icon

Tragédia v Šariši

terezkaarthuramax
21. mar 2025

Nebolo mozne aby ušli?.😓 A je v poriadku nechat v noci trojmesacne babo s babkou? Ja nemam.deti ale podlA mna od tak maleho pokial nejde o nieco surne urcite neodist.

ekira1
22. mar 2025

@piridoxin nepoznali nič pekné ani dobré.. o takýto život i takýto koniec ich života sa im postarali rodičia. A ver, že tých detí je viac ľúto nám tu v diskusii, ako ich rodičom..

erickatt
22. mar 2025

@terezkaarthuramax ved mali vsetci vypite. A malo to asi nebolo

srbskalizzy
22. mar 2025

@tetapetra hej hej z Plaveckeho Štvrtku som mala velmy vela kolegov z tej urcitej casti obce. Dokonca ak idem z kocikom vlakom, tak paradoxne tyto spoluobcania aj ked su vela raz smradlavy hlucny opity drzi tak pomozu z kocikom bez pindania a samy sa ponuknu...

lienka.7
22. mar 2025

@karolinakr toto je neriešiteľna otázka. Lebo nech sa budú robit akékoľvek opatrenia, tak všetky organizácie, co z nich žijú hneď začnú vyskakovať, ze je to neľudské, protiprávne a pod. Sa pýtam, co robia oni teraz. Nič. Len žijú z peňazí, ktoré sa na nich vyclenuju. Riešenie problému z pohľadu cigánov? Dajte nám byty, všetko nám platte a dajte pokoj. Vy keby ste neplatili, vyhodia vás na ulicu pod most, deti vám automaticky vezmú do domova a tu? Co sa robí tu? Nič. Cize asi tak.
Teraz sa tu všetci pohorsuju a lutuju... sa vám vôbec divím, lebo za 5 rokov bude mať deti ďalších 5.
Btw, vy keby ste si postavili na cudzom pozemku hocičo, hneď vám to buraju, platíte pokuty, exekúcie a neviem co ešte. U cigánov už je to obydlie, ktoré je nedotknutelne a ste v prdeli... asi toľko k tomu.
A k tým deťom... ja sa pýtam, co robí sociálka, keď im do osady da malé babo. Asi nič.

mayami
22. mar 2025

@lienka.7 pravdu máš, toto sa malo riešiť už dávno. Sociálny systém je na spadnutie, predpokladá sa že padne u nás už v r. 2029, a to si dovolím tvrdiť, že sú to ešte veľmi optimistické vízie. Keď som si na nový rok pozerala štatistiku za minulé roky v meste, kde žijem, tak vo všetkých častiach populácia z roka na rok klesá, len v časti, kde žije 90percent Rómov krásne stúpa, dokedy je toto vôbec únosné? Slovensko sa aj bez nich brodí obrovskými problémami, ako to bude za pár rokov? Ich stále bude viac a viac a tých, ktorých na nich robia stále menej. Budeme všetci robiť denne šestnástky, aby oni ,, chudáci" mali plné bruchá? Niečo sa musí zmeniť, ak chceme vôbec prežiť.

gov
Odpoveď bola odstránená
fialovakobyla
22. mar 2025

To niektorí myslíte vážne toto ? Že štát toto má riešiť ? Štát sa má postarať ?? Pi*i … Kto by sa postaral o nás ??? Kto by sa postaral, keby som sa ja rozhodla mať 6 detí, kto by nám zabezpečil bývanie ?? Tak ja som sa rozhodla mať jedno dieťa , pretože tomu jednému chcem dať čo budem môcť , chceme jej do života pomôcť , keďže vieme , že ak to neurobíme my jej rodičia , nik iný to neurobí .. A tu čítam komentáre , ako štát má pomôcť komunitám , v ktorých si robia tristo detí každý s každým .. Samozrejme, je mi ľúto tých mŕtvych detí, ale nevidím dôvod , prečo by štát mal pomáhať .. Možno by najviac pomohol, keby také indivíduá po prvom pôrode hneď sterilizovali …

bielasovicka
22. mar 2025

@fialovakobyla moja reč 👍👍👍

mateson2004
Autor odpoveď zmazal
mateson2004
22. mar 2025

28 ročná , 8 detí, 4 v domove, 4 uhoreli. Čo dodať....

