icon

Učiteľský plat

eribel
11. mar 2018

Kedze to tu je anonymne, dozviem sa snad realne cisla. Rozmyslam, ktorym smerom po RD. Som vystudovana ucitelka, ale ucila som iba rok. Budem vdacna, ak mi ucitelia (alebo ti, co vedia o plate ucitela v rodine) napisu svoj plat a dlzku praxe. A ci by sa na tuto karieru dali este raz ☺

denisic
Autor odpoveď zmazal
hettinka
Autor odpoveď zmazal
hettinka
Autor odpoveď zmazal
novana
12. mar 2018

@duun, prečo si myslíš, že je málo VŠ, kde sa dá habilitovať? Robiť 19 rokov odborného asistenta naozaj nie je sláva.

fialka2612
12. mar 2018

@veriiik106 asistentky na spomínanej škole sú kvalitné nie vďaka štúdiu špeciálnej pedagogiky (kde zoberú hocikoho a skoro každý to skončí, ale málokto je kompetentný aj robiť), ale vďaka tomu, že tú robotu chcú robiť napriek tomu, že nie je finančne ohodnotená dobre, majú vzťah k postihnutým deťom a neporovnávajú sa s učiteľkami (to sa radi porovnávajú aj upratovačky 😉
Ďalej tvrdíš, že ty ako družinárka robíš 8 hodín denne na rozdiel od učiteľky, ktorá robí len 5 hodín. Nože daj od koľkej do koľkej si v práci- pretože v našom okresnom meste nemá žiadna škola tak dlho otvorenú družinu a čo je tvojou náplňou.
Nevraviac o tom, že družinárke tiež stačilo mať kedysi len maturitu (niekde možno aj 2 ročnú nadstavbu), kým sa nezačali "kotiť" vysoké školy a nezačali vznikať rôzne pseudoodbory.

janedoe
12. mar 2018

@duun ja som mala taku skolitelku 😁 Este aj moje pripravy na prednasky a prezentacie si potom zobrala a uci podla nich 😕

Inac na nasej fakulte nic moc. Ale tak ja som si vybrala kraaaasn, ale na zarobenie neskutocne zly obor. Takze ja mam fakt len tabulkovy plat. Externistov tiez nemozem ucit, lebo nas studijny odbor sa neda studovat externe.

katka253111
12. mar 2018

@eribel som sa prave vratila po md naspat do skolstva... ucila som pred md 4roky, 3 som bola doma a teraz ucim opat... ja mam tesne nad 500e...ale to preto, ze sme mini skola a z tych pricin ideme len na 73%... takze keby mam 100%tny plat, tak som happy 🙂 ale stale lepsie ako nic 🙂 a navyse, mame menej ziakov a sme ako taka rodina tam 🙂

katka253111
12. mar 2018

@hettinka nam skoncila v piatok hlbkova insp. 🙂

katka253111
12. mar 2018

@veriiik106 ja mam tiez 500e... 🙂 popri skole ucim aj v sukromnej zuske flautu 🙂 ako to inak, ze robis 8hod denne? Odkedy dokedy mate druzinu? 🙂 inak v skolstve je super...ja tiez nedam dopustit 🙂 mam velni rada svoju pracu i nasu malu skolicku 🙂

veriiik106
12. mar 2018

@fialka2612 ako družinarka robím aj ranné tj od 7:00 do 15:30 a strieda sa mi to s poobednou ktorú mám iba 5 hod. Áno chápem že nemusia mať školu aby to ovládali ale napr ja som.mala autistov a prišla ku nám asistentka s vystudovanou ekonomickou a robila veci ktoré autistom veľmi prekážajú a boli z toho iba problémy. Myslela som toto ako príklad

veriiik106
12. mar 2018

@katka253111 už som písala túto nižšie, družinarka si musí doplnovat úväzok cize sa striedame ranná poobedna rannú mám od 7:00 do 15:30 ráno preberiem deti do 8:00 a do 12:35 suplujem hodiny kde chýbajú ucitelia a potom pokračujem so svojimi v klube

katka708
12. mar 2018

Nahodne na zaujala táto téma. V práci sa stretávam s potvrdeniami o prijme aj od učiteliek a so prekvapená tým čo tu píšete. Za posledne 3 mesiace si spomínam asi na 4 učiteľky ktoré mali potvrdený čistý príjem za 3 mesiace v priemere 700-1000€ /mesačne v čistom. Od perdonalneho/mzdového odd. Doložené aj výpisom z účtu. Boli to učiteľky prvého stupňa vo väčšom meste a jedna zo strednej dakde na juhu Slovenska.

