icon

Turistky, nosíte so sebou niečo na odlákanie zvierať?

adamka25
27. sep 2020

Zeny mam jeden problem.mam rada turistiku.cele alpy mam obehane ale na slovensku sa hor nejako bojim.mam pocit ze diviakov a inej zvery tu mame premnozeny pocet.prave dnes som isla s muzom na turu skoro rano cela stastna a zacujem divne zvuky, zlakla som sa ,rozklepala a utekala k autu.turistky co ste tu co vam pomaha proti strachu?alebo co nosite so sebou na odlakanie zvierat? Turistiku zboznujem len toto ma odradza

Strana
z2
amelie2017
27. sep 2020

Uplne ta chapem, ja som z Malej Fatry..este kedysi (10-12 rokov) dozadu som to s frajerom rozdychala, hlavne kvoli jeho otcovi. Teraz?? Neodvazim sa ist dalej ako 5 m za most. Pritom s muzom chodime po Pyrenejach a Alpach v juznom Francuzsku. Lenze tu su 4 medvede na stovky kilometrov. U nas 100 medvedov na kilometer ( prehanam, ale su premnozene)

amelie2017
27. sep 2020

Pred 5 rokmi sme boli s muzom na SK, on hrdina, ako pojde o 5 na huby. 5 aj 10 min bol spat, co sa bal medvedov.

adamka25
autor
27. sep 2020

@amelie2017 u nas v strazovskych vrchoch je zasa vela diviakov,rodicim rozrypali celu zahradu.no hroza.a polovnici vravia ze to nestrielaju lebo je s tym vela roboty.no úžas

adamka25
autor
27. sep 2020

Tak aspon nie som sama,lebo normalne v zahranici som behala po horach a tu sa bojim ist na hriby do lesa kusok za zahradou

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
vulka
27. sep 2020

@amelie2017 Neviem kam chodíš na tú turistiku, ale chodím nA severe Slovenska dajakých 40 rokov a diviaka sme jakživ nevideli. Medveďa 2x. Ani na nás nepozrel. Teta sa tiež roky bála a preto používala paličky(klepkali o kamene) a ma batohu mala maličký zvonček(ten mi ale liezol na nervy).

pribinak
27. sep 2020

U nás veľa zvierat? No tak chod na túru do Kanady a potom sa zasmejes svojmu vtipu

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
meluela
27. sep 2020

@adamka25 ale tak ked nejdes nadranom alebo vecer po zotmeni ale pekne cez den a robis trosku hluku okolo seba (hlasne rozpravanie a pod.), tak tolko zveri nestretnes. Pocula si ze by na Slovensku masovo umierali ludia po napadnuti diviakom? Ano, stava sa, ale hlavne polovnikom co sa motaju v lese v blbom case. Btw. co sa tyka poctu usmrtenych a zranenych, tak medzi nebezpecnou zverou jednoznacne vedu opiti polovnici (vid pan Gasparovic svojho casu ked sa cinil). Medvede sa takisto radsej vyhnu ludom pokial mozu, nie su pokazene smetiakmi a nemas smolu ze vlezies akurat medzi medvedicu a mlada. Ale tak ano, stretnut diviaka tak sa asi pototo v lese, snad sa mi to nestane 😀

medeaa
27. sep 2020

@adamka25 staci si nastudovat kedy su diviaky a medvede aktivne, inak na ludi kaslu, tiez ich netuzia stretnut. Poznam ludi co chodia vkuse na niekolko dnove tury, spia pod stanom, chodia cez oblasti kde byva casty vyskyt tychto zvierat a nikdy nemali problem. Najlepsou "zbranou" proti strachu a prevenciou pred nezelanym kontaktom su vedomosti.

meluela
27. sep 2020

@medeaa tiez som davnejsie citala zapisky ludi co presli pesi cele slovensko a spavali volne v lese ... zver ich neohrozila, naopak prave ti polovnici ich ohrozovali a nadavali im co si vobec dovoluju ist lesom a spat v nom :-/

zuzanaam
27. sep 2020

@adamka25 Tiež sa pripájam k názoru, že nie je nebezpečná zver, ale poľovníci. Chodím po lesoch celý život, zver stretávam bežne, najmä jelene, ale už som vpadla aj do stáda diviakov cez poobednú siestu. Zdvihli sa a odišli preč. Po medvedoch vídam stopy, zatiaľ som nestretla, priateľ áno, asi z 1 metra, zaručal naňho a ušiel, ten medved 😉

andreatytler
28. sep 2020

@adamka25 Kym som zila na Slovenku som bola na ture skoro kazdy vykend a jedinne co som videla boli srny. Moj brat stale zije na Slovensku a je velmi naruzivy turista, bezkar alebo skialpinista a urcity cas chodil do hory cielene ze chce vidiet a pofotit zvery a stale len tie srny. Hlavne ak idu ludia dvaja, tak je to podla mna bezpecne. Coho som sa ale bala boli psi. Neviem ci tulave alebo take dedinske co tiez boli na ture. Hlavne v okoli Detvy a Hrinovej tam ich bolo vela.

