icon

Sú vo sviatok 15. septembra otvorené obchody?

alexinka33
12. sep 2017

Ahojte prosím vás su v piatok otvorené obchody?

Strana
z2
modrava
13. sep 2017

@marusia12 maju ho nechat zamknute v aute na parkovisku?

elysiacik
13. sep 2017

Tak v zahraničí, napríklad v Rakúsku je bežné, že tam majú zatvorené aj v nedeľu a ľudia si tam na to v pohode zvykli. A keď sa tak nad tým zamyslím, keď ešte u nás neboli také obchody ako tesco, kaufland a podobne tak tie menšie obchody bývali normálne v nedeľu zatvorené a v sobotu boli iba doobeda a tiež sme to prežili, teraz sme tak trochu spohodlneli

modrava
13. sep 2017

@elysiacik ale ved to nie je otazka prezitia.
prezili by sme aj bez pracky, susicky, vysavaca, 24hodinovej elektriky, kokosoveho oleja, spaldovej muky, biovajec, ortopedickych vloziek do topanok...
je to o moznostiach, ktore civilizacia ponuka.

vroni
13. sep 2017

@elysiacik, jednak to "v zahranici" bezne nie je (Rakusko a Nemecko nie su cele zahranicie. Dokonca ani jeho väcsinu netvoria) a druhak si na to (minimalne Rakusania) nijako nezvykli. V sobotu sa robia krute najazdy na obchody a pred siestou to vyzera, ako keby prave skoncila vojna - prazdne regale, rozklbane obaly, zvysky zniceneho tovaru a na mrte zurivych zakaznikov. A ked si masochista, skoc do jedinej v nedelu otvorenej Billy na stanici, ludia sa tam idu pozabijat. Takze tolko ku zvyku a kulture. Jasne, ze sa daju v nedelu zatvorene obchody prezit a dokonca to ani nie je tragedia. Len uplne zbytocna regulacia niecoho, co ziadnu regulaciu nepotrebuje a pohladkanie ega tym "spravodlivym", ktorym je vzdy jasne, co je ten spravny nazor a cesta.

l3yla
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
13. sep 2017

@modrava kedy bolo prosim ta naposledy zatvorene dva, tri dni po sebe?😉 Ja viem, len o jednom mucivom a nikdy nekonciacom sa dni😅 zatial.... A inak, to kde zijes, ze nemaju chlieb vecer pred sviatkom? To sa mi fakt nestalo este teda...

modrava
13. sep 2017

@maciatkolulu spominala som to,co sa dialo pred piatym julom a to bol len jeden volny den. tie tri dni nas este len cakaju a iluzie si nerobim.. zijem kusok od teba ale zjavne na sidlisku kde je koncentracia obyvatelstva vyssia nez v cunove.
ale miesto vysmechu by si mi mohla poradit ako pohostim neocakavanu navstevu o pocte pat ludi, ktora sa mi ohlasi dve hodiny pred prichodom v taky volny den. teda pokial za standard nepovazujes slane tycinky, zvysky z chladnicky a sirupovu vodu.

maciatkolulu
13. sep 2017

@modrava ja nebyvam v cunove, inak😉, nie som vobec na SK momentalne, ale som rodeny staromestan.... nuz, tak ja neviem, cim pohostis nasvstevu, ktora ta prepadne necakane, asi ju pozves do nakupneho centra, ale sa vydas na nakup do billy, alebo co ja viem, riesila by som to za pochodu, akoze ja mam v mrazaku minimalne dva sacky pagacov mrazenych a aj nejake croissanty, tak ja by som si to vedela poriesit, ale inak mne kebyze pride necakana navsteva, tak asi pride preto, ze chce byt so mnou a nie zut trojchodove menu, takze u nas by stacili aj tie tycinky😅 a zvysky by som zarucene nedala, ved co by sme zvachali na obed na druhy den😅😅, ved to je pohroma, ze nemozem zbehnut jeden den na nakup, hotove peklo, inak okrem ineho v ramci desivej krizy potravin a wc papieru, mame fajn susedov, uz neraz pozicali vajicko, mlieko a tak vyriesili nelahku situaciu, takze kebyze ma realne prepadne niekto hold dolezity, co by si vyzadoval nejake to obcerstvenie, tak mi snad susedia suchnu pohar zavaraneniny😀