Takže moja predstava o učiteľskom plate bola taká ze zarobia viac ako ja plus ten pracovný čas...

hettinka
Autor odpoveď zmazal
sunny3
12. mar 2018
zuzana76
12. mar 2018

@katka708 tak tych 1000 eur to je fakt super, ja mam 19 rocnu prax a moj plat v cistom medzi 600-700 eur a pracovna doba ako v kancli bezne tych 7-8 hodin v skole

zuzana76
12. mar 2018

ale ja nemam atestaciu, mam treti predmet, ale to sa nerata do zvysenia platu, mam triednictvo a kruyok som zrusila, 2,50 eura na hodinu je fakt vysmech

zuzana76
12. mar 2018

@katka708 podla mna velmi zavisi od skoly, su velmi velke rozdiely, co sa tyka mnozstva prace a aj vyplat, niekde mas pohodu a niekde mas fofry

fialka2612
12. mar 2018

@veriiik106 a čo robíš vtedy od 8:00, keď náhodou nikto nechýba a netreba suplovať?
Ináč na našej špeciálnej ZŠ najlepšie asistentky u autistov boli tie, čo mali vyštudované 1-4 a ešte mamičky tých autistov (neboli v triede pri svojich deťoch). Ako som vravela už vyššie, dôležitý je vzťah k deťom a prístup k svojej práci a v prípade autistov - drvivá väčšina učiteliek tvrdila, že v tomto im dalo štúdium špeciálnej pedagogiky veľmi málo, skôr im pomohlo samoštúdium a rôzne iné vzdelávania. A je dôležité, aby to tomu človeku niekto vysvetlil ako má s nimi pracovať.

@staleja @katka708 ministerstvo školstva v októbri 2017 vydalo v učiteľských novinách správu, že v tomto šk. roku bolo na SK asi 1000! voľných učiteľských miest - pravdepodobne na ZŠ alebo v menej lukratívnych oblastiach - to už nešpecifikovali, takže pokiaľ túžite robiť v školstve, nech sa páči. 😉 Len to možno nebude vo vašom meste a ani okrese, možno ani v kraji, ale pri takých dobrých platoch a výhodách sa predsa oplatí presťahovať 😉
A bola tam aj poznámka, že pokiaľ škola vyhodí inzerát/ ponuku práce na nejaké voľné miesto, najväčší počet záujemcov je o miesta sekretárky a účtovníčky 😃

@katka708 verím, že niekto môže zarobiť aj 1000 eur v čistom, pokiaľ má 12.-ku triedu, to znamená, že musel absolvovať prvú a druhú atestáciu (čiže najprv na každú získať 30 alebo 60 kreditov, napísať prácu, obhájiť ju a absolvovať ústnu skúšku - porovnateľné možno s podmienkami na bakalára pri prvej a čosi viac pri druhej), má triednictvo, dlhé roky praxe a hlavne musí mať dosť vysoké osobné hodnotenie (väčšina škôl naň nemá) a ešte môžu mať 6% alebo 12% príplatok za kredity (musia to byť iné, nemôžu to byť tie, ktoré sa použili na vykonanie 1. a 2. atestácie). Za krúžky je max. 5 eur v hrubom, často je to len 2,50 - tiež v hrubom - takže z toho asi plat vyšší veľmi nebude a väčšinou sa vyplácajú 2x v ročne.

dorottka
12. mar 2018

@fialka2612 hmmmm, moja mama ma ako ucitelka za kruzok (daco jak hravy cudzi jazyk) 10e v hrubom.

fialka2612
12. mar 2018

@dorottka buď škola vyzbierala od žiakov enormné množstvo vzdelávacích poukazov alebo neponúka toľko krúžkov a tak to vyšlo viac. Možné je, že škola má rozlíšené, či ide o krúžok na ktorý treba prípravu (cudzí jazyk, slovenský jazyk) alebo krúžok bez prípravy - tanečný, športový. Niektoré to tak robia/robili.V každom prípade je to 1.x, čo som počula/ čítala o sume vyššej ako 5 eur. Neviem ako je to platené cez CVČ, možno to je o čosi viac.

