Som za pomoc utečencom
Som za pomoc utečencom, rodinám, som zato, aby sa oddelili teroristi od obyčajných ludí a nehádzali sa všetci do jedného vrecka. Som za Europu bez rasizmu, paranoje a spokojný život všetkých bez ohladu na rasu, náboženstvo, sexuálnu orientáciu.
..zaujalo ma, ze uz neviem ktory farar sa vyjadril na adresu utecencov...ze ked clovek uteka pred vojnou, smrtou, nasilim, so strachom o vlastny zivot, tak mu staci aj mastal v Rumunsku, nepotrebuje ist do Nemecka....
@victory1 ja s nim v podstate suhlasim. Ved ma pravdu. Clovek naozaj ohrozeny, hladny, smadny, hlada prve bezpecne utocisko, kotre najde a je vdacny aj za suchu korku chleba. Sotva si vybera drzo co sa hodi k jeho nabozenstvu. Mna toto fascinuje. Nabozenstvo je to posledne co sa riesi ak je kriza, vratane nejakych tradicii z neho vyplyvajucich. Prosto zasnem nad zmyslanim podaktorych. Opat sa ukazuje, ze ten moj znamy zo SA, ktoreho som tu dnes psomenula, mal neskutocnu pravdu ma to sokuje znovu.
@adsumus ale uznej, ze toto je presne to, co se uz dit nema. Tady nastava presne ta hranice, kdy clovek pomaha a kdy uz z neho delaji blbce. Pokud se nechteji prizpusobit, tak potom fakt at sem radsi nechodi. Nerikam, ze musi jist veprove, ale tak mohli v klidu si ten salam vydelat a nikdo nemusel ani nic vedet. A ne z toho delat kovbojku, to je fakt drze....
@jabadaba ..ono to bolo na margo clanku, kde sa Kiska vyjadroval, ze keby bol ohrozeny on a jeho deti, tiez by predal cely svoj majetok a "venoval" ho prevadzacom...
...myslim, ze ked som vo vojnovej zone, mam zburany dom, nemam pracu ani co jest...tak asi nevycarujem z nicoho nic 6000 eur na vytuzenu cestu do Nemecka...
@victory1 ty bys chtela zit dozivotne v mastali v Rumunsku?
@jabadaba ja si nemyslím, že je na svete národ, ktorý nikomu neublížil, každý ma svoj podiel viny a každý musí za seba povedať nie nenávisti a nechať minulosť minulosťou, ináč to vidím blede s tou našou civilizáciou, moj názor ježe rozduchavanie vašní tak ako sa to deje teraz povedie k celosvetovému konfliktu, kde nebudu víťazí ani porazení, len nekonečne utrpenie.
@victory1 no a co bys jim dala jist? Kedze v Rumunsku asi te prace moc neni...
@czechzuzanaba ..nik nehovori o "dozivotnosti"...to je o tom, ze ked mi ide o zivot, je mi dobre hocico, kde mam pocit bezpecia...az nasledne riesim dalsie kroky ako jedlo, oblecenie, byvanie, pracu....tu sa ide hned za "skvelymi zajtrajskami" do Nemecka...preto tomu celemu humbuku akosi neverim...
@victory1 ale vsak to rikali, ze ti nejchudsi se k nam ani nedostanou. Ze to je takova stredni trida...Ze se tam skladali cele rodiny na ty prevadece, proto jdou jen chlapy (jeden z duvodu). Nevim, me se toto zda celkem logicke.
@czechzuzanaba to by predsa nebolo dozivotne. Baby prosim vas! Ta mastal je obrazne povedane, ze v kritickom momente je clovek skutocne vdacny aj za malo. Ide hlavne o bezpecie. Nasledne predsa pomoc pokracuje. Ale asi je ina doba, tu "utecenec" okamzite a hned caka vyber z menu vhodnych jedal, nabijacky na mobily na kazdom mieste, ktore ilegalne prekroci, usmev na kazdej hranici a konvoj s ponukou dzobov, bytov a inych benefitov pekne zhrnutu asi v tlacenom, plnefarebnom katalogu. Samozrejmostou je vyber krajiny.
@victory1 no vsak ale psali, ze nekteri byli v tom Turecku v tabore i 3 roky. A ze i tam uz dochazi penize na jidlo pro ne. Myslis ze v Rumunsku jim bude v tabore nekdo davat jidlo? Jak bys treba v Rumunsku toto resila? Jen tak se ptam, nechci byt kriticka...sama totiz nevim, jak bych se o deti v Rumunsku napriklad postarala nejak dlouhodobeji.
@jabadaba ale jako souhlasim s tim jidlem, ze to je prehnane, ze si vybirali. Ale jako ja uplne chapu, ze nechcou zustat nekde v Srbsku na hranici v tabore. Co je tam asi tak ceka? Nebo v Rumunsku. Nesla bys tam, kde uz nekoho znas? Navic podle me oni ani napr. nevi, kde takove Slovensko je, a ze tu vubec je. Oni proste dostali info, ze Nemecko je vstricne, ze Merkelova jim da azyl, tak jdou slepe za tim. Asi vetsina, vsichni asi ne, ale tak to vypada...
@czechzuzanaba to nie je drzé, to ako keby od teba niekto chcel aby si poškvrnila svoje náboženské zásady, to je hriech, niekedy aj smrtelný ako napríklad v kresťanstve nepomocť človeku v nudzi alebo iné, keby niekto plul v kostole, tiež by ťa to poburilo, chápeš, podla mna by sme svoje náboženstvá mali vzájomne rešpektovať, hlavne ked ccheme aby oni rešpektovali naše, to nie je dobrá cesta vzájomne sa provokovať, už kvoli takým veciam ako je bravčové a jeho zbytky, kde oni to odmietaju aj za cenu, že zomru, pomrelo príliš vela ludí.
