Svokra sa nám stará do starostlivosti o malú
Ahojte
Ja už potrebujem fakt poradiť priateľova mama ma okolo 40 (neviem presne) a je po 2 potratoch. S priateľom mame 5 mesačnú dcérku (áno som mlada) ale jeho mama sa nám neskutočne stará do všetkého ohľadom výchovy a všetko . Všetko by chcela našu malú Emmku učiť ako keby sme boli neschopný ale nie je to tak. Všetko plánuje bez nás ako ju niekedy ona naučí plávať a bársco iné.. Myslím si že také veci ohľadom papania a všetkého ostatného.. proste prvé dieťa a chcem aby sme my rodičia ju všetko naučili a nie ona.. Chápem je babka a je hrdá nato ale skôr si myslím ze si nahrádza to ze potratila v trochu neskoršom veku a veľmi by chcela dieťa ešte a je mi blbé vcelku sa o tomto s nou porozprávať keďže je takej povahy že všetko vie(nič v zlom) ale ona by sa ešte urazila keby som začala túto tému. Neviem co už s nou a priateľ ten jej nič nepovie vôbec na také veci... Co mam robiť? Prosím poraďte lebo čím ďalej tým to je horšie
@sunnym12 budem trosku oponovat mamickam ktore ti radia obmedzit stretavanie a neviem co este. Verim ti ze ti to lezie na nervy a vadi ti to ale treba mat voci svokrovcom respekt a s respektom a uctou im aj vysvetlit veci. Nevravim ze ich postoj je spravny ale ani tvoj. Ja kebyze mam taku moznost tak poviem oki prisli ste mala je napapana, prebalena mi ideme von prideme za 2 hodiny mozno aj neskor zalezi od toho ci kojis alebo nie. Spravila by som to zakazdym a myslim ze by si to rychlo rozmysleli. A neboj osial casom prejde. Zatial si to uzivaj ty s partnerom a vies ze mala je v dobrych rukach a na 1 000 000% ju nic zle nenaucia 😉
@nika898 neskutočne mi to lezie na nervy a takými rečami co majú si proste pripadám ako keby som sa o ňu nevedela postarať.. Ja mam rešpekt a mame sa radi nemáme problém žiadny až na toto.. Ale vieš vysvetlím im niečo čo sa mi nepáči a oni si z toho nič nezoberu.. Možno to bude pre niekoho divne ale Aj s tým nosením proste ja som zastánkyna že nie 2 hodiny vkuse ju hontrlat a nosit.. Ako na chvíľku okej ale nepotrebujem aby si nato zvykla.. Keď sme tam boli cely víkend no pondelok som mala co robiť keď všade kde bola plakala ale keď som si ju zdvihla na ruky tak zrazu všetko vpohode
@sunnym12 tak im skus navrhnut cas v tyzdni, kedy maju prist, das im malu kocikovat (cas si daj tak, aby to sadlo do malej rezimu) a Ty si mozes robit co chces. Ono, ak sa svokrovci nestaraju, tak je zle, ked sa staraju, tiez je zle. V podstate ste prisli (asi) zadarmo k byvaniu, co dnes absolutne nie je samozrejmost. ja viem, nemusis im zato dovolit vsetko, ale tak vyuzi tu ich starostlivost ako mudra zena, nie ako hlupa.
vychovali tvojho priatela, predpokladam, ze dobre - ked si si s nim urobila dieta, verim tomu, ze s laskou sa dokazu postarat o vase spolocne dieta a nic mu s nimi nehrozi. len si to musite spolocne vykomunikovat - zavola priatelovu mamu na kavu a normalne sa ako 2 matky porozpravajte.
my sme si tiez so svokrou a mamou museli niektore veci vyjasnit. poznali sme sa so svokrou dlho pred narodenim dietata, vieme sa porozpravat,chodime spolu na dovolenky, ale obcas si treba aj povedat co to do oci, aj nieco neprijemne. bud sa to naucite teraz, alebo to bude horsie a horsie.
