icon

Učiteľský plat

eribel
11. mar 2018

Kedze to tu je anonymne, dozviem sa snad realne cisla. Rozmyslam, ktorym smerom po RD. Som vystudovana ucitelka, ale ucila som iba rok. Budem vdacna, ak mi ucitelia (alebo ti, co vedia o plate ucitela v rodine) napisu svoj plat a dlzku praxe. A ci by sa na tuto karieru dali este raz ☺

sissi2183
13. mar 2018

@danusskaaa kazdemu jednemu stazujucemu sa ucitelovi by som dopriala par dni v administrative v automobilke alebo inej nadnarodnej vyrobnej korporacii. Do prace na 7.00, domov mozno o 17.00 hod. Samozrejme, ocakava sa, ze k dispozicii budes aj po odchode z prace, pretoze vzdy sa najde niekto, kto “urgentne” potrebuje informacie, mail, atd... Pn, ocr nehrozi, pretoze rovno mozes zabudnut na odmeny. To, ze mas rodinu nikoho nezaujima. Na dovolenke nahlasenej par tyzdnov vopred nemozes vypnut, pretoze vedeniu je jedno, ze mas dovolenku, potrebuju informacie, tak ta bombarduju telefonatmi. Nedajboze, ze nevies ihned vsetko sypat z rukava. Nehovoriac, ked nejde vsetko podla planu a sedis hodiny na poradach, kde sa sypu stovky otazok zo strany vedenia, sedis na koberci za nieco, co ako jedno z tisic cisel nemozes ovplyvnit. A takto by som mohla pokracovat dalej.
Poznam viacero uciteliek a ani jedna sa nestazuje. Cele leto okrem prveho a posledneho tyzdna na dvore pri bazene...
Nechcem povedat, ze je lahke byt ucitelom, ale ta pracovna doba je na nezaplatenie.

novana
13. mar 2018

@veronika9797 a ja naivná som si myslela, že ľudia dostávajú tituly za ocenenie ich práce a tu sa dozvedám, že sa kupujú ako rožky v potravinách. A profesúra dokonca aj na viackrát. Čo všetko sa tu človek nedozvie. 😲

elmar
13. mar 2018

Dobry vecer,mne myslim zaratali do praxe aj cas straveny na RD(ale to uz nie som si ista)inak mam 8 rokov praxe a 20 kreditov titul Mgr.triednictvo,osobne hodnotenie to sa plati na kazdej skole inak...v cistom 670 e ale uz by to bolo po poslednom zvysovani viac,som na materskej momentalne a zvysujem si plat kreditmi a atestaciou.U mna volba ucitelky zvitazila,nakolko mozem byt poobede s mojimi detmi a nemusim robit na smeny a mozem byt cez skolke prazdniny s mojimi detmi doma a nemusim si hladat opatrovatelku.Aj ked praca ucitela si vyzaduje pracu aj doma,ale da sa to zvladnut popri rodine a malych detoch.A co sa tyka "volna" beriem si dovolenku a ked nemam nadrabam si skolke prazdniny zastupovanim.Vela ludi kritizuje ucitelov,ale viem ze popri dnesnych detoch to malokto uz chce robit,lebo je to uz velmi narocna praca,pretoze zlozenie dnesnych tried su deti,ktore potrebuju specialnu starostlivost z dovodu nadania(ten lepsi pripad),ale predovsetkym pribudaju deti s poruchami spravania,pozornosti,zle zvladatelne deti,deti ktore su pod dozorom psychologov,psychiatrov,prip.deti,ktore su nezvladnutelne,beru teda lieky.Take deti su beznou sucastou tried a ucitel musi okrem ucenia zvladat aj mnozstvo inych veci.Vdaka tomu,ze pocas prazdnin si moze ucitel zobrat dovolenku,cerpa tak "silu"aby dokazal plnohodnotne ucit,vychovavat a to s kludom a radostou najcitlivejsiu skupinu ludi "nase deti".

