahanat 😀

vlastulina1
1. feb 2016
Používateľ vlastulina1 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od vlastulina1.

tak je taka doba, ze nikto nic nestiha...

erika161
1. feb 2016
Používateľ erika161 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od erika161.

presne kedysi ludia vobec nemali net a pocitace a tak mali viacej casu na ine veci..

Strana
z2