icon

Uspešná a cieľavedomá verzus vojnové časy

8. mar 2022

AHOJTE.
Mam dieťa, o chvíľu bude mať 4 roky....plánovala som presne v tomto čase otehotnieť.
Cakala som kým korunasialenstvo padne a vrátime sa ako tak do normálu.....ALE prišla do toho vojna a vidím ze dobrý scenár nie je-dopadne to zrejme zle, horšie,katastrofálne (citujem nášho diplomata Káhira, vďaka ktorému sme v NATO a ma extrémny prehlad)..a je to aj môj názor.
Viete, všetko CO som som si kedy naplánovala sa mi darilo, DO bodky....som veľmi cieľavedomá, vďaka môjmu predvidaniu som sa vedela vždy zariadiť.

No teraz strácam podu pod nohami, vidím, že veci sa začali vyvíjať tak, že to neovlyvmim ani ja, ani nikto...moja života filozofia je "v keli"...

Prosím nepíšte ako sa nám vcítiť k obetiam, že su na tom horšie, viem 😪😪😪a neželam si aby táto diskusia išla týmto smerom, chcem sa porozprávať s tými podobnými ako ja, ktorých sny idú do zabudnutia, lebo vidíme že toto bude zleeee....ako to zvládate?

Strana
z2
autor
8. mar 2022

@dudos ďakujem za osobnú skúsenosť, musíš mat sialene pocity, obrovskej radosti z druhého dieťatka, čo gratulujem a strachu co bude....vies, možno sa vám dobre stálo, že ste do toho šli, ja som v tej skupine, co ich korona odradila od materstva a vidíš😔...lebo teraz som už v stave na 90% neotehotniet.....

dkethe
8. mar 2022

Zostan nadalej silna a cielavedoma ❤️ ja napr o 3t nastupujem po RD do novej mega prace. Mam z toho uplny plamienok v srdci, a ziadna vojna ma nestresuje

pralinka25
8. mar 2022

vies ono sa ti tie pekne casy viacmenej len zdali lebo si bola mala a rodicia ta prirodzene chranili. ja som teda 81 rocnik a pre mna tiez ten komunizmus nebol obmedzujuci lebo som bola mala. viem to viac z rozpravania. nic mi nechybalo lebo som netusila ze mi ma nieco chybat (predstav si ten sok ked som v 90 rokoch videla na RTL reklamu na barbi alebo lego 😀 alebo prvu disney rozpravku )
inak po 89 to tu tiez bolo pekne krusne. vela podnikov sa rozpadlo, ludia hufne pichadzali o pracu, privatizacie zdrazovanie, inflacia ... bolo by o com pisat. nemali to lahke ani oni co sa tohoto tyka. pamatam sa ako moji rodicia presne tak ako my teraz sledovali so strachom vojnu v juhoslavii. vtedy sa este aj tu ludia bali ze sa to u nas moze vratit spat. ako male decko som vtedy s ocom chodila na cerveny kriz balit humanitarnu pomoc do juhosky (pomahala som balit hracky - plysakov) ludia prezivali z toho stres podobne ako teraz. aj vtedy sem prisli odtial utecenci (mala som spoluziaka takto odtial)
nezila si v bezpecnej dobe len rodicia ta chranili a urobili ti pekne detstvo presne ako moji mne.
moja mama mala 7 rokov ked prisli v 68 na tankoch aj rusi k nam. stala v okne so surodencami a sledovali tank za tankom ako idu po ich ulici. (vies si predstavit strach mojich starych rodicov kori sa narodili pocas 1 sv. vojny a prezili aj 2 sv. vojnu ked im pod oknami sli v 68 roku tanky a videli v okne svoje male 4 deti? ) vies si predstavit ako to vidi trebars moja mama. Nasi chodili na namestie v 89 bojovat za slobodu (nevidela som kvoli nim spustu vecernickov co ma vtedy strasne stvalo) ale nosila som hrdo trikoloru vtedy aj ked som tomu nerozumela az tak lebo som mala 7 rokov a schytala za to facku od ucitelky 😀 ) aaaaa diali sa veci. vies existuju dobre a zle dobrodruzstva. vojna je zle dobrodruzstvo ale ja budem spomienky mojich starych rodicov a rodicov a teraz moje hucat mojim detom do hlavy aby si to navzdy pamatali a aby sa spravali tak aby bol tento svet raz lepsim miestom. inych zial vychovat neviem tak budem aspon moje deti a dufat ze aj vdaka nim to tu bude snad lepsie 😉