@czechzuzanaba
@adsumus aha..uz rozumiem, kto nechce prijat argument z tej "druhej strany", proste ho neprijime....
ad 1, zila si v Rumunsku, ked vies ake su tam pracovne prilezitosti? Ja dva roky ano...
ad 2, ..."by som sa POTOM ..presne ako pises....
..a uz len na okraj...videjko z budapestianskej stanice ste videli? Ked vypravovali vlak do Nemecka...utecencom madarska charita doniesla jedlo, pizze, chleby, malinovky, mlieko...prisiel vlak a oni mali v pazi cele jedlo, vodu.../logika, som vyhladovany, neostane tu po jedle ani pamiatka, ci?/ proste natlacili sa do vlaku a hasta la vista...nasledny obraz z videjka...madarski bezdomovci sa krmili jedlom a pitim, ktore nechali na zemi a vlastne vsade utecenci...
@adsumus to ano, v tom sa zhodneme, niekto nie je uplna lalia. Len trosku treba aj rozlisovat v posudzovani miery zodpovednosti. Napr. ak by dnes utekali zidia a hladali pomoc, myslim, ze aj Slovensko by bolo zodpovedne za poskytnutie pomoci, pretoze bohuzial, nasli sa u nas ludia, ktori udavali a podielali sa na deportaciach. Je nutne ale rozlisovat kto ma za co zodpovednost dnes. Podat pomocnu ruku ano, ale nechat sa zozrat nie.
Adsumus, ten celosvetovy konflikt uz je. Ten uz my nesposobime. Rozhodne nie tym, ze odmietame natlak v podobe kvot. To ku svetovemu konflitku nevedie. Ten svetovy konflikt prebieha a pokial sa Europa nespamata, este sa vyostri. To bude este len utrpenie!
@czechzuzanaba jasne že pomoc utečencom, musí mať pravidlá, musí byť adresná, musí byť premyslená a rovnaká, ja som presvedčená, že národy europy musia postupovať podla jednotného plánu, ináč sa dostaneme do chaosu.
Na margo tych penazi, ze sa im pribuzni vyzbierali... akosi tomu nie som ochotna verit...aj v korane sa muslim musi starat o potomstvo, hadam ich nenecha vo vojnovej zone...
https://www.youtube.com/watch?v=yVGsx305j8w@adsumus ano nabozenstva by sa mali respektovat. Ty mas prehlad o tom ako napriklad funguje islam pokial ide o respekt voci inym? Prezradim Ti nieco - tak ako oni maju total na haku akeho si Ty vierovyznania a z akej kultury prichadzas, jednoducho sa na ich uzemi musis prisposobit tak oblecenim ako aj spravanim. Tak je proste na mieste, aby akceptovali tito ludia kde sa nachadzaju, v akom prostredi a respektovali aj oni inu kulturu a nabozenstvo! Respekt jednostranne nikdy nefungoval. Vzdy len vzajomne. Navyse, necakana, nahla a velmi masova migracia je dalsim dovodom k totalnemu respektu, pretoze tu hladaju utocisko, prichadzaju nelegalne, porusuju zakony, mnohi nemaju doklady! O to vacsi dovod k respektu! Nie adsumus, tu v Europe si nemozu klast podmienky. Mozu respektovat nase prostredie, my budeme respektovat ich. Ale neexist, aby pozadovali prisposobovanie sa! Pleties si respekt s ustupkami a to zaklada nebezpecny precedens. Su vo faze uteku, posobia zmatok, chaos, musia vyckat a odlozit svoje naroky vyplyvajuce z nabozenstva. To v tomto momente Europu skutocne nema co zaujimat. Ani nasledne, ked ich uz integruje. Vtedy uz budu mat ale na vyber. Napriklad si v jedalni u zamestnavatela daju to co im nabozenstvo umozni.
Aj keby chceli ostat v Turecku, Grecku, Srbsku, Rumunsku, Chorvatsku vy si hadam myslte, ze tieto chudobne staty ich uzivia? Keby boli Nemci taki frajeri ako sa tvaria, tak uz davno by boli byvali postavili tabory, zabezpecili potraviny, zdravotnu starostlivost na mieste. Kde do prtkalovic boli tie 3 roky, co sa miliony utecencov presuvali do Turecka, Libanonu?
Ja sa vobec, ale vobec necudujem ziadnemu zo statov na tejto migracnej trase, ze ich len posiela dalej. Takato masa ludi je obrovska zataz na zdroje financne, materialne aj ludske. Staty na migracnej ceste maju problem postarat sa o svojich obyvatelov, toto je len dalsia rana pod pas od mocnych statov EU.
Kde su este stale USA? Vsak uz davno mohli vyparkovat svoje nemocnice na lodiach s obrovskymi kapacitami pri pobrezi Turecka a pomahat. Pomahat clenskemu statu NATO pri zvladnuti tejto humanitarnej krizy. Tvaria sa, ze my nic my muzikanti a pritom oni zacali robit svoje "demokraticke" poriadky na blizkom a strednom vychode a v severnej a subsaharskej Afrike. Uz nie su odkazani na arabsku ropu, uz im je uplne u riti, co sa tam deje. A je im uplne u riti aj to co sa deje v Europe. Len keby sa nahodou do situacie vlozilo Rusko nejakym vojenskym zasahom, to uz by zas zacali konat. Pomohli by zas s bombardermi a nie s potravinami. 😝

@zita19 bohuzial, je to tak. 😖