Som v šoku z toho, že koľko ľudí má psychicke problémy
Nikdy by mi nenapadlo, dokým som nebola na tomto fóre, koľko ľudí trpí depresiami.
Denne sú tu príspevky o psychickych problémoch/ ľuďoch na liekoch. Zdá sa mi to extrémne veľa, naozaj som v šoku koľko ľudí je nešťastných a chorých.
Fakt? Ja som v šoku keď stretnem naozaj šťastného vyrovnaného jedinca.
Ja som zas v soku kolko ludi caka ze ich niekto iny urobi stastnou/stastnym, namiesto toho aby prebrali zodpovednost a zacali si to stastie vytvarat sami.
Moja sestra pracuje v nemocnici polovica lekárov a sestričiek na liekoch.Na spanie, úzkosti, depresie.Depresia a obezita sú na prvých priečkach na celom svete som prekvapená, že to niekoho prekvapuje
@keralas presne, pekne si to vystihla.... Každi si je strojcom vlastného šťastia. Preto ma prekvapuje aj koľko ľudí je na antidepresívach a ochotných brat tie tablety pomaly celý život už.
@drzaopica pardon, žijem pravdepodobne šťastne v komunite, kde sa týmto veciam vyhýbajú ľudia a nepoznám v okolí ľudí s takýmito problémami
keď máš choré telo, to akosi každý vie pochopiť, aj poľutujú, pomôžu... keď ochorie duša/myseľ, dočkáš sa akurát opovrhnutia, výsmechu (preplo jej, je na hlavu apod.) možno aj preto sa s takýmito diagnózami ľudia "nechvália"
aj z tvojho príspevku cítiť, že tomu nerozumieš, ale myslíš si, že radšej ako sa pobiť o vlastné šťastie si tí ľudia dobrovoľne vyberú život na antidepresívach 🙄
psychiatri a psychologovia, pedagogovia dobre vedia aky je teraz problem, nárast dusevnych a psychickych poruch u detí, stale mladsích.
Ako sa ludia vyhybaju psychickym problemom vo vasej komunite?
To si iba myslíš🙂pre takých ľudí ako si ty, to ľudia taja
Presne toto aj ja hovorím. A ešte si zabudla na panické ataky...to sa tu tiež často rieši. Niekde som čítala rozhovor s psychologičkou, že po svete behá čoraz viac ľudí s psychickými chorobami. A je strašne veľa ľudí, čo sa nelieči. Nikdy nevieš na koho narazis...
@evita_g ja si skor myslim, ze sa utapaju v sebalutosti, vzdy najdu vonkajsi dovod, preco sa nemaju dobre. Hladaju vonku, namiesto v svojom vnutri. Potom jasne, ze vznika depresia. Mnohi sa uz na to ani nepamataju, ako to zacalo. Ale ked to zacne, jasne ze uz je to vazny problem, ktory potrebuje odbornu pomoc. Ja neodsudzujem, len konstatujem a velmi tychto ludi lutujem. Skutocne maju tazky zivot.
Mňa zaráža iná vec, ako je možné že v 21storoci sa o psychických ťažkostiach tak málo vie, že si človek dokáže myslieť že "každý si je strojcom svojho šťastia"... Fakt neprajem nikomu aby bol chorý ci už fyzicky, alebo psychicky, ale prajem aby sa dokázal zdržať takýchto vyrokov, pretoze to nikomu nepomôže.. empatia vo svete naozaj chýba najviac..
Ja som v šoku koľko ľudí Slovákov neovláda svoj materinský jazyk, hoci má z neho maturitu.Hladkat si ego tým, že si v "poriadku" je choré.
Vsetko je relativne. To mas akoby si navstivila ktorukolvek polikliniku v ktoromkolvek meste a bola v soku, kolko ludi ma zdravotne problemy. Si predstav, pred urologiou sedia ludia, pred cievnym sedia v cakarni ludia, kardiologia, psychiatria, kozne, interne, ocne atd. Teraz co, pocudujeme sa, preco su chori? Zla strava, malo pohybu, vela stresu, zle geny?
Proste takmer kazdy nieco riesi, niekto psychiku, niekto telo, je zbytocne na to poukazovat. nikto nikdy dopredu nevie, akym smerom sa pohne jeho zivot.