@dskjhfdlkdjhl keď sa opýtaju vždy im ju dám a ja si aspoň poupratujem poriadne...ja som rada ze sa starajú ale nie keď to preháňajú už.. To áno to nemá hocikto že nám dali takto byt to sme im vďační a oni to vedia
@sunnym12 no, a reci, ze ju naucia plavat-tie by som jednym uchom dnu a druhym von. Naucte ju vy plavat skor, ako sa k tomu dostanu oni a vybavene. Ak Ti radi napr. nieco o prikrmoch, vypocujem, idem dalej. A vzdy im zdoraznuj, ze uplne najviac Ti pomozu, ked pridu a zoberu ju von, ze si to velmi vazis a vzdy sa tesis, ako sa vzorne staraju.
@dskjhfdlkdjhl ako to áno to naučíme len oni o tom fuurt básnia..to vypočujem predsa ma viac skúseností ale keď som povedala ze jej to mixujem v mixéri to robila jako keby som niečo zle robila že to treba na plastovom strúhadle a také blbosticky to ani neriešim ja.. Tak vždy im ďakujeme ale také reči snáď nebudeš ako tvoji rodičia a také no mala som dosť
@sunnym12 skus zmeniť rétoriku nie NEZELAM SI, ale "bolo by lepšie" aj opačný názor sa dá vyjadriť slušne. Inak tiež som mala obdobie kedy som riešila všetko čo svokra urobila inak ako som si predstavovala 😁😁😁😁 potom som prišla na to, že ublížiť deťom nechcú, ja môžem energiu využiť na niečo iné a keď sa tak na to pozriem, moja mama s partnerom ich učia väčšie hlúposti 😁😁😁 dôležité je, že sú šťastné, nie len deti, ale aj starí rodiča. Nechodia k nám so stiahnutým zadkom, trasu sa pred mojim hnevom, s obavami co zasa urobia zle. Maju skvelé zážitky a som tomu rada.
Inak ja sa im nečudujem ze chcú malú nosiť, ved len tak na babo pozerať a nedotýka sa ho je a ako lízať čokoládu cez obal 😁😁😁😁😁😁
@sunnym12 este si mlada, tak mozno aj viac impulzivna, niekedy je lepsie sa tvarit, ze nepocujes-nie si s nimi kazdy den, cim viac budu chodit s malou na prechadzky, tym menej si vypocujes taketo somariny. Ja viem, zaboli to, mozno nastve. Ale ak Tvoja reakcia bude krik, tak sa este nakoniec povadis aj s priatelom a bude to len horsie. Proste fakt treba byt mudrejsi a vyuzit to, ze sa chcu starat a pomahat vyuzit to svoj prospech a ak nieco fakt vadi, tak to povedat s kludom. Ak Ti povedia, ze snad nebudes taka, ako Tvoji rodicia-no, tak odpoved moze byt aj taka, ze ja sa snazim byt taka, aby som sama pred sebou mala ciste svedomie a bola so sebou spokojna. Na toto Ti uz sotva nieco budu moct povedat. A prestane ich bavit take hluposti omielat.
@marcelatje tak ja som rada ze im ju môžeme nechať vpohode a som rada ze aj oni majú deti veľmi radi 😊 aj si uvedomujem ze nechcu ublížiť ani nič také preboha.. No ved to aj oni budu také hlúposti ich učiť 😀tak nehovorím ze nemôžu ponosiť ale oni by ju hodiny a hodiny nosili vkuse a furt len z rúk do rúk...mne osobne sa to nepáči no🙂
Práveže dosť impulzívne a na moju malú si proste nedám som na ňu strašne moc naviazana až moooc😀ved to je normálne a tak ja nekricim po nich ni po priateľovi ako všetko s kľudom len furt je to o tom ze ma nerešpektujú keď im niečo poviem.
