icon

Som za pomoc utečencom

adsumus
11. sep 2015

Som za pomoc utečencom, rodinám, som zato, aby sa oddelili teroristi od obyčajných ludí a nehádzali sa všetci do jedného vrecka. Som za Europu bez rasizmu, paranoje a spokojný život všetkých bez ohladu na rasu, náboženstvo, sexuálnu orientáciu.

jabadaba
17. sep 2015

@samo_blaho pozrela som si to video, som v soku. Mas pravdu. Ahmed nutne potrebuje pomoc, ale dobreho psychiatra. 🙄

adsumus
autor
17. sep 2015

@richard71 ty si fakt myslíš, že je realne opeveniť celu europu? ja naozaj neviem ako si to predstavuješ? ako to ccheš dosiahnúť?

adsumus
autor
17. sep 2015

Futbalisti bayernu mnichov vzali na ihrisko deti utečencov, venovali 1milion dolárov na pomoc utečencom a dosiahli, že 80 UEFA tímov venuje malý príspevok na pomoc z každeho predaného lístka. Bayern vníma ako svoju spoločenskú zodpovednosť pomocť tým detom, ženám a mužom, čo utekaju pred hrozami vojny.
http://www.huffingtonpost.com/entry/bayern-muni...

victory1
17. sep 2015

@adsumus no to im "blahozelam" ...aj takto sa da kompenzovat "dedicny hriech" v Nemecku...

adsumus
autor
17. sep 2015

@victory1 možno len nie su takí krátkozrakí, že si myslia, že europa sa dá obaliť do vatičky.

adsumus
autor
17. sep 2015

„Vojna v Sýrii je stále horšia, báli sme sa, tak sme odišli. Som tu s manželom, svojim synom, dcérou a týmto drobcom,“ ukazuje nám hrdo matka svoje sotva 1,5 ročné dieťa zabalené v šatke, upevnenej o jej vlastné telo a dodáva: „Je nám jedno, kde sa nakoniec usadíme.“
http://www.topky.sk/cl/1000851/1497659/Tisice-k...

victory1
17. sep 2015

@adsumus a teraz cakas, ze ti budem protirecit, alebo s tebou suhlasit..? 😉
Jednoducho to cele vidim z ineho uhla, inych zdrojov a hlavne skusenosti ako ty...teba nepresvedcia ziadne argumenty, aj ked si ich tu mala neurekom...aj objektivnych a velmi slusnych....o par dni sa z diskusie stane len tvoj vlastny monolog...
....ja branim sa tomu, aby to cele bolo podfarbovane "hudbou z Modreho z neba" .... 😔
...howgh... 😉

zita19
17. sep 2015

@adsumus ma to tu 30 stran, ale okrenm tohop tvojho vyhlasenia, ktore by sa hodilo akurat tak na volbu Miss Univerzum si nenavrhla jedno jedine riesenie. Len tu fantazirujes, kritizujes kazdeho, kto sa pozera skepticky alebo realne na danu situaciu.
Ja chapem paniku Europanov, ja doknca svojim sposobom chapem aj tych utecencov. Mne je nad slnko jesnejsie, ze niekto im natlacil do hlavy kaleraby a oni sa zrazu po 2, 3, 4 rokoch stravenych vy azyle v Turecku hufne zdvihli a idu do Europy. 90% z nich su rovnake obete hry mocnych ako sme obetou hry mocnych my radovi obyvatelia Europy.
A kedze situacia je zufala, aj reakcie su zufale a neprimerane.
A k tomu plotu: polovica Europy bola oddelene od zvysku ostnatymi drotmi 40 rokov. Ploty fungovali. Keby si si nevedela spomenut, kusok toho plotu opatruju pod Devinom. Chod sa tam pozriet. Ja si ho pamatam z detstva. Zacinal pri Morave v Devine a koncil v Asi.

adsumus
autor
17. sep 2015

@victory1 argumenty by ma presvedčili, ale nie holuby dobajuce do človeka, bavíme sa o spôsobe riešenia tejto obrovskej ludskej tragédie, ktorá sa dotýka každeho jedného z nás, terorizmus je obrovskou hrozbou pre nás všetkých, netýka sa len ludí v syrii, ktorí sa zdesení hrnú k nám a ja si naozaj nemyslím, že sa da europa dať do bubliny, kde nikto, kto bude chcieť zle neprenikne, to je predsa uplne nereálne. toto nie je predsa riešenie tejto veci, zabarikádovať sa v europe a nechať ludí napospas umieraniu a čakať naivne, že sa teroristi uspokoja a daju nám potom pokoj, dovtedy môžu mať chemické aj jadrove zbrane a my budeme mať ploty a za tými plotmi mrtvoly.