Každý si je strojcom svojho šťastia? A myslíš si že antidepresiva ľudia berú čo zo zábavy? Depresie a psychické choroby sú tiež choroby ako každé iné a musia sa liečiť, prečo sa necuduješ tomu že niekto berie lieky na srdce alebo vysoký tlak keď sa čuduješ že niekto berie antidepresiva? Prečo sa necuduješ že niekto je na vozíku? Veď nech sa postaví a chodí, veď každý si je strojcom svojho šťastia nie? Máš veľmi obmedzené myslenie
A to su ti, ktori to verejne priznali. Kolko je takych co si to nechcu pripustit...
Tieto tvoje príspevky mi pripadajú také: “poďme si porozprávať o tom, akí sú tí nešťastníci hlúpi, že sa nevedia urobit šťastnými sami. A musia brať antidepresíva. Nie ako my, ktorí sme vzali život do svojich rúk a sme šťastní a nepotrebujeme lieky“ Alebo čo si týmto príspevkom chcela povedať? Predstav si, že takáto šťastná sa jedno ráno zobudíš, naraňajkuješ sa a o pár minút začneš lapať po dychu, nebudeš vedieť čo sa deje a upadneš do bezvedomia. Lekari ťa zachránia budú vyšetrovať a po niekoľkých takýchto atakoch ti diagnostikujú panickú poruchu, ktorá sa lieči aj antidepresivami. A ešte ti povedia, že to je postcovidovy syndróm. Alebo reakcia na to, že ti zomrela mamka. Povieš im, že lieky nechceš a budeš radšej trpieť? Ešte nevieš aké hrozné to utrpenie je. A z tela sa vyskočiť nedá. Takí ľudia prosia o dávku liekov, alebo niektorí siahnu po drogách a pri väčšom utrpení aj po samovražde. Vieš aká to musí byť strašná bolesť, keď niekto radšej skočí z okna, ako by mal ďalej takto trpieť? Mám kamaráta, ktorý nikdy nikomu nič neurobil, dobrý človek slušný a pracovitý. Žiadny alkohol drogy hráčska vášeň. Akurát u predkov jedna samovražda. Prišli na neho však naraz viaceré životné udalosti, ktoré by jednu po druhej zvládol, ale naraz to bolo veľa pre neho. Ešte sa držal, ale potom šiel kamarátovi na pohreb a pár hodín na to dostal také silne úzkosti a depresie, že mu neostávalo nič len vyhľadať pomoc. Ten pohreb bola posledná kvapka a spúšťač. Liečili ho zle, stav sa mu zhoršil a nemohol to vydržať len skočiť z balkóna. Manželka ho našťastie, chytila zavolala záchranku vzali ho na psychiatriu do lepšej nemocnice, zmenili mu lieky a postupne sa vyše roka z toho dostával. Keby tie moderne antidepresíva neexistovali, tak by doteraz ležal v nemocnici, alebo by bol úplne apatický a spomalený po starej generácii liekov. Psychiatrické choroby sú choroby pri ktorých ľudia trpia podobne ako pri popáleninách. Závisí od hĺbky - intenzity poruchy. Aj od druhu. Buď rada, že si zdravá po tejto stránke. Keď ti zomrie niekto blízky a ty nebudeš mať depresiu si silná. Zvládneš to, lebo si zdravá, smútok spracuješ a pôjdeš ďalej. Ale určite vtedy pocítiš niečo podobné, čo títo ľudia prežívajú denno denne a niektorí 24/7. Len v menšom. Možno budeš mať potom viac empatie.
@slovakboy a prečo je tých chorôb tak veľa tu na koniku? Lebo konik je pre takýchto ľudí jedno z mala fór, kde môžu o tom hovoriť aj so zdravými ľudmi aj s tými čo už sú zdraví a vedia im poradiť z vlastných skúseností ktoré prežili. Preto sa ti tu zdá toho potom tak veľa. Plus covid to veľmi navýšil a teraz aj tá vojna.
A čo je to za komunita?
25% populacie ma problemy psychickeho razu. Ved len sa pozri kolko je zavislakov na comkolvek. Aj zavislost je forma psychickej poruchy. Netreba sudit ani sa povysovat,ze mas zmaknute psychicke zdravie a aj ludia okolo teba nepotrebuju psychologa/psychiatra. Tak ako si mozes zlomit nohu,ci mat rakovinu,presne tak mozes pocas zivota prekonat istu formu psychozy. A neviem teda ako si predstavujes,ze vyzeraju ludia co trpia napr uzkostami. Stavim sa,ze by si to nerozoznala od zdraveho jedinca.
