Štúdium sociálnej práce - ,,áno alebo nie "?

zzabka
15. jún 2020

Ahojte, už asi podľa nadpisu viete o čo ide. Zaujíma ma aka je reálna šanca zamestnať sa po ukončení štúdia socialnej práca. Počula som zo pár negatív tak chcem vedieť či niekto vie aj o pozitívach. Alebo mi napíšte svoju skúsenosť. Ďakujem

anniera
15. jún 2020

V prvom rade k sociálnej práci by si mala mať vzťah. Neviem či máš celkom predstavu čo presne by si chcela robiť, ale sociálna práca nie je len o tom, že sedíš v kancelárii a ťukáš niečo do počítača. Je to predovšetkým o práci s ľuďmi ktorí sú na okraji spoločnosti. Väčšinou s tými najchudobnejšími, najmenej vzdelanými, zanedbanými atď. Musíš mať jasno v tom, či si pripravená na takúto prácu, pretože tí ľudia ti musia dôverovať a je ťažké si ich získať.

A za druhé väčšina zamestnaní je predovšetkým o známostiach alebo o šťastí. Nedá sa globálne povedať či je v tomto odbore ľahké alebo ťažké nájsť si prácu. Dnes môže byť voľných 10 pracovných miest mesačne a kým doštuduješ nebude ani jedno voľné....

Ľudia ktorí robia sociálnu prácu srdcom to neberú ako povolanie ale ako poslanie. Je to nádherná práca, ja som ju milovala, pracovala som ako odborná pracovníčka komunitného centra a bolo to moje najlepšie zamestnanie aké som mala.

janeninka
15. jún 2020

@zzabka teraz je veľmi reálne za zamestnat pokiaľ to chceš robiť. Berú prakticky vsade- upsvar, CDRka, obce, KC, neziskovky a OZ. Napr mi stále hľadáme

janeninka
15. jún 2020

@zzabka omg že mi, my samozrejme 🙂))

zzabka
autor
15. jún 2020

@anniera Áno, mám predstavu čo by som chcela robiť. Mám 29 a do teraz som robila len prácu, ktorá má nenaplňovala. Hľadám svoje životné poslanie a vzhľadom nato, že rada pomáham ľuďom a hlavne tým bezbrannejším ma napadlo, že možno práve toto je to, čo som do teraz hľadala.

anniera
15. jún 2020

@zzabka tak v tom prípade smelo do toho, ako som už písala, je to nádherná práca ale to spoznáš aj sama 🙂

deti95060810
15. jún 2020

moja kamarátka vyštudovala. A robí žeriavničku....

dankavass
15. jún 2020

Ja som v Košiciach po vyštudovaní sociálnej práce uplatnenie nenašla. Školu som skončila v 2012... Naozaj som veľmi chcela ale nájsť si miesto bolo a je takmer nemožné.
Všade čítam, že máme málo terénnych sociálnych pracovníkov, že nemá kto robiť na upsvar a ako sú OZ-ka na dne kvôli nedostatku zamestnancov, ale za celé tie roky som natrafila (som úplne bez známostí) len na niekoľko verejnuch pracovných ponúk, na ktoré som reagovala a nikdy sa mi neozvali naspäť...
V septembri nastupujem na štúdium v odbore praktická zdravotná sestra. Verím, že konečne nájdem uplatnenie.

lentilkaxxx
16. jún 2020

Prácu si nájdeš. Ale počítaj s tým, že to bude skôr poslanie ako zárobková činnosť, ktorá Ťa má reálne uživiť. Mzdy v tomto odvetví sú mizerné. Ak Ti to nevadí a bude Ťa to napľňať, splň si svoj sen.

fokuska
16. jún 2020

Mam znamu, co vystudovala socialnu pracu, tiez mala velke oci ako vsade treba takych pracovnikov a ako ona rada pomaha a ze sa v tom najde. Pracovala nakoniec v kniznici. Na urady bolo tazke sa dostat, kto si tam "chyti" miesto, tak ho len tak lahko nepusti, pripadne mali niektore vyberove konania robene tak, ze museli byt zverejnene, ale oni uz vedeli, ze by tam chceli nejaku kolegynu z ineho oddelenia a pod., ktora potom pochopitelne aj mala najvacsiu prax, aj najlepsie dopadla v testoch, kedze realne ovladala vsetky tie zakony, atd.
A ked skusala mimo uradov, cez nejake projekty a OZ a take, tak bud chceli len na dobu urcitu pocas trvania projektu, alebo dohodu, alebo absolventsku prax - nikdy nie ako realne zamestnanie, trvaly pracovny pomer a riadny plat.
To bolo v Kosiciach, mozno iny region nema dosta takych ludi, no neviem...

mimibb
16. jún 2020

@janeninka ak smiem vedieť, kde prosím hľadáte, do akej organizácie?

Ja mam napr Bc. Zo soc. Práce a sekla som s tým, lebo som nevidela význam, nakoľko si všade brali svojich ludi po známosti....pohovory robene len na oko.. A to môže byť človek akokoľvek "žhavý" do tejto práce.... Preto aj teraz po MD pozerám prácu v úplne iných odvetviach....

zuzi56
16. jún 2020

@zzabka pokial nemáš známosť niekde na úrade alebo inde v kancli, tak nemusíš mat ani vš.
Nič moc sa tam nenaučíš, a ak nezačnem hneď po škole pracovať tak do pol roka nevieš ani čo si sa naučila.
Vysolid kopu peňazí za neaky trápny titul, zamestnávateľ na tieto školy vôbec nepozerá, lebo vsedci už vedia čo sú to za školy- škola oničom,
Ja ti poradím, ak neovládam počítač perfektne tak si začni robiť kurz, to dnes využiješ všade,
Excel. Word, skladové hospodárstvo a hlavne angličtina.
A robotu di nájdeš skôr ako neaka sociálna práca!!!!