piridoxin
22. mar 2025

@ekira1 NEVERÍM

terezkaarthuramax
autor
22. mar 2025

@mateson2004 uf . Kde si sa to dopocula

petronela1985
22. mar 2025

Tá rómska otázka je ťažko riešiteľná, ak vôbec. Keby im štát podmieni dávky, nemali by na ne nárok, tak myslíte, že by naozaj šli pracovať? Obávala by som sa, že by nás zabíjali za pár eur za bieleho dňa, domy by sme mali povykrádané a zničené. Sterilizácia žien by bola na mieste, ale oni ten názor teda určite zdieľať nebudú. V pôrodnici som na vlastné oči videla, ako ich ženu donútili ísť pár hodín po sekcii na chodbu, bolo ich tam dobrých 50, hulákali tam, aby doktor vyšiel na chodbu. Chudák doktor, tam sa schovával na oddelení, však by ho márovali vo vlastnej šťave, takí boli nahnevaní. My sme sa báli, že tam dvere na šestonedelie vyrazia. Lebo však sekcia je 3-4x a dosť.

ma77
22. mar 2025

Ja sa len zamýšľam.nad tým a myslím že nikdy nato neprídem prečo ženy ktoré by dali dieťaťu všetko nemôžu mať deti a tie akože matky ktoré ani nevedia ako otehotneju majú bezproblémové tehotenstvo doslova to dieťa vypluju prečo také ženy môžu mať deti 🙂‍↕️čo tie detičky majú z toho života nepoznám romku ktorá by nemohla mať deti ale poznám kopu žien ktoré chcú dali by za to všetko a nemajú deticky nepoznám romku ktorá by mala ,ženské problémy,ale mam známu ktorá má 1 dieťa horko ťažko druhé chcela podstúpila IVF dala by všetko preto aby mala dieťa a nič urobila preto maximum okrem toho kopec ženských problémov ťa kde je tá spravodlivost a oni kopec deti a nič im nie je

mayami
22. mar 2025

@petronela1985 ťažko riešiteľná, ale bude stále ťažšie a ťažšie, keď sa budú takto nekontrolovane množiť, teraz sú menšina a aj sami policajti sa boja ísť ku nim niečo riešiť, keď je problém. Tá menšina sa ale stále zväčšuje. Mohli by im spraviť nejakú sterilizačnú lotériu 😁. Za pekný balík peňazí by možno aj išli.

mateson2004
22. mar 2025

@mayami šli. A potom by prišla nejaká mimovládka ...

oblecenie99
22. mar 2025

Niet mesiaca, aby takáto správa nebuchla, minule nejaké dve deti sa utopili, teraz toto. Minulý rok jedna taká žena pri Košiciach si spomenula, ze jej chýba koľko? troj ci stvoročné, chuda malé blúdilo v lese až kým nezamrzlo, potom ďalšie bábätká umreli od hladu, zamrzli v noci, obhrýzali ich potkany atď. atď., niet pomaly mesiaca!

Rodila som v Košiciach, normálne ich museli až zatvárať k tým deťom, tak im utekali z pôrodnice tie matky preč. Ja už zo zásady nesadám na žiadnu letnú terasu jesť, načo, aby som odhanala tie deti od taniera? Potulujú sa po meste za bieleho dňa, samé, aj 4, 5 ročne. Minule som písala, ako som čakala v zime na autobus, utekala som zo škôlky do práce, v rannom mraze tri malé deti, len v tenkých mikinach, najmladšie mohlo mať cca 4 roky, najstaršie 6, pozerali do smetiakov, ráno po siedmej, rodičia nikde. Svoje nepúšťam často ani na ihrisko, lebo bežne máme vlny žltačky v meste. Pred týždňom vo Veľkej Ide napadli hasičov, hádzali do nich kamene, poškodili im techniku, museli volať policajtov na ochranu. Hasili požiar, aby nezhoreli tie ich chajdy, aby sa nestalo to, čo sa stalo teraz!

