icon

Strach zo šoférovania

ketrinka347
3. nov 2021

Ahojte ako ste prekonali strach zo soferovania?mam vodicak ,jazdila som ,potom som prestala a doteraz sa bojim.Pomohli vam jazdy s instruktorom?velmi chcem jazdit ale ten strach je silnejsi.

jankalukasova
3. nov 2021

@sashenocka007 ešte raz. Krútiaci moment a ani druh paliva nemá vplyv na to, kde zaberá spojka, v tomto prípade konkrétne v ktorej polohe pedálu, ktorým spojku ovládame. Krútiaci moment ma každý motor iný...(každý typ motora)

fidka79
Odpoveď bola odstránená
marci77
3. nov 2021

@fidka79 ano, presne tak, ja tiez najviac zo vsetkeho odporucam automat, velmi rychlo som sa osmelila chodit sama autom, aj vozit deti

marci77
3. nov 2021

@sashenocka007 dakujem, ste zlata, ze ste si dali tu namahu😉
mne sa tu nechcelo s pani hadat.....asi ma iny nazor

z osobnej skusenosti som napisala ako som sa citila pri soferovani naftoveho a ako benzinoveho auta ....a rozdiel tam urcite je, aspon z pohladu zeny....ale pani ma iny nazor a ja tu nemienim stracat cas a hadat sa s nou

.....ja uz mam automat a hned je svet krajsi😉 a uz nemam najmensiu obavu sadnut za volant

fidka79
Odpoveď bola odstránená
marci77
3. nov 2021

@fidka79 my mame jedno take, druhe a manualom, ale muz tiez casto hovori, ze uz to ani jeho nebavi a vzdy do mesta si berie automat, je to pohodlnejsie

minule som sa smiala, lebo da sa urobit vodicak na auto iba s automatom .....potom to aj tak zapisu do vodicskeho opravnenia
ze som to skor nevedela😂

ja som proste nebola kamoska s tym nasim benzinovym manualom .....neklapalo nam to, tak sme sa museli rozlucit
len bez auta by som sa na dedine nepohla .....tak potom som dala sancu automatu a je to parada, nejaky maly respekt bol, ked som jazdila na zaciatku sama, ale pustila som si moje oblubene pesnicky a to ma vzdy tak do pohody naladilo, ze ziadny stres som nevnimala potom uz

sashenocka007
3. nov 2021

@jankalukasova 😂 pozri nicim normalnym si zu neprispela tak chod mudrovat inam nie komentovať moje prispevky... ďakujem

jankalukasova
3. nov 2021

@sashenocka007 ja z dovolením budem diskutovať, kde uznám za vhodné. Keďže si ma označila, tak som reagovala, to tak väčšinou býva vieš....

lailusa
4. nov 2021

@ketrinka347 Ja mam podobny problem.Vodicak som robila na strednej,po skole som nejazdila 7rokov.Kupila som si maleho fiata a jazdila do susedneho mesta do prace.Priatel ma naucil dobre parkovat a slo to.Potom som prestala jazdit a odvtedy mam blok sadnut si do auta a ist..Inak v autoskole som jazdila na nafte a s benzinovym som mala bohove problemy so spojkou😆Tiez by som rada zacala jazdit ale mam bohovy strach

zankapetro
4. nov 2021

clovek hlavne musi chchiet. ako aj blok sa da prekonat len musi clovek chciet. mam kamosku, ktora si len spravila vodicak a tam to nejak haslo. nema potrebu co si myslim, ze je skoda, kedze vecne potrebuje niekam odviest a potom sa este aj rozculuje, ze na nu niekedy nemaju ludia cas

sashenocka007
4. nov 2021

@jankalukasova každá druhá žena tu píše ze ten rozdiel tam bol ze sa horsie soferuje benzin ale podľa teba to tak nieje... autorke prispevku si nicim neporadila a nas co mame skusenost presviedcas ze ju vlastne nemame... pride ti to normalne?

jankalukasova
4. nov 2021

@sashenocka007 vysvetlila som Ti prečo to technicky nie je možné. To, že sa Vám to zdá ľahko možné je. Pretože každé auto má inú spojku, iný motor, inak reaguje, je inak ojazdené. Autá sa u nás striedajú často, či dieslové, či benzínové. Vždy, keď prestúpim (niekedy idem ráno jedným a večer druhým... ) tam musím sama "preladiť" na to dané auto. A môžem Ti povedať , že naše malinké benzínové autíčko sa rozbieha omnoho ľahšie a krajšie ako diesel, spojka na ňom je ojazdená, zaberá úplne v inom mieste, dokonca by som povedala, že človek musí dobre trafiť aby auto "neskackalo". Nikde som Ti nenapísala nič urážlivé, ani som Teba neoslovila ako prvá a ani som Ťa neposlala "mudrovať" inde. Oslovila si ma Ty a ja som Ti slušne odpovedala. Myslím, že vedomostí o autách mám viac ako poniektorý chlap. Radíte autorke dieslové auto... viete kde s ním bude jazdiť? Ak krátke trasy v meste, tak je jej pekne na figu.,... takže "dobrá rada nad zlato".

