icon

Suseda vo finančných problémoch

vikusjk
1. aug 2023

Ahojte baby. Mam starsiu susedu, nieco pred 70-tkou moze mat, zije so synom, ktory ma nejake diagnozy a je ZTP. Asi pred troma mesiacmi si zacala odo mna poziciavat peniaze, vzdy okolo 5.-10. v mesiaci s tym, ze 18. vrati. Nie vela, 10 € a vzdy vratila. Dnes je len prveho a klopala zase, mala som cash len 5 € tak som jej dala. Povedala mi, ze nemala vcera ani obed. Tak jej vravim, ze to chapem, ze je vsetko drahe, lieky kupit musi atd, ale ze nech prestane fajcit, ved cigarety su drahe - tak vraj si uz nekupila, lebo nemala za co.
Dala som jej aj kus z kolaca, co som piekla a donesiem jej z chalupy zeleninu zajtra.
No ale uvedomila som si, ake to musi byt strasne, neviem si predstavit, ze by som nemala co dat jest mojej dcere.
Na jednej strane jej vycitam, ze na cigarety ma, na druhej mi je ju luto.
No k veci - napada vas nieco, cim by som jej mohla pomoct? Nie som si ista, ci by odpustenie tych par drobnych pomohlo a zase nech si nezvykne, ze jej to budem vzdy odpustat, alebo tak. Tvrdi mi, ze syn ma dochodok okolo 150 € a ona nieco okolo 400 €, ci 380, neviem uz presne.
Vdaka za kazdy nazor a napad a pekny den vam prajem 🙂

vikusjk
autor
1. aug 2023

@atinkaa dakujem ti za link, myslim, ze to je ta stovka, co som si myslela, ze ide automaticky. To sa jej urcite opytam, ci o to ziadala a ked nie, pomozem jej s tym.
Ten potravinovy a hygienicky balicek neviem, ci ma narok, rovnako som citala aj podmienky na poskytnutie prispevku z MiU, tam sa vsade berie do uvahy nejaka mimoriadna udalost, ktora u nich nenastala. Pod urovnou zivotneho minima nie su a jedine, cim asi mozem skusit argumentovat je inflacia a zdrazovanie potravin, ale som skor pesimista 😔

sono2
1. aug 2023

@poppy22 vidím to rovnako!

andreatytler
1. aug 2023

@vikusjk Pekne od teba. Uplne chapem tvoje rozpoltenie. Na jednej strane je pochopitelne ze po tomto poslednom zdrazeni im to nevychadza, ale na druhej strane ak ziju ako vravis, tak tam je podla mna aj slaba snaha od nich si pomoct a spoliehaju sa na pomoc od inych. Tiez by som sa bala ze to sklzne to vyuzivania.

kikushaa
1. aug 2023

Mne napadlo opatrovatelsky na syna ked je tzp.

vikusjk
autor
1. aug 2023

@misinka20 jasne, si zlata 🙂 pisem ti

juliet86
1. aug 2023

@vikusjk mozno syn ma narok na prehodnotenie vysky dochodku. ak by mal dobre napisane posudky od lekarov. urcite na socialnom oddelenibupsvaru by som skusila.

vikusjk
autor
1. aug 2023

@kikushaa opytam sa jej, ci to riesili, ale neviem, ake su podmienky, ked ona sama ma uz dochodok. Syn zase nie je ze nesamostatny, ale presne diagnozy budem zistovat zajtra, dovtedy si kumulujem otazky na tu a informacie o moznostiach pomoci.
Ale opytam sa jej aj na to ;)

vikusjk
autor
1. aug 2023

@juliet86 co by som sa jej v suvislosti s tym mohla opytat? Ci sa mu zhorsil stav, ci ziadali o prehodnotenie? Kolko percent ma pokles schopnosti vykonavat nejaku cinnost? Pisem si otazky, lebo som take nieco nikdy neriesila. Napada ta este nieco pls? Dakujem

