Superženy alebo prehnaná poriadkumilovnosť
Ahojte maminy,
ako si tak blúdim z času na čas po nete, narazím na niektoré zaujímavé články a ešte zaujímavejšie diskusie na danú tému....Najnovšie som čítala, že moderné pracie prachy vedú ženy k tomu, aby prali všetko na 30-tke, lebo vyperú už pri nízkych teplotách...a v diskusii dva tábory - jeden, ktorý pustí program na 90-tku a ešte aj vyvára, dokonca žehlí spodné prádlo a druhý tábor, ktorý je názoru, že prehnaná čistota škodí a teda perie všetko na 30-tke a nežehlí vôbec...Ja neviem, ja si myslím, že správna cesta je niekde uprostred...Takisto, čo sa týka upratovania...niektoré vysávajú každy deň pomaly, WC, kúpeľka, kuchyňa tiež denne dezinfikujú, atď. Ja mám tiež rada poriadok, tiež mi muž vyčíta, že furt periem a upratujem, ale zase, keď čítam tie siskusie, tak si pripadám ako totálny humusák...kedy to tie ženy stíhajú?? Ja som sama s malou od rána do večera, nikto mi nepríde ani len malú zobrať pokočíkovať, a to od jej narodenia, robím to najnevyhnutnejšie..a to popritom mám výčitky svedomia, že sa jej málo venujem...neviem si predstaviť ženy, ktoré majú 2-3 deti...ešte keď sú na materskej, no dobre...ale keď chodia do práce? Kedy sa s deťmi učia, venujú sa im, keď prídu domov a idú glancovať celý byt?
Neviem, buď nie som jediná a niektoré preháňajú, alebo potrebujem nejaký tip, ako to postíhať 😀 O mne si myslí rodina, že totálne preháňam, keď chcem od nich, keď prídu na návštevu, aby si umyli ruky...no už teraz ani nie, ale keď bolá malinká...alebo aby nechodili chorí...niektorí sa tak urazili, že prestali chodiť úplne...ja neviem, asi som z gurunu 😒
@syrik si uplne ok. Mne prinuzni respektuju, ze chori nemaju co prist, lebo su aj oni taki, ruky si umyvaju, bezna hygiena.
Upratovanie? No mam dve deti, dlho som sa snazila vysavat ci umyvat parkety 2.x do tyzdna, teraz obcas len raz., ako vyjde cas. Zehlit zehlim tak polovicu napraneho, periem zvacsa na 40, plienky a utierky na 90. Prach raz tyzdenne i kupelka so zachodom. Obcas v daktorych izbach tak raz za dva tyzdne. Varim po veceroch alebo ked je u mna niekto zo starych rodicov, len raz do tyzdna chodime plavat, obcas sa nam nakopia lekari, ja musim aj kvoli chrbtici cvicit, tak sa to borsie vsetko stiha. A s detmi aj von treba chodit. Dakedy sa pekne hraju a ja si v kludenieco porobim, ale boli casy, ked mi syn pomahal a to trvalooo! Ale som ho nechala, neodhanala,len som mu povedala, ze sa musime vystriedat.. a uz ho to preslo. A vysavala som aj s malou v nosici a tak si to odniesla moja chrbtica.
Teraz to robim tak, ze ked mala spi, tak nieco porobim, maly si zatial pozera, a potom idem k nemu si trochu oddychnut, nieco si este pozrieme a idemesa pohrat. On totiz nespava vobec asi od 2,75 roka a od 17 mesiacov spaval tak 3-4x do tyzdna. Nevzali ho do skolky, tak ja do toho este musim zladit aj rozdielne zaujmy deti.