miranna
13. mar 2018

@novana ano, samozrejme musi splnit kvalifikacne kriteria, ale ak chce niekto absolvovat maly doktorat, externe doktorandske, docenturu, profesuru, za samostatne konanie, obhajobu, t. j. po splneni vsetkych kriterii, sa plati, zvycajne je to tych 2 000 eur (profesura)

elmar
13. mar 2018

@elmar a este som zabudla spomenut,ze v triedach su okrem spominanych deti integrovane s mentalnym,alebo inym problemom vyzadujucim si specialnu starostlivost.Mala som v triede dieta,ktore skoro nevidelo,dieta s poruchou ucenia,tazko vychovavatelne,nadane,a dieta s aspergerovym syndromom a pocet deti 26,a na zaver 4. rocnika museli po celoslovenskom testovani dokazat,ze vedia, to co sa mali naucit za 4 roky,vtedy si poviete,ze su to zasluzene peniaze.

slovanka2508
14. mar 2018

@elmar zasluzene....skor nedocenene 😉

slovanka2508
14. mar 2018

A este jedna vec pre tych, co pracuju v adminiistrative...verim, ze je to narocne. Malo sa vsak spomina najdolezitejsi aspekt ucitelskeho povolania, a to je zodpovednost za ludske, detske zivoty. Ked odidete do svojich zamestnani, predpokladate, ze vase deti su v tych najlepsich rukach, vsak? A leto stravene pri bazene? Mozno tak gumenom na dvore, ale drviva vacsina ucitelov nema na cele leto pri mori ani drahe dovolenky. Nebyt tych par tyzdnov mimo skoly, tato praca sa neda vykonavat! Psychohygiena je v tomto dolezitejsia ako hocikde inde. A stale tvrdim, ze tlak spolocnosti na ucitela je obrovsky, ale podpora verejnosti ziadna...a preto sa necudujme, ze je coraz viac "nekvalitnych" ucitelov. Za ucitelov uz idu aj studenti, ktori dosahovali priemerne vysledky na SŠ.. a hlavne, bez veljeho srdca a pochopenia sa tato praca neda robit.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
14. mar 2018

@sissi2183 ja to dôverne poznám, keďže muž aj brat takú prácu má, ale plat má 4 x alebo aj vyšší ako učiteľ v čistom, plus ďalšie benefity v podobne služobného auta , odmien, napr. Čiže to sa s učiteľom porovnávať nedá, detto sestra, ale tu ani nikto doma alebo na dovolenke nebombarduje telefonátmi, ale nemá služobné auto a obaja povedali , že učiteľa by ani náhodou nerobili, muž by na to nemal nervy a ani sestra, dnešné rozmaznané a lenivé deti, česť výnimkám by vraj bili a bili, a inak toho volna nemám až toľko ako sa zdá, normálna prac doba, ale verím že na niektorých školách majú, ale aj školy sa líšia náročnosťou

duun
14. mar 2018

@novana Áno, myslela som poplatok za skúšku, za to, že si po brutálnej práci, dlhoročnom výskume, množstve publikácií, ktoré si musíš platiť atď. atď. musíš ešte zaplatiť za možnosť mať habilitačné/inauguračné konanie. Z vlastného vrecka.

K tomu, že na STU sa habilituje - ako kde, ako na ktorej fakulte. Niekde to nejde, až do ďalšej akreditácie. A keďže nikto nevie, čo bude s vládou/ministerkou/akreditačnou komisiou, tak nik nevie, aké pravidlá budú zajtra, nieto pozajtra... Zatiaľ je to takto:

Akreditačná komisia, hodnotiace správy: http://www.akredkom.sk/index.pl?tmpl=ka_hs
príloha k uzneseniu 88.6.19c. Hodnotiaca správa prac. skupiny AK vo veci posúdenia spôsobilosti vš uskutočňovať habilitačné konanie a konanie na vymenúvanie profesorov podľa §82 ods. 2 písm.c) číslo žiadosti 182/2014-AK / 1050446. Slov.tech. univerzita v Bratislava, Fakulta architektúry. Vyjadrenie: je spôsobilá s časovým obmedzením na 2 roky (pozn. vydané 2014, t.j. do decembra 2016).

