Smrť kvôli liekom
Citala som, ze kvoli paracetamolu je hospitalizovanych kazdorocne 26 000 ludi a umrti viac ako 450. Odvtedy je tento liek a lieciva s touto latkou dostupne stale aj bez predpisu. Moja kamaratka sa umyselne predavkovala a zjedla 30 tabletiek, jedna mala 500 mg, takze smrt bola ista. Chcem sa spytat ci proti tomu sa neda bojovat a niekam s tym ist. Kamaratka bola na ministerstve zdravotnictva a odpinkli ju, ze co oni s tym maju a je to nasa vec a aj vina ked sa predavkujeme
deti, choidte radsej na pohodu ... alebo podme riesit sagana ...
Moc som tomuto príspevku po pravde nepochopila. Je predsa na každom z nás, aby si dával na niektoré veci pozor. A ona sa zjavne predávkovala úmyselne, takže vedela čo robí. Tam by nepomohlo nič.
... pre vysvetlenie, ako to autor myslel - jedna kamaratka sa umyselne predavkovala paralenom a druha sla na ministerstvo, alebo je to jedna a ta ista? aby som sa nestracala v pripadnych dalsich fabulaciach ...
predstavujem si to takto:
jedneho dna na vratnici ministerstva ... dobry den, predavkovala som sa paralenom, 30 tabletiek, co s tym budeme robit? odpoved vratnika: tam je vychod, tam wecka, tu telefon, zavolam 112, alebo rovno chlapcov s kazajkou?
ja som to pochopila zas inak. Jedna kámoška sa predávkovala, v nemocnici ju zachránili a potom išla na ministerstvo že čo s tým....koľko toho nabudúce ma zjesť , aby z toho niečo bolo....Je toto možnéééé?
@deti95060810 nie ved napisala,ze smrt bola ista,cize zomrela🤔ci?
@maxiva je to tak zvláštne, nejednoznačne napísané....
kazdopadne povedzme si na rovinu, keb sa tu dakto predavkoval paralenom, bol by na titulke noveho casu (alebo ze by tie zle zle farma firmy mali kupeny aj bulvat? )
udivuje ma aki su vsetci na tomto koniku premudreli. Pre vsetkych mudrych, ktori maju mozog niekde inde. Nie ta prva kamaratka logicky zomrela a moja druha kamaratka bola na ministerstve. Ked sa vam niekto predavkuje a umiera kvoli tomu tolko ludi za rok a nikto s tym nic nerobi tak co je zle na tomto prispevku? Ano som este dieta mam 16, preto ma zaujimalo ci uz niekto nieco taketo riesil a kam s tym isiel, pretoze uz som velakrat pocula a citala temy na toto a stale sa s tym nic nerobi a vela ludi sa stazovalo. Ci sa predavkovala umyselne neumyselne je jedno. Umieraju ludia aj ktori sa predavkuju neumyselne. Vidim, ze na tejto stranke su ludia, ktori komentuju za2 hodiny 73883 prispevkov nechutnym sposobom, pretoze asi nemate co robit a iba si tu zvysovat svoje ego ako na kazdeho utocite. @deti95060810 tvoj prispevok a vyjadrenie bolo potrebne asi ako tvoj mozog na hlave. Ten ti je ocividne na nic. Dovidenia a pekny den vam prajem a ked sa vam raz toto stane, tak vam prajem tiez taketo vysmesne komentare na urovni piataka na ZŠ. Ale co sa cudujem ludia, ktori maju potrebu si citat kazdy den nieco a vnucovat im svoje nazory a nezmyselne komentare asi nie su v poriadku. Samozrejme okrem ludi, ktori komentuju 2 prispevky za den, ale najdu sa aj taki, ktori komentuju aj 72882838 prispevkov denne a vybijaju si svoje nervy zo svojho nezmyselneho zivota
@petra2245 Lenže ako ti uz bolo napisane-s tymto nic nema ziadne ministerstvo. Kazdy zodpovedame sami za seba....Keby to nebol paralen (ak by ho dali na predpis) tak "pozerie" nieco ine....Teraz za každeho alkoholika,fetaka a pod.budeme chodit na ministerstvo...
