icon

Starý psík

26. aug 2023

Ahojte, mám psíka má 15,5 roka. Za posledné 4 roky sa mu stav zhoršil, no za posledny rok rapídne. Uvediem na pravú mieru: pred štyroma rokmi hnačkoval a zvracal, za týždeň tohto stavu schudol polovicu svojej váhy (je to maltezák, mal 8kg od vtedy má len 4kg) vet nám povedal že on už nepriberie, našli mu vtedy totiž nádor v okoli žalúdka (zrejme preto to zvracanie). Dvaja veterinári nezávisle od seba skonštatovali, že má pred sebou maximalne tak mesiac. Prešli 4 roky. Psík bol primerane veku čulý, jedol vtedy kašovitú stravu niekoľko krát denne po menších dávkach aby to v sebe udržal. Stav prešiel, prešlo zvracanie, prešli hnačky po prispôsobení stravy a žil si ďalej.
Problém je až teraz posledné mesiace. Oslepol a ohluchol, točí sa v kruhu, vráža do stien/ vecí. Okrem toho je strasne chudý, od toho stavu s nádorom nedokáže pribrať, povedal nám to aj vet že on už jednoducho neprieberie, je naňho ale desivý pohľad. Vyzerá doslova ako týraný pes :( Okrem popísaného stavu je “ok” chcem tým povedať že má záujem o jedlo, pije. Zenepokojuje ma ale to točenie do kruhu. Hodiny sa dokáže točiť v kruhu na jednom mieste bez prestávky. Neviem skonštatovať či sa tým trápi alebo je to “v poriadku” skrz tú slepotu. Napadá ma aj starecka demencia. Nemáte niekto skúsenosť? Mne osobne nepríde že sa trapi keď chce normálne žrať a piť. Ako postupovať? Nechcem ho dávať uspať, urobila by som to LEN za tých okolnosti že mu to ma pomôcť zbaviť sa trapenia preto sa pýtam tu, ja sa na tento stav určite nepozerám triezvo.
Ďakujem za dočitanie až sem

Strana
z2
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
27. aug 2023

@elmivelmi kde ste si prečítali že to robil 4 roky?

elmivelmi
27. aug 2023

ved to pises,pred 4r a za 4 r sa stav rapidne zhorsil.No ja skor zasnem v akych,hyg podmienakch ludia dokazu zit.

hyta
27. aug 2023

@elmivelmi Autorka si pýta radu ohľadom psíka. Nežiadala negatívnu kritiku na hygienu v jej domácnosti. Má starosti, nepotrebuje, aby ju ešte niekto zraňoval. 😒

zuzudrnda
27. aug 2023

Kamarátkin psik vo vyššom veku sa točil a chodil, úplne do únavy a odpadnutia. Diagnostikovaná epilepsia. Po čase ho dali uspat.

elmivelmi
27. aug 2023

@hyta no dobra hygiena je zaklad pre kazdeho,teda mal by to byt standard.Neviem si predstavit ze mi 4r ogrciava a obsiera pes domacnost.Ved to aj bacile,parazity, A tato tema nema co hladat na mamickovskom fore.Nemate naozaj platformy pre psickarov?Tam sa jej rozhodne dostane viac pochopenia ako tu.Inak rady uz dostala ,psa utratit nie tyrat pre lebo panicka smuti.

cicikmicik
27. aug 2023

@elmivelmi môj syn mal reflux, dlho veľmi dlho..teraz som sa tak zamyslela🙈 nemala som ho dať uspať? Predsa len , všetko ogrckane, smrdelo to , všetko špinavé , normálne som sa pri tvojich odpovediach zamyslela ,že kam sa podela v mojej domácnosťi hygiena , keď som to tak dlhú dobu.trpela🙈

elmivelmi
28. aug 2023

@cicikmicik Asi clovek a pes,respektive dieta a stary pes je diametralne nieco ine,nemyslis?Pes pred zdochnutim sama bakteria .Vytvorte si naozaj Modreho psika,mamicky Vam tam nebudu zasahovat.Mozte sa tam vzajomne podporovat.

cicikmicik
28. aug 2023

@elmivelmi ja som mala kadejaké stavy so psami (sme veľký milovníci zvierat , aj to tvoje zdochnutie je mi neskutočne neempaticke) keď mal jeden náš pes rakovinu , tak dokola vracala , ale garantujem ti že som mala vždy čisto ..vždy to tak voňalo a vždy bolo čisto, existujú kadejaké prípravky keď tak .. antibakteriálne atď..ale to by si musela mať rada zvieratá (čo podľa tvojich odpovedí nemáš) aby si to chápala..

cicikmicik
28. aug 2023

@elmivelmi a baba sem neprišla rozoberať čistotu s hygienu svojej domácnosti,ona sem prišla pre radu .mala si rolovat ďalej ,ak ti téma nie je blizka..

elmivelmi
28. aug 2023

@cicikmicik Ale ved mne svoje vylevy na mamickovskom fore nemusis adresovat.To iste plati pre teba ,rolovat dalej.

cicikmicik
28. aug 2023

@elmivelmi téma bola o psovi , ty si tu nemala vôbec prispievať ,ak k tomu nemáš čo povedať ..a na tomto tzv mamickovskom fóre ,sa diskutuje o veľa iných veciach mimo deti , prečo nie o psovi? 😂 tu som toľko absurdných tém videla , že ta o psovi na MAMICKOVSKOM fóre ,je nič 😅😂

margaretka_
28. aug 2023

Daj ho uspat az ked ty sama budes presvedcena, ze je to uz prenho lepsie riesenie.