Tiez neviem, ako to super ze y stihaju, ja mam stale pocit, ze mame bordel. Povysavam a na druhy den to nevidno. Dlazbuv kuchyni, kupelni a predsieni robi denne,ta je vzdy na obed uz tak otrasna, ze az. A som povedala muzovi, ze ked malu odstavit, tak minimalne raz za tri mesiace pojdu deti na striedacku k rodicom, jedno k monim, jedno k jeho rodicom a my budeme vsetko gruntovat a robit poriadok aj tam, kde sa to kazdy tyzden neda. Este ked bol len maly, tak som postupne vzdy daco navyse upratala, to co kazdy tyzden netreba, ale aj to sa casto zobudil, taksom to dakedy aninestihla. Myslim policky, kde mame sklo, porcelan a ine krehke veci. Keby chodil do skolky a mala hajala ako teraz, tak by sa to dalo skor..
Aj si trochu oddychnut,aj upratat.
Uz si ale tazku hlavu nerobim, lebo aj teraz, asi som daco prehnala asom chora, teda vsetci sme chori, tak sa nerobi nic, len som vyprala jednu davku a vyvesala 🙂).ostatne pocka, ved su zo zvacsa veci, ktore len poskladam.
Deti su male len raz, treba byt s nimi, kym o to stoja, im je fakt poriadok ukradnuty a zas dost veci sa da robit aj s nimi. Pomahaju a potom sa hrame,alebo naopak.
Ale vzdy obdivujem, ked prideme na na ste u tam, kde maju male deti a vsade cisto, poriadok..si potom pripadam neschopna . Len sufakt i deti, ktore sa hraju samy akamosa v podlbe rodica ku hre nepotrebuju. Moje suv tomto pol na pol.
Je prijemne citat, ze nie som sama.
A minule som citala, ze ked dieta spi, ma spat(oddychovat) i mama. Kedze som chora, takto robim tychto par dni naplno.
@linda20111 moja svokra takmer kazdy den umyva podlahu. No chcela som ajja, ale o22 vecer mi staci, ked este varim alebo po 2 tyzdnoch konecne zehlim . Inak ja zehlim rada, ale teraz nevladzem, az deti podrastu, cez den sa neda a v noci som rada, ked netreba varit a mozem oddychovat. Len tu nestastnu dlazbu musim, nemozem sa na nu, taku spinavu pozerat.
@vroni Ja periem kuch.utierky na 90. Predtym som pustala pracku naprazdno.
Co sa tyka toho hrania sa tak to mas pravdu. Kamaratka ma 3roc. dceru a ta nie je schopna sa zahrat ani chvilu sama, max. tak 5 min. Ked sme na ihrisku tak vkuse od nej nieco chce, vobec sa nemozeme porozpravat. Moje obidve deti sa zahraju v pohode same, teda teraz uz sa mozu hrat aj spolu.
@m.i.r.i aj ja mam potom zle vychovane deti. A asi som aj ja bola, ked som im vypila burciak, co nechali na stole, ze aka sladka stavicka hrozienkova 🙂. Ato len isli vyprevadit starych rodicov. Mali sice potom strach, lebo som brala lieky na srdce,no odvtedy asi pohare len tak na stole nenechavali bez dozoru.
@syrik som sa zasmiala na tvojom prispevku 😀 Citim to velmi podobne.
@dejka77 ono zas tiez sa neda s tymi detmi posudzovat..moja neter sa musela hrat od malicka sama...moja sestra ju uz niekolkomesacnu nechavala samu, ked plakala v lehatku, tak plakala, len nech sa nauci..sestra este studovala a musela sa ucit, tiez vzdy vela varila a vypekala..mozno nie tolko upratovania ale ona sa drzala tiez tej zasady, ze ked dieta spi, tak aj ona a ked je hore tak sa ucila alebo varila atd..Dievca ma 4 roky..je samostatna..ano ...ale...ja by som nemenila mojho syna, co si vzdy vyzadoval pozornost..Lebo samostatna sice je, ale stal sa z nej totalny introvert..odrevala si svoje veru, ked velmi revala aj po riti vyfasovala....teraz o nej sestra nevie..cely den sa vie hrat sama v izbe, rozprava sa s hrackami, kresli si, pusti si dvd atd..a NEOTRAVUJE. Nehovorim, ze sa s nou sestra nehra vobec, aby som jej nekrivdila, ale mali by ste vidiet ked dojde k babke a dedkovi, nevie sa nabazit toho, ze oni sa jej v tej chvili naplno venuju..dedko sa s nou bude 4 hodiny hrat, s tymi babikami ci vlacikmi sa hraju spolu..a nie SAMA lebo musi...ale stalo sa z nej take dievcatko ze aj v skolke radsej sama si sadne a robi si svoje, nie velmi medzi deti, von na ihrisko ide s revom a za trest..a ze najradsej byt doma v byte zavreta a hrat sa..sama...