Prepac,ale naozaj vidno,ze mas len 16....Tvoja kamoska velmi dobre vedela čo robí a ak nie-tak to uz nezmenime ale hadam si nemyslela,ze sa jej nic nestane. Je mi luto,ze si prisla o kamosku ale rozhodla sa sama,bohuzial a s tym nic nespravis ani ty a ani nejake ministerstvo.
@petra2245 pozri, ked niekto zje 30 tabletiek paralenu, tak je to umyselne - nie? rovnako, ako ked si nasypes extazu, alebo zjes valium, alebo ine tabletky. pri kazdom jednom lieku hrozi predavkovanie - co s tym ches robit? kazdy jeden liek, ktory uzivas a zachranuje zivot, je v nadmernom mnozstve nebezpecny. co s tym chces robit? zakazat vsetky lieky? iba debil si nevedomky nasype 30 tabletiek a predpoklada, ze sa nic nestane. v pribalovom letaku sa pise maxinalna davka. ak to niekto vyhodnoti ako nerelevantnu informaciu a zje ich 30, tak, sorry, jeho smola. ak to kamoska urobila, tak s umyslom. ze nevedela, ze ju to moze stat zivot? to je ako tvrdit, ze nevies, ze mozes vykrvacat, ked si podrezes zily.
@evittam hodnotit inteligenciu dospelych ludi? co to znamena dospely clovek mi vysvetlite, to je clovek, ktory presiahol 18 rokov? vek je iba cislo kolko ludi na tomto svete je dospelych a ma iq hupacieho konika. Ta skoda napachana v tomto svete, psychicke tyranie deti a neviem co sa deje v rodinach je sposobene dospelymi ludmi, tymi co su tak vysoko inteligentni. Merat inteligenciu podla veku ci je niekto tinedzer alebo dospely je pod uroven. Na tomto svete zije viac tinedzerov, ktori maju vyssiu inteligenciu ako niektori dospely. Staci sa pozret na mojho otca a videt ze tej inteligencie ma viac aj moj pes. Ale tak to uz je v dnesnom svete, ze niekto dosiahne tu svoju dospelost a prenho v ociach ma deti ako nevychovanych zasranov. A predavkovanie neumyselne existuje. Niekto tych liekov na bolest zje viac, pretoze si ich kupil bez predpisu a pomaha mu to a potom nastane to predavkovanie a mierne poskodenie pecene a samozrejme predtym este vracanie a tak dalej. Toto je dalsi ten vas znak inteligencie ako vy mozte vedet ako sa co stalo? Bola som parkrat v nemocnici a lekari mi hovorili, ze tam boli aj pripady neumyselneho predavkovania, ale tie sa este niekedy zachranit daju.

@petra2245 Nie ty hodnotis inteligenciu ludi co ti tu napisali slusne svoj nazor a majú pravdu. Pokial ma niekto velke bolesti ma ist k lekárovi a nie si ordinovat dávkovanie liekov sam a tym duplom nie nejaka 16rocna dievčina. Vidno,ze si nepochopila moj prispevok. 😉
Drogy sú zakázané-predavkovani je viac nez dost-ako tomu chces ty,my, zabrániť? Stazovanim sa na nejakom ministerstve? Na co? Je to len a len o ľuďoch....
@petra2245 pozri, pises 30 tabletiek. odporucana davka max 8. vsetko nad je ohrozenie, kto vie citat, chape. neexistuje, aby si niekto neumyselne dal 30 tabletiek spredstavou, ze mu to len pomoze. ani ibalginu si nedas 30 tabletiek. ak mas velke bolesti a potrebujes viac, ides k lekarovi. ak to niekto nie je schopny vyhodnotit, tak je naozaj retardovany. a dat takemu cloveku/dietatu pristup k liekom je chyba rodicov.
apropo vyjadrovat sa o otcovi tvojim stylom nehovori sice o vyske tvojho IQ, ale EQ urcite. ale zas ok, otvorila si diskusiu a ak na nu niekto nadabi, aspon si uvedomi, ze pribalove letaky a odporucane davky su na citanie a ked je raz niekde napisana max davka, tak ju dodrziavam. ale stale sa najdu ludia, ktori z frajeriny nasypu tabletky do piva, pripadne exnu liter vodky s fatalnymi nasledkami... ale pre nich mame darwinovu cenu.