@sunnym12 1. už viac NERIEŠ koľko krát a či vôbec tvoja svokra potratila, je to jej (ich) vysoko intímna a súkromná vec, neargumentuj tu s tým, je hrozné toto čítať od ženy 👎
2. vy o to dieťa súperíte? súťažíte kto ho čo prvý naučí? myslím, že jemu je dva-tri či ho naučí plávať/lyžovať/bicyklovať babka alebo mamka alebo otec alebo dedo alebo učiteľ... ale mne to príde ako keby si chcela jajajaja - však počkaj, keď budete mať 3-4, aj vlakom ich pošleš len aby ste mali chvíľku doma ticho 😀
3. JASNE že ho budú rozmaznávať, sú to jeho starí rodičia 😊 a jasne že všetko vedia lepšie než ty, zvykaj si a vitaj v klube 😉
@zuzanka.zuzu riešim lebo sa k nej nechova ako babka ale ako matka skôr nebudem počúvať aby nás zhadzovala ako rodičov.. Je to smutné sama by som to nechcela zažit neni to nič príjemné a neargumentujem len zamýšľam sa skôr ze ci není taka kvôli tomu..
Nesuperime sak su s nou furt hovorím niekoľkokrát že ide o to ze vôbec nerešpektujú ma.. Nepovedala som nikdy ze nie som rada keď si ju zoberú kočíkovat.. A co tak som je to prvé dieťa a takéto veci ju chceme naučiť a co každý má vlastný názor na toto..
Nech rozmaznávať nato sú starí rodičia to nehovorím, 😉
@sunnym12 aby mne prekazalo, ked niekto pri 5mesacnom dietati povie, ze sa tesi, ako ho nauci plavat - ved to je parada, ze budete mat moznost ....ja by som aj povedala, ci nechce baby plavanie zaplatit 🙂 keby ste boli typicky SVK mlady par, co sa im "zadarilo", bud ste u rodicov nasackovani, alebo v podnajme .... mate byvanie a starkych, co chcu pomahat. a neckaja od 40 rocnej zeny, ze bude sediet za pecou a piect buchty vnucatam.. je mlada, aktivna, ked bude s vnucatami chodit plavat/lyzovat/... budu mat len a len zazitky! ved je to parada.
ako sama pises, ze si prilis naviazana, tak si vyhodnot, ci si prilis nepripustas aj ich reci/reakcie/spravanie ... ja som tiez mixovala jedlo, svokra len povedala, ze oni struhali, tak ja OK, ale ja mam takyto parny mixer a sup sup parada - a aj ona ocenila, ake je to paradne. sestra mi zas hovori, ze ona roztlacala - a mala som to brat ako utok na moje materstvo?
detto obliekanie - ona povedala, ze vtedy sa tak nosilo a balilo - tak ja jej len, ze teraz sa tak - ziadna hadka, este som kvooli nim kupila jednu pevnejsiou zavinovacku, lebo ja som mala ulitky a oni sa bali maleho chytit bez podpory chrbatika ... nic som si nebrala ako utok na moju vychovu. ked sa opytala, ci netreba aj umele pridavat, ked som kojila (lebo ona nekojila), tak reku nie, pribera, vsetko je OK. ci netreba vodu davat? netreba, predne mlieko je riedky, zadne huste na najedenie ... a tym sme debatu uzavreli. velmi chcela s malym chodit von na bicykli (uz mal 3), co mu kupila - ona popri nom peso, vravela, ze bude stihat, no pekne sme jej povedali, ze nebude, ze maly zbehne hned z chodnika na cestu a uz bude mat hlavu v smutku - tak pochopila a tema uzavreta. cez leto ho bravala na kupko - len som povedala, ze nesmie byt v bazene sam, do hlbokeho nech nejdu ani na rukach a hotovo - bola som rada, lebo ja som chodila do prace a ona mala volno, tak mu robila program.
naozaj si myslim, ze v tvojom pripade hraju este velku ulohu hormony. a aj vek, nemyslim to v zlom ... ked budes mat o 10 rokov dalsie, nebudes to tak prezivat a sama im starsie pribalis v lete na kupko 🙂
@sunnym12 no, tak ked si citam co si odpovedala @zuzanka.zuzu , tak musim povedat, ze chyba nebude na strane svokry.
