Učiteľský plat
Kedze to tu je anonymne, dozviem sa snad realne cisla. Rozmyslam, ktorym smerom po RD. Som vystudovana ucitelka, ale ucila som iba rok. Budem vdacna, ak mi ucitelia (alebo ti, co vedia o plate ucitela v rodine) napisu svoj plat a dlzku praxe. A ci by sa na tuto karieru dali este raz ☺
@sissi2183 Tu si dovolim ciastocne suhlasit. Naozaj som uz stretla ucitelov, ktori nevedia ucit, ba ani pravopis neovladaju. Slovencinari! Je to zalostne.Prave teraz "bojujem" s tym, ze synova ucitelka slovenciny na dvoch hodinach prebrala najtazsi jav, neprecvicila, lebo bola dva tyzdne chora a hned diktat a pisomka.. a ja mater slovencinarka doma syna doucam. A co rodicia, ktori nie su slovencinari? Ako pomozu svojim detom?
@teegreen suhlasim, nemenila by som, lebo svoju pracu milujem...rada ucim, mam rada svoj predmet. Nic to vsak nemeni na tom, ze citim narocnost tohto povolania kazdy den v praci. Nie fyzicky ale psychicku. A preto by som rada zarabala viac, aby som mala za co zregenerovat, dopiat svojim detom, lebo teraz si musim dobre premysliet, z coho zaplatit kruzok a ci ho vobec zaplatit alebo poslat dieta do skoly v prirode.
@staleja jj, ved preto hovorim, ze zalezi od toho, ze kde. Vsade to tak urcite nie je, mozno zalezi aj od oddelenia - ja som programator a facebook bezne pouzivam aj na radenie sa o robote s ostatnymi kamosmi, ktori proste vo firme nerobia, o tlaceni ani nehovorim. Sli by sami proti sebe, keby nam to zakazovali 🙂 Mne to zakazovanie pride ako stredovek :-/
@eribel len dodám, že kamaráti učitelia sa vždy strašne divili,v akom vysokom pracovnom nasadením pracujem v lete,na
Silvestra, počas jarných, vianočných, zimných prázdnin..už o 7.00 h v práci a do večera v zime, v lete... Však mnoho firiem má akurát počas leta a na začiatku roka sezónu, kedy v práci sa trávia aj víkendy...nikde to nie je jednoduché, učitelia to tiež nemajú jednoduché, ale zase majú prázdniny a prestávky.... Pre ženu matku ideálna práca....
@sissi2183 pozri, prisla som pred 20 minutami domov z prace, ucitelka, mne nevadi plat, mne vadi to skatulkovanie a neustale riesenie ucitelov a ich prace, preco ucitelia neriesia predavacky, lekarov, uradnikov, neriesia nikoho, ale ti druhi neustale riesia ucitelov, ja to beriem, ze kazde povolanie ma svoje benefity a nezavidim tym, co maju sluzobne auta, ci 13 a 14 platy, ale taki co to maju, budu zavidiet ucitelom tych par dni volna navyse, lebo v konecnom dosledku je to naozaj par dni a take, ze ucitel chodi domov zo skoly o 12.00 , take mozno existovalo pred 30 rokmi na prvom stupni ZS. Ja tiez viem, aki su vytazeni, mam to v rodine, ale zase ti povedia, ze oni radsej budu robit toto, ako cuit deti, ver mi, ze nie kazdy by zvladal ucit a byt neustale konfrontovany, lebo ucitel je neustale konfrontovany rodicmi, detmi, verejnostou, inspekciou, tiez zaziva denno-denne stres, pretoze dnes sa ozyva naozaj kazdy, ci ziak, ci rodic a kazdy ma pocit, ze on ma pravo na branie ohladuplnosti voci nemu. Ja by som nechcela pracovat v administrative, nebavi ma robota za PC, keby ma bavilo sediet niekolko hodin na zadku, tak by som prekladala.