adsumus
autor
17. sep 2015

@zita19 tie ploty by boli na figu a okrasu demonštráciu ludskej blbosti, keby došlo k vojnovemu konfliktu, tak ich rozoberu a pojdu do seba, našťastie k tomu nedošlo, ale situácie je už inde, oveľa vážnejšia ako vtedy. Nechápem ako sa môžeš vysmievať ty, ked má niekto iný názor a verí, že veci sa daju riešiť aj ináč, tak už je debil zato? alebo ako si to myslela s tou miss.

zita19
17. sep 2015

@adsumus ja sa nevysmievam. Ja sa ta pytam na to riesenie. Naozaj uprimne by ma zaujimalo ako by si to navrhovala riesit.
Ja sa netasim, ze viem ako to riesit. Ja som este stale len vo faze, ze si skladam dve a dve dokopy a pokusam sa najst pricinu. Snazim sa pochopit motivaciu tych ludi. Nie to co nam tu o nich prezentuju media, lebo tie si povyberaju iba a len tie hrozienka, ktore im donesu sledovanost.
Chcela by som poznat skutocny motiv toho, ze sa rodina skusana tym najhorsim co ju moze postihnut, strata domova, strata existencie, strata rodinnych prislusnikov, strata ludskej dostojnosi, ktora zivori na okraji spolocnosti odkazana na milost a nemilost hostitelskej krajiny (Turecka) nahle zdvihne a ide do Europy. Kto im dal peniaze na prevadzaca, co museli slubit obetovat tomu, ze im tie peniaze niekto dal? Ake im dal instrukcie. Preco su ochotni riskovat zivoty svojich deti a sadaju do hrackarskych lodiciek a plavia sa cez more do Grecka? Toto nie je o tom, ze vidia v Europe perspektivu. Toto je o tom, ze ich niekto zmanipuloval. A urcite to nebola nemecka vlada. Toto ma na svedomi niekto velmi bohaty, vplyvny a jeho pohnutky su pre mna zatial nejasne.
Toto treba zistit, tam treba zasiahnut. Nie snivat o Utopii, kde budu vsetci spokojni, zdravi a stastni.
A samozrejme riesit akutnu situaciu. Aj za cenu kratkodobych krivd a nepohodlia.

adsumus
autor
17. sep 2015

@zita19 kukni si videa, chod do googlu a zadaj si meno skupiny, ktorá terorizuje syriu a okolite krajiny a vyhlásila vojnu kryžiakom, kukni si, čo robia s ludmi a aké maju ciele a nebudeš musieť dlho uvažovať prečo tí ludia utekaju na druhu stranu pešo, na lodkách, cez vodu, cez ploty, cez mínove polia, beru deti a nohy na plecia a su radi, že su preč a nič ich nedonuti vrátiť sa, lebo ani teba ani mna by nikto nedonutil vrátiť sa tam, radšej skapem za plotom na choroby, hlad a vyčerpanie. tí ludia proste hladaju sposob ako prežiť, nič viac a je každemu aj debilovi predsa nad snko jasnejšie, že v europe je možnosť prežitia, aspon nádej na normálny život, podla mna oni vedia, že sa všetci do nemecka nenapchaju, ale dufaju, že ich príjmu aj iné krajiny a pomôžu, aj ked nebudeme môcť pomoct všetkým, ani všetkým rovnako, treba urobiť maximum pre tých ludí,alebo aspon ich detí. a fakt neverím plotom, jednoducho plot nie je riešenie ako to navrhuješ ty.

