icon

Suseda vo finančných problémoch

vikusjk
1. aug 2023

Ahojte baby. Mam starsiu susedu, nieco pred 70-tkou moze mat, zije so synom, ktory ma nejake diagnozy a je ZTP. Asi pred troma mesiacmi si zacala odo mna poziciavat peniaze, vzdy okolo 5.-10. v mesiaci s tym, ze 18. vrati. Nie vela, 10 € a vzdy vratila. Dnes je len prveho a klopala zase, mala som cash len 5 € tak som jej dala. Povedala mi, ze nemala vcera ani obed. Tak jej vravim, ze to chapem, ze je vsetko drahe, lieky kupit musi atd, ale ze nech prestane fajcit, ved cigarety su drahe - tak vraj si uz nekupila, lebo nemala za co.
Dala som jej aj kus z kolaca, co som piekla a donesiem jej z chalupy zeleninu zajtra.
No ale uvedomila som si, ake to musi byt strasne, neviem si predstavit, ze by som nemala co dat jest mojej dcere.
Na jednej strane jej vycitam, ze na cigarety ma, na druhej mi je ju luto.
No k veci - napada vas nieco, cim by som jej mohla pomoct? Nie som si ista, ci by odpustenie tych par drobnych pomohlo a zase nech si nezvykne, ze jej to budem vzdy odpustat, alebo tak. Tvrdi mi, ze syn ma dochodok okolo 150 € a ona nieco okolo 400 €, ci 380, neviem uz presne.
Vdaka za kazdy nazor a napad a pekny den vam prajem 🙂

Strana
z3
amy2807
1. aug 2023

mozno pomoct vybavit nejake davky ked ma taketo diagnozy urcite maju narok na nejake prispevky..

mamina7070
1. aug 2023

syn musi ist pracovat aspon chranena dielna sbs lahke pomocne prace

kvetinka75
1. aug 2023

skús sa s ňou porozprávať - zistiť akú dg. má syn a zistiť, či nemá nárok na nejaké dávky.

kvetinka75
1. aug 2023

@mamina7070 veľa záleží na tom, čo mu je a v akom je stave. A nie všade je chránená dielňa. Ale ak sa dá aj to je reišenie

januska12323
1. aug 2023

Zisti na čo všetko majú nárok a namiesto peňazí radšej sprav základný nákup.

zuzana76
1. aug 2023

@vikusjk ak by zvladla nejake upratovanie, tak skuste najst rodinu, kam by par krat do mesiaca chodila upratovat a zarobila aspon 50 -100 eur navyse, ak teda je ona ciperna a schopna

vikusjk
autor
1. aug 2023

Davky predpokladam, ze ma vybavene vsetky, ma aj brata, ktory im obcas pomoze (teda neviem, ako casto, ale spominala napr. na Vianoce, ze brat jej zaplatil 50 eurovy nakup).
Ona ho malokedy necha doma sameho, co vravela, ma astmu a nejake polypy (ani neviem, ako sa to pise). On ani ona pracovat urcite nepojdu, to si myslim, ze je vylucene. Byvame tu 17 rokov a vzdy boli len doma. Predtym tu mala este mamu, stara pani potom zomrela a teraz ako vsetko zdrazelo, tak ma zjavne problem vyjst s peniazmi. Ale opytam sa jej zajtra, ze co vlastne berie a ci zistovala, ze ci nema narok na viac. Len ked ma dochodok okolo 400 € tak to uz urcite prekracuje hranicu toho, kde este davaju nejake prispevky.
@zuzana76 och keby si videla, ako ziju oni. Ona neupratuje ani doma 🙈 Robosi, co nam menili vodomer mi povedali, ze sa u nej skoro prilepili o tu spinu.

vikusjk
autor
1. aug 2023

Baby mate aspon tip, ze na co by tak mohla mat narok? Ja sa vobec neorientujem v socialnych davkach. Nejaky prispevok na byvanie? Alebo na dieteticke potraviny na syna?

vikusjk
autor
1. aug 2023

@januska12323 tak ani ja nemam na rozdavanie, peniaze jej poziciam, vrati. Potraviny jej donesiem, co mozem, co mam vlastne zo zahrady.

kvetinka75
1. aug 2023

@vikusjk zisti presne akú dg. má syn. Podľa toho sú aj rôzne príspevky. Takto sa to nedá povedať. Napr. aj celiatici majú príspevky na stravu. Ale to treba vedieť presne čo mu je. Ani na úrade ti bez toho nepovedia na čo má nárok

vikusjk
autor
1. aug 2023

@kvetinka75 ok, popytam sa presnejsie, co vsetko ma. Napadlo ma este tak celkovo, ci moze mat na nieco narok, ale to asi nie, skrz toho dochodku. A myslim, ze vlada aj schvalila teraz nejaku pomoc zase stovku ale neviem komu, to idem asi nastudovat, ale to by mali vyplatit automaticky sa mi zda.