andreatytler
28. sep 2020

@pribinak Ved ani na turu netreba ist v Kanade. Ja sa bojim ist aj so smetami do kukanadoby po zotmeni ze na mna vyskoci myval, tchor alebo kojot a to byvame v meste.

danka56
28. sep 2020

@adamka25 my sme mávali na ruksaku zvonček(neviem si spomenúť na pravý názov, ale okrúhle to je) Liezlo to hrozne na nervy pri chôdzi, ale veru nijakú zver sme nestretli. Zvieratá že to počujú už z diaľky, zľaknu sa a utecu.

lauriema
28. sep 2020

@adamka25 Ahoj, tak nos zo sebou kaser, pištoľ, a co ja viem ale zbrane ešte existujú ak sa bojíš. Sprav si co ja viem ten zbrojný pas a máš to nebojí sa ničoho s 9 v kapse

medeaa
28. sep 2020

@meluela polovnici byvaju casto hulvati, cest vynimkam. Aj ked s tym spanim v lese je to polemicke, su na to vyhradene miesta, nakolko v chranenych uzemiach sa nesmie spat hocikde. Ako vsak porusuju zakony polovnici, to je dalsia kapitola... Tiez som za cely zivot ani raz nepocula, ze by zver ohrozila cloveka a kamosi mi vraveli, ze staci po ceste obcas robit mierny hluk a zver sa ani neukaze, okrem zhyckanych kamzikov v Tatrach :D. Neviem, preco sa tak ludia boja zvierat, to skor cloveka napadne pes na ulici nez diviak v lese...

adamka25
autor
28. sep 2020

@pribinak pisem ze chcem chodit po slovensku

adamka25
autor
28. sep 2020

@medeaa asi si to nastudujem

adamka25
autor
28. sep 2020

@andreatytler manzela mam odtial a nechce ma ani na vodopad bistrô zobrat,kvôli zvwry

janinamojka
28. sep 2020

@adamka25 presne toto iste.. Obdivujem tych co idu uplne v kľude a vedia si les a prírodu vychutnat.. Ja len načúvam kde co. Včera sme boli na mensiu turu na jednu rozhľadňu, aktualne padaju v lese žaluďe a bukvice, no to ste ma mali vidiet.. 😵Sa mi smial, ze ani popredu nechcem ist, ani pozadu, ani vedľa, drzala som sa ako kliest svojho muža, ze hadam na hlavu mu vyleziem za chvíľu 🤣

adamka25
autor
28. sep 2020

@janinamojka presne,ked ideme viaceri tak sa tolko nebojim,ale ked ideme sami dvaja alebo so synom tak sa bojim dost

tslobik
28. sep 2020

@adamka25 My nosíme také malé rádio, to je len taký valček. Alebo v pravidelných intervaloch, niečo vykrikneme.

adamka25
autor
28. sep 2020

@tslobik no aj spoevam

viestta
Odpoveď bola odstránená
ivca88
28. sep 2020

Odkedy muž stretol pomerne nizko medveďa, tak veru aj ja sa bojim, keďže chodíme na hory aj s deťmi.
Zohnali sme si taky " granát" na medveďa. Je to len zvukove ... Urobí to strašný hluk a medveď by mal odíst, ale muž vraví ,že to až v krajnej núdzi použije, keďže nikdy nemôžeš vedieť, či ho to len viac nenaserie..
Ale medveď je ozaj plachý. Nechce ublížiť.
Môj ho stretol keď šiel na bicykli hore na chatu, a rovno za zákrutou ho čakal.
Že 7 metrov od seba.
Muž aj napriek tomu čo všetko mal načítane, sa chudák pri otáčaní hneď vysypal na zem, keďže sa ozaj vylakal.
Ale našťastie sa maco tiež zľakol a rozbehol sa do strmého kopca.
Tam môj muž pochopil, že aj keď vie zjazdovat na bajku, tak by mu to bolo pred platne.
Že neskutočný bol ten maco. Že tak sa natiahol a skákal, že v sekunde ho nebolo. Strašne rýchli.