slovanka2508
12. mar 2018

@dorottka no ale to myslis urcite Kosice, ci? Na vychode ako Humenne, Snina, Vranov tolko byvanie nestoji...a aj tam su ucitelia a to sa porovnavat nesa

slovanka2508
12. mar 2018

@kratulka lebo nie sme jednotni...za to moze te n rozdiel vychod- zapad

dorottka
12. mar 2018

@slovanka2508 jj tak tak, Kosice 🙂. Preto pisem, ze nie je vychod ako vychod, lebo aj tu su nenormalne rozdiely, vid tie byty, napriklad byt v KE 105 tisic, v Medzilaborciach 11 tisic. Poslednych par rokov su KE fakt dost drahe miesto :-/

duun
12. mar 2018

@novana nie je habilitácia, ako habilitácia - závisí od odboru. Môžem habilitovať z biológie, ale s tým nemôžem učiť ako doc. na stavebnej. Konkrétne - som architekt, t.j. buď architektúra (FA STU v BA je jediná a tá teraz nemá do 2021 možnosť habilitácií, po akreditácii im to zobrali) alebo príbuzný odbor, čo je stavebná. A tí architektov milujú asi ako osinu v pr..i, a už pri phd mi bolo jasné, že nejde ani tak o tú prácu ako o kontakty a "zákulisnú" politiku, kto komu s akým titulom môže ísť po pracovnom mieste, kto s titulom bude môcť konkurovať v boji o granty a pod. Je to celý folklór. A keďže si humanita kupovala tituly v Poľsku, tak sa teraz neuznávajú.. a ostanú teda iba Čechy. Pravidlá na tituly sa neustále menia, sprísňujú.. za publikácie, aj titul sa platí (doc 500 - 2000€).. proste, nie je to tak ľahké, ako to zvonku vyzerá.

veriiik106
13. mar 2018

@fialka2612 ahoj,no keď nikto nechýba sedím v triede ,popr upratujem náš sklad,chystám si prácu pre deti a pod. Ale málokedy sa stane že nikto nechýba proste tie hodiny tam musím byť kvôli úväzku

katka708
13. mar 2018

@fialka2612 ďakujem za ponuku. Na takúto zmenu profesie je už pre mňa neskoro. Možno v druhom živote...

novana
13. mar 2018

@duun, celý Tvoj príspevok je z časti zavádzajúci. Pravdu máš v tom, že určite závisí od odboru a nie na každej VŠ sa dá k titulu dospieť ľahko. Nemáš to s tým kupovaním titulov pomýlené? Podľa mojich info si Poliaci kupovali tituly na našich dvoch "najprestížnejších" vysokých školách. Ružomberok a Alžbeta sú "vzdelávaním" svojich nielen absolventov známe. Či sa dá na FA STU do roku 2021 habilitovať netuším, ale s určitosťou viem, že minulý rok habilitovali na nej najmenej piati a po minulé roky detto. Kde si prišla k názoru, že habilitácia vyzerá zvonku ľahko? V mojich očiach k nej vedie veľmi náročná cesta, a práve preto sa na ňu nie všetci VŠ učitelia rozhodnú vykročiť.
" aj titul sa platí (doc 500 - 2000€)" Na ktorej našej štátnej vysokej škole? Nejaká novinka? Naozaj som o tom ešte nepočula. To sa platí za prihlášku alebo?

slovanka2508
13. mar 2018

@dorottka och, to ja viem...ucila som v KE hned po skole dva roky a byvala v podnajme na Sidl. Tahanovce..moj plat bol vtedy 10500 Sk...s triednictvom. A polovicu som dala na podnajom. Som bola rada, ze som sa isla vydavat 😂 muz robil v Presove a kef som otehotnela, tak sme zvazovalu co dalej...nakonoec sme kupili byt vo VT, lebo Ke uz vtedy boli strasne drahe a neutiahli ny sme to. Muz dochadzal, byt sme si prerobili a po dvoch rokoch ho prelozilu na zapad. Slovensko. A tu je byvanie ozaj drahe...a nielen to..aj sluzby. Ale KE to je kusok zapau na vychode...

veronika9797
13. mar 2018

@novana pravdepodobne bolo na mysli ze sa plati za statnicu....ja som napr. Za PaedDr musela vyplatit 500e...za prof.sa plati tusim 2000 a poznam pripady ze boli na viackrat robit profesuru a kazda jedna sa platila po 2000e...

novana
Autor odpoveď zmazal