modrava
13. sep 2017

@maciatkolulu vsetko je to vecou pohostinnosti a ochoty pre priatelov nieco nachystat. kupit cerstvu zeleninu, dva tri druhy syra, alebo nachystat cerstvu pomazanku na cerstvej bagete nepovazujem za trojchodove menu ale za uctenie si navstevy. nikto nevravi, ze sa idu ku mne najest. je len o cloveku ako sa prezentuje.
je odvazne hodnotit situaciu v nasich obchodoch ked tu nenakupujes a nezijes.
ale vsak ako vravim, kazda sa prezentujeme po svojom :o)

butyha
13. sep 2017

@modrava K tomu pohosteniu navstevy, ktora sa ohlasi 2 hod. pred prichodom - ja by som si hlavu extra nelamala - ako sa "pekne" ohlasili, tak dostanu "odpovedajuce" pohostenie. Ja (nastastie) takych znamych nemam...
Kazdopadne nejake bagety na dopekanie mam doma vzdy, balene schwarzwald sunky, crudo, nejake tie minisalamky, trvanlive syry, olivy, kapary, listkove cesto v rolke, ... nieco by som zbastila aj pre takych "nevychovancov" 😎

maciatkolulu
13. sep 2017

@modrava je vecou slusnosti sa ohlasit, to je predsa jasne, uplne jasne, takze kebyze viem, ze mi ma prist navsteva v den desiveho volna a s tym spojenymi pozatvaranymi obchodmi, tak si nakupim a urobim aj trojchodove menu bez soletiek😉 a uctim si navstevu, to da rozum a kebyze mam v okruhu vela takych osobok, co sa ohlasuju v den sviatkov, tak si nakupim este viac do zasoby a mam nachystane keby daco.
inak byvam blizko hranic, takze na Slovensku som castejsie ako casto.
Inak je odvazne hodnit ako a kde a ako casto chodim na SK nakupovat, ale ako si napisala, kazda sa prezentujeme po svojom😉

modrava
13. sep 2017

@maciatkolulu mozno len nepatrim k tym, ktori idu jednym dnom volna zachranovat nedostatok venovania sa rodine :o)
a priatelom sa tiez kazdy venujeme podla svojich predstav

maciatkolulu
13. sep 2017

@modrava prepac, ale ja neviem, ci si sedim na vedeni, ci co.... Ako, co si tymto chcela povedat? Celkovo nerozumiem kontextu "s priatelom sa tiez kazdy venujeme podla nasich predstav", ale to nevadi.....
Ale inak k tomu, co som pochopila..... Vela a naozaj vela rodin zije tak, ze sa vidia, iba cez sviatky a vikendy, tak si to "zachranuju"aspon v tieto dni pracovneho pokoja a pod.... a je fakt aj lepsia predstava napriklad pre male deti ako behanie v supermarkete, vsakze😉
A co sa tyka mna zachranovat nemusim nic, ja som s malym doma❤

bruneta880
13. sep 2017

@korytnacka1 ja sa neurážam a ani nerozculujem😉
Len ten tvoj prístup, že všetci alebo nikto mi príde dosť sebecký.
Ale ok tvoj názor ja len píšem čo si myslím.

korytnacka1
13. sep 2017

@maciatkolulu to s tym chlebom, aj rozkami je pravda. Aj u nas den pred sviatkom do 14tej vsade vypredane. Prvy pracovny den sme isli o pred 09:00 rano a pecivo ziadne uz nebolo .

modrava
13. sep 2017

@maciatkolulu je to poznat :o)

obsadenemeno
13. sep 2017

@modrava no tak potom neviem, ako to prezili nase mamy ked neboli obchody otvorene v nedele, sviatky a soboty len do 12tej.
A chlieb ti zopar dni vydrzi, okej, nebude cerstvy, ale da sa zapiect ci obalit vo vajicku. Alebo sa da jest nieco ine, ak iny ako cerstvy chlieb nechces. Moznosti je vela. Nezijeme len na tom chlebe. A ano, ak viem, ze ide sviatok, tak si mozem kupit chlieb naviac a zamrazit prave preto. Nemusis mat mrazak "plny" chleba. Staci mat zakladne potraviny z ktorych "prezijes" a si takisto schopna uklohnit nieco aj pre neohlasene navstevy.
Nehovorim o vojnovych zasobach, ale zaklad by mal doma byt. Mozno na 3-4 dni, napr ja som bola reraz tyzden chora, do obchodu ani pomysliet a obaja s mm sme tu, zivi a zdravi aj bez nakupovania. Lebo zakladne potraviny doma mam. A aj ten chlieb si dokazem upiect.