mamina7070
1. aug 2023

urcite nema len astmu a polypy ak ma psychiatricku diagnozu (co asi najskor ma) tak naozaj hladat chranenu dielnu a pod

emlaju
1. aug 2023

Nečítala som komentáre, ale - keď máš záhradu - mohli by vypomôcť.

vikusjk
autor
1. aug 2023

@emlaju ta je daleko, nie je to tu kde byvame

vikusjk
autor
1. aug 2023

@mamina7070 ozaj netusim, aku ma dg, opytam sa jej. Silno ale pochybujem, ze on niekam pojde, alebo mozno ani nemoze, fakt neviem. Vychadzam len z toho, ze roky su tu takto.
Zistila som, ze su ludia, ktori budu cely zivot zivorit radsej, nez by vysli zo svojej komfortnej zony a nieco spravili pre to, aby sa mali lepsie. Mam taku susedu na chalupe, tiez cakam, kedy zacne pytat peniaze, lebo je to s nou cim dalej, tym horsie. Ale ona je uplna lajdacka, to je ina story zase. Pritom ona je mladsia a je zdrava, robit by mohla, len nechce. Radsej bude vyplakavat.

kvetinka75
1. aug 2023

@vikusjk ja mám susedov, ktorí majú dcéru - ona má nejaké psychiatrické diagnozy a je iba doma. Neviem, čo za dg. má ale asi kvôli tomu ani nos z bytu nevystrčí. Max. na balkon. Takže môže byť, že je za tým nejaká diagnoza. A zase je tu aj druhá skupina, ako píšeš, nechce sa im nič meniť.

zmrzlinka2021
1. aug 2023

@vikusjk
Zial ta najvacsia bieda zacina u tychto ludoch prave v ich vnutri, v ich mysleni. Za tie dlhe roky prefajcili tisice eur, nehovoriac o negativnom vplyve na ich zdravie...

Urcite by som jej sem tam pozicala / dala 10 eur, alebo aspon nakupila drobny nakup - zakladne potraviny.

vikusjk
autor
1. aug 2023

@kvetinka75 presne, tiez si myslim, ze on kvoli tomu je vacsinu casu doma, jeho velmi, velmi zriedka kedy vidiet vonku, asi len ked idu k lekarovi a nikdy nie je sam, vzdy s nou.

tramtada31
1. aug 2023

@vikusjk vidim, že si z ba, tu mestske casti majú jednorazové dávky, ale aj taká 100vka by im pomohla. Ja by som tá nasmerovala na mestsky urad, sociálne oddelenie. Oni ti povedia, na čo majú nárok a s čím budú vediet pomôcť, ale tu jednorazovú dávku by jej podľa mna dali. Ešte tu v ba dochodci majú nárok na lacné obedy, tiež to rieši mestska cast. Každá mestska cast by mala mat taku vývarovňu a za symbolickú sumu ti daju hlavne jedlo s polievkou, je to určené pre dochodcov.

vikusjk
autor
1. aug 2023

@tramtada31 mas pravdu, nieco take som zachytila pocas covidu, ked vsetko zavreli a vtedy starosta cosi riesil, ze obedy dochodcom sa niekde vydavali cez okienko. Urcite sa opytam na MiU, vdaka za tip 😉🙏

vikusjk
autor
1. aug 2023

@tramtada31 no pozeram, ze ono to funguje ako prispeok na stravu, pricom ona ked ma dochodok okolo 400 €, stale by ju stal obed necele styri eura. Syn by mal prispevok vyssi, ale ona neda 6-7 eur za dva obedy, ked sama si za 6 eur navari pre nich aj na dva-tri dni.
https://www.vrakuna.sk/14926/jedalen-pre-dochodcov
Ale tip to bol dobry.

0silvia0
1. aug 2023

@vikusjk tak ako píše @tramtada31 mestské úrady môžu poskytnúť jednorazovú dávku (bez ohľadu na dotácie na obedy), väčšinou si tieto dávky vybavujú sociálne odkázaní okolo Vianoc. Informuj sa na oddelení sociálnych vecí príslušného mestského úradu.