jankalukasova
4. nov 2021

@sashenocka007 dám Ti iný príklad. Jedna moja.. rodinná príslušníčka.. robila vodičák s golfom. Dieselovým samozrejme. Keď urobila vodičák, presadla do dieselového Mercedesu triedy A. Presne sa jej zle rozbiehalo, lebo bola zvyknutá na toho konkrétneho golfa. Tak, že Mercedes pôjde do sveta, kúpi si golfa. No aké to bolo prekvapko, keď jej chcípal aj ten. Za mesiac nechcipalo nič, proste sa naučila a bolo po probléme. Chcelo to len zvyk a niečo s tým autom odjazdiť. To bolo celé.
Už nemám čo by som viac dodala. Čo si myslíš (myslíte) je samozrejme Vaša vec.

sashenocka007
4. nov 2021

@jankalukasova ja radim benzin ale automat... nauc sa prosim citat.

guiseppinka
4. nov 2021

Robila som vodicak na dieslovom peugeote malom, skusky na velkom. Potom som soferovala muzovu velku dieslovu lod. Druhe auto bol benzin, nechcela som, bala som sa, ze bude zdochynat - absolutne nemam problem, len benzin musim trochu viac vytacat. Zacala som chodit do prace, trebalo druhe auto, kupil sa zase diesel, starsi a 5stunova prevodovka (zase nieco nove). Ziadne problemy nemam ani s jednym autom. Len na benzinke musim davat bacha, ktore auto tankujem. Uz mi zdochli aj diesle aj benzin. A co? Takze sa priklanam k nazoru vyssie, ze je uplne jedno ake palivo sa tankuje do auta, ale zalezi na spojke a cite. Soferujem od tenisiek az po stekle. V stekloch zviera noha a pedal iny uhol ako v teniskach... Je to vsetko len o zvyku...

Autorke len odporucam jazdit a jazdit...

marci77
4. nov 2021

@sashenocka007
ano, aj ja jazdim teraz na benzinovom ale automate .... je to v podstate to iste auto, ta ista znacka znacka ten isty model auta, ale automaticka prevodovka ....a s tymto som velka kamoska, nikdy ma nesklamalo, absolutne ziadny stres zo soferovania uz nemam

jankalukasova
4. nov 2021

@sashenocka007 nauč sa chovať slušne.

bu1bu
4. nov 2021

Tie čo radíte automat, úplne chápem dôvody... ALE čo ak sa jej stane to čo mne, musela som príbuzného odviezť do nemocnice a iné auto ako s manuálom nebolo v danu chvíľu k dispozícii, a aj služobné auto ( vďaka ktorému som bola nútená začať jazdiť) bolo s manuálom... Ja chápem že je to hypotetická otázka pre autorku, no mne sa to reálne stalo a ledva som sa na manuálne pohla, keďže som sa po rokoch rozjazdovala na automate.. to bola posledná kvapka, šla som na kondičné a pomohli...

marci77
4. nov 2021

@bu1bu
jasne, ved ked sa musi, tak sa musi
ja by som sa to mozno tiez naucila na tom nasom benzinovom manuale .....ale potrebovali sme to vyriesit rychlo .....a preto sme urobili razny krok a kupili si auto s automatom, v podstate uplne presne to iste auto ale s automatom ....a mne to teda velmi pomohlo a nie som v strese

samozrejme som soferovala aj manual, v autoskole mi to islo dobre, ale potom som nejaky cas vobec nesoferovala a potom to uz proste neslo hladko s tym manualom
.....proste ten zaber spojky je v kazdom aute iny a treba sa to naucit ....a moze to trvat aj dlhsi cas ....nie kazda zena to ma v krvi

lobic
4. nov 2021

no chce to len prax a treba sa odhodlat 🙂 cim viac budes soferovat, tym sa to vsetko bude zlepsovat a dobre je podla mna ak je s tebou v aute aj skuseny vodic ako nejaka opora 🙂