@ukulela Prepáčte, nemáte pravdu. Vychvaľujete sa tu ako ste každého odbila, lenže máte viac rokov a iné osoby okolo seba ako autorka. Ja jej rozumiem. Je mladučká, svokra si myslí, že je sprostá a iba ona vie všetko. Je to mladá žena túžiaca ešte po dieťati, za sebou dva potraty, zrejme si pomýlila vnučku s dcérou. By ma zaujímalo, či aj v tomto prípade by ste boli taká frajerka.
@asia83 neodbila som nikoho, mam X prikladov, ako som si nechala poradit. len ich tu nerozpisujem. da sa to tiez citat tak, za autorka je mlada a ma pocit, ze zjedla vsetku mudrost internetu a o svokre je presvedcena, ze je stara a za opicami ... moj maly byval u svokrovcov od pol roka na dve-tri hodky v pohode. kym som poriesila nakupy. a od roka na pol dna, neskor, ked som uz kojila len rano a vecer, tak na cely den. ja nasim starkym doverujem. nikdy sme nemali problem s komunikaciou. ked som potrebovala poradit, volam. je pravda, ze castejsie sestram, ako svokre, preda len ona mala dieta pred X rokmi a segry len pred nedavnom - ale aj ona mi vedela poradit. a ja zas nemam problem, ked sa svokra tesi, ze pojdu s malym na vylet, ze budu robit to a to ... aj tortu mu na 1 narodieniny piekla ona. ja len taku mini bez chemie, ona velku na fotky a pre celu rodinu. vedela, ze maly z nej ochutna len cistu piskotu, ale bola spokojna. maly je odfoteny s velikanskou tortou od starkej. preco by som jej tu radost nedopriala?
u zakladetky mi nereze napr ani to, ze ma s chlapom dieta a nevie, kolko rokov ma jeho mama (asi 40? to co je? su spolu 1 a pol dna?)
medzi mou a mojou mamou je tiez len 17 rocny rozdiel, a ako sorry, necitim sa ani voci nej ano voci svokre ako frajerka, vsetko je o komunikacii - ale ani na autorkinom mieste by ma urcite nerozculovalo, keby moja mama/svokra medzi recou povedali, ze sa tesia, ako svoje prve vnuca budu ucit plavat .. to co je za choru ziarlivost??? mladi su naozaj mladi, maju mozno 20, mozno ani tolko nie. maju pomoc rodicov, neviem, do akej miery su zabezpeceni do buducnosti, ale uz teraz im svokrovci vydatne pomohli a zrejme aj pomahaju ... ano, svokra ju nema pravo zhadzovat ako matku, ale ja si skor myslim, ze autorka to s tou negativnou emociou prehana a prilis precituje. svokrovci tam nesedia kazdy den, tak kde je problem? aby si ona sama nevypestovala prilisnu animozitu a potom sa to odrazi na vztahoch a bude sa stazovat, ze svokrovci nepomahaju/nestrazia/...
No ja neviem co je zle na tom ze autorka si nezela aby jej svokra vychovavala dieta a chovala sa k nej ako k nekompetentnej...
A za druhe.. vy mamky - az vase deti budu mat 20 a zavru za sebou dvere... vam nebude luto ze plavat, lyzovat ich ucili stari rodicia? Lebo mna by to mrzelo neskutocne. Ruku na srdce - kolke z vas si budu zazitky co pri vlastnom dietati nestihli kompenzovat na vnucatach a obtazovat tak buduce nevesty??? Tipujem ze vsetky. Na co budete za 30 rokov spominat? Na rozvazanie do skoly, trepanie pubertou, drilovanie domacich uloh a jednu rodinnu dovolenku rocne? Ja viem plavat a tak to dieta naucim ja. Co napr neviem je sit - nech sa paci, nech si s babickou vysiva.
