Stala som sa obeťou podvodníka

esterka13
1. nov 2016

Ahojte. Stala som sa obeťou podvodnika. Oklamal ma o 73€ ktore som mu poslala na ucet. Mate s tym skusenost? Vedela by mi policia pomoct? Dakujem.

mamulka211
1. nov 2016

Nie je to trestny cin, suma je nizka. Naco posielas dopredu peniaze...

timea7
1. nov 2016

@esterka13 niečo si od neho kupovala? Nikdy by som neznámenu človeku neposielala peniaze na účet. Neviem, či suma 73 eur nie je nízka na to,aby sa tým zaoberala polícia.Skús nejako zistiť, či si len sama, alebo podviedol vaid ľudí, potom by to už malo zmysel.

lubkavargova1
1. nov 2016

je to sice mala suma, ale policia musi spisat zaznam..v pripade, ze ma toho viac ten podvodnik na rovasi tak sa to pripocitava k tej sume a ta moze pekne narast.
Je na tebe ci podas trestne alebo nie. Avsak prax je taka, ze nakolko je to mala suma, tak sa to nepoda a tak sa podvodnikom dari dalej....velakrat citam taketo spravy a potom vlastne ludia viac nahravaju podvodnikom.
Inak sikovny su...vedia ako kradnut a oklamat ludi.

Alebo chod do banky a daj sotrno prikazu alebo podajte ziadost o vratenie peniazkov. Banka musi vyzvat majitela uctu o vratenie peniazkov

miriam11
1. nov 2016

@esterka13 ako pisala lubkavargova, isla by som na policiu, spisala zaznam, tam uviedla c.uctu a ziadala cez policiu, aby vyzvala banku o vratenie penazi. Ina moznost nieje.

bosoriak
1. nov 2016

@lubkavargova1 Ak islo o predpisane schvalenu transakciu (napr. cez internetbanking s overenim), banka nevrati nic. Ani nemoze, na to su zakony.

draik
1. nov 2016

@bosoriak
Nikto nenapísal, že peniaze má vrátiť banka. Daný postup sa využíva v prípade mylných platieb. Keďže však zadávateľka neuviedla podrobnosti, radiť sa nedá.

bosoriak
1. nov 2016

@draik Len na toto som reagovala "chod do banky a daj sotrno prikazu alebo podajte ziadost o vratenie peniazkov", zdalo sa mi akoby to vyznelo jednoducho "chod do banky a vypytaj si naspat peniaze."

katarinamarkova
1. nov 2016

@bosoriak zákon hovorí o neoprávnenom obohacovaní sa....ak peniaze dotyčnému nepatria musí ich vrátiť majiteľovi.
- platiaci môže vyžiadať príjemcu o vrátenie
- platiaci môže na toto sporstredkovanie použiť svoju banku
- platiaci môže toto riešiť súdnou cestou
- príjemca je povinný peniaze vrátiť ( kto ho k tomu a za aký čas donúti je fakt otázne )

ALE: komu by sa chcelo platiť poplatky, poplatky, ťahanice, xy času a v konečnom dôsledku asi tých pár desiatok € preplatiť......asi nikomu.

smola.....už len dať si pozor nabudúce.

@esterka13

bosoriak
2. nov 2016

@katarinamarkova Dokazat, ze islo o neopravnene obohatenie sa je pomerne zlozite. Opakujem, ak je platba schvalena predpisanymi prostriedkami (cez internetbanking napriklad, ze clovek jasne zada cislo uctu, sumu a este to aj schvali cez GRID alebo SMS, co teraz snad robi kazda banka), tak to vobec nie je take jednoduche. Ano, banka moze slusne vyzvat cloveka, aby platbu vratil a ten to vo vacsine pripadov urobi, ale je to jeho dobra vola.

Proste som chcela len povedat, ze vobec nie je pravda, ze staci ist do banky a poziadat o vratenie, ak ide o podvnodnika, je to beh na dlhe trate.

lubkavargova1
2. nov 2016

@bosoriak to je pravda, ale aspon mas papier, ze si nieco spravila. Lebo ked sa policia alebo sudca spyta ci si poziadala budes kukat jak puk no, ale nie v zlom to chcem napisat.
Len proste aj preto sa dari podvodnikom, lebo presne takto reaguju ludia: mala suma...nevratia....nic neurobia...

Ja uz aj potom chapem preco sa takym dari. Na FB sa vytvaraju rozne skupinky a denne milion sprav o podvodnikoch, ako postupovat a furt to skonci rovnako: podvodnik sa nabali a len sa smeje ludom

draik
2. nov 2016

@lubkavargova1
@bosoriak
Výzva prostredníctvom banky slúži na to, aby sa odosielateľ peňazí dostal k údajom príjemcu, ktoré mu banka poskytne, ak ten nevráti peniaze. Následne môže odosielateľ podať žalobu. Ak však peniaze neposlal omylom, ale napríklad ako kúpnu cenu, tak len z tohto dôvodu nemôže žiadať vrátenie bezdôvodného obohatenia.

katarinamarkova
2. nov 2016

@bosoriak 🙂 fakt nechápem prečo mi ešte raz opakuješ to isté čo som uviedla ja vyššie 🙂

manqua
2. nov 2016

Tak dokazat mu to da zabrat, ale ak sa na to das a budes odhodlana tak sa aj to da 🙂 aj ked v tomto nasom bananistane, je to s takymito vecami velmi komplikovane.

dragonheart
18. aug 2019

@miriam11 Policia ma tažko fpáke tvoje 70€.

ibrunova
18. aug 2019

Na políciu môžeš ísť, bude sa to brať ako priestupok.

julia_12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz