icon

Sršne v byte. Ako zistiť, či majú hniezdo?

21. máj 2025

Ahojte, dnes mi počas dňa 4x vletel do jednej miestnosti sršeň veľký ako hovädo ( prisahám, nepreháňam , také monštrá som jakživ nevidela ). Stalo sa to opakovane počas dňa, ráno, 2x naobed a teraz večer. Je nejaká možnosť, že to bol len nejaký zblúdili jedinec pomätený, čo sa sem stále vracal alebo tu budú mať niekde nablízku hniezdo ? Sme v bytovke, podkrovný byt, keď vystrčím hlavu von z okna tak žiadne podozrivé hmyzie stavby nevidím, tak neviem či náhoda, či sa obávať.

Strana
z2
babibabi
Autor odpoveď zmazal
babibabi
21. máj 2025

Mne takto vletel obrovsky srsen do spalne a po case som objavila hniezdo v skrini...

madeincssr
21. máj 2025

Mozu mat hniezdo kdesi v krytine ci stresnej konstrukcii. Mozno by som na zaciatok opakovane vystriekaval okolie okien velkym sprejom proti osam/srsnom, aby ich to odradilo vlietat dnu.

gejb
21. máj 2025

Mňa by len zaujímalo, to ste toho srsna zakaždým vyprevadili von? 😁

michaela329
21. máj 2025

Môžu mať hniezdo, oslov správu budovy. My sme v škole mali hniezdo medzi panelmi na streche a to bol teda hukot, keď ho prišli hasiči likvidovať 😳

eviq
21. máj 2025

Ja vás obdivujem, že tam stále bývate. Ani smrad by po mne neostal. 👀😱

autor
21. máj 2025
@michaela329

Môžu mať hniezdo, oslov správu budovy. My sme v škole mali hniezdo medzi panelmi na streche a to bol teda hukot, keď ho prišli hasiči likvidovať 😳

@gejb 🤣🤣🤣 áno s krikom a mopom som ho naháňala po izbe zakaždým 🙈

@michaela329 pôjdem zajtra za domovníčkou čo na to povie 😃. Bude mať radosť. Stále ju otravujem kvôli hmyzu

autor
21. máj 2025
@eviq

Ja vás obdivujem, že tam stále bývate. Ani smrad by po mne neostal. 👀😱

@eviq uzbsom vytrénovaná. Ucholaky mi padajú z okna rovno do postele 🤣.

liusa82
21. máj 2025

no to sa vopchá hocikde ja si raz pamätám že boli v kameni v takej malej dutinke nastrkané v kamennej prístavbe to by človek ani nepovedal že sa to tam zmestí katastrofa ako tam aj v noci bzučali ked tadial človek prešiel neznášam ich a v noci ak bolo doma zasvietené na chodbe nám pravidelne narážali do dverí vchodových za svetlom.Nemám rada teplé mesiace kvôli takýmto stvorám🙂

simsalabim
21. máj 2025

A nebolo by dobre dat si na to okno sietku?

eviq
21. máj 2025

Ucholaky nieeeee.....to sa mi dnes bude snívať 😂. Si statočna! 💪😉

autor
21. máj 2025
@simsalabim

A nebolo by dobre dat si na to okno sietku?

@simsalabim bolo, keby nám to majiteľ bytu a budovy dovolil. Sieťky môžme mať len na oknách, ktoré nie sú strešné. Teda na kuchynskom.

madeincssr
21. máj 2025
@eviq

Ucholaky nieeeee.....to sa mi dnes bude snívať 😂. Si statočna! 💪😉

@eviq ved oni su neskodne, len tak menej sympaticky vyzeraju.

guudy
21. máj 2025

My sme mali hniezdo medzi v panelaku medzi 2 panelmi. Jeden vletel dnu cez skaru okolo klimatizacie. Muz tam nastriekal potom nejaku chemiu proti srsnom a nasledne montaznu penu. A bol pokoj

simsalabim
21. máj 2025

Ani take sietky, co sa iba nalepia a lahko zlepia? Ja by som okno bez sietky neotvorila 🙈

koniarova
21. máj 2025

U nás sú pod strešným oknom kvantá včiel a sršňov. Mala si ho dnes otvorené? Vetračka na ňom je zavretá?

chrobak7
21. máj 2025

A bol to určite sršeň? Vieš rozpoznať sršňa od osi a od drevára fialového?

Mne sused vravel, že mám pod strechou sršňov. A zistil som, že tam lieta iba pár drevárov fialových.

Lebo nezdá sa mi, že by ti za deň vleteli do izby až 4 sršne. Skôr si myslím, že to boli osi. Tie môžu mať v ľudských obydliach hniezda. Sršne nezvyknú mať hniezda v ľudských príbytkoch, skôr v prírode.

Treba si dať na okná sieťku. Môžeš tiež pozrieť von oknom, či tam nelieta podobný hmyz vo väčšej miere.

autor
21. máj 2025
@simsalabim

Ani take sietky, co sa iba nalepia a lahko zlepia? Ja by som okno bez sietky neotvorila 🙈

@chrobak7 drevár sa na sršňa podobá minimálne a s osou by som si to možno poplietla keby každý nemal tak 5cm 😃. Určite to boli sršne...

@koniarova bolo otvorené takže vletel aj vyletel v pohode.