Plán najbližšej komplexnej akreditácie 2021: http://www.akredkom.sk/index.pl?tmpl=ka_plan

danusskaaa
14. mar 2018

@sissi2183 nehadam sa. Existuju aj ovela horsie podmienky na pracu. Ale pravdu ti piviem ja ako administratívna pracovnicka v honde som sa mala paradne... robila som aj čašníčku (piatky 24 hodin nonstop) a bolo to lahsie. Ako v kazdej praci niekedy su dni paradne inokedy otras. Ja kedze som nemala plny uvazok tak som si stihla nasuplovat vela volnych hodin a pokrylo mi to cele prazdniny. Bohuzial, kolegyne co mali full uvazok uz tolko nestihli a museli to kryt PNkami a ocr atd. Ono inak moc zalezi aj na skole kde ucit. Pre mba zakladka a gympel kde som bola bolo super. Ale potom som vyskusala aj jednu nemenovanu "odbornu ss" a to bola katastrofa. Ucnovky a podobne su na tom fakt zle.

lucinocka
14. mar 2018

@slovanka2508 nesuhlasim, poznam dost ucitelov co vcez leto robia pre cestovky, kedze maju volno...cize su cele leto pri mori+to maju zaplatene... co pracujuci clovek v inej sfere tazko dostane 2 mesiace volna v lete , aj neplateneho

duun
14. mar 2018

@lucinocka ..v lete musím vykrývať, kam syna dám, lebo 2 mesiace voľna nemám, mám príslušný počet dní dovolenky, ktorú mi ale zamestnávateľ nariaďuje čerpať povinne aj niektoré dni mimo leta (medzi vianocami alebo niektoré granty nesmiem robiť v pracovnom čase, takže som akože na dovolenke, hoci výskum aj peniaze idú najmä škole). Áno, na leto mi ostane cca 25 dní, čo je viac, ako v iných zamestnaniach, nehádam sa, ale 2 mesiace to nepokryje, v tom sa zhodneme, či? Cez prázdniny robím na výskumoch a prácu v teréne = môžem tak akurát dokladať v obchodnom reťazci po nociach jogurty ako druhú smenu. Počas semestra / školského roka ale je problém - ak mám OČR alebo PN, tak to musím nahradiť - študenti to proste musia mať odprednášané, odcvičené, projekty vysvetlené a ukončené, veď z toho majú štátnice, skúšky atď. Nemôžem skúšať to, čo nie je odprednášané (študijný poriadok). Dovolenku si môžem zobrať jedine a jedine vtedy, ak je rektorské alebo dekanské voľno a to sa zvyčajne dáva na nevyhnutný čas, napr. 4 hodiny na imatrikulácie = pre mňa poldeň, kedy bežím konečne vybaviť veci na sociálku či zdravotku. Nezáviďme si "váľanie šuniek v lete".. robila som aj 5 rokov v administratíve a oddýchla som si viac, lebo som mala možnosť mať dovolenku aj počas roka, nielen vtedy, keď už som šla fyzicky aj psychicky po 10 mesiacoch na doraz.

sissi2183
14. mar 2018

@zuzana76 ale bezni administrativni pracovnici s VS vzdelanim + dvoma jazykmi a stredny manazment sluzobne auta nemaju. A ani nezarabaju 4x tolko ako ucitelia. Ked tu tak citam, ze ucitelky maju aj 800-900 v cistom, tak nechapem, preco sa stazuju.