hladamematku
1. aug 2023

@vikusjk urcite by som guglila pisala vsade mozne vsetkym statnzm uradnikom, ktori nic nerobia nech aspon poradia na co ma narok, absolvovala by som s nou pokec o cigaretach lebo ano tie k zivotu nepotrebuje, a urcite by som sa snazila zistit nakolko je jej chyba v com sa ocitla, nakolko je kognitivne schopna atd atd

poppy22
1. aug 2023

ja osobne som vzdy mala problem s pomocou ludom,ktori napr. ako spominas-si ani len doma nevedia upratat-nie je taka stara a to by museli ist obaja do domova,ak by neboli schopni ani zakladneho upratovania doma...ved co robia cele dni?....tie cigarety-ano,aj mne to kole oci,ak fajci niekto,kto nema ani na jedlo....pretoze dnes krabicka takmer 5 eur...a za mesiac je to slusna suma...na druhej strane,ak je to jedine co ju podrzi,ked ma zle stavy,ona ci syn /videla som,ze na psychiatrii takmer vsetci pacienti fajcia/-tak to dokazem pochopit....hoci obmedzit by mala,uz aj 2 krabicky usetrene za mesiac je tych 10 eur co si od teba poziciava...problem vidim,ze asi je tazke jej to vysvetlit...tak oni dvaja,zije vela ludi....mala by si stopnut poziciavanie s tym,ze bohuzial tiez mate svoje vydavky a ze vam uz nevychadza...ale ked sa chces citit lepsie,tak jej obcas dones napr. ak vam zvysi z obeda,zo zahrady,pripadne jej kup tie jedny cigarety,alebo krizovky,pripadne zakladne hygienicke potreby-mydlo a sampon...ale peniaze nie...raz si pozicat je normalne,ale robit to kazdy mesiac je uz cez ciaru...ty mozes maximalne upozornit socialne,ale nemyslim,ze budu mat velmi ako pomoct,z tej sumy sa da,sice tazsie,ale da vyzit,su ludia co maju aj menej....moze pripadne nieco predat-ja som videla uz aj zenu,ktora si poziciavala na jedlo-a na krku zlata retiazka...mozno by bolo dobre hodit rec s jej bratom-aj ked taketo miesanie sa do cudzich zalezitosti nemusi dobre vypalit...ale ked ta to tak trapi,tak to skus...

vikusjk
autor
1. aug 2023

@hladamematku vies, vsade mozne vypisovat a vyvolavat chce cas, ten mam obmedzeny, kedze aj pracujem, aj mam rodinu, domacnost a este chalupu so zahradou. Ale v ramci toho, co mozem, nejaky cas tomu venovat chcem a budem, preto som aj zalozila tuto diskusiu 😉

vikusjk
autor
1. aug 2023

@poppy22 mas velmi podobny pohlad na to, ako ja. Tiez si vravim, ze ok, ak jej ta cigareta psychicky pomoze... ale minule prisla pytat a smrdela tak, ze ju musela minutu predtym dofajcit. Dnes nesmrdela, ako povedala, uz si nemala za co kupit, tak asi naozaj. Ona aj priznala, ze to musi aspon obmedzit. Vysvetila som jej, ze je uz v cykle, kedy si pozicia, vrati, ale zase si bude musiet pozicat, ze sa musi naucit najeko ten deficit aspon zmiernovat postupne - napriklad tou jednou krabickou cigariet jej uz zvysi na cast toho, co si poziciava. A to este neviem, ci nechodi aj k inym susedom.
Ja jej obcas zazvonim, ked mam viac kolacov, alebo minule som jej dala tanier buchiet na pare cerstvych, na Vianoce dostala krabicu kolacov a o tri dni dosla, ci este nemam nahodou nejake 😅 jasne, ze som jej dala, z coho som este mala.
Na socialne davky ona podla mna nema narok, lebo ma ten dochodok sice nizky, ale vysii, ako su zivotne minima a spolu so synom maju cez 550 €.
Clovek pomoze, ked ju tu mam oproti, ale zase si poviem, ked ide napr. o peniaze, ze aj my mame rodicov, tiez nie su v lahkych situaciach a vidime, co vsetko robia pre to, aby sa mali lepsie, ako sa snazia a preto ked ma clovek navyse nejake peniazky, radsej da svojej rodine, ak to potrebuju plus samozrejme nie vzdy navyse je a este mame vlastne dieta, ktore je na prvom mieste.
Ale urcite budem na nu mysliet castejsie hlavne teraz, ked mam aj ja urodu zo zahrady.

hladamematku
1. aug 2023

@vikusjk ok tak potom ten rozhovor aby si nemusela sudit a hladat domienky na modrom koniku ale spravila spravne rozhodnutie

vikusjk
autor
1. aug 2023

@hladamematku to mam v plane zajtra 🙂

atinkaa
1. aug 2023

@autorka
Charita aj balíčky dochodcom robia, pokojne ju nasmeruj alebo sa informuj za nu https://potravinovapomoc.sk/zlozenie-balicka/

Mozno aj porozpravajte ci zaziadali https://www.upsvr.gov.sk/social-affairs-and-fam...

A na miestnom urade, ak by si mala cas vies zistit aj moznosti ako stretnutia dochodcov, aktivity ak mate✌️

Si zlata♥️Dakujem za pani.

misinka20
1. aug 2023

Prosím ťa odkiaľ ste?? môžeš mi napísať IP? chcela by som pani pomôcť...

Strana
z3