denda007
4. nov 2021

@xtina1711 nehnevajte sa na mňa ale to čo je za hlúposť že dôležité si auta pred tebou a nie za tebou,podľa mňa by ste mali ísť vrátiť vodicky ak vôbec takúto vec vypustite z úst.samozrejme že musíte sledovať auta za sebou...či môžte zabrzdiť ( či auto za vami má dostatočný odstup), či vás niekto nepredbieha kým začnete predbiehať vy, či sa na vás neruti kamión z kopca ktorému praskli brzdy... Ale to vám asi netreba vidieť ... Neviem normálne ste ma touto odpoveďou vytočili. Potom že je toľko nehôd

xtina1711
5. nov 2021

@denda007 ja sa nemam co zaujimat o auta aky maju odstup🙂 ja nemam dovod vratit vodicsky nakolko som za 15r co je mozno malo nemala nehodu klopem si...je pravda ze netreba vsetko brat doslova ale dolezite aj ked kracate divate sa pred seba a nie za seba...alebo opacne?kedy by sa skorej stala nehoda? Jasne ze logika dava ze ked vyhadzujem smerovku a priradujem sa poriem ako su na tom auta ale tie niesu ani predo mnou ani doslova za mnou to je ina sitacia..ked raz som zaradena a zabrzdim.nebudem sa divat na auta ci malinodstup ale sustredim sa na auta pred sebou..je rozdiel zaradovat sa, a byt zaradeny....o tom to je tak sa nevytacajte ale troska rozmyslat nad situaciou

denda007
5. nov 2021

@xtina1711 svojou odpoveďou ste ma teda iba uistili o tom že máte ísť ten vodicky vrátiť.

xtina1711
5. nov 2021

@denda007 Nie to urcite nemam🙂

marci77
5. nov 2021

@denda007 akoze aky mate problem? niektore komenty v tejto debate su fakt na 2 veci

pani ma pravdu, ze treba hlavne sledovat dopravnu situaciu pred vami, lebo ked nedobrzdite vy, je to vasa chyba ........a ked nedobrzdi ten za vami, tak on ma problem

ja tiez sledujem viac situaciu predomnou .....za mnou, iba v pripade ak idem odbocit, preradit, cuvam a podobne

aj ja mam vratit vodicak?

denda007
5. nov 2021

@marci77 samozrejme, pretoze sledovaním premávky aj za vami môžete predísť viacerým nehodám, ktoré stoja ľudské životy. A je jedno kto ich zaviní. Či ten čo nedobrzdil alebo ten čo prudko zastaví. Ľuďom to život nevráti, a preto nechápem ako môže niekto vypustiť z úst že dôležité sú autá pred tebou.mate sledovať všetky smery rovnako, či už za vami, vedľa vás alebo pred vami. To je vsetko. Veľa šťastných kilometrov

xtina1711
5. nov 2021

@denda007 sledovat aby sa predislo nehodam treba hlavne cestu pred sebou....myslim ze ked sa obzerate kade tade su taki vodici presne ako vy zodpovednni za nehody....kazdy sa obzrie sem tam do spatneho ale myslim ze predovsetkym pred seba ...opakujem sa...je rozdiel ked sa priradujete co je logika ze musite dat pozor na cely priebeh,ako byt zaradeny a hlavne davat lozor co sa deje pred vami - kto brzdi,odbaca,spomaluje,semafory. Tak sa netreba obzerat vsade ked sa da ale pred seba

denda007
5. nov 2021

@marci77 poviem vám teda príklad, vy jazdite Skode City. V zadu veziete pasažiera. Za vami ide plne naložena Tatra. Vy nesledujete premávku za vami, prudko zabrzdite, Tatra vám zapuci auto až po vaše sedadlo. Ale vám to bude asi jedno lebo je to chýba Tatry a vy s tým vôbec nemusíte žiť... Že ste tomu mohli predísť ak by ste mali situáciu za sebou pod kontrolou.

xtina1711
5. nov 2021

@denda007 a ked sa lepi na vas tatra ako zariadite premavku za vami aby vas nenabrala?pridate a nalepite aa na auto pred vami?ako sa to riesi ked nemate zodpovednost za auto za vami?idete sa nahanat s nim?alebo keby sa blizite na semafor a brzdite aby ste zastali na cervenu ako zabranite tatre aby vas nenabrala?

marci77
5. nov 2021

@denda007 ja prudko nebrzdim
to uz musi byt vynimocna situacia, aby som prudko zabrzdila

samozrejme treba komplexne sledovat situaciu na ceste,
predvidavost je tiez velmi potrebna v niektorych situaciach a moze pomoct
ale teda ja vacsinu casu jazdy autom venujem sledovaniu premavky pred sebou
ked idem odbocit, samozrejme, ze checknem, ci auto za mnou, o mne vie a pod.

a co sa tyka poistovni kamoska vravela, co som napisala vyssie, ze je vasa chyba, ak nedobrzdite, ale ak niekto vpali do vas, je to jeho chyba