lucka_ke
8. mar 2022

nechaj tomu voľný priebeh, príde čo má prísť

lenusiatko
8. mar 2022

Prepac, ale tieto zeny planovacky, deti ako sucast nejakeho blahobytneho prosperujuceho planu, na ktory mame povinny narok 🤦‍♀️. Moja prasvokra pocas 2. sv. vojny porodila 5 deti (aj mojho svokra). Vsetkych v pivnici pocas bombardovania. Potom mala este 3 deti. Prasvokra sa dozila 90 rokov, vsetky jej deti nad 80, cely zivot zdravi, bez jedinej choroby. Nic z toho isto nemala v plane.

margarita
8. mar 2022
autor
8. mar 2022

@lenusiatko v prvom rade je to super pre tvoju rodinu, v druhom rade a zamyslela si sa niekedy aky pripad bola????1 priklad z kolkych?zo 100?z 1000???bola jednou zo stovky ktoré mala to šťastie, že prežila ona aj deti ....koľke majú po 2sv vojne iné príbehy za sebou a kolke sa jej konca ani nedožili, žiaľ....uvádzať príklady žien za vojen co to prežili posobi silne a posobivo.....ale malokto vie pribehy práve tych, co dopadli katastrofálne...a to preto ze ich odkaz zahynul spolu s nimi😔Napr. Spominam sk ako u nas na dedine sa traduju pribehy, akk zeny nechavali svoje babatka pred humnami aby uhynuli co ich nevladali nakŕmiť a takych hororov poznam plno.😓...azda za tých 80 rokov sa ženy pohli niekam a môžu si dovoliť plánovať budúcnosť, nenechavat to na staré známe "Pan Boh dal, pán Boh vzal."

7lenka11
8. mar 2022

netreba mať ružové okuliare a obhajovať všetko tým, že ženy rodili aj za 2. svetovej vojny.. áno, rodili, ale na druhej strane sa treba pozrieť, koľko detičiek prežilo a koľko umrelo na choroby alebo na následky vojny, aké tragédie prežili rodiny, aké mala vojna následky.. stačí ísť len do Česka a zastaviť sa v Lidiciach.. je tam pamätník na pamiatku miliónov detských obetí 2. svetovej vojny... ja som mala suseda, ktorý prežil vojnu, bolo hrozné počúvať jeho skúsenosti a príbehy... smutných osudov bolo viac ako tých šťastných
autorka - je úplne normálne cítiť neistotu.. nikdy sme podobnú situáciu nezažili.. áno, sme zvyknutí na modernú dobu a konzumný život a teraz prichádza situácia plná nestability a obáv... rob tak, ako ty cítiš.. ja sa tiež s deťmi neponáhľam, hoci máme naplánované umelé oplodnenie... ak sa bojíš, počkaj.. možno sa to v tebe za pár týždňov utrasie, zmeníš zmýšľanie alebo naopak sa utvrdíš v tom, že dieťa teraz nechceš.. nemyslím si, že sa musíš rozhodnúť práve v tejto chvíli

lenusiatko
8. mar 2022

Vies toto je taka debata o kolese, planujes, planujes a ked chces pobavit Boha, povedz mu o svojich planoch. My sme obrovska rodina, takze takych pribehov mam x. Opacny priklad, muzova sesternica, dokonala rodina, vsetko naplanovane, krasne zdrave deti, perfektny zivot, deti tragicky zomreli ako dospele a ich mama (muzova sesternica) tiez. Tym len chcem povedat, ze vzdy bude nieco, nejaka prekazka, len my sme si zvykli mat vsetko dokonale a naplanovane. A ano, myslim si, ze ako ludstvo nas uz nic lepsie necaka, to najlepsie mame za sebou, vycerpali sme zdroje, tak ak je toto pricinou nemat dieta, tak preco nie.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mondolina
8. mar 2022

ja som stále optimista, začala som si viac si užívať svoj život, svoju rodinu...už neberiem ako samozrejmosť nič. bude ako bude.

karolinakr
8. mar 2022

Presne ja tiež minulost začinsm brat ako stare zlate časy

lenusiatko
8. mar 2022

@mamula20 co je lepsie, ked tu rusakom zabludi raketa a lahne na nejake mesto, alebo ked ju Patriot zachyti? Tie Patrioty tu davno mali byt a je to obranny, nie utocny system. Vojnu vyvolal Putin, nikto iny a civilizovany svet sa mu iba brani. Sme sucastou NATO, keby sme neboli, uz by nam tu po poli behali ruske tanky.

f333
8. mar 2022

Anonym,nevidim,ziadnu paniku Nato... ale vidim labilitu a paniku niektorych zien tu na mk. Treba racionalne uvazovat a nie panikarit....Ak toto robi sebavedoma uspesna zena, tak nieco s nou nie je v poriadku ci jej sebavedomim....
Ako som pisala... na tazke casy ,ktore vo vlnach prichadzaju/v r2008 tiez zacala t kriza/ sa treba pripravit v casoch hojnosti.... Ak si to neopomenula,tak nemas problem zvladnut tie ´tazke casy.S jednym ci dvoma detmi... po mat stranke..
Ano,majetni sa nemusia tak obavat casv ek. stagnacie... to by si mala vediet...
A obavy o bezpecnost ... predsa vies,ze na sk pride ochrana z NATO...Hadam si len naozaj nemyslis,ze Rusko by si truflo utocit na Nato...no na a nejaku zabludenu streluuv pripade bojov nedaleko sk hrenic /co nie je aktualne/ staci patriot a vojska Nato na ochranu sk uzemia..
Takze sa znovu pytam.Co mas za problem.. Ak myslis,ze deti nechces ci sa bojich dalsie priviest na svet, ,kedze sa domnievas ,ze svet pre ne bude nevhodny v buducnosti,tak nasplod dalsie..Ale u teba je uz neskoro.ked uzTvoj najväcsi proble teraz je ci splodit dalsie dieta ?jedno dieta mas .O to sa nebojis, ze bude zit v nebezpecnom svete?
Takze namiesto lamentacie ci druhe dieta splodit ci nie sa postaraj o to,ktore mas .Ako ho chces vychovavat pri tej psych.nepohode co davas najavo?

nevenka
8. mar 2022

@lenusiatko ja som sa nestacila divit, ako na mna vybafla sestricka u doktora, podstatne starsia ako ja (budem mat 39 rokov), ze skoda, ze sme v NATO. A jej hovorim, ze ako to mysli? Ze ja mam prave kvoli tomu vacsi pocit bezpecia, co by branilo Putinovi si tu urobit zo Slovenska take mini Rusko? A ona, ale co ste, to urcite nie. Lebo ona mu vidi do hlavy dobraciskovi asi 🙄😳. Povedala mi aj ine sialenosti a zacalo to covidom a cez cipovanie a svetove sprisahania a USA je vsetkehmu na vine, skoncilo to tak, ze ona by najradsej do toho Ruska isla. Som krestan a bola som na spovedi, tak som jej len povedala, ze pre mna, nech ma ktokolvek akokolvek vznesene umysly, ale takto podlo zautoci na slobodnu krajinu a zabija nevinnych ludi, nema pre mna ospravedlnenie a nijak sa z toho nevyvini a uz musim ist na bus. Nevedela som sa spamatat z toho cely den. Ani druhy. Mala som 100 chuti jej povedat, ze moze nasadnut na vlak, lebo lietadla uz nelietaju, a nech mi napise dopis, ako si tam v ambulancii moze slobodne povedat svoj nazor a aka je tam stastna. Fuh...A to som chcela verit, ze sa toto naozaj nestane, ze to nie je s Ruskom az takto zle, ale ono bohuzial, je ☹

