icon

Spomienky z detstva, ktoré dnes vnímame inak

5. máj 2025

Máte niekedy take momenty, že si vybavite nejaku spomienku alebo nejaku "nemennu pravdu", samozrejmu vec z detstva a zrazu vám dopne "aha, tak preto sme k tým znamym nikdy nechodili", "tak odtiaľ mala tie peniaze", "preto bola taká nastvana"...Pripadne že ste nieco ako deti robili a teraz keď z pozicie rodica vidite, ako funguju iné rodiny, tak len neveriacky krutite hlavou ako to, že vám to vtedy prislo normalne? Alebo že vas chceli pred niecim uchranit a vy ste sa až v dospelosti dozvedeli (celu) pravdu?

biba_18
5. máj 2025

ja som pomerne skoro v puberte zistila, že by som nechcela muža ako je môj otec - ako otec bol skvelý! ako manžel? ani za milion eur by som ho nechcela ...
a ako deti sme robili kopec vecí o ktorých viem že je dobre ak to mama nevie, ani teraz by to nechápala - a preto ani ja nechcem vedieť čo stvára moje dieťa - ak také hovadiny ako sme my vystrájali, tak ani nechcem vedieť ...

kuchynka15
5. máj 2025

Celé detstvo som vysávala kolenačky s malým nádstavcom na vysávači. Trojizbový byt trval asi hodinu. Až keď som sa vydala, tak som zistila, že vysávať sa dá postojačky, pohodlne a rýchlo.

zuzinka888
5. máj 2025
@kuchynka15

Celé detstvo som vysávala kolenačky s malým nádstavcom na vysávači. Trojizbový byt trval asi hodinu. Až keď som sa vydala, tak som zistila, že vysávať sa dá postojačky, pohodlne a rýchlo.

@kuchynka15 coze??? To bola forma trestu- ci sa zlomila tyc a setrilo sa ( kym veci funguju aj lepiacou paskou polepene nic sa nevyhodi🤣)

lenka.25
5. máj 2025

Ako dieťa som “nenávidela “ svoju babičku . Nechápala som , prečo je taká na mojho deda , keď bol k nám ako vnúčatám úplne dokonalý . Keď umrel , mala som iba sedem rokov a v sebe veľký hnev , lebo som vnímala, ako sa babicke uľavilo . Až v puberte , možno až na prahu dospelosti som pochopila , koľko si s ním babička vytrpela a aká to bola úžasná žena .

20erika07
5. máj 2025
@kuchynka15

@kuchynka15 podobne, 4izbovy byt 🙈 co je horšie, tak ma to držalo dlho ešte aj v dospelosti kým som mala koberce lebo iba tak sa mi zdali najlepsie povysavane 🙂 a samozrejme doma sme potom po povysavanych kobercoch takmer nesmeli ani chodiť, a keď co i len jedna smietka na nom bola,ihneď ju vziat. Inak mama cirkus robila ...

biba_18
5. máj 2025
@kuchynka15

@20erika07 @kuchynka15 ja dodnes keď potrebujem poriadne povysávať tak vysávam kolenačky ☺️

euka210
5. máj 2025

Jasneee...nechapem ako som mohla doma prezit 26r s maminou prehnanou hygienou a strachom z bacilom 🤦‍♀️ ...ako dieta som to prijala...teraz len krutim hlavou a robim si po svojom

babydesire
5. máj 2025
@kuchynka15

@kuchynka15 🤣🤣🤣
Tak to je dobre, si ma pobavila.. moja krstna tak vzdy vysavala ked sme tam boli sa varovat a tiez som nechapala preco si tam neda celu tu tyc s hubicou (my sme doma mali) ,no oni nemali ..a ani na novy vysavac vtedy

babydesire
5. máj 2025

Autorka takych veci je..najviac mi je zle z toho ked si spomeniem kolkokrat som seba vystavila smrti ci vaznemu urazu a vtedy som si to neuvedomila,teraz ked si nato zmyslim , je mi hrozne,,len nech nikdy take veci nenapadnu moje deti..ono je pravda, co vravia odbornici, ze detsky mozog rizika nevie vyhodnotit tak ako dospely..ked poukazuju na rozne viralne a tik tok vyzvy ci sikanu.
Tiez rozne rodinne situacie "ktore sa detom nehovoria" dnes uz chapem, ze "aha uz mi to dava zmysel, uz viem preco to a to".

ki__
5. máj 2025

Asi tak 2-3 roky dozadu som si uvedomila, že ako decko som bola sexuálne zneužitá. Môj mozog túto spomienku úplne vytesnil. Až jedneho dňa pri varení mi v hlave cinklo "no dopič."

biba_18
6. máj 2025
@ki__

Asi tak 2-3 roky dozadu som si uvedomila, že ako decko som bola sexuálne zneužitá. Môj mozog túto spomienku úplne vytesnil. Až jedneho dňa pri varení mi v hlave cinklo "no dopič."

@ki__ ☹ dakedy aj lepšie nevedieť ...

nufafa
6. máj 2025
@ki__

@ki__ ss

autor
6. máj 2025
@biba_18

@ki__ ☹ dakedy aj lepšie nevedieť ...

@biba_18 psychológia vedia tieto spomienky "odomknúť" a aj s nimi pracovať. Ja si napríklad na to netrúfam, bojím sa, čo by som sa dozvedela. Ale v prípade, že by som sa nejako matne začala na niečo nepríjemné rozpamätávať, asi by to bolo nutné.
Ja som bola v šoku, keď mi jedna psychologička vravela o štúdiách o sexuálnom zneužívaní (bola to téma jej vedeckej práce). Ževraj si ani nevieme predstaviť, aké zverstvá sa stávajú a aké to má následky. Že jedna žena mala problémy v intímnom živote a až pri práci so spomienkami odhalili, že keď mala menej ako jeden rok, tak ju niekto zneužil a ona mala traumu. Hrozné.

mnamko
6. máj 2025

Raz sme v robote spominali na detstvo v 70-80 tich rokoch a ja že ake to bolo super kazdu nedeľu sme všetci z dvora chodili doobeda do kina a kolegyna ,že a vies prečo nas povyhaňali? Ja že prečo,no aby si rodičia konečne poriadne zasexovali,že raz si zabudla peniaze doma a takto ich nachytala.A veru az vtedy som to pochopila 😁😁😁

moonlight1210
7. máj 2025

Mala som za kamosku susedovie vnucku. Ona 5, ja 7. Mali doma psika. Raz mi v ramci hry zacala ukazovat sexualne polohy na psikovi. Vtedy som to nejak nechapala a smiali sme sa na tom spolu.

Neskor som sa dozvedela, ze sused bol pedofil a zneuzival ju, ked ju strazil. Tak odtial mala nevyziadane podrobne vedomosti.