Súkromie v emailoch. Viete mi s tým poradiť?

arivle
29. jún 2009

Viete mi niekto poradit? Mam podozrenie, ze znamy, cez ktoreho sme mali niekolko mesiacov napojeny internet, sa mi par krat pohrabal v mojich mailoch 😖 Neviete ako sa ochranit pred takymito zvedavcami? Heslo som zmenila (ani to predosle nebolo jednoduche, urcite by ho neuhadol), aj kontrolnu otazku. Internet uz cez neho nemame.

krasuliak
29. jún 2009

zapojit si vlastny net a nenapajat sa cez znameho 🙂

arivle
autor
29. jún 2009

Ten znamy bol oficialny lokalny prevadzkovatel siete 😉 Dal nam vyhodnu ponuku, neuvedomili sme si ze to moze mat aj iste rizika - ale predpokladam, ze sa do posty mohol dostat prave vdaka tomu 😒 nie tym, ze by uhadol heslo a pod.

jonki
29. jún 2009

no ale na to aby sa do posty dostal predsa potrebuje pass, ktory ho k nej pusti, nie?....a pokial viem je jedno ci je prevadzkovatelom siete...neviem ci to na to ma nejaky vplyv....

krasuliak
29. jún 2009

az sa ako prevadzkovatel siete dokazal napojit na jej comp tak videl vsetko co robi ake stranky navstivila ake hesla zadavala atd... ale da sa povedat ze to uz je extrem no ale clovek nikdy nevie 😉 mozes ho zalovat ak si si ista

arivle
autor
29. jún 2009

Krasuliak presne toto som tusila ze to tak moze byt, ale nebola som si ista. Myslis, ze ked uz mame internet cez ineho prevadzkovatela, a hesla som zmenila, je to bezpecne? V podstate nenapachal ziadnu skodu, ale hneva ma, ze niekto nudiaci sa za kompom takto porusuje sukromie.

dmonikad
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nicolkarin
29. jún 2009

dmonikad - to je pravda. ktovie kolkym ponukol takto vyhodny net a teraz sa hrabe v sukromi. treba ist za nim a pohrozit mu, nech sa trosku zlakne.

krasuliak
29. jún 2009

internet nikdy nie je bezpecny az na " zabezpecene " stranky ako ked pouzivas internet banking alebo rozne platenia a podobne ale hackeri su vsade 😀

arivle
autor
30. jún 2009

Jeho v skutocnosti zaujimali maily, ktore som ja dostavala od jednej konkretnej osoby - so mnou to nijako nesuviselo, chcel smirovat niekoho ineho, o kom vedel ze je so mnou v kontakte, ale asi sa mu nevedel dostat do schranky, tak pouzil na to nase pripojenie. Jeden z tych mailov bol preposlany dalej, hoci som to ja nikam neposielala. Tak sme radsej zmenili prevadzkovatela aj heslo, a teraz dufam, ze je to uz bezpecne.

petot
30. jún 2009

Bezpečnosť je relatívny pojem, a pri PC to platí dvojnásobne. Z pohľadu E-mailu ako služby, poskytovateľ pripojenia môže čítať maily aj keď nevie heslo, pretože dáta tečú jeho zariadeniami. Riešením je použiť šifrované pripojenie - ak ide o webmailovú službu, tak maily pozerať cez protokol HTTPS (toto dokáže napríklad gmail), ak ide o prístup cez mailového klienta, tak IMAP/SSL (Outlook má slabšiu podporu IMAP, preto odporúčam použiť iného klienta, napríklad Mozilla THunderbird).

Pokiaľ ide o samotnú bezpečnosť PC, tak so systémom Windows je bezpečnosť ťažko dosiahnuteľná aj pre profesionála a je to na širšiu debatu.

Ale myslím si, že vo vašom prípade bývalý prevádzkovateľ o svoj prístup k mailu už prišiel tým, že ste išli inam. 🙂