modrava
13. sep 2017

@obsadenemeno nase mamy to prezili uplne v pohode, tak akoby sme to prezili my a aj ja osobne. tak, ako by sme si mohli piect chlieb doma a prat saty na potoku...
nezovseobecnujem, hovorim za seba. ako a preco to vadi mne, v com to obmedzuje mna, co to mne v mojej situacii a zivote sposobuje. z mojho pohladu je to krok spat v sluzbach.
nechapem, preco do ulic vysli ucitelia, sestricky, lekari, taxikari, ludia z fabrik... ale este nikdy som nepocula, zeby vysli do ulic predavacky strajkovat za zrusenie predaja cez sviatky. ako argument na zrusenie predaja v tieto dni sa pouzili ich rodiny a potreba byt doma.
kedze nikde som nezachytila informaciu o ich nejakej peticii, strajku.... beriem to len a len ako ucelovu manipulaciu a zneuzitie ich profesie na ine ciele inych skupin.
a ludia im to zozrali aj s navijakom.
z mojej strany to je k tejto teme vsetko :o)

obsadenemeno
13. sep 2017

@modrava no moja mama nikdy v potoku neprala.... 😵

A ze to obmedzuje teba - no to uz je tvoj problem. Mna by otvaracie hodiny obchodov neobmedzovali v nicom..... lebo mam dost zakladnej inteligencie si veci a nakupy naplanovat.

no mozno preto sa to nevidi mne, ze to podporuje konzumny sposob zivota. Ludia nevedia, co inak so sebou, tak idu nakupovat. A potom placu, ze nemaju peniaze.

A o tom kroku spat v sluzbach??? Sorry, ale hlavne na Slovenku by tie sluzby museli byt najprv na nejakej urovni a az potom mozme hovorit o kroku spat. Sa naserem minimalne raz ked som na SK a mam docinenia so "sluzbami".

dskjhfdlkdjhl
13. sep 2017

Ja zasnem. Tak deti nemusia ist do skoly, vacsina rodicov nemusi ist do prace, uplne idealny den na nejaky pekny vylet a niekto riesi, ze budu jeden den zatvorene obchody. Ak je toto pre niekoho krok spat, tak by ma celkom zaujimal krok vpred😝

vlasta1818
13. sep 2017

Pár dní do roka a v niektorých rodinách to dokáže byť pohroma. Ja tieto veci absolútne neriešim, normálne chodím pravidelne na nákupy, takže v chladničke máme stále niečo, čiže aj keby na týždeň zavreli obchody, tak absolútne nemám problém. Myslím, že nie je ani tak problém, že budú obchody zavreté, ale skôr o to, že sa ľudia nebudú mať ísť kam prejsť 😉

vroni
13. sep 2017

@obsadenemeno, ja ti poviem, preco nad tym prevraciam oci ja osobne: nie som nijaky nadseny konzument a nakupovat je pre mna za trest, v nedelu a sviatky nakupovat nechodim a ani mi to nechyba. Ale privadza ma do bez seba bezocivost statu, ktory sa pasuje do pozicie moralnej autority a ide nas organizovat ako za nie tak davnych a vobec nie blahych cias. Proste chodit do obchodu v nedelu je fuj, lebo treba byt s rodinou, doma, v kostole ci v lese, vsetko ostatne je konzumne a nespravne. A vsetci piseme modrym perom, lebo u nas je to tak. Fakt si niekto mysli, ze Auparkove pipenky si zrazu namiesto steklov nahodia tenisky a vybehnu s detmi do lesa, lebo ochody su zatvorene? Konzumny sposob zivot nevznika nakupovanim, to je len jeden z jeho (moznych) prejavov. Selektivne eliminovat niektore prejavy negativnych spolocenskych javov je manipulacia a pokrytectvo, prazdne gesto pre naivnych. Nie riesenie ci cesta.