Pozri si na minedu platové triedy učiteľov...a vieš na čom si
@zuzana76 suhlasim, mne stacilo, ze som ucila v jazykovke a mala som taky den, ze 2 hodiny s malymi detmi a 2 hodiny s pubertakmi za sebou... no akoze chodila som domov vycerpana jak hovado. Snazit sa nieco naucit a udrzat v relativnom poriadku, v prvom pripade skupinu neposednych deti a v druhom pripade pubertakov, kde chapem, ze je tazke udrzat pozornost, kedze maju ine zaujmy a pricom sa predvadzaju jeden pred druhym... toto vsetko prekladane niektorymi extra premotivovanymi rodicmi, ktori musia kontrolovat progres po kazdej hodine... Toto robit kazdy den, tak dakujem pekne...
@evabb35 ja si len dovolím okomentovať tie "prestávky" realita je taká, že za tých 10 minút sa akurát tak stihnem presunúť do zborovne, cestou odpoviem na 4 -5 otázok, poriešiť decká čo blbnú, vymeniť knihy a bežať na druhú hodinu..samozrejme ak nemám dozor, vtedy sa na wc nedostanem do pol 2
@tortelinka presne tak 😕
@hettinka presne tak, ja som mala pred materskou necelych 800 a to mam atestaciu, 11 rokov praxe, priplatok za kredity a triednictvo a nadcasovu hodinu...
@hettinka ale oplatí. keď máš PhD. hneď si zaradená ako druhoatestovaný učiteľ 🙂
@z_schmidt77 to je síce fakt, ale mnohí riaditelia špekulujú a vezmú skôr začínajúceho pedagóga, ktorý je pre školu "lacnejší"...
@evabb35 Prazdniny maju len ziaci. Ucitelia maju dovolenku, ktorou musia vykryt prave tie prazdniny, ktorych je dost, ze 45 dni dovolenky na to nestaci, a nadcasy, co by sa dali pouzit, tiez neda kazdy riaditel. A cez prestavku sa niekedy nestihnu ani vycurat, ci napit vody. A tak.
A to mas pekny plat! Niekde nie je umoznene zbierat kredity.
@slovanka2508 Ja toto fakt nerozumiem. Vsetci riaditelia sa spravaju, ako keby zo svojho davali ☹
@z_schmidt77 ja tomu tiež veľmi nerozumiem, ale bolo mi to vysvetlené tak, že s tým má veľa normatív na žiaka....riaditeľ má k dispozícii istý obnos peňazí a pokiaľ to stačí LTT na vykrytie chodu školy, veľa mu neostane...ak nemá veľmi veľa žiakov. A z toho zvyšku sú platené aj odmeny atď. A keď má učiteľa s druhou atestáciou alebo doktorátom, zaplatiť mu to musí... ale presný postup neviem, preto keď je v tom niekto fundovanejší, pokojne ma opravte. Viem ale, že to býva problém...a riaditelia špekulujú ako sa dá...
@slovanka2508 Ano, je to takto. Tiez tomu velmi nerozumiem. Ale prave od toho poctu ziakov sa odvija vsetko. Teda, su skoly bohate a skoly chudobne.
Zakladateľka témy položila konkrétne otázky, dostala aj nejaké odpovede a zrazu sem do témy začali prispievať také, čo so školstvom majú spoločné len to, že kedysi chodili do školy alebo tam chodia ich deti, nemajú reálnu predstavu o práci a plate učiteľa, za to majú nejaké svoje predsudky a frustrácie.
Osobne neviem čo bolo konštruktívne na príspevkoch od @sissi2183 a jej podobných, ktoré mali potrebu vyjadrovať sa k niečomu do čoho nevidia a zapájať sa do témy, ku ktorej nemajú čo povedať. 😉 Niektoré príspevky boli také úbohé, že niekedy mám pocit, že niektorí ľudia si myslia, že aj herci celý čas nič nerobia a pracujú len vtedy, keď sú na javisku, resp. natáčajú nejaký film. A bacha - aj v divadlách majú divadelné prázdniny. Takže šup šup - každá zo závistlivých sa môže stať aspoň herečkou, keď nie učiteľkou 😀
@fialka2612 Dufam, ze si nemyslela aj mna. Po 6 rokoch na RD som sa od 1.2. vratila do prace ako odborna druhoatestovana ucitelka na SZŠ v BA. Ucim na SZ od roku 2002, najprv v TN, a pred MD v BA. My, ucitelia, fakt nevidime do ekonomiky a menezmentu skoly.