sissi2183
14. mar 2018

@danusskaaa ved ani ja sa nechcem hadat. Ja len chcem poukazat na ine moderne povolania. Kde naroky su obrovske uz len na to, aby clovek tu pracu dostal a potom je to kolotoc obrovskeho stresu a neustaleho tlaku. Plynula znalost minimalne jedneho jazyka je nevyhnutnost. Niektore firmy poskytuju jazykove kurzy, ine nie a ked sa chce clovek zlepsovat, musi si ich hradit na vlastne naklady vo svojom volnom case. A ako som pisala, najhorsie je na tom, ze ani pocas dovolenky nema clovek klud a je v neustalom podvedomom strese. Administrativa v predajni aut je nieco uplne ine ako myslim ja. Ja mam na mysli firmy s 500 a viac zamestnancami.

fialka2612
Autor odpoveď zmazal
fialka2612
14. mar 2018

@sissi2183 @sissi2183 Koľko učiteliek si môže dovoliť byť v lete na dvore pri bazéne, drvivá väčšina nemá dvor a ani bazén a bývajú v bytoch ? Kvôli pn a očr prísť o odmeny - je kopec škôl, kde toto slov nepoznajú, resp. kvôli 50 -200 eurám v hrubom na konci kalendárneho roka sa im neoplatí riskovať svoje zdravie a kašlať na svoje deti.
Nemám pocit, že sa tu niektorá z učiteliek v tejto téme sťažovala. Sťažuješ sa ty. Apropo asi nie si tak pracovne vyťažená, keď stíhaš v robote aj modrého koníka 😉
Ostatné veci z tvojho sťažovania sú skôr záležitosťou vašej firemnej kultúry. A ako som už bola napísala, chýbajúcich učiteľských miest je na SK dosť, tak šup šup - treba zmeniť prácu 😃
A predstav si mnohé učiteľky tiež začínajú na 7:00 a ešte aj doma riešia rôzne pracovné maily či maily od rodičov svojich žiakov.
A vzdelávanie? Zo zákona má učiteľ nárok na 5 kalendárnych dní do roka a môže ísť hlavne vtedy, keď sa neučí, zvyšok vo svojom voľnom čase a cez toľko závidenú dovolenku.
A treba vôbec bežnému administratívnemu pracovníkovi vysokú školu? Či to je ten trend posledných 20 rokov, že aj na pasenie oviec treba hocijaký diplom z hocijakej VŠ?

@lucinocka nože daj koľko tých učiteľov poznáš, čo cez leto pracujú v cestovkách? Určite všetci majú malé deti a sú tam s nimi 😉

Každý vidí len výhody toho iného povolania, ale keby si ho reálne vyskúšal a skutočne kvalitne tam robil, tak by bol v konečnom dôsledku rád, že je tam, kde je.
Ako som spomínala vyššie treba to s tým učiteľstvom skúsiť, ale nečakať, že každý dostane miesto na nejakej elitnej škole.

danusskaaa
14. mar 2018

@sissi2183ano, chapem ta. Je mnoho zamestani s potrebnou VS a podmienky a plat otrasne. Aj moja mama pracuje podobne 😐 smutne. A presne ako vravis ak sa clovek chce vzdelavat tak musi siahnut hlboko do vlastneho vrecka.

katarina12
14. mar 2018

@lucinocka To nie je voľno,ale dovolenka...

lucinocka
14. mar 2018

@fialka2612 a co maju ucitelia len male deti? deti vyrastu

duun
14. mar 2018

"Plynula znalost minimalne jedneho jazyka je nevyhnutnost", dodám, na vš je nutné v ďalších dvoch minimálne vedieť odčítať prehľad odborného textu, vedieť vyhľadať v databázach a dorozumieť sa na konferencii.. Pri hist. architektúre + maďarsky, nemecky, latinsky aspoň opakujúce sa frázy. Univerzita prispieva zo sociálneho fondu cca 20e raz za čas. Zhodnime sa, že ak si chceš dnes udržať miesto, stojí to nemálo vlastných prostriedkov všade :( Čím viac chcú firmy šetriť, tým viac vidím kumulatívnych inzerátov - jedna firma s predajom a výrobou prac. odevov hľadala v 1 osobe: skladníka, manažéra zakázok, ekonóma/fakturanta, grafika a reklamné činnosti, obch. agenta AJ návrhára nových produktov.. no comment.

