Totálny kolaps katastrov: Čo hrozí obyčajným ľuďom?
Ahojte. Prosím viete mi niekto vysvetliť co nam obycajnym ludom reálne hrozí z tohto útoku? Ja tomu velmi nerozumiem a prosim nekritizujte ma za to..
Ak by si chcel predať/kúpiť nehnuteľnosť, nedá sa urobiť návrh na vklad, teda je to nemožné. A iné oblasti, napríklad v Bratislave a aj v iných mestách keby si kúpiš byt minulý rok alebo máš byt dlhšie a kúpiš si auto a chceš rezidentskú kartu , aby si mohol parkovať nevydá ti mesto rezidentskú kartu, lebo nevie cez kataster overiť, že vlastníš nehnuteľnosť.
Tu kopirujem u FB Jána Mrvu, ktorý šéfoval katastru za minulej vlády a je dlhoročný geodet.:
TÉMA KATASTER.
Len tak na prvú čo všetko v śtáte nefunguje a nevybavíš keď nejde ESKN a ZBGIS a SKPOS. Skúste doplniť aj vy:
1, GEODETI NEMOŽU VYTYČOVAŤ a ZAMERIAVAŤ pozemky a stavby keď NEJDE geopriestorová SIEŤ SKPOS,
2, poľnohosp. aj staveb. stroje aj iné zariadebia sú navigované cez SKPOS
3,nemôžu robiť geometrické plány KLIENTOM ,
4,NEJDE PORTÁL OVERSI - nikto si nič neoverí 5,ani stavebné úrady a tak STOJA AJ STAVEBNÉ POVOLENIA, Ohlášky a pod.
6, Banky nedávajú úvery bez overenia A HROZIA POKUTY,
7, REALITNÝ TRH STOJÍ,
8,Notári si neoveria veci teda ani dediť sa nedá...
9,STOJA Pripravy investicii aj strategickych zamery a vykupy pozemkov
10, nedajú sa robiť pozemkove úpravy...
11,ževraj sa nedá získať trvalý pobyt
12, parkovaciu kartu v Bratislave
13, Nepredáš nekúpiš nehnuteľnosť
14,atď atď atď atď......
PS: keby to nebolo do plaču 😢😭
1, ...,písal mi posledný vyhodení IT odborník z ÚGKK SR , že bod 14, sčasti funguje😂😂😂
2, zachytil som úsmevný ale pravdivý status Michal Drotován , že keď KATASTER nabehne tak hneď opäť spadne , lebo všetci budeme chcieť vedieť či ešte niečo VLASTNÍME 😢😭😂
Ďakujem vám.. Takže pozemky nám snáď ostanú 🫣 (sranda). Našťastie sme stihli hypo poriešiť pred 3 mesiacmi.. Neviem si predstaviť brať teraz hypo a nevedieť kedy ju schvália kvôli tomuto útoku. Hrozné... A to napadli Slováci či neviete?
Ako vlastník nehnuteľnosti a zároveň IT expert sa o svoj majetok neobávam. Obávam sa ale zneužitia tejto situácie a manipulácie s nehnuteľnosťami neznámych majiteľov. Koľko pozemkov neznámych vlastníkov po výpadku systému zrazu získa majiteľa? Toto je krádež storočia.
@veklipo nemusime sa bat ze nas okradnu o nehnutelnost?
Treba mat vsetko aj ulozene u seba v pc, resp. na papieri.
Viete si predstavit, ze sa nieco podobne stane s bankami? Ze zrazu budu mat vsetci na ucte 0? Ano viem, banky robia kopie, ale ak sa im hodi nemat ich?
Atd….atd….
Vi
@balerina2025 ak si nekupovala nehnutelnost posledny mesiac, mozes byt uplne kludna. ak si kupovala nedavno, treba sa pripravit na to, ze bude mozno treba novy vklad, zmluvy atd.
Viac x hovorili, že zo zahraničia...nechcela by som teraz pracovať v banke a riešiť tie otázky ohľadne hypo.Zaujimave tak isto cudzinecká polícia je hacknuta a tiež to nevedia opravit ohľadne tých termínov pre cudzincov...
@veklipo nekupovala som. posledny mesiac nic
@nevenka tiez sa obavam ze ziadna zaloha :/
@veklipo presne toto ma konspiracne napadlo, ze ci nahodou zrazu pozemky, ktore mali majitelov uz po smrti a neboli este prededene budu mat zrazu majitela.
Ako je mozne, ze stat po miliardovej informatizacii nema kvalitne zalohy.
@paradajkova na Slovensku je to tak. tu je vsetko mozne.
@balerina2025 krajina zazrakov.
@paradajkova a neobmedzenych moznosti.
@paradajkova veci sa nerobia poriadne len ked sa nechcu robit poriadne... Ved komu by vyhovoval poriadok...
Zoberieš úver, aby si kúpila nejakú nehnuteľnosť - úver načerpáš, ale peniaze ostanú napr. v úschove, kým nedôjde k prepísaniu vlastníctva (nie plomba), tak peniaze ostávajú v úschove - kupujúci má už úver, ktorý spláca, predávajúci nemá peniaze a tak neodovzdá priestor. A celá transakcia stojí… To len pre príklad, k čomu môže dôjsť.
Pripomeňme si
Štát chce skomplikovať prístup k informáciám o nehnuteľnostiach. Za spracovanie dát hrozí pokutami
https://www.aktuality.sk/clanok/D0BXmpc/stat-ch...
@veklipo @paradajkova No, podla mna pozemky neznamych vlastnikov zrazu nenadobudnu - ale skorej pozemky vo vlastnictve statu. Predstavte si ze niekto kto ma pristup k listom vlastnictva statu tak zahadne zmiznu a objavia sa nove na rozne firmy...
To je tá slávna digitalizácia. A ja som sa smial starým ľuďom, že chcú mať všetko na papieri...
@avicii18 ved prave
Nie je to také jednoduché prepísať nehnuteľnosť ako si to laická verejnosť myslí. Listiny v papierovej podobe sa dávajú aj do registratúrneho strediska a aj do zbierky listín. Sú teda ešte duplicitne archivované aj v papierovej forme. Čiže ak by sa čisto hypoteticky niekto stal majiteľom niečoho čo predtým nevlastnil, pôvodný majiteľ vie dokázať na základe existujúcich listín svoje vlastnícke právo. Ten zmenený by to dokázať nevedel. Nemyslím si že je reálne niečo poprepisovať. To len trošku na vysvetlenie aby ste si nemysleli, že úplne všetko funguje len elektronicky.

Všetko závisí od toho či a aké staré zálohy majú na katastri. Napr. Teraz asi ťažko niekto niečo predá/kúpi