@petra2245 vies, baby vtipkuju, lebo v podstate na ministerstve mali pravdu.... resp. daj navrh - ako by si si to predstavovala ??
Vezmi si situaciu - chory clovek, povedzme ze ma vysoke teploty 4 dni, na zrazanie tej teploty potrebuje denne 2 az 4 tabletky, spolu plus/minus 12 tabletiek. A co teraz ? Ma to byt na predpis a lekar mu ma predpisat len 5, aby sa pacient nepredavkoval ?? A este predtym mu skontrolat domacnost, ci nema nejake zasoby paralenu doma, aby sa spolu s tymi novopredpisanymi nepredavkoval ??
A to nehovorim o bolesti zubov, co moze trvat aj ovela viac ako tie 4 dni,,,, okrem toho paralen je relativne malo nebezpecny... ale su lieky, antiboitika a mnohe ine, ktorych potrebujes menej na predavkovanie....
moja mama, kardiacka, brala denne asi 10 tabletiek (na predpis)... a samozrejme, ze jej lekar predpisoval zo vsetkycn mnozstvo minimalne na mesiac, niektore vydrzali aj viac... no ano, keby ich zjedla vsetky naraz, tak sa predavkuje... ale keby mala chodit k lekarovi kvoli novemu predpisu kazdy tyzden, tak ju asi porazi....
ak si naozaj takto prisla o kamosku, tak je to smutne...ale nie je to chyba ministerstva...skor je na mieste otazka, ci nezlyhalo jej najblizsie okolie, ze sa to stalo (ze boli nevsimavi a/alebo lahostajni a/alebo podcenovali jej psychicky stav apod)
@petra2245 uprimne aj ja poznam par jedincov, ktory takto, ibalginy, paraleny atd pozrali vedome a ako pokusy o samovrazdu.... nik neumrel..sorry za vyraz, ale ak zozerem x liekov, tak co cakam, plus to nie je tak, ze umreli od jedinej tabletky, tam su ine indikacie, alergie, predavkovanie, kombinacia s inymi liekmi atd... to ludia casto opominaju,,pri normalnom pouzivani su lieky na pomoc, pri halabala a predavkovani su jed...toto je materske forum a nie agitacny program na nieco...
Moja babka brala niekolko druhov tabletiek na predpis, všetky mala voľne prístupné v šuflíku. Keby niekto chcel mohol sa nimi kľudne predávkovať a spôsobiť si smrt. Tym chcem povedať ze aj keby bol paralen na predpis ľudia by ho doma mali a ktory chcel spáchať samovraždu sa k nemu dostane tak ci tak. A väčšina starších ludi ma doma kvanta tabletiek, takze kto si chce siahnuť na zivot cestu si nájde, ministerstvo s tym nic neurobí.
@petra2245
ani v lekarni ti nevydaju viac baleni paralenu naraz. len obvykle mnozstvo (jednu, max dve). tak isto brufen a podobne volnopredajne lieciva. vacsie balenia s vacsim obsahom tychto tabletiek su napr. iba na predpis. prinajmensom v nasom meste ti ich nedaju v ziadnej lekarni bez receptu. raz som si povedala, ze kupim viac naraz, ale nevydali mi to. vraj prave kvoli samovrazdam. spytala som sa, co ked niekto obehne lekarne. pokrcili plecami, ze to uz je na tom cloveku, ci to urobit chce. maju pravdu.
takze iste opatrenia su. ale ludom pojest toho viac nijak nezabranis.