Čo sa týka diviakov, tak sú vraj na blízko slepí. Odporúča sa v kľude stát, a keď je už pri tebe tak ho preskočiť alebo sa uhnúť.
Ale fakt musí byť bližšie.
Potom neviem čo by som robila. Nosím palice, tak by som ho asi bila hrotmi 🤷😂
Ale celkovo sa snažím ísť na hory len v čase, keď je tam rušno a nezchadzat z chodníkov. Zvieratká by sa mali takým trasam prirodzene vyhýbať.

Ale úprimne ? Ja sa skôr bojím psov.
Neskutočne veľa majiteľov je nezopovednych.
Toľko krát mi už nášho psa napadol druhý, až som zhodnotila, že nemôžme s našou fenou chodiť na hory.
Strašne nervy na to mám, keď sa na mňa rúti nejaký rozzúrený čokel a ja mám jedno dieťa na sebe, muž drží druhé za ruku a teraz čo.
Nosím aj kaser, ale čo to pomôže ak to je nejaké bull plemeno. Takže ja sa viac bojím psov.

simca06022011
28. sep 2020

Chodime po lese stale, v podsete mame dom na skok od lesa a ziadny problem. CLovek robi hluk. Ak ti vbehne nejaky medved do cesty, zlakne sa ta rovnako ako ty jeho. Len netreba panikarit. Smola je ak by ste sa rovno nejak zrazili, ze niete ani jeden v klude odpochodovat. Diviaky sme bezne videli... nikdy sa nikomu nic nestalo, iba kamosovi polovnikovi, vyletel spod lopuchov a ani nie ze by mu chcel ublizit, ale ako letel z tade vyplaseny, pichol mu do nohy. Medvede za šera - ráno/večer.. ale nestretla som ziadneho zatial. AJ ked ich tu mame par za domom. Kamarat takto behava po lese, a par krat mu skocil maco do cesrty, alebo bol vedla.. stacilo ze zakrical a maco usiel.
Jelene, srnky, lisky.. no problem. Iba náš pes robi problem trubiroh :D ked bol stena nevychvoane zabehol do krikov a my sme mysleli, ze to on leti ako slon z lesa.. kdeze, vyhnal srnu obrovksu par cm pred nas.. normalne preskocila mojho chlapa ... skoro sme infarkt chytili. Centimetre a zramovala by ho (fakt bol od nas ani nie minutu.. lieta okolo chodnika a okolo nas, ked ideme, nechapem kde ju splasil)

Ja nechapem tych, co nosia do lesa zvonceky :D ked si predstavim ze drava zver chodi napr. na ovce... tak zvonit si nebudem :D nejaky maco si povie, ze ej super, vecera sa mi tu prechadza.. idem tam.

simca06022011
28. sep 2020

@ivca88 inak presne.. nam tiez takto dohryzol psa iny... ani to komentovat nejdem... by som niektorym individuam fakt zakazala urcite plemena chovat a volne pustat.

akirlu
28. sep 2020

Ja som chodievala po lesoch a horach kazdy vikend, casto som spala len tak uprostred lesa pod sirakom a ziadne dive zvierata okrem jelenov a srn som nevidela. Stopy po medvedoch som videla velakrat. Znama, naruziva hubarka, si na batoh zavesila maly zvoncek, na odhananie medvedov. Ja som sa snazila si spievat, ked som sla sama po lese za sumraku v oblastiach, kde je vela medvedov, ako napr. Bielovodska dolina v Tatrach.

ivca88
28. sep 2020

@simca06022011 ako fakt, chodíme aj 3 x týždenne.
Pisala som už na aj mestskú políciu ohľadom toho, keďže sa už aj mne stalo, že ma pes naháňal a hrýzol do nôh, keďže som bežala cestou z chaty .
Ale čo má ešte viac nasralo, tak jeden veľký pes vyskočil ( doslova skocil- stal na zadných) na moju štvorročnu len preto, ze mala roztek so sunkou. Mala spadla na zem a samozrejme si buchla hlavu. To ma už dorazilo, som si myslela že majiteľov zabijem. Ako faktom je že pes jej nechcel ublížiť, ale čo mňa po tom. Mali ho mať pri sebe.
Slubili kontaktovať kompetentných umiestniť tam tabule, kde bude zákaz pustiť psa z vôdzky - naozaj je to nezákonné. Turisticky chodník nie je vencovisko. Pes vie teda veľmi dobre ustvat divu zver. Nie je správne dávať im voľno v horách.
Neviete kedy sa tam zjaví napr. líška a čau.
Avšak sme na Slovensku. Prešlo pol roka a tabuľa tam stále nie je. Neviem čo robiť

Fakt len tie palice a kaser nosiť.
Plus muž má noziky pre krajný pripad 🤷

Strana
z2