icon

Trápia vás problémy sveta?

10. okt 2023

Vojna v Izraeli,Ukrajina napr.Do akej miery to prezivate? Za seba,nevnimala som to citlivo do cca 35-ky.Poznam ludi z okolia co sa tym zaoberali uz na SŠ.Zaujima ma,co je ten podnet,kedy to clovek zacne riesit a ci vobec,resp co tomu brani.U mna to asi boli osobne problemy,ktore ma scitlivili a popravde,nenachadzam spolocnu rec s nikym,kto si zije vo svojej bubline,pride mi to velmi plytke.Tym nechcem povedat,ze kvoli tym veciam po nociach nespim,ale nedokazem zit ani druhy extrem,ze sa nic nedeje.Viem,ze niekedy zmenit nemozem vela,ze sa to nedeje mne konkretne,ale mam skusenost,ze pomoct sa da vzdy nejakym sposobom,nikdy to nie je tak,ze sa nic neda robit.ako to vnimate?

Strana
z2
slniecko5
10. okt 2023

Naopak, po istom veku a životnej skúsenosti sa strachujem menej, stretávam sa s ľuďmi, ktorú vedia upokojiť a som za to vďačná, odmietam prežiť drahocenný život v obavách. Som zakotvená vo viere. Naopak, vadia mi manipulátori, ktorí iným svoj nespracovany strach vnucujú. Tým sa vyhýbam.
O situácii vo svete viem, v Izraeli máme priateľov, ale nemám potrebu to zdieľať na fóre,

slniecko5
10. okt 2023

A názor, že jw to plytké nezdieľam, kazdy si vyberá svoj životný postoj a treba ho rešpektovať.

autor
10. okt 2023

@slniecko5 no, neviem, ci si citala moje prispevky. pisala som, ze sa nebojim vobec, ze to nie je o strachu a obavach .inak by som nemala odvahu ist k Lekarom bez hranic🙂 teda, o niecom inom som pisala.

slniecko5
10. okt 2023

Pýtala si sa, či nás to trápi.
Odpovedala som.

babulkomale
10. okt 2023

@denithestrange1993 tiez som si plávala na oblaciku empatie a pomoci, kym som nespoznala Ukrajincov, hlavne mladych a ich radikalne nazory...
To neznamena, ze nesucitim s tisicmi nevinnych, ktori mozno ani nemali ziadny nazor, ani sa neradikalizovali.
Ale tie podnety tam boli. A pamatam si, ako sa na zaciatku hovorilo, ze vojna bude trvat par dni, ved Rusko je obrovske a silne...nuz, evidentne bola UA dobre pripravena a vyzbrojena. Podava sa to, akoby zo dna na den, z nicoho nic sa stala vojna.
Pamatate si tie konvoje vojenskeho materialu, co roky prudili cez Slovensko?

scila
11. okt 2023

@babulkomale mala som v práci Ukrajinky, jednej z nich obidvaja synovia boli v armáde. A hovorila, že Ukrajina začala cvičiť a zbrojiť po tom, ako Rusi zaútočili na Krym a oni boli voči nim úplne bezmocný. To bol ten impulz pre ktorý začali budovať obranu.

lalilla
11. okt 2023

Ja len evidujem informaciu, ze sa nieco taketo deje. Ale netrapim sa nad tym. Mozno to je hnusne, jasne pri tej myslienke ze co sa tam deje umieraju ludia, deti atd je mi to velmi luto ale nemyslim nato.
Ano su to veci, ktore ja neovplyvnim a nechcem sa zatazovat nestastim inych, sveta. Stale su niekde utoky, ludia umieraju, v nemocniciach chori ludia, ano velmi ma to mrzi ze v 21 storoci sa nemozu mat vsetci aspon ako tak dobre a ze vobec existuje na svete zlo a chorob.
A co taka afrika? Vojna tam sice nie je, ale ludia hladaju, nemaju vodu atd… po celom svete je nestastie, mame to stastie ze sa mame na tomto slovensku ako tak fajn.
Takze ano ked to pocujem je mi to samozrejme luto, ale nerozmyslam nad tym ani to neriesim ani nemam potrebu sa o tom bavit.
Mam dost stresov a strachov v beznom zivote, myslim ue dalsie nepotrebujem

Strana
z2