zrejme ste boli mladucke a smrt kamosky vas zasiahla, mali ste potrebu nieco proti tomu urobit. to je normalne. ministerstvo ale nebolo to spravne riesenie. tak by si sa nemala na to hnevat. ministerstvo nijak nezabrani ludom sa predavkovat, pokial nebudu citat pribalove letaky (su pisane naozaj kratko a prehladne, su tam jasne varovania, kedy liek brat, kedy nie, jasne stanovene davkovania). a to ani keby sa na krabicky kreslili lebky a varovania pred otravou.
pise sa take podobne na cigarety. a predavaju sa stale a hodne. bez ohladu na rakovinu, mrtvicu, infarkt, pokazene zuby a cokolvek.
je to jednoducho na ludoch a ich zodpovednosti. nenanutis im ju. ale mozes ludi okolo seba vychovavat k zodpovednosti, by si ju sami osvojili.
hnev na system nic nezmeni.
@petra2245 nechápem čo táto mladá baba nám tu chcela tým povedať....asi čakala že spíšeme petíciu, zvoláme televíziu, spravíme "brífing", pôjdeme pred Úrad vlády, alebo ministerstvo a tam budeme kričať, skandovať aj meno jej umretej priateľky, budeme žiadať neviem čo, budeme tam aj stanovať, reťazami sa opášeme okolo stromov, a kým nesplnia naše požiadavky - len neviem zatiaĺ aké, tak tam budeme....😀 Vážená toto tu už všetko bolo v tejto spoločnosti, tu si každý musí pomôcť sám, zodpovedá sám za seba po 18r.
Ja som to pochopila tak ako som to napísala, a jediná sťažnosť je na teba resp. tvoju učiteĺku slovenčiny, že ťa nenaučila správne štylizovať a vyjadriť to čo potrebuješ....
... ked uz sme pri tom, ak ma zakladatelka potrebu konat, su mladi - aktivni, co sa zdruzuju ako peer aktivisti a medzi rovestnikmi sa snazia riesit problemy s alkoholom, drogami, zavislostami a pod. to je cesta, nie sa rozculovat a nadavat - ale ukazat mladym ohrozenym v okoli, co sa da robit inac.
@petra2245 500-1000mg je normalna odporucana davka. Bezne na bolest uzivam 1000mg (2tablety). Smrt mam sice istu, ale z tejto davky nie.
Neda sa zial zabranit tomu, aby sa ludia predavkovali.
Lieky v odporucanom mnozstve liecia, vo velkom zabijaju. Tak to mas so vsetkym. Da sa vyuzit na dobro aj na zlo. Napriklad taky ohen.
Je mi luto, co sa stalo kamaratke, do buducna sa snaz byt kamatkam oporou, vsimat si ich.
Ak by ti neirobila paralenom urobila by to niecim inym. Takmer kazdy volbopredajny liek v sialenom mnozstve je aj sialene skodlivy. Mohla si ublizit aj sodou bikarbonou praskom do pecuva salviou... odporucam ti hladat pomoc napriklad na ipcko.sk
@petra2245 neda sa s tym bojovat. Kazdy liek ma totiz pribalovy letak kde mas vymenovane rizika a neziaduce ucinky. Ak sa rozhodnes liek napriek tomu uzit, je to na tvoju vlastnu zodpovednost, vies do coho ides. Takze nie, neda sa s tym urobit nic. Vyrobca lieku je tymto kryty. Nabuduce ten liek netreba uzit...inak kazdy liek ma neziaduce ucinky a nikdy to nie je uplne bez rizika si ho uzit. Nie su to cukriky...
a k umyselnemu predavkovaniu...keby nebol na trhu dostupny tento liek, tak sa tvoja kamaratka predavkuje niecim inym co dostupne je. Ak bola rozhodnuta sa vziat zivot, tak by to urobila aj inym sposobom...je mi luto co sa jej stalo, le toto nie je o konkretnom lieku...

to nemyslis vazne, ze?