A všetci, všetci apelujú, ako sme ako spoločnosť zlyhali, stať zlyhal? Pýtam sa naozaj ľudsky, normálne: v čom som ja dostala od štátu menej, ako oni? Ako by sme toto vedeli zastaviť? Dať im bývanie? Aku prácu, čo budú robiť? Zobrať deti, narobia si ďalšie. Sterilizácia? Toto tu už bolo, vieme ako dopadlo. Začleniť ich? Luník IX vám niečo hovorí? Ja osobne poznám ľudí, ktorí s nimi tam bývali v tom.projekte, zhodou okolností sme kúpili náš prvý byt v bytovke, kde tie biele rodiny boli pomaly doslova že evakuovane. Učiteľky, vdovy po policajtoch, vojakoch mi rozprávali, ako pekne, priestranné nové byty museli doslova zo dňa na deň opúšťať a boli radi za dvojizbaky v meste, kde sa potom krčili aj s deťmi, lebo tam sa s nimi nedalo spolu žiť! Schválne, tak začnime ich integrovať, kto sa hlási ako prvý, že chce s nimi žiť? Okresať dávky? Keď to urobili naposledy, po východe sa hádzali kamene, rabovali obchody a po uliciach muselo chodiť vojsko! Tu sa nedá nič robiť, len sa pozerať. Na toto niet riešenia. Ako štát zlyhávame, keď takéto deti púšťame domov z pôrodnice, aj keď dovolíme, aby boli vobec počaté.. lenže na to ako vieme, neexistuje obmedzenie, už to tu bolo povedané.

Tam sa striedajú generácie za 15 rokov. A bude to len horšie. Sú to generácie stratených ľudí, ktorí nevideli nič iné, len tu chudobu a nemajú žiadnu šancu. Keď som.pozerala na tie deti v pôrodnici, každé bolo pekné, každé bolo rovnaké, jedno biele, iné tmavšie a pichlo ma pri srdci, že nemajú ešte ani 24 hodín a už nie sú rovné, už teraz sa rozhodlo, ktoré bude mať šancu, a ktoré nie. Nevinne, malé deti, po pôrode a už odsúdené na taký život, pokiaľ prežijú.

Mimochodom, dnes som videla s matkou rozhovor, mala tých detí dokopy 8, štyri v detskom domove. Ona tvrdila, že bola v tej unimobunke, že sa chytil.molitan, na ktorom spala prababka, tak vybehla s dvomi svojimi sestrami von a volala pomoc. Tak ja sa pýtam takto: je tu žena, v tejto diskusii, ktorá by neratovala najprv svoje deti? Aj keby som cez oheň mala prejsť, aj keby som tam.mala uhoriet za živa by som ich tam nenechala nikdy.

Projekt Omama poznám. Dokonca som sa hlásila ako dobrovoľnícka na doučovanie v Detstvo deťom. Čo robia oni, je veľmi dobre a v tomto vidím zmysel a cestu, toto by sa mohlo robiť vo veľkom. Ale stačiť to nebude.

tetapetra
22. mar 2025

@oblecenie99 myslíš si,že jej IQ a EQ dosahujú také hodnoty,aby si vôbec spomenula,že má deti? Ja som včera videla rozhovo s otcom. Prišlo mi to také...budú ďalšie. Ďalšia sa smiala 🤷🏻‍♀️.

