Už vám prišli peniaze za OČR?
Ahoj baby vám už prišla ocerka mne nie jedna pani mi povedala ze najprv musí prísť odnich papier? Ja som už od 10.3 a stale nic neprišlo: 🙄☹
@andrejbobacik Ked ti pride kontrola z SP ako zdokladujes neprítomnost zamestnanca ak nemas doklad o OCR?
@evittam ty nemáš pravdu, aj na stránke SP uvádzajú že to máš zamestnávateľovi len oznámiť. Ja som poslal mail, ze som OCR celý mesiac... Mzdarka odpovedala OK, to je vsdtko
@andrejbobacik Veď musíš nahlásiť OČR zamestnávateľovi. A zamestnávateľ má právo nariadiť celozávodnú dovolenku, aj ti ju oznámi 14 dní vopred. A keď platí zamestnancom 65% pri prekážke na strane zamestnávateľa tak prečo by ti mala Sociálna poisťovňa platiť za tie dni Očr. Čestné vyhlásenie sa posiela, ale to neznamená že si to nepreverujú. Síce nie u všetkých ale informácie si preverujú.
@andrejbobacik
@evittam je korona a zamestnávateľ si to rieši sám... Dostuduj...
@stago zamestnávateľovi teraz hlasis, ako dlho budeš na OCR, keď si mu povedal, že celý mesiac, nemôže ti svojvoľne dat dovolenku ani 65%
U nás to bolo zavedené tak že som musel poslať žiadosť do Sociálnej poisťovne a aj do práce, nech o tom vedia. Ide o to že sú prípady, hlavne ide o 1.4-9.4 kedy zamestnanec na Očr dostal mzdu v práci ( 65%) a ešte si nahlásil aj OČR. Preto som sa pýtal či náhodou nie je ten prípad že mu niečo príde z práce a preto mu zaplatili Očr len od 10.4
@andrejbobacik ale keď ti nariadi 15.3 nástup na dovolenku od 1.4 tak ťažko môžeš ísť na Očr
@andrejbobacik Sama si dostuduj.
@stago akože prečo? Ukladá to nejaký zákon? Aj keď máš dovolenku ty ju nemusíš čerpať a cerpes OCR..
@evittam Odoslať formulár e-mailom (E-mailové adresy pobočiek SP), alebo prostredníctvom e-schránky alebo poštou do príslušnej pobočky (ak je zamestnanec, tak v sídle zamestnávateľa; ak je SZČO alebo dobrovoľne poistená osoba, tak v mieste trvalého bydliska) a zostať s dieťaťom doma.
Pozor: Všetky kontakty na pobočky nájdete tu: Kontakty – pobočky
Pozor: Vyplnené formuláre žiadosti posielajte na e-mailové adresy pobočiek len raz (neposielajte ich opakovane, ani neoverujte ich prijatie)
c) zatelefonovať do pobočky Sociálnej poisťovne (odporúčame uprednostniť e-chránku, e-mailové alebo poštové podanie žiadosti o dávku, telefonické linky môžu byť preťažené)
Zamestnanec o tom, že žiada o OČR, musí informovať svojho zamestnávateľa.
Následne si Sociálna poisťovňa z vlastnej iniciatívy overí, že školské/predškolské zariadenie daného dieťaťa bolo uzavreté a takisto z vlastnej iniciatívy začne konanie o dávke ošetrovné.
K žiadosti o ošetrovné treba na konci mesiaca pobočke SP poslať (najlepšie cez e-schránku alebo e-mailom) Čestné vyhlásenie, v ktorom uvediete, koľko dní ste ošetrovali.
Po skončení konania pobočka SP vydá rozhodnutie, ktoré doručí žiadateľovi a vyplatí peniaze.... Pripis zo SP... Kde tam máš, že musím poslať čestné vyhlásenie? NIKDE.... Le nahlásis OCR..
@andrejbobacik Vďaka. Ja poznám zakony.
@andrejbobacik Zamestnanec o tom, že žiada o OČR, musí informovať svojho zamestnávateľa.
