Spotreba vody
Čo myslite, spotreba vody za rok teplej 6 m3 a studenej 12,20 m3 jednou osobou nieje málo?
ja mam tak setrneho svokra ze aj to co si napisala je mozno vela :D to mu tam natocime my ked prideme na navstevu... ale jeho setriace praktiky tu radsej ani pisat nejdem, setrit sa urcite ma a da ale treba taku spravnu mieru najst
Pre jednu ženu úplne v pohode
@juliana18 treba si uvedomiť
1 človek
ak je pracujúci a celý den nieje doma,naobeduje sa v práci,na večeru si môže dať suchú večeru..spotrebuje 1 tanier,1 pohár čo opláchne pod vodou..
sprchuje sa každé 2,5 ako písala duun..
cez víkend bud pracuje alebo môže ísť niekam preč..
prať môže 1x za týžden na rýchle pranie..
nemá na čom minúť
Neviem o co zakladatelke ide a nechcem sa jej dotknut ,ale mne to pripomenulo moju byvalu sesedku ktoru sme volali "teta senzacia"
Ta v case ked chodili rocne zuctovania z elektriny,vody....sedela vzdy na lavicke a pytala sa ludi ktori byvali samy ci mali doplatky,nedoplatky a kolko.
Urobila si statistiku a volala ako anonym do elektrani a plynarni ,ze ma podozrenie na cierny odber.
Samozrejme,ze museli prist preverit a nikdy sa nikomu nic nenaslo.Proste niekto niekomu zavidi aj to,ze pusti menej vody.
@libawet
Precitaj si moj koment.Tiez mam taku spotrebu a predstav si ,ze periem a aj si umyvam a vlasy a to mam po pas.Setrim tam,kde sa da.A garantujem,ze magnet ani ja nemam.
Myslim si ,ze clovek ktory zije sam,by si v zivote magnet nedal pre tych par eur ,lebo riziko je prilis vysoke.
Dokonca sa mi zda,ze na tych novych vodomeroch to uz ani nie je mozne.Tak ako sa uz neda na elektrine -novych elektromeroch.
@libawet ja som tam vyššie vyrátala, že pani má na deň 50l vody.... Však to je aj dosť....podĺa mńa reálna spotreba pre 1 človeka.....podobnú spotrebu má aj môj otec a ten ozaj žiadny magnet nemá - môže sa na celý magnet zvysoka.....
Jednoducho sú ĺudia, ktorí sú naučení šetriť, resp. odpustiť toľko vody koĺko potrebujú a zas aj takí čo nešetria nič, pretože neboli nikdy k tomu vedení....
Nemusí byť necistotny. Ja neznášam teplú vodu 😁 sprchujem sa najradšej v ľadovej...u mňa by tiež isto bola spotreba teplej vody veeeelmi nízka keby bývam sama
@katusikkk nechápem , prečo hneď si poniektorí myslia, že ten čo minie menej vody ako oni je špinavý, nerobí poriadok, a všetko len to zlé .....
@deti95060810 ona je sama ? Nečítala som celú diskusiu, ospravedlňujem sa, tak potom áno, na jedného človeka 50 l za deň...no s prižmúrením oboch očí, lebo ak ešte rátam varenie, aj tam je voda, pranie, pitie, umývanie...no....úplné že minimum ale....
@katusikkk TAK JA NESLEDUJEM niesom taka ako ta pani... ten byt je moj a ona tam zije ... kontrolovala rom vyuctovania ...lebo vrajvela plati
je o zlozite a dlhe na cele vysvetlovanie
@libawet 🙂 aké varenie, možno jej obedy nosia....potom umyje tanier, obedár, navarí liter čaju a čaká na seriál.... večer minie pár litrov vody na hygienu , spláchne záchod a ešte aj ušetrila nejaký ten liter....😉
@deti95060810
Lebo Slovac si zavidi aj nos medzi ocami a nie to este usetrene euricka 🤔
@deti95060810 ak jej obedy nosia, tak staci umyt pribor 😉
@deti95060810 vieš, ale uvažovať, že možno jej obedy nosia....50 litrov na človeka na deň, sa mi javí ako veľmi nízka spotreba vody, hygienické minimum je stanovené na 70 litrov na deň a osobu, takže pani je asi tak trošku " špindíra ".