ma77
22. mar 2025

@oblecenie99 Ona nie je matka ona je len rodička normálna matka keby jej uhorelo 1 dieťa.alebo ináč nešťastne zahynulo je už hospitalizovaná na psychiatrii a nie ešte 4 deti

lulua15
22. mar 2025

@terezkaarthuramax len ich lujutujte ďalej, je to chamrad zdegenerovana a zachvilu nás budú vraždiť ..chce to len ešte trocha času. Neboja sa nikoho idú i cez mŕtvoly. Z tých ich väčšinou retardovanych deti rastú len ďalší paraziti a prizivnici. Naše deti tu nebudú môcť žiť🙏😡 ani cent do osád keby sa dá z mojich daní im nedám nič nikdy. Tam nech tiahnu ďalej ako voľakedy kocovali nech idú kade ľahšie 👹

mateson2004
22. mar 2025

@oblecenie99 bol srdcervúci článok ,že jej chudere nič nezostalo, prišla o všetky deti. A potom sa ukáže, že má ešte 4 v domove. A budú ďalšie, lebo prídavky 🤷 V niektorých štátoch neexistuje, ak má už deti v domove, aby si ďalšie odniesla z pôrodnice domov. Automaticky odoberajú. Ale to tiež nie je cesta. Jediné riešenie je sterilizácia.

ekira1
22. mar 2025

@piridoxin sme tu ženy, máme deti. Každej tu prebehol mráz po chrbte, každá by pre svoje deti i do ohňa skočila. Tejto matke bude tak smutno za deťmi, že hneď ako bude s kým, urobí si ďalšie, aby jej smutno nebolo 🙄 pretože milujúca matka odíde v noci piť k susedom / utekať z ohňa a zachraňovať si iba svoj život... a deti, ktoré tak miluje sú jej u ×××

ekira1
22. mar 2025

Čo som sa rozprávala s pracovníkom v detskom domove plnom rómskych detí, že to je strata času. Že to majú v génoch. S deťmi pracujú, športujú, chodia po súťažiach... príde 12 rokov a koniec.. a je bežné, že 12-13 ročné dievčatá sa im vracajú z návštevy rodiny v osadách tehotné, tak deti fasujú prezervatívy 🙄

lulua15
22. mar 2025

@ekira1 a mňa ide poraziť z ľudí čo do nich by chceli tlačiť milióny na prevýchovu a myslia si že z nich niečo bude..😡 nikdy nič toto je skodna iní nebudú preč s nimi čím skôr prerozdeliť ich do všetkých krajín eú hlavne Bruselu. Verím že sa nájdu ľudia čo ich raz výkonu len z nášho územia. Môžu im dať i vily postaviť toto je cvarga všetko zrujnuju a kde sa nasťahujú tam sa už žiť nedá🤮

miskakyska
22. mar 2025

@ekira1 myslím, že už nejaký ten deň má už určite zamiesené na nového potomka... však tie dve chudence zo štyroch mali jedno rok, druhé tri mesiace... takže rodí dva x do roka... akože v 28 rokoch mať osem detí...no dovidenia chachara

karinss
22. mar 2025

No ja by som po druhom dietati automaticky zeny sterilizovala ktore nemaju vhodne podmienky nato aby sa dokazali postarat o dalsie deti a tie o ktore by sa nevedeli postarat odobrat bez reci. Zobrat peniaze a nastavit hranice uplne inak ako su nastavene… ale co sme my.. obycajny hlupaci
co im vyrabaju na davky, nove obydlia atď… takto to snimi pojde donekonecna… jedina moznost je tie deti naozaj odoberat na internatne skoly kde by sa im od malicka ukazoval uplne iny princip zivota… ale tak to sa nestane…

