Som povinná dostaviť sa na pojednávanie?

4. sep 2022

Ahojte mam otazocku, prosim odpovedat len ten kto vie odpoved .dakujem.
Zajtra poobede mam mat sud, hl.pojednavanie.. sud sa uz riesi cca 2 roky, mala som splnomoc na jednu pravnu poradnu ale oni medzicasom zanikli, cize ma zastupovať nebudu. No moja otazka znie, je povinne aby som sa tam dostavila? Alebo nie? Toto je hl.pojednavanie v poradi asi 3.. na sude som uz bola vypovedať ako svedok skutku (pretoze chceli vediet moju vypoved) ale inak ja som obet. Jedna sa o trestne pravo.
Pytam sa preto pretoze mam malu dcerku 8mes. A neviem ci mi ju bude mat kto postrazit. Ci mam surne nejake jaslicky najst alrbo ako. Lebo pisala mi pani z tej pravnej poradne ze v pripade mojho zaujmu sa mozem sama zucastnit nariadeneho pravneho konania.alebo sa mozem obratit na inu pravnu pomoc kt. Ma bude zastupovat.... dakujem za vase rady.

pribinak
4. sep 2022

Nemusíš tam ísť, ale ospravedln sa, že neprídeš

roxanna
4. sep 2022

Ak si uz bola vypocuta, dostala si asi len upovedomenie o hlavnom pojednávaní, nie predvolanie. Pozri sa, čo máš napísané na papieri zo súdu. Na predvolanie sa dostaviť musíš, resp. sa ospravedlniť. Ak je to len upovedomenie o termíne hlavného pojednávania, tak ako poškodená máš právo, nie povinnosť sa ho zúčastniť. V takom prípade sa ani ospravedlniť nemusíš

maciatkolulu
4. sep 2022

Ja nerozumiem, že to riešiš teraz, zajtra máš pojednávanie, ty si obeť.... Pojednávanie sa ťahá dlho, vedela si a poznala dátum. Neviem, či to ide aj o nejaký výsledok, či čo sa rieši, ale ospravedlniť s a musíš.

autor
4. sep 2022

@pribinak a treba aj ospravedlnenie?

autor
4. sep 2022

@roxanna upovedomenie mam , cize nemusim aj ked ma nema kto zastupit ano?

autor
4. sep 2022

@maciatkolulu datum som nepoznala,dozvedela som sa ho pred nedavnom.. a dakujem za odpoved.

roxanna
4. sep 2022

Plati, čo som napísala vyššie. Na hlavnom pojednávaní sa môžeš, ale nemusíš zúčastniť a nemusíš ani svoju neprítomnosť ospravedlniť. Hlavné pojednávanie sa vykoná bez tvojej prítomnosti. Ak sa vec skončí, rozsudok ti bude doručený, máš právo podať odvolanie v časti týkajúcej sa rozhodnutia o tvojom nároku na náhradu škody. Jedine teda nebudeš môcť predniesť záverečnú reč, ak sa nezúčastnis a vec sa skončí, to je tiež tvoje pravo

pribinak
4. sep 2022

Samozrejme, veď keď niekde neprídeš, tak základ slušnosti je oslravedlnit sa, napr ridinne dôvody

mistymay33
4. sep 2022

Otazka znie: dostala si predvolanie k zajtrajsiemu pojednavaniu? Ak nie, nemusis nic riesit. Ak mas predbolanie - musis sa ospravedlnit.

roxanna
4. sep 2022

@mistymay33 veď to vyššie píše, dostala upovedomenie, nie predvolanie

xsandrax
4. sep 2022

Prečítaj si poučenie, ktoré tam máš určite napísané a tam sa píše, či sa musíš alebo nemusíš dostaviť. Pokiaľ si bola iba upovedomena, predpokladám, že sa nemusíš zúčastniť, ale patrí sa aj tak ospravedlniť. Ráno tam zavolaj alebo napíš mail, nemusíš im vôbec podrobne vysvetľovať prečo neprídeš 🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mistymay33
5. sep 2022

@roxanna prepáč, ale s pôvodného príspevku to vobec nie je zrejme, vôbec nespomína, či dostala predvolanie alebo upovedomenie.
pre autorku : velmi sa nad tým nezamyslaj, ak si predvolaná, normálne sa svojimi slovami ospravedln, že prečo nemôžeš prísť.

autor
5. sep 2022

@mistymay33 nie niesom predvolana dostala som len upovedomenie

julia_12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz