Sťahovanie sa z Prahy do Košíc

alianan
1. mar 2022

Ahojte, chcel by som Vás moc poprosiť, ak sa tu niekto nájde, kto má skúsenosť so sťahovaním sa z Prahy na Slovensko (Košice) a riešil všetko okolo odhlasovania sa ako napr.: zdravotná poisťovňa, banka, cudzinecká polícia, mestský úrad a pod a tiež potom naopak s prihlasením sa na Slovensku.

Ďakujem pekne za akékoľvek možné info.

lalala94
1. mar 2022

Ahoj, nedávno som to riešila. Čo sa týka zdravotnej poisťovne, v Česku ťa odhlási automaticky zamestnávateľ k dňu výpovede, potom by si sa mala na Slovensku prihlásiť do 8 kalendárnych dní (tie dni si pre istotu over). Poisťovňa odo mňa pýtala ukončenie pracovného pomeru a ja som im ešte dodala aj zápočtový list. Tieto veci si prefoť, poisťovňa si ich necháva. Potom len dostaneš potvrdenie o zaevidovaní tvojej žiadosti, kartičku poistenca už nedostaneš, od roku 2018 ju nevydávajú, príde ti domov len európsky preukaz poistenca. Ja mám VŠZP a kartička mi prišla do týždňa a pol. V poisťovni som zároveň nahlásila, že už mám zamestnávateľa, chceli jeho IČO.

Čo sa týka bánk - ja som mala bezplatné účty vo FIO a v Raiffaisen Banke. Oba účty som si nechala, potrebujem ich kvôli preplatkom na daniam, ktoré by mi mali prísť a výplate, ktorá mi už prišla. Ak ich ale chceš zrušiť, nie je to problém, len prídeš na pobočku a požiadaš o zrušenie.

Cudzinecké políciu som neriešila, nebola som prihlásená na pobyt, keďže som sa neustále hýbala medzi Prahou a Košicami.

alianan
autor
1. mar 2022

Ahoj, teda tak to ďakujem veľmi pekne za Tvoju rýchlu odpoveď. Môžem sa prosím na Teba ešte obrátiť, ak budem niečo potrebovať? Myslím s dotazom? Moc si toho cením a prajem Ti pekný deň a možno sa v Košiciach stretneme :D:D:D

lalala94
1. mar 2022

@alianan jasné, pokojne napíš, ak budeš niečo potrebovať. Ak budem vedieť, poradím. 🙂

alianan
autor
2. mar 2022

@lalala94 Ahojky, super manžel už má prácu, takže bude postupovať podla toho čo si napísala. Nevieš náhodou ako je to ked som na rodičovskej? Synovi bolo v januari 3 roky, ale u zamestnávatela som si požiadala o predlženie rodičovskej až do 09/2022, ten mi vyhovel a tým padom som si zkratila aj poberanie rodičovského prispevku. Ale neviem jak mam postupovat ked doberiem rodičovský prispevok a čo dalej? mala by som dat výpoveď v práci? vzťahuje sa na to 2mesačná výpoveď? odhlasi ma zamestnávateľ zo zdravotnej? Prácu ešte nemám, najprv sa chceme nastahovat, zabývat a popri tom si chcem hladat prácu, ideálne by som chcela nastupiť až v oktobri, aby si deti zvykli na školku na SR, takže predpokladám, že sa musím nahlásit asi na úrade práce a tiež v zdravotnej poistovni a deti tiež zdravotná ... dalej ma už nenapadá čo ešte by som mala a jaké doklady budem potrebovat. Dakujem za radu a pomoc Ivet

lalala94
2. mar 2022

@alianan Ahoj, tak čo sa teba týka, tam ti neporadím. Rodičovský a vlastne aj celú materskú mám ešte len pred sebou. 🙂

Ak budeš dávať vo svojej práci výpoveď, tak to, že ťa zamestnávateľ automaticky odhlási zo zdravotnej poisťovne platí aj u teba. Čo sa týka výpovednej lehoty, závisí to od tvojej pracovnej zmluvy. Ja si myslím, že tam bude lehota dva mesiace, ale možno to majú ženy po rodičovskej inak a dá sa to ukončiť dohodou ku konkrétnemu dátumu, ktorý bude vyhovovať tebe. Určite kontaktuj zamestnávateľa. Ešte mi napadlo, že ak ti stále pracovný pomer trvá a ty sa presťahuješ na Slovensko a nebudeš mať prácu, nevznikne ti nárok na dávku v nezamestnanosti? Overila by som si to na tvojom mieste v Českej správe sociálního zabezpečení. Opíš im situáciu, svoju pracovnú históriu v ČR a oni ti odpíšu. Ja som im písala s dosť "zapeklitými" otázkami a vždy odpovedali pomerne rýchlo, zrozumiteľne a k veci.
Ono pokiaľ ste tam nemali nahlásený trvalý pobyt, tak čo sa týka dokladov, nebudeš musieť vybavovať nič, maximálne keď tak zrušiť prechodný pobyt na cudzineckej polícii.