zita19
17. sep 2015

@adsumus o tom co sa deje v Syrii viem. Toto sa deje aj v Irane kde ludia utekaju do Kurdistanu. Toto mi je jasne a plne chapem. Ja sa pytam, preco odchadzaju z Turecka. Toto je uz iny problem. Na toto nemas odpoved ani ty. Ci?
A plot som nenavrhla. Ja som len spomenula, ze fungoval. Nic viac nic menej. Pre mna plot nie je riesenie, aj ked sa ti mozno zda, ze ho za riesenie povazujem.
Podla mna je riesenie pri koreni. Tam kde operuje ISIS, tam kde rodicia predaju vsetko co maju a poslu svojich nastrocnych synov do sveta, len aby ich nedonutili vstupit do ISIS alebo zastrelili ako prasivych psov. Riesenie je tam, kde sa kseftuje s ropou na ciernom trhu a vyzbrojuju sa teroristicke organizacie. Ked sa vyriesi problem v domovine tychto uboziakov, verim, ze sa vratia. Aspon niektori. Lenze teraz su nastrojom prave tych, co financuju ISIS a v mene Allaha su schopni vsetkeho.
Je tu niekto, kto sa naivne domnieva, ze tie deti boli pouzite ako zive stity svojimi vlastnimi rodicmi? Nebolo to nahodou tak, ze proste niekto viac zainteresovany jednoducho schmatol dieta z davu a smaril ho cez plot? Ja som naklonena skor verit tejto verzii.
Rozhodne sa nedomnievam, ze riesenie je v Europe a na statoch Europy. Do Europy len vykypela kasa, ktora sa vari niekde uplne inde. A obavam sa, ze ta kasa sa vari podla receptu niekolkych par jedincov, ktori si spokojne vylihuju kdesi v zavetri, pocitaju peniazky a mastia si brucha na nestasti polovicky sveta. S nimi treba zatocit.
Len keby sa konecne mocnosti preriekli a povedali kto to je. Lebo zatial aj tym menej mocnym a menej bohatym tento chaos hra do karat. Lebo na pozadi tohto chaosu si zas mastia brucha oni.

adsumus
autor
17. sep 2015

@zita19 aku odpoved ccheš, maju všetcci tí ludia zostať v turecku? ved to je uplne nereálne, že tie miliony utečencov maju šancu žiť všetci v jednej krajine do nekonečna, idu tam, kde su lepšie podmienky na život a vidina buducnosti. ja by som iné konšpirácie nehladala, aj tak nato nemáme šancu prísť, dávala som link, že náš minister pripustil že aj sk dáva zbrane do syrie, takže ani my nie sme bez viny.

czechzuzanaba
17. sep 2015

@zita19 v tureckych taborech nezustavaji proto, protoze tam nemaji co jist a taky tam dochazi k napadeni a podobne. Tak jsem to teda ja pochopila....jsou v tech taborech ne tisice, ale statisice lidi. A taky jde zima.

zita19
17. sep 2015

tak ked zacnem diskusiu slovami: "Som za pomoc utečencom, rodinám, som zato, aby sa oddelili teroristi od obyčajných ludí a nehádzali sa všetci do jedného vrecka. Som za Europu bez rasizmu, paranoje a spokojný život všetkých bez ohladu na rasu, náboženstvo, sexuálnu orientáciu." predpokladal by clovek, ze mas aj nejake konkretne navrhy ako to dosiahnut. Mohli by byt aj nerealizovatelne za danych okolnosti, ale boli by to navrhy.
Takto to je len zbozne prianie, s ktorym sice suhlasim, len obavam sa, ze naplnenia sa mu v dohladnej dobe nedostane.
A riesenie dosledkov sa zvycajne zacina hladanim pricin. Takze, ked dojdema na pricinu, mame velku sancu vyriesit aj odsledok. Zatial, len platame a aj to deravymi zaplatami.

adsumus
autor
17. sep 2015

@zita19 vieš, čo ani tak veľmi nie som vyznávačkou hladania príčin, ludska spoločnosť nie je auto, že vyhladaš príčinu, prečo to škrípe a vymeníš diel, ludska spoločnosť je tak zložitá že jediná príčina neexistuje, je to subor faktorov, ktoré sa podielaju na vzniku situácie, strávila by si storočia ich hladaním a odstranovaním, aj ttak by sa to nemuselo podariť, ja nad tým uvažujem ako sa postovaiť k situácii, tak aby sme sa nedostali do ešte väčšej sračky, pre mna je každý príspevok podnetom uvažovať, ale nie stupidity najväčšieho kalibru ake sa tu stále vyskytujú, tie ma tak pobavia, naserú alebo otrávia, to je všetko ludska spoločnosť.