@libawet a mozno nesedi cely den doma 🙂 a neminie... vela ludi sa denne nesprchuje napriklad, neperie denne, mozno perie 1-2 pracky za dva tyzdne alebo aj menej... ako napr moja babka. Nemusi kazdy den vsetko umyvat aby mala cisto. Ved je sama 🙂 Rano umyt sa v umyvadle a umyt zuby a wc a potom vecer, neminie 50L... medzi tym ak pouzije trochu vdy na varenie, pit moze vodu kupovanu,... ani jedna zena v nasej rodine nepije vodu z vodovodu, svokra dokonca casto aj vari z kupovanej balenej vody (??? nechapem)... ked sa ich opytam na navseteve ci chcu to a to,a lebo cistu vodu, tak na mna pozeraju akoze ci to naozaj pijeme :DDD Svokra ma susedov co ani tolko neminu a to su dvaja :D porovnavaju si ucty a svokrovci maju niekolko nasobne vyssiu spotrebu za rok...
Vypocitanie hygienickeho minima je ako priemerna mzda na Slovensku...Vzdy sa cloveku rozum zastavi kde to cislo zobrali.Esteze vieme,ze nam ju krasne zvysuju nasi papalasi,lebo vela ludi aj keby robilo 24 / 7 ,tak sa k tej sume ani nepriblizi.
@katusikkk @deti95060810 a viete, koľko je európsky priemer v spotrebe vody na deň a osobu ? 125 - 150 litrov, to len pre zaujímavosť, takže ja som tiež podľa tohto " špindíra "🙂🙂
@libawet
a nepocita sa to tak,ze je to napr.celkova spotreba vody na Slovensku ktora sa vydeli poctom osob?Lebo ako ja napr.si fakt neviem predstavit kde by som tych 150 l minula.Ja som dost ekologicky zmyslajuci clovek,lebo si hovorim,ze vsetko musime menit od seba ,ale taku spotrebu no neviem neviem....
Ale to je to iste ako plytvanie s jedlom.Slovaci su posadnuty pred dnom volna nakupit preplnenene kosiky a normalne sa aj zadlzit a potom vsetko hodia do kosa.
Mne napr.vcera zostali z polievky domace rezance.Dnes oprazim trosku masla,hodim tam rezance.tvaroh a mam veceru.
Ja vzdy hovorim,ze na ludi ktori plytvaju hocicim treba len vojnu a hlad.🙂
A dnes sneziii.Dnes sa nekupem.Hodim sa na Zeleznej studnicke do jazera a natriem cistim snehom.Taaak a 10 litrov je usetrenych😂
@katusikkk máš 100% pravdu, ja tiež šetrím , kde sa dá, triedim odpad, aj malé útržky, bio odpad, všetko, už takmer nemáme norm. komunálny odpad, lebo všetko vytriedime a štve ma, keď napr. susedovi na ulici trčí z komunálu kus kartóna!....no ale vidíš, vo svete je to inak, áno a každý musí pekne začať od seba, inak sa nezmení nič.
Zaujímavá tema
@libawet hygienické minimum je 70l/deň. Ale ja časť z toho miniem v práci (obed, káfe, xkrát wc a umyť ruky atď.), takže možno nie je špindíra, len minie 20l v práci. Ale aj tak je to pomerne málo. Len som tak rozmýšľala - wc povedzme 20l/deň (5-10 spláchnutí), pranie 2 práčky týžd. = 10-12l/deň, varenie 5l, pitie 2l, sprcha každé 2 dni, čiže 20l/deň.. a už sme dokopy na 57l.. a ten režim je dosť krutý. Chápem v Kapskom Meste, kde proste voda jednoducho nie je, alebo v Indii, kde podobne ako elektrina ide iba pár hodín do dňa (aj to len niekde).

@juliana18
Mozno teraz si ma ucty platit sama,tak si rozmysli ci tu vodu zbytocne pusti.
Ked si s nou byvala,tak vies,ze aj dvaja maju viacej riadu a prachu ako sam.
Mozno samej jej ani ta kava a caj nechuti.
Nie je problem ani v nej a ani vo vodomere.
Treba pozriet co pustas zbytocne ty a nemusis,lebo z malych kvapiek su velke litre.