Nemusis ale je dobre aby zamestnavatel vedel ze pokračujes a nie je nič jednoduchšie ako pridať mail mzdarky do kopie a ma aj ona o starost menej. Ty rob ako uznas za vhodne. Pekny den.
@andrejbobacik Nakolko okrem korona je OCR max.10dni platenych. Cize zamestnavatel nerieši viac. Ak žiadas a zostavas na OCR tiež z napísaného vyplyva ze treba informovať zamestnavatela. Ako to už je tvoj problém.
@evittam to je jasne, ze zamestnávateľa informujes. Ale nemusíš mu posielať žiadne čestné vyhlásenie ako do SP
@andrejbobacik Nepisem ze musis. Je to ale najmenej touto formou ho informovať. To je všetko.
@noemikatka ja som sa dnes nejakym zazrakom dovolala.. od 16.3.som bola na ocr 10 dni kvoli choremu dietatu.. nie korone.. normalne pracujem, som lekar... najskor na mna vybehla tetuska ze som nezaslala cestne vyhlasenie, vysvetlila som jej ze moje dieta esre nechodi do skolky - nemam korona ocr. Potom brblala ze je to tam v systeme pomotane, ze jej mam vsetko znovu poslat priamo na mail. Tak snad sa lady pohnu konecne. Otazne kolko ludi to ma este takto pomotane a kedy dostaneme peniaze.. 60 dnova lehota sa krati
@vittekovaveva
Dobry vecer, presne v takejto situacii som bola ja, od 12.3.na OCR s dietatom kvoli korone, od 20.3.som pokracovala na OCR s druhym dietatom kvoli korone. Vsetko som zdokladovala predposledny marcovy den. Peniaze mi navela-navela nabehli vo stvrtok 7.5., aj to po mojich 3telefonickych “urgenciach”, rozhodnutie nemam doteraz. Pritom damy zo SP ma dvakrat kontaktovali mailom, lebo nerozuemeli ako to ze pocas 1mesiaca 2xcerpam OCR, kazdu z ineho dovodu a na ine dieta...vysvetlila som, opat preposlala ziadost, cestne vyhlasenie a dostala som odpoved “ok, preslo v poriadku”-to bolo 7.4. a nasledne od inej, ktorej som opat v maili vysvetlovala situaciu odpoved “posuvam to na uhradu” to bolo15.4.
Tym chcem povedat ze netusim v akom chaotickom rezime funguju, ked kolegyna, ktora nastupila na OCR par dni neskor nez ja a papiere dokladovala az po mne, mala peniaze na ucte o 10dni skor nez ja....
Ja chapem ich lehoty, a nevinim ich...no na druhej strane predsa clovek tiez nema na zaplatenie uctov a poplatkov lehotu 60dni...cele zle...
@vittekovaveva * od 12.3.kvoli chorobe, oprava
@karin1905 ja by som si aj pockala tych 60dni, nastastie nie sme na to az tak odkazani, ale clovek by bol rad keby aspon vie ze papiere maju, vsetko je zaevidovane na spravovanie... nie ze odo mna cakaju este cestne vyhlasenie ked ja ziadne nemam posielat..
@vittekovaveva ano, komunikacia z ich strany zial velmi slaba...uvidime co vymyslia za april...ja zas som v situacii kedy na tie peniaze fakt budem cakat, tak by aspon bolo fajn informovat kedy cca budu posielat, aby clovek vedel ako dlho ma s aktualnou sumou prefungovat...
@karin1905 ja nastastie pracujem.. ale stale vravim aj doma ze ked je clovek na to odkazany tak moze skapat od hladu.. a byvat na ulicu.. hlavne si tu ocr nikto nevymyslel z dobrej vole.. ani nesedi doma na zadku dobrovolne ako ine pripady kt nonstop ziju zo socialnych davok

@andrejbobacik Nemas pravdu. Zamestnávateľ ma vedieť o tvojej OCR a je dobre mu poslať kópiu. Je najmenej uviest mail zamestnavatela do kopie. Nech ma mzdarka vsetko v poriadku.