icon

Tínedžerka podpálila muža. Je to dôsledok rešpektujúcej výchovy?

terezkaarthuramax
12. feb 2025

Druhá si to natáčala na mobil..Muž zomrel.

zuzanita1609
13. feb 2025

@777januska777 ďakujem. Chcela som tým len povedať,že nikdy to nie je rasou,ale povahou. To je celé. A áno,už malé rómske dieťa,už keď sa narodí,už je menované tými "cnostnými" prívlastkami,len preto,že je narodené v osade a rómske.

karolinakr
13. feb 2025

@zmrzlinka8 on mi písal na facebook, že sa musel odsťahovať a súd mu nedal za pravdu, čiže takto ten "rasizmus" v realite funguje.už si to nepamätám, bolo to davnejšie, ale ževraj nič nevyhral

lenkasarka
13. feb 2025

@karolinakr myslím Oskara?

karolinakr
13. feb 2025
lenkasarka
13. feb 2025

@karolinakr to je úplne šialene. Potom všetkom čo si zažil ešte prehral súd. Nepredstaviteľne

karolinakr
13. feb 2025

@lenkasarka preto neznášam reči o rasizme, som na to alergicka, lebo pod oveľa väčšou šikanou sú slušní ľudia, ale niektori ľudia nemaju kapacitu to pochopiť..

karolinakr
13. feb 2025

@lenkasarka jemu hádzali hovná do záhrady, a ako to súd vyhodnotil, že to nie je priestupok proti spolunaživaniu, a už sa vlastne ani nečudujem, že si tak dovoľujú, ked ani súdna moc nevie s nimi spraviť poriadok

tiika
13. feb 2025

@terezkaarthuramax nemyslim si, že je to dôsledok rešpektujúcej výchovy. Ale to, že ta otázka je dôsledkom snahy kazde nevhodne správanie zvaľovať na respektujucu výchovu; pričom chyba uplne primárne povedomie o tom, ako taká výchova vyzerá a je spojené s tendenciou uspokojiť sa s nazormi niektorych ľudí na soc.sieťach na ňu bez hlbšieho preverenia si dostupných faktov.

lenkasarka
13. feb 2025

@karolinakr ja by som aj niečo napísala,ale zablokovali by ma. Tak ja si teraz radšej pokušem palce.

karolinakr
13. feb 2025
zmrzlinka8
13. feb 2025

@zuzanita1609 ja len takú malú poznamocku ešte na margo toho ze majorita versus minorita. Ako samoživiteľka som sa dosť natrápila, vyštudovala VŠ aj s dieťaťom popri práci, sústavne som si zvyšovala kvalifikáciu, mám 3 promócie za sebou. Lebo som vedela, ze musím sa presadiť na trhu práce kvoli tomu, že o dieťa bolo treba sa postarať. Mám toľko hodín odmakaných v práci, aj po nociach atď., ze už by som teraz mohla ísť do dôchodku, este mi cca 11 rokov chýba, ale musím stihnúť splatit skôr hypotéku. Veľmi som chcela ešte aspoň jedno dieťa, ale som si vedela spočítať (vtedy), že si to nemôžem dovoliť, keď mám zodpovednosť už za jedno a som reálne sama na to. A dodnes mi to je ľúto. A potom idem po ulici a tam poniektoré občianky naťahujú ruky aj s deťmi, zneužívajú ich na obmäkčenie ľudí, hrajú na city, že veď dajte mi bo ja mám deti. Ja som musela rozmýšľať dopredu a od nikoho som nepýtala. Keby som nerozmýšľala, tak mám aj päť detí, lebo deti mám rada a starajte sa ostatní o mňa.
A ďalšia vec, ja mám hypotéku platiť do 75 rokov. A niekto povie, joooj ta štát nám nepomáha nemáme kde bývať, pozrite sa, v akých podmienkach žijeme, starosta sa nestará. Ale urobiť dačo, nejakú zmenu u seba, alebo vo výchove detí, nech môžu žiť inak, nie, len dajte nám .
toto ma štve. Lebo všetko sa dá, keď sa chce! Tiež pochádzam z chudobnej rodiny a keď človek naozaj chce, tak dokáže vsetko. Pokiaľ človek je zdravý a chce, vždy sa vie vyhrabať aj zo zlého prostredia.