hyta
28. aug 2023

@elmivelmi Bože, to takéto osoby ozaj dnes vychovávajú deti? Čo z nich asi vyrastie????☹

elmivelmi
28. aug 2023

@cicikmicik Ale ved som prispela k veci, na rozdiel od teba.Plus ma este zaujima hygiena pri takomto psovi a som zdesena ,ze kolkym ludom slovo hygiena mic nehovori.

cicikmicik
28. aug 2023

@elmivelmi 😅😂

eko22
28. aug 2023

No ja sa vrátim k prvotnej téme. Ak by to zašlo takto ďalej, že by sa psík len trápil, je podľa mňa na mieste ho toho trápenia zbaviť. Nedokázala by som sa proste na to pozerať, že zo života už nemá radosť len bolesť a trápenie

autor
28. aug 2023

@elmivelmi treba čítať s porozumením. Evidentne materská demencia príliš sadla na mozog čo? Pisala som že za týždeň schudol polovicu váhy, znamená ze stav trval týždeň, ak vôbec keďže sme to hneď riešili. Ďalšia vec, bolo leto 90% času bol pes vonku a my s ním. Nežili sme v hovnach ani zvratkach. Už som napísala ze sa pes pýtal von. Neviem o čo ti ide. Ak máš potrebu rýpať tak choď inde lebo na toto ja vôbec nie som zvedavá. Chuďata tvoje deti. Boh ich chráň aby im niekedy bolo zle a dogrcali sa✌️
A úplne na záver dodám, ak by si aspoň trochu používala rozum, tak by ti došlo že ak by pes hnačkoval a grcal 4 roky v kuse, tak by dávno nežil. Každému to tu došlo len tebe nie🤷🏼‍♀️

elmivelmi
28. aug 2023

Dodam posledne a koncim ,lebo ste haklive na normalne otazky.A potom pride s obsratym zadkom a vyvyala sa po gauci.Ked uz tie deti spominas,urcite by som ich v takim prostredi nevychivavala.Strasne by mi to bolo protivne ze sa chudatka budu plazit po zemi kde grcal pes alebo sediet na gauci ci zemi kde si pes vyvalal obsratu rit.Darmo pes je zviera sice spolocenske ale patri na zahradu.Stale nie len obcasne.
Psa snad das utratit ja by sim hi takto nezrapila ved to nie je zivot.

autor
28. aug 2023

@elmivelmi aj to som pisala že na posteľ/ gauč, stoličky nevie vyskočiť 😅 má svoj pelech do ktorého chodil s umytoi ritou. To by som si teda pozrela tvoju hygienu v domácnosti ak je pre teba nepochopiteľne že sa dá mať doma čisto aj keď máš zviera 😊 s mopom zrejme kamoska nebudeš

katka965
28. aug 2023

Dobrý večer, môj psík si bohužiaľ prešiel niečím podobným. Nádor na žalúdku, upravená strava a taktiež už nemohol pribrať. Prišlo to celé veľmi rýchlo a k tomu celému sa pridala starecka demencia (veterninar mi to vysvetlil ako postupne odumieranie časti mozgu) ktoré sa prejavovalo točením dookola, narážanim do rohov. My sme nakoniec dali psíka uspať aj keď mi to zlomilo srdce no už sa veľmi trápil a nedokázala som mu viac pomoct :( rozhodnutie je na vás, vy ho poznáte najlepšie. Musíte počúvať seba a veterinára.
Prajem veľa síl.

autor
31. aug 2023

@katka965 ďakujem za odpoved, dali ste uspať aj keď nemal viditeľne žiadne bolesti? Chcel jesť a piť?

katka965
4. sep 2023

Dobrý večer, nás psík viditeľne bolesti mal. S potravou to bolo ku koncu take všelijaké. Mal chvíle kedy by spapal všetko a mal chvíle kedy mu nebolo dobre a vtedy si nedal ani piskotu (čo bolo pri ňom už vážne). Pribat bohužiaľ už ale nedokázal tym padom nemal uz veľa síl. Rozhodnutie dať ho uspať som 2x odložila a neľutujem to keďže som
videla, že on bojoval na 3x som to uz nemohla odložiť ale musela som sa pozerať na neho. Človek nikdy nevie či urobil správne no robí najlepšie ako vie. Prajem veľa síl.

maddie1711
4. sep 2023

Nás sa dožil 15r. Japonsky shihtzu. dostal mrtvicu. Tvoj zjavne je asi tiež po prekonaní ak sa točí dokola. Lepšie to už bohužiaľ nebude. Nás už ani nevedel stať, len ho krútilo dokola. Odchádza mu nervový systém a psík sa trápi, aj keď to neboli ale chuť tam je ale sila nie. Jediná vec ktorú môžeš urobiť je dať ho uspať.... Viem je to ťažké, ale vždy lepšie ako ho nechať v takomto stave. My sme to riešili z hodiny na hodinu a poviem ti nebolo mi to jedno.... Prešli mi rukami stovky psov a toto co píšeš je jasný znak toho ze psíkovi je už treba dopomôcť za dúhový most. Nič lepšie pre neho urobiť už nemozes

miriamzba
12. máj 2024

@elmivelmi ja s Tebou súhlasím, hygiena by v domácnosti s deťmi mala byť neoddiskutovatelny základ, donekonečna všetko drhnut silnou antibakteriálnou chemiou je hazard s imunitou deti, o premarnenom čase ani nehovoriac, a pritom psovi je najlepšie na zahrade. Máme dvoch havov, spia v teple na terase, maju perfektné a pohodlne pelechy, ale sú nejšťastnější vonku. Kto uprednostni lásku k psikovi pred zdravím deti, toho uprimne nechápem.

Strana
z2