prasiatko30
1. aug 2023

Myslim si, ze pri takejto hmotnej nudzi by sa mohli obratit na charitu alebo cerveny kriz - tam ich riadne zaregistruju, pozistuju ake su ich moznosti, maju k dispozicii socialnych pracovnikov, pravnikov a oni aj prerozdeluju potravinovu pomoc, aj zakladne hygienicke potreby a pod. Mozno aj vyvarovnu/donasku jedla by im mohli vybavit. Ono je pekne, ze chces pomahat ale jeden clovek niekedy na toto nestaci a ak ma suseda k dispozicii len tych 400€ tak to nebudes stihat pomahat tak aby zili dostojne

zuzana76
1. aug 2023

@prasiatko30
@vikusjk presne tak a zaroven nie je dobre susedu na toto zvykat, nie v zlom, ale vies si predstavit, ze pride kazdy mesiac a suma, ktoru bude potrebovat bude stale vyssia?

Pisala si, ze ziju ako na smetisku, tak tam je problem aj s lenivostou, alebo aj ona je chora.

juliet86
1. aug 2023

@vikusjk velmi ti radim pridat sa na fb do skupiny pripevky kompenzacie ztp zalozila ju klara dynisova tam ti vedia ostatni clenovia super poradit. drzim im a tebe ze voci nim nie si lahostajna palce

vikusjk
autor
1. aug 2023

@juliet86 dakujem, skupinu si urcite pozriem a po debate so susedou uvidim, ci ma zmysel sa pridavat ;)

eternity24
1. aug 2023

@vikusjk viem, že aj caritas ponuka pomoc ľudom v ťažkej núdzi, tak sa skúsiť opýtať tam.

vikusjk
autor
1. aug 2023

@prasiatko30 samozrejme, ze to nechcem zobrat na seba, na to nemam ani moznosti, ale co mozem spravit je takto zistit nejake ifnormacie, kocka mi tu uz dala link aj na tu charitu, zajtra tam zavolam a opytam sa, ake su podmienky, co by mali splnat atd. Ich prijem spolu je urcite okolo 550 € cize vravim, ze velmi na nejake davky v nudzi asi narok mat nebudu (ak sa statom posudzuju podla zivotneho minima) ale zase na tu stovku od vlady by narok mat mohli, ak uz neziadali.
Ja spravim co budem moct, ale v ramci istych hranic, kedze ako kazdy z nas, aj ja mam dost svojich problemov, rodinu, atd atd.
@juliet86 nepisala som, ze ziju ako na smetisku. Len vodar, ked sa pytal ci sa u nas ma vyzut, mi povedal, ze oproti sa ani nepytal, lebo sa bal, ze sa prilepi. Ale to som uviedla len na margo komentara, co pisala kocka, ze si moze pani privyrobit upratovanim, tak reku nemoze si, lebo zjavne je v tom taka lajdackejsia. Ale urcite som tym nechcela susedu urazit ani vytvorit o nej obraz ako o nejakej humusacke 🙈

eternity24
1. aug 2023

@zuzana76 70 ročná žena ma ist niekam upratovať?

betulinka1
1. aug 2023

@vikusjk skoc na mesto a spytaj sa na potravinovú pomoc. Neviem odkial ste ale existujú rozne občianske združenia, ktore pomahaju s potravinami rodinám. Treba vygooglit co mate v okoli alebo aj na tom meste vam povedia. To musi byt hrozne nemať jest 🙈🙈🙈.

sovica
1. aug 2023

@vikusjk Nečítala som všetky príspevky... Neviem, či tu padlo aj niečo o byte. Ak majú väčší byt (písala si, že v tom byte žila aj jej mama - možno 3-izbový?), predať a kúpiť menší (2-izbový). Prípadne sa presťahovať na dedinu, kde je bývanie lacnejšie a z rozdielu im ostane dosť peňazí na živobytie (ak nebudú zbytočne míňať). Však ak ani jeden z nich nepracuje, tak im je úplne jedno, či žijú v Bratislave alebo niekde v "Hornej-Dolej", či?