@dkethe ale jej dieta ma 5 mesiacov - a ked sa starka rozplyva, ze sa tesi, ako s nou bude (ja neviem - strielam) chodit na dovolenky a ucit ju o 5 rokov plavat, tym jej nejako kradne materske prava a moznosti naucit to svoje dieta nieco robit a spolu s nim zazit? a ak by moje dieta naucila plavat starka (co ona nenauci, lebo lebo), tak je tam milion dalsich veci, ktore ho naucim ja. a o 30 rokov budem spominat na to, ako maly pomahal na stavbe, ako sme chodili po vyletoch, na prve dovolenky, ja napr. nelyzujem, ale urcite budeme spolu chodit liezt atd. a ze maly miluje vlaciky a starky s nim ide kazdu jednu prechadzku obzerat lokomotivy? to je ich parketa a ich zazitky, ktore im nemienim brat. ja chcem, aby malo moje dieta aj starych rodicov. tak, ako si na moju nebohu starku spominam pri pleni v zahrade a lupani fazulovych bobov na velkej deke pod slivkami na lazoch ... ona bola dedinska zena a plavat ma nemala ucit kde ;) ale mohla som tam past ovce a jest parence a to mi nik nevezme, a pochybujem, ze mojej mame to prekaza ... to ako teraz naozaj nepusti autorka dieta so starkou v lete na kupko, kym ju mama nenauci plavat?
@dkethe za seba ti môžem povedať, že mi rozhodne nebude ľúto, že som deti Ja nenaučila lyžovať, ale urobil to môj otec. Lyžovať neviem, nebavilo ma sa to učiť, jeho to baví, naučil to môjho brata, chodil s nim na lyžovačky. Teraz si vychoval novú partacku a partaka vnuka 🙂 môj muž to tiež nevie, resp lyžoval na lyžiarskom a ďalej nikdy, lebo ho rodičia v tom nepodporovali, neviedli, všetko bolo zbytočné pre nich. Mohli sme detom zaplatiť inštruktora, to by bolo lepšie než dedo?? my robíme s deťmi iné veci, mame chalupu, chodíme po výletoch, plavat... Každý člen rodiny môže dieťatu dat niečo iné, nové, zaujímavé, prečo sa hneď chrtit, že ja som matka, všetko len ja ja ja.
@ukulela
@jasminet je uplne ok ze deti nenaucite lyzovat vy kedze to same neviete. To v mojom prispevku jasne spominam... nikto nevie vsetko, kazdy clen rodiny moze inym obohatit zivot dietata. A verte ze su stari rodicia ktori si pomylili svoje miesto a od 5 mesiacov si robia plany ako naucia dieta plavat, bicyklovat, bravat na dovolenky letne k moru aj na lyze. Niektorym mamam to fakt nepadne vhod.
Mňa by celkom zaujímalo, ako sa k vnúčatu správa druhá babka, či aj jej záujem je nechceny a neziaduci
@dkethe niektore sa tu stazuju, ze si svokrovci nevsimnu, niektorym vadi, ze si vsimaju prilis. Uz mi to pripada tak, ze po svadbe by nevesta mala svokre podat manual, co moze, co musi a vobec ako ma dychat, lebo inak to bude mrchava svokra, ktora stale robi nieco zle. V tomto konkretnom pripade (uz som to sem pisala) ja osobne nevidim problem v svokre.
@dkethe z akého dôvodu im to nepadne vhod😆? Že má niekto záujem sa venovať? Hmmm. Zaujímavé. Ale už nepadne nevhod,keď darujú byť,postrážiia keď treba,neskôr výberu zo škôlky,pomôžu proste keď treba,ale keď nadšená postarsia 40rocna pracujúca babka rozpráva čo naučí prvorodené vnúča,tak to nepadne vhod😆😀😁😂
Iba postreh...... čím dlhšie som na MK , tým väčší strach mám byť svokrou, keďže mám dvoch synov....zaujima sa= zle je, nezaujima sa= zle je, pýtaš sa = čo sa stará ,chce vnúča postrážiť = no to iste, neberie si vnúča = to už čo je, veď babky sa majú venovať a pomáhať

@jasminet veľa razi im ju dávam nech len idú ale teraz sme si ju proste chceli zobrať so sebou 😀nevidím v tom nič zlé.
Ved nemyslela som to ze je vtedy človek starý na dieťa 😀 chcela som len priblížiť jej vek a nato ze potratila 2 razy a nám sa podarilo tak strašne ju chce vychovávať proste