Správne použitie výrazu "idem po niečo" v slovenčine
Ahojte, keďže so spisovnou verziou - idem po dieťa, po brata, sa už v podstate ani nestretávame, tak ak niekoho zaujíma, tak aspoň tu. Idem po mamu a dáme si víno, len tak, pre radosť.
tak isto je spisovne "o 5 minut" nie "za 5 minut" 🙂
Ja že ideš do Prešova PO niečo 😂
nechápem,veď to je normálne,že idem po niečo.....či aký máš problém?
Ku doktorovi, niake, koli, niejaka...
Dakujem za info, dnes sa mi bude lepsie spat 👍
@oceanahory dúfam,že aj mne😂😂😂
aj nejaké vysvetlenie k tomu bude či len blbý výkrik do tmy?
@stellarstar do doktora, do susedy 😂 idem vonka, cakam za vysledkami… vysacka na ryflyckach, do rupsaku…
@rozculena asi vela ludi pouziva “idem pre dieta”… ale toto je asi to najmensie zlo v slovenskom jazyku 😂
@sissy27 niekto chodí aj pri doktora 🤭
A nespisovne to malo zniet ako?
@martinkatinka Nespisovne je "idem pre dieťa".
@h2 aha, nepoznam. Nikdy som to tak nepouzivala.
@martinkatinka nikdy,nie je neskoro začat😂😂😂
@martinkatinka Ani si to nikdy nepočula? Je to pomerne častá chyba.
U nás sa bežne používa idem pre dieťa, idem pre neho, idem pre ňu.
To je ešte to najmenej, čo sa dá v slovenčine pokafrať.
Ani neviem, či má význam takú banalitu riešiť.
Tak ako niekto nie je dobrý v matematike, inému nejde slovenčina, ďalší sa výborne naučí niekoľko jazykov bez námahy, iný nedokáže v inej reči povedať súvislú vetu, aj keď z daného jazyka maturoval.
Aj v iných krajinách robia niektorí ľudia chyby vo svojom materinskom jazyku a je ich veru dosť.
Ja som zase šťastná, že sa toľké čudujú, prečo to píšem, veď je to jasné. Kam sa pohnem, tam vidím - pre niečo. Dokonca aj v TV a na billboardoch.
@kacena4 ach, aj to. Prídem o 5 minút. Spravím to za 5 minút a mám pokoj celý deň.
... málokto sa vyjadruje na 100% spisovne. Aj ja robím chyby. Ale v hitparáde MK za posledný týždeň vyhráva slovo Vyróza 🤭
To v akom regione sa chodi po mamu?
Pre mamu nie je spisovne?
A ked chodia do mamy? 😅
A tiež že" niečo ma napadlo" je nesprávne...vždy si spomeniem, keď sa ma niekto spýta, že "vieš, čo má napadlo?" Áno, viem. Práškovacie lietadlo.😅 Správne je "vieš, čo mi napadlo?"...
@ahhola spisovne je po mamu. Pre mamu je nespravne, ale myslim, ze sa to pouziva asi vo vsetkych regionoch. Mozno na strednom Slovensku hovori vacsina spravne-idem po mamu. Ale nie som si ista.

Wtf?