@simsalabim sem sa dajú dať len rolovacie sieťky,kvôli otváranie okna a tie treba vŕtať. Okolo okna je obklad a to keby zničíme tak nás nepochvália.

chrobak7
21. máj 2025

Keď ich rozoznáš, tak dobre. Lebo sú aj experti, čo vidia niečo väčšie lietajúce a povedia že sršeň. A pritom je to chrúst.

zobaka
21. máj 2025

bude hniezdo, mali sme kazdy den sršna v spalni, nakoniec veziak hned vedla nas v cca rovnakej vyske poschodia mal hniezdo so srsnami, poziarnici prisli dat dole

ekira1
22. máj 2025
@chrobak7

Mne sused vravel, že mám pod strechou sršňov. A zistil som, že tam lieta iba pár drevárov fialových.

Lebo nezdá sa mi, že by ti za deň vleteli do izby až 4 sršne. Skôr si myslím, že to boli osi. Tie môžu mať v ľudských obydliach hniezda. Sršne nezvyknú mať hniezda v ľudských príbytkoch, skôr v prírode.

Treba si dať na okná sieťku. Môžeš tiež pozrieť von oknom, či tam nelieta podobný hmyz vo väčšej miere.

@chrobak7 sršne majú veľmi radi hniezda pri ľudských obydliach. Máme tu jedno u susedov pod strechou, ale okrem hluku nerobia nič, tak ich neriešia.

vanesnicol
22. máj 2025

Ahoj. Kúp si pre istotu effect alebo hasičak maju dostrek 5 metrov . Deltacaps je postrek z ktorým si môžeš vystriekať okna, lišty, rohy, fasada .....je proti všetkému lezucemu hmyzu ( aj lietajucemu) a nie, nie je slabý zaberá aj na šváby ( na co nie su bezne postreky ) a ma 6 mesačnú účinnosť.

autor
22. máj 2025
@vanesnicol

Ahoj. Kúp si pre istotu effect alebo hasičak maju dostrek 5 metrov . Deltacaps je postrek z ktorým si môžeš vystriekať okna, lišty, rohy, fasada .....je proti všetkému lezucemu hmyzu ( aj lietajucemu) a nie, nie je slabý zaberá aj na šváby ( na co nie su bezne postreky ) a ma 6 mesačnú účinnosť.

Toto si už asi začínajú fešáci stavať hniezdo u nás ? 😃

@vanesnicol volala som na správu nech sem pošlú niekoho kto to pozrie. Lebo dnes sem naletúvali na to jedno okno a nechávali mi tam hento čierne skoro ma šľak trafil .

7miriam77
22. máj 2025

My sme si včera našli toto prekvapenie na chatke, a to sme v nedeľu odchádzali a nebolo tam nič

zobaka
22. máj 2025
@7miriam77

My sme si včera našli toto prekvapenie na chatke, a to sme v nedeľu odchádzali a nebolo tam nič

@7miriam77 no ja som prisla raz z roboty a toto mi viselo v kuchyni uprostred balkonovych dveri skoro ma vystrelo, za 8 hodin co som nebola doma osa vyskladala, dost dlho este robila nalety a hladala hniezdo, museli sme mat balkon zatvoreny

moninah
22. máj 2025

neviem, ci je to toto cierne, ale srsne si nechavaju za sebou pachove znacky, aby ich vedeli ich kamosi najst. Cize mozno maju uz to okno oznacene a preto sa tam motaju. Cize by som okno najprv asi vyutierala nejakou chemiou bez kvetinovej vone 🙂. Aj mrtvolku treba napr. splachnut, aby ju ostatne srsne necitili.

evik524
22. máj 2025

ja som takého srsna videla u nás na záhrade minulý rok aj tento rok, minulý rok lietal okolo orgovánov a tento rok okolo stromu ringloda, asi ich láka niečo sladké, ale videla som ako nám vosiel do pňa stromu ale ten peň sa už rozpadáva je uz starý, myslím ze to je ten ázijský srsen aj okolo jahôd lietal na záhrade

zuzanaam
22. máj 2025
@chrobak7

@chrobak7 ale zvyknú, jeden rok sme ich mali v garáži a ďalší pre zmenu v komíne.

zuzanaam
22. máj 2025
@evik524

ja som takého srsna videla u nás na záhrade minulý rok aj tento rok, minulý rok lietal okolo orgovánov a tento rok okolo stromu ringloda, asi ich láka niečo sladké, ale videla som ako nám vosiel do pňa stromu ale ten peň sa už rozpadáva je uz starý, myslím ze to je ten ázijský srsen aj okolo jahôd lietal na záhrade

@evik524 Dúfam, že je to len nemiestny vtip. Ak máte ázijské sršne tak to treba okamžite hlásiť" ,,Sršňa ázijského môže verejnosť jednoducho a rýchlo nahlásiť Štátnej ochrane prírody SR pomocou QR kódu cez Systém rýchleho varovania, rovnako tak aj cez mobilnú aplikáciu Zastav sršňa. Sršeň ázijský (Vespa velutina ssp. nigrithorax) je invázny nepôvodný druh, ktorý je hrozbou pre opeľovače vrátane včiel.,,

vanesnicol
22. máj 2025

Netuším co je to čierne . Ale keď a tam motá celý deň je dosť možné , že sa tam Chystaju hniezdiť. Inak ten deltacaps by mohol pomôcť aj na ucholaky ( aj keď su užitočné ja nie som milovník hmyzu a z ucholakov mam fobiu 😅)

Strana
z2