oblecenie99
22. mar 2025

@ekira1 Hneď som si spomenula na ten prípad dievčatka (tuším sa volala Annamária) z Moldavy, ktorá vyhrala nejaké bežecké preteky v polorozpadnutych balerinkach. Podporoval ju aj tréner, ľudia sa jej pozbierali na topánky, bola veľmi šikovná a talentovaná. No a v 16 ich otehotnela, a skončila, ktovie, ako sa má. Máme v rodine bývalého majstra odbornej výchovy pre odbor kuchar-casnik, nakoľko učil detská na krajnom východe, tak u nich často skončili aj prípady z osád, alebo podobných miest. A spomínam si, ako chválil jedno dievča, nadané, že z nej bude brutálna kuchárka, ma pre to cit, baví ju to, snažil sa jej vybaviť miesto na zaucanie a budúce zamestnanie v takej lepšej reštike, odporúčal ju majiteľke, boli z nej nadšení. Po dvoch rokoch na strednej otehotnela, a finito, pokiaľ dobre viem, dnes má cca 8 deti, žijú v strašnej chudobe, nebaví sa s ňou ani jeden jej súrodenec, vraj stratený prípad. Súrodencom sa kupodivu podarilo vyhrabať sa z biedy, jeden dokonca podniká a zamestnáva, čo je uplný zázrak z takej rodiny, ale veľmi chceli, využili pomocnú ruku, ktorá bola, uchytili sa v zahraničí a dnes žijú normálnym, usporiadaným životom. Dalo by sa, len tie zvyky len tak neprebiješ. Tie dievčatá v tých osadách sú odsúdené na rodenie deti, kým sú plodné, často ani netušia, že sú tehotné, alebo s kým. Spomeňte si na zúfalý list učiteliek z Dobsinej. Pokiaľ dobre viem, oni tiež založili nejake OZ, keď sa pomoci nedočkali, tak sa do toho pustili samé, vraj robia osvetu medzi mladými, o antikoncepcii, plánovanom rodičovstve, pomáhajú s už narodenými deťmi, neviem, či to ešte funguje.

Na druhej strane, opäť, mám kamošku, ktorá robila v takom centre psychologicku, a povedala, že prichýlia ich, pracujú s nimi, ale naďalej rodia a rodia, tentoraz už do akéhosi väčšieho bezpečia.

Ja si fakt neviem predstaviť, ako s nimi pracovať, lebo buď sa zavedú prísne opatrenia (skracovanie dávok, tri deti a dosť, sterilizácia, internaty, odoberanie deti), čo sa NEzavedie, lebo je to nemožné a často za hranicami, alebo už len počkať, kým nám to definitívne prerastie cez hlavu a ako tak to udržiavať aspoň tými dávkami. Také malé projekty sú fajn, ale nikdy nebudú postačovať. Ledaže by sa stať inšpiroval a nadviazal na tú prácu a vlnu, len už vo veľkom.. osobne si myslím, že vlak nám už ušiel. Tu už vyrástli generácie, s ktorými nič neurobíme.

oblecenie99
22. mar 2025

Alebo automaticky nevydat dieťa z pôrodnice, ak porodila maloletá a nedokáže označiť otca? Potom by zase označovali hala bala kedy koho. Alebo nedostanú na dieta dávky, potom by zase umierali ešte vo väčšom. Pred pár mesiacmi sme boli so synom na urgente a prišla taká väčšia skupina s malým bábätkom. Asi traja chlapi, ako doprovod a bodyguardi, dve ženy a dievča. To dievča bolo mamičkou a nemalo ešte ani občiansky preukaz, nemalo totiž na to vek! Podpisovala za ňu tá staršia, zrejme babka, či prababka. No a my len môžme akurát tak pokrcit plecami, od lekárov po sestričky a zvyšok, lebo čo s tým, že? Evidentne sa stal trestný čin a ide sa ďalej. Ale možno bol otecko v base, kto vie. A vybavené.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
mateson2004
22. mar 2025

Poznám dva prípady keď si ľudia adoptovali rómske dieťa.Miminko. Akonáhle nastala puberta , konečná. Problém za problémom, oni potom začnú vyhľadávať svoje etnikum, asi niečo ako "volání rodu" a dovidopo.