icon

Sú bojové plemená pre nás hrozbou?

13. nov 2023

Neviem si pomôcť, ale neviem prísť na chuť týmto "bojovým plemenám". Každý majiteľ toho svojho obhajuje, že to je miláčik, člen rodiny, ani muche neublíži atď. Ale toto všetko hovorili aj majitelia, ktorým neskôr napríklad napadol a zabil dieťa. Je to síce o výchove, ale nikdy nevieš, kedy tomu psovi prepne alebo ako vyhodnotí reakciu človeka.

Alebo je sakra rozdiel, či niekoho vonku napadne uštekaná nervná čivava alebo rozzúrený pitbul.
https://www.cas.sk/clanok/2866609/mladu-bezkynu...

colsami
13. nov 2023

Je to len o vychove, takze zbytocne polemizacie okolo toho a zavadzajuce clanky ktore vzdy narobia wow efekt okolo bojovych plemien.
Raz mam psa, akehokolvek, tak mam zan zodpovednost.

Ano taky pitbul ma mozno silnejsi stisk papule, ale stale faktom ostava ze rovnako nepekne ta moze uhryznut retriever a a neprijemnu infekciu Ti kludne zanesie aj ta spominana civava (z ktorych realne 90% su nevychovane agresivne psy ktorych sa velakrat boji dotknut aj sam majitel).

tehotna40
13. nov 2023

Títo psy naozaj niesu pre každého. Treba sa im veľa venovať, učiť ich... v tomto prípade vidíš, aspoň z toho co píšu v tomto článku, že majiteľ bude asi idiot, tak nemôže dobre vychovať takéhoto psa a uz vôbec nie troch. Ja neverím žiadnemu cudziemu psovi, aj keď som s detmi na prechádzke a vidím väčšieho psa, vždy poprosím aby si ho dali na vôdzku, zatiaľ sa mi nestalo, že by niekto odmietol. Je problém, že si akéhokoľvek psa, môže zadovážiť ktokoľvek, ak nato má financie.

zafir01
13. nov 2023

Samozrejme ,že je to tak výchove ..mám takmer 9 ročnú Tibetskú dogu ,s ktorou vyrastajú tri moje deti (12,6,1) a ešte ďalších snáď 20 deti od dvsusedovva z rodiny . Je to maznak.ked som toto plemeno našla zaradené v bojových ,neverila som . Od malička vyrastá s deťmi , naše mačky si z nej urobili pelech a spia na nej .žerú spolu z jednej misky . Každý o svojom psovi povie len dobre ,ale tá naša ozaj poslúcha na slovo ,a nikomu nič neurobila ...
Ja ju necvicim .ja ju od malička vychovávam a máme spolu hierarchicky vzťah . Ja som pán ,ona je pes . Ak by sa ukázal náznak agresie k okoliu ,či nebodaj rodine ...jej osud by bol žiaľ jasný . A brala by som to ako moje zlyhanie vo výchove .

tehotna40
13. nov 2023

@zafir01 my sme mali Tosa inu, tiež mi všetci ze obrovský pes, nebezpečný bla bla, za celý život štekala len na poštárku 😀

ekira1
14. nov 2023

Každému psovi sa treba venovať, malé plemená sú dosť agresívne, útočia bez štipky pudu sebazáchovy. Veľké plemená sa bránia, zaútočia len keď sa cítia ohrozené. My máme čsv, vyvoláva strach, okrem stráženia svojho teritória na ľudí ani len nezašteká. Keď žerie, môžeme mu mäso ťahať z úst, nechá si všetko, neublíži. Ale keď pes nemá výchovu, nemá určené hranice, nemá určenú hierarchiu ťažko potom. Ale nič z toho nie je chyba psa, ale majiteľa. Psa sme mali skôr ako dieťa, keď ho dieťa otravuje, alebo nechtiac ublíži, pes odíde, ani len nezavrčí.

j_m
18. nov 2023

Len info - Kynológia nepozná výraz “bojové plemená” to používajú novinári atď na upútanie pozornosti…