janeninka
16. jún 2020

@mimibb usmev ako dar. Ale viem že napr v CDR (decakoch ) hľadajú velmi často, je pravda že hlavne v obciach ako Polomka Valaska. .A tiež je pravda že napr pred 4 rokmi bola situácia iná.
Problém môže byť aj to Bc - zo zákona niektoré projekty a miesta (aj tie v CDR) vyžadujú 2.stupeň .
A dodávam že áno veľa sa v tomto odvetví funguje na projektoch takže nie je tozrovna najstabilnejsie.. ALE zároveň to dáva flexibilitu, možnosť najst si aj viac mensich uvazkov. .To je asi relevantné hlavne pre ľudí už s praxou. Keď konci jeden projekt, rieši píše sa ďalší. .A Áno potom to môže vyzerať aj tak že je potrebné zverejniť výberové konanie ale všetci viete kto v ňom bude pokracovat..
Veľa to asi záleží aj od lokality.. Je ťažké otvárať KC s 3 pracovnymi miestami keď netušíte či zoženiete vôbec 1.

kacena4
16. jún 2020

@zzabka pomahat "bezbrannym" nie je o socialnej praci - zamestnaj sa v odbore socialna praca na to nepotrebujes vysoku skolu, odmakaj si tam chvilu a ak ta to bude naplnat potom zacni studovat ked zistit ze naozaj toto chces robit a ponorit sa do hlbky lebo ine je pracovat s nimi a ine je ovladat teoriu a riesit to z tohto pohladu - najma za take financie a najma s ludmi ktory vacsinou o to ani nemaju zaujem a podkopavaju ti kolena - to je socialna praca s VS ci uz ako terenny pacovnik, socialny parcovnik alebo nieco podobne. snivanie je pekne no zacni a uvidis je to to co chces naozaj robit. a nestuduj len pre titul 🙂

ysseba
16. jún 2020

@zzabka Ak cítiš, že byť sociálnou pracovníčkou je tvoje poslanie a chceš to robiť, venovať sa tomu, tak áno - určite do toho choď. Ale je to jedno veľké ale. Ale nie Sv. Alžbetu. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale viem ako berú túto školu. Ver mi, že ak by si bola uchádzačka o zamestnanie s touto školou a bol by tam niekto so soc. prácou ukončenou na Komenského povedzme, tak nemáš šancu. Na 100% by si vybrali toho druhého uchádzača.

zzabka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zzabka
autor
16. jún 2020

Ďakujem Vám všetkým za príspevky 🙂

zzabka
autor
16. jún 2020

@kacena4 tak sa mi zdať, že hovoríš z vlastnej skusenosti 🙂 Určite tvoje slová zvážim. A snivanie je pekne, veď kde by sme bez neho boli.

kacena4
17. jún 2020

@zzabka snivanie nie je zle ale snivanie a 7rocne studium ktore potom nevyuzijes nie je snivanie!

zzabka
autor
17. jún 2020

@kacena4 Keď píšem o snívani, nemám na mysli práve 7rocne štúdium! Myslela som to všeobecne! A na druhej strane, aj keď sa niekto rozhodne pre to 7ročné štúdium aj napriek tomu, že ho v budúcnosti nevyužije, je to jeho osobná vec. Pýtala som sa na názor! Rozhodne nepotrebujem aby mi tu niekto niečo prikazoval a poučoval ma na temat ,,snívanie" .

kacena4
17. jún 2020

@zzabka prepac nechcela som ti nic prikazovat ani pouzovat, ak si to takto pochopila mrzi ma to, len si chcela pocut nazor tak som ti napisala svoj ako to vidim ja. studium prebieha napr. externe 7r. teda na mgr. a ak naozaj nebudes pracovat v danej oblasti napr. na kuratele, na urade prace ci v ako socialny pracovnik a pod. tak nevyuzijes poriadne danu klasifikaciu ale je to na zvazeni mozno ta to bavi a preto chces studovat nie pre pracu drzim ti palceky v rozhodovani

janeninka
17. jún 2020

@zzabka žabka ešte mi napadlo..Keď píšeš že by si chcela pomáhať atď. Mozno by ťa naplnalo pracovať v treťom sektore - organizácie často hľadajú aj ľudí na marketing,fundraising, koordináciu projektov, dobrovolnikov ale aj ekonómov a pod.. nemusela by si byť priamo v teréne, poskytovať poradenstvo, robiť terapie ale zároveň by si bola súčasťou tímu ktorý pomáha a robila by si niečo zmysluplné.

1talizmanik1
24. júl 2020

Ja som vystudovala SP pocas materskej, dala som si ziadost + zivotopis na urad a vyslo to, znamosti ziadne, avsak na pohovore boli aj zeny s vyssim vzdelanim, ale pocas pohovoru nemali ani sajnu o tom, co sa pytali, cize ja tvrdim, ze da sa, avsak je potrebne mat realne vedomosti a nie mat len titul.

janussa69
26. máj 2021

Helou, Ja hľadám niečo a stále nič mám zatiaľ len Bc ale mojim snom je kuratela keď si hľadáte prácu tak cez open Slovensko ?

1talizmanik1
26. máj 2021

@janussa69 skus poslat zivotopis na osobny urad, ale statne skusky urobit musis

janussa69
26. máj 2021

@1talizmanik1 a o tie skúšky treba niekde žiadať ?alebo to je až pri pohovore?

1talizmanik1
1. jún 2021

@janussa69 Pisala som ti spravu

michalvalko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz