icon

Úplatky lekárom

tomtom2
30. apr 2025

Zdravím vás. Minule som čítal článok o platoch lekárov, kde sa písalo tabuľkovo koľko zarábajú podľa špecializácie, seniority atď. Tie platy vôbec neboli zlé a samozrejme si ich aj zaslúžia. To ma ale prinútilo zamyslieť sa, nad nepríjemným neduhom v našej spoločnosti a to úplatky, predovšetkým pred zákrokom/operáciou. Myslím, že táto vec by sa mala vytratiť, časy socializmu sú dávno preč. Zaujíma ma, koľko ľudia zvyknú dávať lekárom "do vrecka " len aby operácia dopadla dobre a dali si záležať. Predpokladám, že to bude závisieť od závažnosti zákroku. Ako príklad uvediem, že 7 rokov dozadu moja mama mala v úmysle dať úplatok lekárovi za môjho otca, ktorý bol v ťažkom stave s rakovinou a nebolo garantované, že operáciu prežije, možno aj preto operatér odmietol zobrať úplatok dopredu. Myslím, že mu chcela dať 500€ a bolo to v Košiciach. Otec niekoľko mesiacov po operácii, po ktorej sa už nedal dokopy žiaľ umrel. Nemusíte samozrejme uvádzať konkrétne oddelenia respektíve mená lekárov (aj keď by si to možno niektorí zaslúžili) stačí okresy alebo mestá. Ďakujem

Strana
z2
martin96321
2. máj 2025
@beataxxx

Moj manzel ako mlady lekar zazil brutal- priviezli im dieta zrazene autom, po chvilke bohuzial zomrelo a primar si ho zavolal nabok a povedal mu, ze musi napisat umrtie o par hodin neskor….sestricka mu povedala, ze videla ako primarovi rodicia pchali obalku….bolo to mozno pred 40 rokmi, ale muz bol tak zhnuseny, ze zmenil nemocnicu a vzdy mal skor opacny problem- ak mu niekto nieco pchal, tak nanho nakrical….nehovorim, ze by mi bola vadila nejaka hus alebo klobasy, ale to odmietal zase z mojej viny, lebo snad ako prvy uplatok dostal sliepku nevypitvanu a neosklbanu, tak to som zase nakricala na neho ja, ze co to nosi domov, co mam s tym robit🙂🙂 tak sa urazil a bol znamy tym, ze prijme maximalne obrazok co mu deti nakreslia🙂🙂🙂

@beataxxx Kamarat dal lekarovi uplatok. Flasa nejakeho chlastu ,hrdlo flase obalene servitkou a v tom 1000 korun. Lekar si ho po par dnoch zavolal a povedal,ze nedokaze vybavit skorsi termin na operaciu. Otvoril barovu skrinku,vybral prvu flasu a vratil mu ju. Nebola to jeho flasa a zakrutenych tam bolo 5000 korun😎 tak,e sa oplatilo

maya_hi
3. máj 2025

@tomtom2 chceš príklad? Moj muž je lekár na oddelení. Po operáciách, po hospitalizácii, z vďačnosti občas donesú pacienti dezert, fľašku, krabičku koláčov, niekto korbáčiky, alebo vianočné oplátky. Na oddelení sa ponúknu, dajú si to ráno na sedení... Hej a aby som nezabudla, 1.5. bol sviatok. Bol v práci (mal voľno), dorábal si administratívu. Ú nás doma úplne bežná prax. Ja 1.5. doma (tiež som si robila administratívu do práce), dnes ma to čaká zase. Samozrejme bez nároku na mzdu. Som učiteľka. Tá, čo má "krátku pracovnú dobu a prázdniny ". Keby si náhodou nabudúce nemal nad čím rozmýšľať a potreboval zakladať tému 😏 Budem rada. My na to čas ani energiu nemáme.

maya_hi
3. máj 2025
@martin96321

@beataxxx Kamarat dal lekarovi uplatok. Flasa nejakeho chlastu ,hrdlo flase obalene servitkou a v tom 1000 korun. Lekar si ho po par dnoch zavolal a povedal,ze nedokaze vybavit skorsi termin na operaciu. Otvoril barovu skrinku,vybral prvu flasu a vratil mu ju. Nebola to jeho flasa a zakrutenych tam bolo 5000 korun😎 tak,e sa oplatilo

@martin96321 a potom si sa zobudil zo sna 😁

martin96321
3. máj 2025
@maya_hi

@martin96321 a potom si sa zobudil zo sna 😁

@maya_hi bohuzial nezobudil.......

aurora33
3. máj 2025

@tomtom2 Toto som nikdy nerobila, ani nerobím a ani nebudem robiť. Za mňa je to trapne.

galov
Autor odpoveď zmazal
sonula
4. máj 2025

Ludia by skimali uvedomit, ze upkagky neriesia aktualny problem v zdravotnictve, nie je to novy standard. Ked uz maju na uplagky maju na to zaplatit si sukromne zariadenie.

galov
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2