Moj syn si vyzadoval stale vela..nemohla som ist ani na vecko..proste z tych deti, co revu uz ked na minutu odides...ja som bola s nim vkuse vkuse..varila som vecer ked spal, upratala v sobotu cez obed ked spal..riady ostavali aj do druheho dna, proste ked ho vzal na chvilu manzel, rychlo som aspon spratala aby nebol uplny binec..inak ako babatko som ho stale nosila, kocikovala, musela byt pri nom..ked bol vacsi, tak sme citali, stavali, hrali sa kadejake ked si teraz spomeniem stupidnosti 😉 ale primerane veku a veru niekedy uz aj mne hrabkalo a na hodiny som pozerala, ci este hodinu zvladnem behat po byte a hrat sa akoze na skryvacky s 2 rocnym...chodil do skolky od 2.5r a stale sa maminkoval, stale za mnou chodil do zachoda, stale som nemohla ani navarit..a tiez som sa napocuvala, ze som si ho naucila...a od nasich, ze to ma proste po mne, lebo ani ja som sa sama nevedela hrat...no a co sa nestalo...posledne 2 mesiace akoby utalo..uz som sa zmierila s tym, ze asi syn za mnou bude do 18 chodit na vecko a ze si nikdy neoddychnem ani nic nespravim..a nas maly sa zacal zo dna na den hrat sam...zavrie sa v stane s hrackami, rozprava sa tam s nimi, alebo si listuje knizky a "cita", hra sa s autami, aj dvd uz pozrie bez toho, aby som pri nom musela sediet....ja posledne tyzdne neviem co robit..navarim si, upracem ked treba a normalne som si vylozila nohy a pila kavu minuly tyzden, co sa 3.5 roka nestalo...a vidim, ze to proste prislo samo..dozrel na to..prisiel jeho cas..niektorym detom dojde v 6 rokoch mozno, ine budu cely zivot potrebovat kamarata, lebo nemaju taku fantaziu napriklad...su spolocenskejsie..nas je velmi spolocensky..ten sa hrabe do skolky, na ihriska, hned medzi deti sa votrie a pyta si surodenca..neter o surodencovi ani pocut...ona chce byt len sama, stale hovori...a neviem co je teda lepsie..ja nelutujem minutu co som synovi venovala..aj ked som mala stale bordel a nevyspala som sa kvoli vareniu a dohananiu vsetkeho ked konecne zalahol on....a teraz uz v klude mozem mysliet na dalsie babo 😀 trosku mimo temy, ale na margo toho ako sa niektori pozerate na tie matky co sa detom non stop venuju...

@syrik
no ja som asi velice divna v tomto 😀 ...deti sice nemam, ale mam zas muza a aj tomu sa treba venovat 😉 ale pre mna upratovanie je nutne zlo = zabity cas, a napr. taku sobotu radsej urobime si vyletik, ideme za priatelmi, grilujeme, nieco pekne vidime, mame super spolocny cas ako keby sme mali s muzom doma šaškovať jak upratovacia rota 😀 Neviem, pre mna ten cas s ludmi, s mojim manzelom je veeelmi vzacny, kym cas čo sa tyka upratovania, či nebodaj vypekania, zavarania (to v žiadnom pripade nieee) je strata času, nuda...takže s mužom vždy rýchlo dáme dokopy byt a padáme niekam von 😀