Strata čuchu po zápale dutín
Ahojte. Som dva tyzdne po zapale dutin. Hrdlo ma este stale boli ale co ma trapi ze som stratila čuch. Uz je to trosku lepsie ale stale nic moc. Zazili ste to? Vrati aa mi to niekedy? Poteste ma trochu. Dakukem za odpovede... Uz som zufala
@ivanamyl a tiez si po chorobe stratila? Ako dlho uz nemas cuch? Presne aj mne velmi pomaly. Jeden mam pocit ze uz lepsie a az na niektore vone citim skoro vsetko a potom na druhy den horsie. A su vone napr mydlo co necitim vobec. Na orl si bola? Tie kvapky skusim vyskusat 🙂 prajem skore izdravenie
Ja som raz po takomto zápale necítila nič vyše mesiaca ale treba ist za lekárom či ešte netreba niečo doliečil, ja som sa celkovo 2 mesiace liečila ... no pre mna to bolo super obdobie lebo ja som strašne citlivá na pachy všetko mi robí pomaly zle zo všetkého má boli hlava naťahuje má... takze ja som si zo užívala 😄ale pomerne dosť často som vždy stratila na určitú dobu čuch po takomto zápale ale ono sa to navráti pokial by ti inak nepoškodili napr. Prebíjaním dutín s tak aj keď teraz sa to už asi nerobí
@kikuta dakujem ti si ma potesila a ukludnila 🙂 ja som vobec nic necitila len par dni a po par dnoch uz pomaly dajake vone ano. A aj tebe sa to vzdy vracia tak postupne ze daktore vone uz citis a niektore este nie? Ja som najprv zacala citit prasok mydla sprchace a tak a potom ostatne. Ale teraz zase tie mydla necitim tak neviem ci tam daco opuchlo inde abo co. Uz su to viac jak 3 tyzdne a stale to nieje uplne oki. Ja som vybrala 2 atb a o tyzden idem na orl tak uvidim ze co mi povie....
Áno postupne sa to vracalo bude dobre uvidis
Kocky co ste pisali svoje skusenosti.... Prepadla ma panika....cuch sa mi znova straca a citim opuchnutu sliznicu v nose.... Tazko sa mi cez nos dycha ale je prazdny... Nos som uz mala pekne volny a aj cuch som aspon trosku citila ale teraz sa to uplne zhorsuje. Stalo sa to aj vam prosim?
Pri každej nádche som dávala muconasal, plus mám alergiu na prach, roztoče... Dopracovala som sa k chronickej pansinusitide (všetky dutiny komplet upchaté hypertrofickou sliznicou) so stratou čuchu a mierne oslabenou pocutelnostou na jedno ucho. Denné pri každom smrkani vyplchujem vibcentkou, odchádzajú mi masy hlieniv, v noci zateká, z toho následne kašeľ... Už len operačné riesenie
Fajn bu bolo to ct prínosových dutin
@lalota a to vsetko mas kvoli tomu ze si pouzivala dlho tie kvapky? Ako dlho si ich brala? Ja mam dalsie atb.... Tak uvidim ale stale ten cuch a chut neni uplne ono. Aj ked ovela lepsie ako na zaciatku. Asi tie dutiny nemam preliecene uplne. Uz mam z toho nervy. Jj aj ja si davam sprej vincentku do nosa. Neviem ci tie dutiny nahrievat abo co... Drz sa a vdaka za odpoved 🙂
@milus777 niekedy ten solux spraví zlé, lebo sposbi roztihanutie ciev a tým sliznica opichne a následne sa zhorší dýchanie, to však neplatí ak sú dutina vyplnené hlienom. Mne moja orl hneď dala spraviť rtg dutín a následne ct dutín - dutiny mám vyplnené hypertrofickou sliznicou. Preliecovala som ich predtým pamconom, aj celkové atb amoksiklav, potm aj doxyhexal, tampn nisa čistý. No liečba bola aj tak zbytočná, nakoľko ide zväčšenú sliznicu. Už som.si na tozvykla 🙂 !;) Dá sa s tým žiť ;)
@milus777 tak pokud mas ty sliznice hyper tak je to jasne, treba mne rekli rovnou, ze je to prakticky tabu, pouzivam jen kdyz se zanet rozjede a spis narazove (nakapat na tampon, zarazit kam az se da a chvili nechat), kdyz potrebuju vic, tak po par dnech stridat, ale to jsem nevyuzila ani nepamatuju 🤔 (sanorin/vibrocil/dv nasivin) , ale zase zakladatelka nema hlubsi problem, tipuju ze u ni je nejdulezitejsi cas a hygiena a spravne preleceni
Tak ja som bola na jednom orl a tam dr ze vsetko v poriadku ale to mi len pozrel do nosa. V pondelok idem k lepsiemu. Ale je pravdaze ja som roky nemala absolutne ziadny problem s dutinami.... Teraz od detstva asi prvykrat najprv chripka a tak sadlo na dutiny. Tak snad to naozaj chce len cas a preliecit. Beriem uz 3 atb a v pondelok uvidim co mi povie. Mam aj papier na rtg dutin. Alergicka nie som. Raz rocne chodim na alergologiu preventivne. Snad mas pravdu a po prelieceni sa aj ten čuch vrati naspet. Ako teraz je to raz lepsie raz horsie. Obcas mam pocit ze uz citim celkom dobre aj ked nie vsetky vone... Potom zas menej a tak dookola. Ale opuchnutu sliznicu asi este mam lebo obcas sa mi tazko dycha na nos. Strieknem vincentku a lepsie....
@milus777 ja som s dutinami a zapalmi mala roky problemy. Kazda nadcha trvala asi 3 tyzdne, dalsie 2 potom este strata cuchu. Ani som to neriesila u doktorov. Pred skoro 3 rokmi v lete to dosiahlo vrchol. V lete horucava, v dutinach zapal, otrasne. Tu som sa na modrom koniku docitala o spojitosti so zubami, dala som si vytrhnut hornu 6. Zub co bol problemovy uz roky. Pod nim paradny hnisavy vacok. Az teraz mi jedna zubarka potvrdila, ze mam dutiny a korene zubov velmi blizko. Odvtedy akoby utal. Nadcha obligatnych 7 dni a ziadne sialene zapaly dutin. Najlepsia vec ten vytrhnuty zub.
@meesha dakujem pekne 🙂 ja citim uz skoro vsetko ale nie tak intenzivne ako predtym tak snad mas pravdu a musi sa to len doliecit. Este ma boli hrdlo a usi tak stale to nieje doliecene. Uvidim v pondelok na orl a mam ist aj na rtg dutin. Nevadi ze si sa splietla 🙂 ja roky atb nebrala a teraz sa z toho dajak emozem vyhrabat....
@kubobubo vidis a ja mam tiez zuby co by trebalo opravit aj ma pobolievaju ale sa bojim zajst k zubarke.... Ked tak rozmyslam tak aj tam moze byt spojitost... Jeden zub hore mam dost deravy a ma pobolieva uz roky.... Ked sa vyliecim tak hned k zubarke sa objednam.... Urcite lepsia uz ta zubarka nez mesiac nemat cuch. Dakujem za odpoved a vidis to ma nenapadlo ze to moze suvisiet aj zo zubami.....
@milus777 Ahoj, necitala som vsetko, len tento koniec. Vobec nemusis byt na nervy- teda v tom zmysle ze by sa Ti cuch nevratil alebo ze by slo o nieco vazne. Cuchove bunky su v nose hore v tej najuzsej casti- staci opuch, hlieny a cuch je 0 bodov. To ze sa Ti zlepsuje a zhorsuje je ozaj znak ze funguje a problem je "iba" v mechanickej prekazke- jednoducho sa v tom opuchnutom nose vonne latky nedostanu na miesto urcenia.
Tento rok bola chripka celkovo akasi agresivna, dlho tazkosti, velmi casto nasadajuca bakterialna infekcia, ATB, komplikacie.
Treba poriadne vysetrit a adekvatne liecit. Urcite min. RTG PND na zaciatok.
"Bezne" kvapky do nosa vedia naozaj sposobit mnohe problemy- vratane chronicky opuchnutej sliznice. Niekedy uz nepomoze nic len operacne zmensenie- ale efekt ozaj dobry.
To ze si nebola alergicka neznamena ze si sa nou nestala prave teraz, aj toto moze komplikovat situaciu.
Suvislost so zubami tu naozaj je- a je to dost caste, takze co najskor smer stomatolog a riesit vsetko co treba. Nemusis sa bat, ked bude treba cistit kanaliky apod. vzdy sa umrtvuje a nic necitis.
Ja by som Ti teraz navrhla pravidelne Vincentku, super su aj preplachy kanvickou (kupis v lekarni). Uvidis co povie este ORL ked Ta vysetri, ja by som dala aj kortikoid do nosa- aspon jedno balenie.
Nemas vo vysetreni od toho 1. ORL ze "lividne sfarbenie sliznice"? Lebo presne takto vyzera pri alergii...
Drzim palce.
@maminecka2 dakujem ti velmi pekne za povzbudenie 🙂 presne jak hovoris.... Ja som tento rok mala prisernu chripku a hned po nej ten zapal dutin a to som sa citila tak zle ze som normalne vravela manzelovi ze tak chora som tusim este nebola. Fakt agresivne to bolo toho roku. A vela ludi tu v okoli tiez hovori ze sa z toho nemozu vyhrabat. Ten orl lekar mi len na zaciatku pozrel za sekundu do nosa a ze zapal dutin a na kontrole ze vsetko oki. Taky velky 'odbornik' a vysetrenie za 3 sekundy.... Teraz v pondelok idem k dobremu fakt dr len k nemu sa caka 3 tyzdne na objednanie tak som zvedava ci povie. Urcite pojdem aj k zubarovi a ta alergia no neviem. V maji som bola na pravidelnej kontrole na alergologii co chodim raz rocne a podla krvi a aj tych testov na alergiu co do ruky sa pichaju ze vobec nemaam alergiu. Dokonca aj bunkova imunita v krvi vysla skvela tak neviem. Ale mozno sa odvtedy daco zmenilo uz. Toho roku pojdem zase na kontrolu tak uvidim. Este raz velka vdaka 🙂
@maminecka2 a este som zabudla sprej vincentka pouzivam pravidelne do nosa a robi mi dobre. Vyplach kanvickou som jeden den dvakrat skusila ale na druhy den som mala pocit ze horsie tak som uz nerobila. Ale mozno to nebolo tym vyplachom....
No kocky tak som dnes bola na rtg dutin aj na orl.... Dr bol uplne super vraj dutiny vsetko v poriadku ani polypy ani nic.... Len ze mam zdurenu sliznicu rovno pri cuchovom nerve. Tak preto nemam cuch. Dal mi nosofan do nosa sprej. Desloratadine tabletky a aj revitanerv vitaminy na obnovu nervov. Tak snad to uz pomoze a vrati sa ten cuch. Ale zaujimave ze hovoril ze toho roku uz viac pripadov riesil s tym cuchom ze dajaky agresivny virus asi bol. Ze aj jeho zena to mala a ze chuch sa jej uz na 85 percent vratil tak sa to zlepsuje. Joj dufam ze aj mne sa vrati.... Dr to somazrejme na 100 percent nezarucilze sa vrati ale snad ano 🙂 vy co ste tiez mali ten problem ako ja tak ako ste natom? Alebo keby este niekto mal skusenost tal budem rada ak napisete. Drzte sa a dakujem vam 🙂
@meesha dakujem..... No som zvedava ze ako po tej liecbe bude. Ten cuch stale nic moc..... Dokonca sa mi zda ze aj kus horsie jak bolo ta uvidime. Strasne suchu sliznicu nosa mam a zabudla som sa opytat ci mozem k tym kvapkam aj daco na zvlhcenie sliznice..... Vedela by si mi poradit? Davala som vincnetku ale este horsie ten cuch po nej..... Diki moc 🙂
@milus777 Ahoj, na zvlhcenie si urcite davaj. To s tou Vincentkou bola zrejme len nahoda, urcite nemohla zhorsit stav. Ten Nasofan moze niekedy prechodne sposobit aj zhorsenie, kym si sliznica "zvykne", nelakaj sa, poctivo pokracuj, nevynechavaj, najneskor do 14 dni by uz mal byt efekt- samozrejme ak do toho opat neprechladnes (ale v tomto pocasi...). Drz sa.
@maminecka2 dakujem pekne. Na zvhkcenie mam doma coldastop tak skusim aj ked mi velmi nepomahal. Neviem ci vincentka je na zvhlcenie...... Este mi dal dobrat atb dalsie balenie. Beriem echynaceu s hlivou na imunitu a aj wobenzym mam kupeny len som ho este nezacala brat bo nechcem vsetko kombinovat.....

@lalota a mozem sa opytat kvoli comu si prisla o čuch? Kvoli kvapkam? Ja nasivin nepouzivam len na zaciatku par dni. Teraz davam len vincentku alebo morsku vodu. Tesne po zapale dutin som necitila vobec nic a o par dni sa to zacalo zlepsovat a teraz uz je to ovela lepsie len obcas sa to trochu zhorsi ked citim ze mam opuchnutu sliznicu. Dr povedal ze to chvilu trva kym sa vrati tak snad to bude okey. Len ma to uz znervoznuje. Niektore vone vobec necitim.dakujem ti za odpoved