tiika
13. feb 2025

@zuzinka888 prečo práve benevolentna alebo ziadna výchova? Pokojne to môže byt spôsobené i direktívnym, násilným prístupom, kedy si deti svoju frustráciu, hnev, zlosť ventiluju na niekom, na kom (aj oni konečne) “môžu”.

zuzanita1609
13. feb 2025

@zmrzlinka8 už to nechcem riešiť. Celý svet je rozhadaný a ja som len poukázala na veci, ktoré boli, sú a budú vždy v našej spoločnosti. Hodiť do jedného vreca všetkých,to tiež už bolo a ako to dopadlo. Prajem každému nech má šťastie v živote,od finálového po zeleného.

zmrzlinka8
13. feb 2025

@zuzanita1609 ja som z relatívne chudobných pomerov, ale moja mamka vždy dávala veľký dôraz na vzdelanie. Tam je cesta.

dominikamacakova
13. feb 2025

Rešpektujúcej? Robíš si srandu 🤣🤣🤣 Pane bože pomoc

zuzanita1609
13. feb 2025

@zmrzlinka8 áno, vzdelávanie je cesta. Bohužiaľ,ak aj sa chce rómske dieťa vzdelávať a každé iné, ktoré sa narodilo do chudoby, musí už od mala prekonávať prekážky, ktoré zväčša iné deti nemusia. A povedzme si úprimne,aj vzdelanie,aj zdravotná starostlivosť je aj o financiách. Hlavne tá výchova, ktorú ovplyvňujú rodičia. Sú aj iné komunity, ktorým sa nedarí odraziť sa (napr slamy-Brazilia, Afrika a mnohé iné časti sveta),kde musía ľudia prekonávať prekážky,než to naozaj záleží iba od toho,kde sa a komu sa narodili.

zuzinka888
13. feb 2025

@tiika
@tiika lebo to co opisujes sa neda povazovat za vychovu. Teda aspon to co pod tym slovom rozumieme.

zmrzlinka8
13. feb 2025

@zuzanita1609 základ pre vzdelanie je chcieť sa učiť, veľa peňazí na to netreba, len učebnice a vôľu na strane dieťaťa a zo strany rodiča naučiť ho láske k vedomostiam. ja som ako decko mala prečítanú celú najbližšiu knižnicu. uz som tam nemala čo čítať. za minimálny ročný poplatok. nemusí rodič fajčiť, piť, a hneď bude

monita12345
13. feb 2025

Som z Gelnice, síce nebývam ako oni ale rómka som tiež, dlhé roky sledujem ako sa tam správaju tie deti, rozum sa mi pri tom zastavuje aké dokážu byť arogantné, hnusné...Toho chlapca som poznala, síce bol tiež róm z osady, nemal skoro kde hlavu skloniť ale bol to naozaj dobrý človek , aj posledne by vam dal ak by mohol. A tie dievčata tiež poznám, mne samej vzdy zle robia keď ma vidia, furt blbe poznamky keď prejdem okolo nich atď. Určite vedeli čo robia, na take veci su až priveľmi rozumne a je mi z toho smutno že nie sú potrestane. Ak by som tam v ten moment bola určite robím nemožne aby som ho zachránila.

jeliz59
13. feb 2025

Nie deti satani a špiny chudák chlapec tak mi ho je nesmierne ľúto plakala som bol aj chorý ja sa mám postihnuté dieťa keby mu toto niekto urobí dieťa nedieta ja ho znesiem zo sveta aj rodičov nadavajte mi ukamenujte....ale toto ja zažiť ako rodič tak to neprežijem ....umrel hroznou bolestnou smrťou a pre nič za nič !!!ťažko chorý chlapec ja by som ich podpalila

zuzanita1609
13. feb 2025

@zmrzlinka8 ale tento problém nie je len s rómskym obyvateľstvom. Tento problém majú aj domáci,kde fajčia, pijú a na deti kašlú. O tomto hovorím. Nie je to o farbe,ale od povahy. Pekný večer.