mamula20
Odpoveď bola odstránená
krempla100
8. mar 2022

@pralinka25 to ste napísali tak krásne že mi slzy vybehli pri tomto som si spomenula na všetko čo som kedy zažila a hlavne máte úplnú pravdu ❤️

lenusiatko
8. mar 2022

@mamula20 my sme sa do ziadnej vojny nezapojili a ked sa chces citit bezpecne, mozes napr. vyskusat nejaku krajinu, ktora nie je v NATO.

lenusiatko
8. mar 2022

@nevenka hmmm, co mi to pripomina, ze antivax a prorusia su vzdy ti isti. A ked dojdu argumenty, moze za to Amerika 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️.

maminagabika
8. mar 2022

@7lenka11 Moje babky rodili aj pocas druhej svetovej vojny. Ocino je posledny zo 7 surodencov, rocnik 63. Mamina je prostredna z 9 surodencov, rocnik 64. Obe babicky vychovavali svoje deti uz aj pocas vojny a vsetky im prezili, dokonca aj na tazke choroby 🙂 Az sa divim, ze mali tolke stastie

karolinakr
8. mar 2022

@pralinka25 vločka na nose❄ máš rada život..

maminagabika
8. mar 2022

Ja som bola tiez takato “planovacka”. Stale som sa vsetkeho bala a ked nieco neslo podla planu, islo ma porazit. Az som stretla svojho terajsieho manzela. Naucil ma nebrat vsetko az tak prilis vazne a nevidiet hned katastroficke scenare. A odvtedy som ovela stastnejsia a usmiatejsia 🙂 Media ohladom covidu ani vojny uz nesledujem, len uplne zakladny prehlad. Prvy tyzden covidu a detto prvy tyzden vojny som hltala stranky, bola som rozrusena, znepokojena, vydesena atd. Potom som si povedala dost, malo to zly vplyv na moju psychicku pohodu a potom som to prenasala aj na deti samozrejme. No a pocas prvej vlny sme splodili dietatko 🙂 Verim v lepsie casy, coskoro bude opat dobre…

pralinka25
8. mar 2022

@karolinakr no jo 😀 a aj na moj vkus velky nos 😉

dreamss
Odpoveď bola odstránená
7lenka11
9. mar 2022

@maminagabika môj sused, ktorý prežil vojnu, sa dožil 98 rokov, jeho žena 93 rokov, mali veľmi ťažký život, ale po vojne ich už nič nezlomilo.. na druhej strane však veľa ľudí také šťastie nemalo, a preto netreba prezentovať len jednu stránku veci... tie ťažké osudy málokto rozpovie, nakoľko po mnohých zosnulých ľuďoch ani neostali potomkovia alebo aj keď ostali, nepamätajú si to osobne, keďže boli v tom čase deťmi... sused hovoril, že viacerí z jeho kamarátov nevyviazli z vojny živí, videl množstvo úmrtí (aj detičiek), strašné muky v súvislosti s hladom a chorobami, chudobu, neopísateľný strach, ktorý si my nedokážeme predstaviť... chcem len povedať to, že netreba prezentovať iba stránku, ktorá nám vyhovuje a ktorá sa nám páči.. takúto ťažkú situáciu treba vnímať komplexne a vidieť obe strany

maminagabika
9. mar 2022

@7lenka11 ja som len opisala skusenost zo svojej rodiny. Ake mali stastie, ze im vsetky deticky prezili a aj sa popasovali s chudobou, hladom, chorobami… Jasne, ze ini take stastie nemali. A to dedko dokonca bojoval v prvej linii na talianskom fronte a babka zivila tolko krkov sama. Statok, sila po nociach…. Ja by som to nezvladla a to mam len tri deti.

Strana
z2