vikusjk
autor
1. aug 2023

@sovica dakujem za nazor, ale nestotoznujem sa s nim

pinkgirl
1. aug 2023

@vikusjk ahoj nečítala som všetky príspevky, ale zvyčajne má obec pre soc.slabšie skupiny nejaký mechanizmus pomoci, väčšie mestá ponúkajú aj varenú stravu - obedy pre dôchodcov ktoré sú čiastočne dotované obcou. To je veľmi fajn ak by to bolo aj u vas, lebo by mali zabezpečené teplé jedlo 1x denne. Skús sa na to na úrade opýtať.
Žiaľ ak im to finančne už nevychádza a zamestanie nie je možné na zvýšenie príjmu, tak len znížiť svoje náklady pomôže - predať byt a ísť do menšieho, predať byt a ísť žiť do soc.zariadenia ako domov dôchodcov. Kde z dôchodku a peňazí z predaja dožijú. A to asi nie je v tvojich rukách, ale ich.

zuzana76
1. aug 2023

@eternity24 a co ma robit, ak nevyzije? vies kolko dochodcov pracuje? u nas na ulici chodi opatrovat dieta dochodkyna

zuzana76
1. aug 2023

@eternity24 lenze to by nemohla byt takato, fajciarka, co ani doma neupratuje

okrem toho som pisala, ak je schopna, zvlada to, mnohe su ciperne

eternity24
1. aug 2023

@zuzana76 áno, aj dôchodcovia pracuje, ale predsalen 70 ročná žena je len výnimočne fyzicky na tom tak, aby mohla vykonávať fyzickú prácu. Áno, to som si prečítala, že fajčí, čo by nemala vzhľadom na jej fin. situáciu. Ale závislosti sa tiež nezbavuje ľahko. Autorka spomína, že sa to ta pani snaží obmedziť/prestať.

zuzana76
1. aug 2023

@eternity24 ja uplne rozumiem, tiez nie som za to, aby takyto ludia pracovali, ale ma tato pani na vyber? Pochybujem, ze bude mat narok na nejaku davku navyse. Ja by som to inak tiez riesila vymenou bytu za mensi. mala by nejake uspory.

terina25
1. aug 2023

@vikusjk ak ma jej syn diagnozu, tak si ona na neho moze vybavit opatrovatelsky prispevok

zuzana76
1. aug 2023

alebo ak je pani z BA, tak predaj bytu a kupa starsieho domu niekde na dedine (urcite dalej od BA, any sa jej to oplatilo a vyslo za peniaze z predaja bytu, ano, narocne riesenie) a mohla by si dochovat hydinu a dopestovat nieco v zahrade.

majkamasar
1. aug 2023

Ked maju len takyto prijem tym padom su v hmotnej nudzi a mali by este nieco dostavat len to treba ist vybavit. Z akeho mesta ste?

taktotedanie
1. aug 2023

Ja by som sa obratila na mesto pretoze vela miest ma bud vyvarovne alebo urcene restsiky kde dochodcom davajuobed za par drobmych kazdy den

mamina7070
1. aug 2023

ak nemaju z coho zit tak predat byt a ist zit inam a zvysne si odlozit a rozumne minat proste ziju z davok tak naco byvaju v BA

triss83
1. aug 2023

Prečo by mali predávať svoj jediný byt? Dôchodky sú na Slovensku veľmi nízke, nečudujem sa, že nezvládajú platiť a žiť v takejto enormnej inflácii. Lieky, energie, byt, strava, a kde sú náklady na ošatenie, drogéria 🤔. Ťažká situácia.
Odporučila by som vybaviť opatrovateľky príspevok na matku, alebo na syna. Kompenzácie na hygienu a iné podľa ich zdravotného stavu.
Ak môžeš, pošli mi číslo účtu pošlem ti aspoň nejaké drobné.

mamina7070
1. aug 2023

@triss83 lebo byvat v bratislave ak moj jediny prijem su statne davky je proste luxus
ak nechcu predat pripadny dedic ma dotovat tak aby vyzili ak nevedia pracovat