obsadenemeno
13. sep 2017

@vroni ak by regulacia otvaracich hodin statom bol jediny problem, to by sme na tom boli este dobre....je omnoho viac "regulacii" a vacsina ludi sa nad tym ani nepozastavi, proste to tak je a ideme dalej. Ale nedajboze aby nam stat siahol na " panem et circenses".....

vroni
13. sep 2017

@obsadenemeno, ale ved o tom prave hovorim. Toto nie je riesenie ziadneho problemu, toto je opitie rozkom. Tych problemov je na Sk na mrte a vladne jednobunkovce sa rozhodli, ze toto musi volicov trapit uplne najviac (musi, povinne, vsetkych). A oni, moralka a cest sama, takto k blahu nam vsetkych mudro rozhodli (dufam, ze mi nepraskne obrazovka, pri klamstve takychto monumentalnych rozmerov). A to som si nie celkom ista, ci to nie je najvacsia facka prave tym “chranenym“ predavackam, ktore pridu o priplatky ku svojim platom....

obsadenemeno
13. sep 2017

@vroni ved to je jasne, ze sa do eteru sa hodi nejaka blbost, aby blba verejnost riesila a na fakt dolezite veci aby sa zabudlo..... ani som nechcela prispiet do tejto temy, taka volovina....nechapem autorku, ze koli tomuto zalozila temu, ved si to mohla vyhladat na nete ked ma taky strasny problem s pochopenim toho, ze cez sviatky su obchody zatvorene.
No ale co, pocitam, ze je jedna s tych, co im staci chlieb a zabava, hlavne aby bola kazdy den.

Inak ked ja tu v UK poviem, ze bezne u nas nie su obchody otvorene v nedele a v soboty len doobeda (okrem shopping centier, samozrejme) tak su vsetci tak nejako zasneni a spominaju na "stare dobre casy", ked aj tu boli cez vikendy obchody zatvorene...... a tiez su tu nejake tie regulacie - napr ze pocas sviatkov platia nedelne otvaracie hodiny a to je max 6 hodin. Preto niektore obchody maju otvorene hodinu skor len na "browsing"..... pokladne su zavrete a mozes len kukat, ale nic si nekupis.

vroni
13. sep 2017

@obsadenemeno, no, moj muz spomina, ako chodil rok v jednych nohaviciach, lebo rodicia chodili domov az vecer, v sobotu boli obchody otvorene len do 12 a on bol do pol jednej v skole (do hlbokych 90-tych rokov tu boli skoly aj v sobotu doobeda).... No, ked ide dnes do obchodu, tiez si zelam, aby bolo zatvorene (kupuje vsetko asi v trojnasobnych mnozstvach ako potrebujeme plus hovadiny, ktore nepotrebujeme vobec).... A pozeracie nedele ma vytacali uz pred 15 rokmi v Nemecku (netykali sa potravin, skor nabytku a tak, ale aj tak mi unikal zmysel) Ale vo Francuzsku sme veru boli normalne nakupit v nedelu (nech nam je odpustene, prileteli sme v sobotu vecer), vacsina obchodov (potravinovych) bola normalne otvorena (kratsie ako v ine dni)

stormie
13. sep 2017

😂 v 90 tych rokoch skoly v sobotu neboli, aspon nie povinne - mam to odzite

maciatkolulu
13. sep 2017

@vroni ja som bola tiez v skole v hlbokych 90.ttch rokoch a v sobotu sme zarucene nechodili.... Kde sa chodilo v sobotu do skoly? Ale teda v BA zarucene nikto v sobotu nechodil

deti95060810
13. sep 2017

asi to myslela že do 90 rokov....V 80 tych rokoch boli soboty - nie všetky pracovné. Volali sa soboty cti....ľuďom to liezlo na nervy....

vroni
13. sep 2017

@maciatkolulu, nie, ja tiez nie. Ale moj muz je Rakusan, oni su pozadu 😝 a sobotnu skolu mali este dlho po nas......

Strana
z2