monita12345
13. feb 2025

Ak by to urobili môjmu synovi ,taktiež ich podpálim, tak ako sa vyjadrila mama neboheho. Mama tých dievčat spolu s jej rodinou už ani nie si v Gelnici, šli do susednej obce k svojej rodine, ale dufam že budú potrestaný

zmrzlinka8
13. feb 2025

@zuzanita1609 samozrejme.

beronsche
13. feb 2025

@terezkaarthuramax ešte raz sa nad tým zamysli - násilie ako dôsledok respektujucej výchovy?
Dáva ti to zmysel?
Veď sa to úplne vylučuje...
Zvyšok bol už zrejme povedany...

tiika
13. feb 2025

@zuzinka888 direktivna výchova sa nedá považovať za výchovu? Ale benevolentna podľa teba áno? Sú tri, niekto rozlišuje 4 základne druhy výchovy.

beronsche
13. feb 2025

@zuzanita1609 "To dokedy budú ľudia riešiť aká mentalita, prostredie? "
Zartujes?
Prostredie je veľmi, veľmi výrazný faktor. Aj mentalita a kultúra nejakú úlohu hrajú, ale prostredie a vzťahy su významným faktorom..
To, že ľudia z vylúčených komunít, v tých najzanedbanejsich osadách, niekedy žijú ako zvery je jednoducho fakt.
Keby tak vyrastá hocikto z nás, je veľká šanca, že sme rovnakí...
Takže sa netreba hned oháňať rasizmom.

mandarinka555
13. feb 2025

@monita12345 No nebudú...nie sú plnoleté a ako som písala vyššie, bude sa čakať zrejme na to, že zabijú ďalších ľudí, len aby ich začali súdne stíhať. Cigán bol vždy zákonom chránený a je mi skutočne veľmi ľúto toho chlapca, že bol chorý a ani sa nemohol brániť a tie ku*** na tom mali nesmiernu zábavu🙈

carodejka008
14. feb 2025

@zuzanita1609 veci treba nazyvat pravym menom a nezakryvat si oci pred pravdou. Su 2 skupiny romov: 1. Slusni, mnohi aj pracujuci, dodrziavajuci pravidla spolocnosti. Niektori su na tom financne lepsie, iny sice na socialnych davkach, ale tie davky minaju rozumne - v prvom rade sa postaraju o deti, kontroluju ich skolsku dochadzku, robia vsetko preto, aby sa mali v zivote lepsie. 2. Skupina su romovia neprisposobivi, napriek roznym druhom pomoci zo strany statu a inych obyvatelov nie su ochotni zmenit svoj styl zivota, nechcu mat lepsiu buducnost pre svoje deti a ak aj chcu, nie su ochotni preto nic obetovat. Oni sami nedodrziavaju zakladne pravidla spolocnosti a ani k tomu nevedu svoje deti. Ja (a dovolim si povedat aj vacsina zien v tejto diskusii) mam problem s druhou skupinou romov.

monita12345
14. feb 2025

@mandarinka555 síce neviem ako ste mali na mysli,že Cigán bol vždy chraneny zákonom , no ja som tiež romka, aj ten chlapec bol róm. Len dám do povedomia, dievčata su už v ustave, a riešia sa rodičia, uvidime ako to bude ďalej,🙃

monita12345
14. feb 2025

@mandarinka555 ako som písala vyšie, som rómka, a som z Gelnice takže viem aký su tam Rómovia v tých osadach. Poviem ,že sú tam možno 2/3 rodiny ,ktoré su slušne aj ked žiju ako žiju , k ním patri aj rodina toho chlapca. Dievčata poznam tiež osobne a stále som snimi mala problem, aj mám keď ma vidia, od tejto udalosti už nikde nejdem sama😃