@lucinocka poď si to skutočne vyskúšať, učiť a cez prázdniny zvládať bandu rekreantov - zabezpečiť tlmočenie, sprevádzanie, otázky, hľadať, keď sa stratia, keď niečo podivné niekde zjedia, keď ich napriek varovaniam niekde okradnú... super skúsenosti, ale po lete som mala chuť si niekde ľahnúť a aspoň 2 týždne ležať, o nikoho sa nestarať a na nič nemyslieť.

sissi2183
14. mar 2018

@fialka2612 a tebe kto povedal, ze som v robote??? Som na materskej, tak laskavo ma neobvinuj!!! V korporaciach je totiz internet bud zablokovany alebo sledovany kazdy klik, takze tam by som na internete nesedela, ani keby som mala cas!!!

slovanka2508
14. mar 2018

@lucinocka to faaaakt, dost je kolko presne? Lebo ja vdaka nasmu stahovaniu vecnemu ucim na piatej skole, ale ani jedneho takeho ucitela nepoznam...

teegreen
Odpoveď bola odstránená
sissi2183
14. mar 2018

@fialka2612 tak ty si vazne totalne vedla. Ty nemas ani sajnu, co znamena “administrativa” v automotive. Mam na mysli konstrukterov, nakupcov, planovacov vyroby, kontrolling a podobne profesie. A mimochodom, ja som sa ani nahodou nestazovala, keby si citala pozorne, nizsie som napisala autorke komentara, na ktory som odpovedala, ze ja sa nechcem hadat, iba som chcela poukazat na ine moderne povolania. Mna moja praca bavi aj za podmienok ako som popisala. Pricom podotykam, ze som popisala priemer, su aj podstatne horsie podmienky, ak je azijske vedenie. Napriklad v Cine sa totiz bezne pracuje 12 hodin denne a tu istu “kulturu” ocakavaju aj od zamestnancov na SK.

sissi2183
14. mar 2018

@teegreen nad ubohostou tohto komentaru sa zamyslat nebudem. Ked si vsak zacala, tak ti presne poviem, kto su dnesni ucitelia. Priemerni dvojkari-trojkari, ktori sa na inu skolu nedostali, pretoze na nu nemaju. Urobia si VS, ktoru skoncia aj keby nechceli a potom deti v skole ucia slovncinu ucitelia, ktori by ju sami potrebovali este precvicovat. Cest vynimkam!

slovanka2508
14. mar 2018

@fialka2612 ty si moj clovek 😉 ja mam pocit, ze kazdy neucitel len tu dovolenku zavidi... ja zase poznam dost mladych ucitelov, co po roku ucenia povedia nikdy viac! A zamestnaju sa v ovela lepsie platenom odvetvi...napr. v automobilovom priemysle. Moj muz tam tiez robi, za strojom, s vysokou skolou, lebo ta by ho neuzivila...ano, maka neuveritelne a uz teraz viem, ze tam dlho nevydrzi...
@sissi2183 vies, ono ani nejde o obvinovanie, ale ani ja nechapem, preco nevyskusas ist ucit po materskej, ked si taka nespokojna...zeby to bolo ovela vyssim platom ako v skolstve?

teegreen
Odpoveď bola odstránená
teegreen
Odpoveď bola odstránená
sissi2183
14. mar 2018

@teegreen ja som o sebe nic take nenapisala ani som tu na nikoho neutocila. Avsak, ked niekto ako ty nie je schopny napisat konstruktivny prispevok, namiesto toho zacne urazat, tak mu odpoviem na urovni jeho komunikacie.