czechzuzanaba
17. sep 2015

Celkem zajimava stranka http://syrianrefugees.eu/?page_id=10 I ta mapka, i ty komenty dole...

czechzuzanaba
17. sep 2015

A baby uplne zbytecne se tu hadate o cele situaci komplexne. Jedine, jak muzeme pomoct utecencum, je materialne pomoct jednotlivcum, dat jim najevo, ze nejsme proti nim, zapojit se do nektere z akci nebo organizaci co jste to uz psali a sirit nazor, ze ne vsichni uprchlici jsou stejni. A az nektereho potkate, tak se v ramci moznosti chovat slusne. To je tak asi vsecko, co se da z nasich pozic delat. Samozrejme pro jistotu dodavam, ze doufam, ze azyl tu dostanou jen ti, kteri to potrebujou. Teda ze to nebude o tom, co si kdo nekde zaplati a podobne.

adsumus
autor
17. sep 2015

@czechzuzanaba ale ved to je len diskusia , výmená názorov, ktorá ťa môže posuvať dalej v myslení, ty si tiež asi rada podebatíš s ludmi o veciach, nie?

zita19
17. sep 2015

@czechzuzanaba je to dobry plan. Bez ironie, dobry. Lebo ako povedala matka Tereza Ak zachranis jeden zivot akoby si zachranil cely svet. Dufam, ze nasu snahu pochopia.
A ten clanok je dobry. Komenty ma dostali.

czechzuzanaba
17. sep 2015

@adsumus debatit muzes samozrejme, otazka je, jak jim to pomuze. Ale tak aspon se jich tu nekdo zastane 🙂

zita19
17. sep 2015

@czechzuzanaba ja viem, ze Turecko vycerpalo svoje moznosti. Je mi to uplne jasne. Odhaduje sa, ze v Turecku je 2 - 4 miliony utecencov. Dalsie statisice v Libanone a UNHCR uz oznamila, ze vycerpala svoje zdroje na pomoc utecencom v Libanone a tito ludia uz nedostanu nic. Statisice su v Irane na uzemiach kontrolovanych Kurdmi. Uz 3. rok a tam tiez dochadzaju zdroje.
Len obavam sa, ze ani Europa nema kapacity na zachranu 5 milonov ludi , ktori nemaju nicovate nic z blizkeho vychodu a dalsich par milionov z Afriky. (ti sa teraz akosi stratili zo zretela medii)
Preto sa nazdavam, ze treba spravit vsetko pre to aby sa mohli bezpecne vratiti domov a tam zit aspon trosku prijatelny a dostojny zivot.
Na vojnu treba len tri veci. Peniaze, peneži a peníze. Niekto tie peniaze ma a strka ich do ISIS a podobnych organizacii. A tam je koren tychto problemov. Lebo bez penazi sa neda viest ani svata vojna za Allaha. 😝

zita19
17. sep 2015

@czechzuzanaba mozme sa ich zastat. Len im je to platne jak mrtvemu zimnik. 😖

alaguema
17. sep 2015

@adsumus nie si vyznávačkou hľadania príčin...tak to máš spoločné s politikmi EÚ, o ktorých sa teraz neviem rozhodnúť, či sú takí hlúpi, alebo takí skazení, ale najskôr asi oboje. Konkrétne v tejto kauze sú príčiny pomerne zjavné každému, kto aspoň trochu rozmýšľa. Ak sa tejto rozmýšľaniu začneš venovať aj ty, tak konečne pochopíš, že aj komplexný problém, sa dá rozobrať a pochopiť a až potom, sa dajú hľadať riešenia, ktoré nebudú krátkozraké ani hlúpe.

zita19
17. sep 2015

@alaguema uz som si myslela, ze som sama... 😉 Tak sme aspon dve 🙂

alaguema
17. sep 2015

@zita19 hovoríš mi z duše.

czechzuzanaba
17. sep 2015

@zita19 mas pravdu samozrejme. Jen to jsou veci, ktere my neovlivnime.

adsumus
autor
17. sep 2015

@alaguema no ved páči sa predostrieť riešenie problému, na základe odhalených príčina nielen tliachať na prázdno a urážať iných, že nerozmýšľaju.

adsumus
autor
17. sep 2015

@zita19 ty ju potom navrhneš na nobelovú cenu