icon

Sťahovanie sa s prvkámi do Nemecka

tmshop
7. nov 2019

Ahojte ženy, prosím Vás o reálne skúsenosti... Plánujeme sa presťahovať do Nemecka. Momentálne moji chlapci navštevujú 1. Ročník ZŠ, majú 6 rokov. Predpokladám, že najlepší čas na stahovanie by boli prázdniny, keď ročník ukončia. Mali nevedia po nemecky ani slovo... Neviem ako by to bolo so školou? Dali by im ročník opakovať od prvej, alebo by ich zaradili do druhej aj bez znalosti jazyka? Ako to zvládli vaše detičky? Ďakujem za každú radu

Strana
z2
tmshop
autor
3. júl 2021

@lelkaformi nie, nakoniec sme ostali na Sk🙂

matapo
6. júl 2021

@lelkaformi ...nesla som do nemecky hovoriacej krajiny, ale do anglicky hovoriacej, ale v podstate to je uplne jedno. Deti nevedeli ani pol slova jedine pred odchodom do skoly sme ich naucili ako sa vecko povie. V triede nemali nikoho ani zo SR ani z CR, takze ozaj boli ponechani sami na seba. Syn skoncil na SK prvy rocnik, druhy uz pokracoval mimo a aj ho do druheho vzali, nesiel vobec o rocnik nizsie aj napriek tomu ze jazyk nevedel. namiesto niektorych predmetov nepodstatnych mal hodiny anglictiny navyse so svojou extra ucitelkou, tak fungovalo niekolko deti v skole kt. boli z inych krajin a nevedeli jazyk. Dcera bola na SK skolkarka, ale zapisali sme ju rovno do skoly, tam chodia deti skor cca od 4- 5rokov, ta sa zaclenila medzi ostatne deti a nemala ani hodiny anj navyse. Cca do Vianoc, nebolo nic comu by nerozumeli, rozpravanie im slo pomalsie, ale na konci sk. roku nebol ziaden rozdiel medzi nimi a detmi domorodcami. rodicia dcerinych kamaratok vobec nevedeli ze sme sa nastahovali len na zaciatku roka, mysleli si ze dcera sa tam narodila. Kazde dieta je vsak ine, dcera patrila od sameho zaciatku medzi najlepsich ziakov, Ta jazykova bariera sa vytratila velmi rychlo, synovi to slo pomalsie, bol starsi viac aj ineho ucenia, ale tak celkovo tiez velmi rychlo. Nemas sa coho bat deti si zvyknu a prisposobia sa a celkovo prepnu omnoho rychlejsie ako dospeli, neporovnatelne rychlejsie. pokial planujete zit natrvalo kludne ho zapis o rocnik nizsie, nebude musiet zarovno stihat aj jazyk aj nove ucivo v kadom predmete. Nema co stratit, bude mat volnejsie tempo. My sme vedeli ze ideme len na par rokov tak som nechcela aby zaostavali za skolou na SK, chcela som aby boli stale narovnako, Zvladaju na 1 este aj tu slovencinu kazdy rok, slovencinu sa s nimi ucim ja.

sonulapa
7. sep 2021

@lelkaformi Dobry den..uz ste sa prestahovali do Nemecka?

Strana
z2