Keď si pozrieme dnešný život, ako rýchlo plynie, čo všetko sa od ľudí očakáva, tak sa ani nečudujem, že toľko ľudí má mentálne problémy. Namiesto pomoci a empatie od ostatných môžu očakávať len "označenie" za neschopných, resp. tých, čo nevedia odolávať nátlaku. Pritom každému sa to môže stať, že pri neustálom psychickom nátlaku, bez pozitívnych zážitkov/výsledkov sa v ňom niečo zlomý a nevie nájsť cestu von. Týka sa to každého človeka a stáva sa to neočakávane. Pozrime si len televízor, nič pozitívne si v ňom neviete pozrieť, filmy ľudí "oblbujú" a potom majú skreslené predstavy o živote, čo môže tiež vyústiť do mentálnych problémov. Žijeme rýchly a konzumný život (pri všetkom, už včera bolo neskoro) a popritom zabúdame na "užívanie si" pozitívnych zážitkov a naraz len vyhoríme.
Popravde, mna to tiez velmi prekvapilo. Nechcem sudit ostatnych, pretoze nikdy nevies co sa moze stat ale , ja som bol vzdy aktivny a vesely clovek, defakto bez jedineho problemu v zivote. Co ma vzdy najviac vycerpavalo su vztahy a z nich pramenili a moje najtazsie chvile v zivote. Ked to tak pozriem spatne, vela rokov zivota som takto "prezil" alebo aj "stratil" trapenim sa kvoli vztahu. Az potom som si povedal, ze koniec, nebudem sa ja uz nijak prisposobovat ludom, ktori sa neprisposobuju mne a vzal som si spat svoj zivot. Zacal som sportovat, chodit znovu na miesta ktore ma robili spokojnym a uz ma netrapilo, ze tam chodim sam (pripadne s dietatom) a co si o tom kto mysli. No a zas sa dostavam do svojej pohody. Nikto mi uz nekecia do zivota, sportujem, som vela na slnku, venujem sa malemu. Za mna sport , priroda a slnko lieci. Tadial vedie cesta. Antidepresiva som nikdy nebral a dufam ze ani nebudem. A viem, ze to asi znie ako klise ale kazdemu kto prechadza tazkym obdobim v zivote odporucam sa vratit ku korenom zivota. Nie zavrety v tmavom byte pri Netflixe, ale makat, vycerpat sa fyzicky, uzivat si vodu, vietor, zimu, teplo. Proste vsetko co Vam dava pocit, ze zijete. Asi uz pisem ako basnik, ale len tolko som chcel :D
Ja vobec nie som v soku. Pozri si par tem o vychove deti tu na MK. Zeny sa tu predbehuju ktora kolko mlati svoje deti, castokrat uz od babatka, ako ich trestaju, vobec nemaju prehlad o vyvoji a vychove - hlavne ze ich maju aj 5 🤷🏻♀️ Ak takto psychicky znicis dieta jasne ze nude mat psychicke problemi. V nasej dobe je uz aspon menej trapne zacat to riesit. Cize ked si rodic bude liecit svoje rany nesposobi ich detom ale tomu treba este par generacii lebo stale je na to malo rodicov co si uvedomuju niektore veci.
Kopec mojich kolegov zdravotníkov je na antidepresívach ,na pohotovosti ked robim chodia bežne pacienti ,obyčajní pracujúci ludia s atakmi nejakej psychózy ,dokonca moj syn je psychiatrický pacient,je to bežné a ešte to bude horšie,stav psychiatrie na slovensku je katastrofálny
Ja som v šoku s toho, koľko žien žije s magormi ktorý ich finančne či inym spôsobom týraju. A že tie ženy majú poväčšine 2 a viac detí.
Psychicka choroba je taká istá ako fyzická. Len veľa ľudí má stále problém ísť k psychiatrovi/psychológovi, radšej to taja a trápia sa v súkromí. Ja som tiež psychicky vyrovnaný človek, pretože mám spokojný život, nič zásadné mi nikdy nechýbalo ale mám rešpekt. Človek nikdy nevie čo v ňom drieme a čo je dnes zajtra môže byť úplne inak....

žiaľ je to tak, veľa ľudí má psychické problémy...aj na fóre, aj v realite. Pokiaľ tie problémy riešia, je to na dobrej ceste...no je veľ takých, ktorí ich ani neriešia :(