icon

V ktorom pruhu mám ísť autom, keď je dvouprúdovka?

15. júl 2022

Ahojte, je tu niekto kto mi prosím vysvetlí v ktorom pruhu mam ist autom keď je dvouprudovka? Chapem správne že ak chcem niekoho obehnúť tak v ľavom, ak idem plynulo ale pomalšie tak v pravom?

marca12
15. júl 2022

Ano presne tak

pukina
15. júl 2022

toto ak nevies a musis sa na to pytat, tak pls na cestu ani nechod a vrat vodicak.

lindusss2016
15. júl 2022

V obci ides v pruhu, v ktorom chces. Mimo obce je lavy obiehaci

sasanka605
15. júl 2022

Na detskom dopravnom ihrisku ti to vysvetlia, na dospelackom dopravnom ihrisku nemáš co robiť.

autor
15. júl 2022

@pukina samozrejme tieto komentáre som čakala 🙂

anjelicek26
15. júl 2022

Drz sa proste vpravo, lavy je na obiehanie a pre rychle auta...

andrea_82
15. júl 2022

presne ako píše @lindusss2016 - keď ideš v meste, tak to je jedno, pruhy sú rovnocenné. Na diaľnici sa máš prioritne držať v pravom pruhu, ak dlhodobo ideš v ľavom pruhu bez príčiny (neobiehaš), tak môžeš dostať pokutu.

dkethe
15. júl 2022

Ale Dobry sofer vie viac nez len dopravne predpisy.
Napriklad ze ak ides 50tkou v meste, len gadzo nou pojde v lavom, a este bude vykrikovat, ze ved su rovnocenne. Alebo ak sa ti do praveho pripaja hlavny tah, dobry sofer ide dolava.

andrea_82
15. júl 2022

@dkethe 50-tkou v meste? Veď to je predsa max. povolená rýchlosť, tak koľko by si chcela ísť?

anjelicek26
15. júl 2022

@andrea_82 tak 50 ka povolena znamena, ze su auta, co bezne idu 55 ked je "miesto"... tak hadam idem vpravo a necham, nech sa nechaju blicnut na drahu fotocku oni... dnes rano som sa tiez tak zabavila, obehol ma typek a svetielko a radar, mi to zlepsilo rano 😂

hors
15. júl 2022

Počuj ak toto nevieš, sup do autoškoly. Preboha kto ti dal vodiča? Pokiaľ si roky nesoferovala a mala si strach alebo iné tak si zaplať jazdy, lebo toto nedopadne dobre.

lindusss2016
15. júl 2022

@andrea_82 no ako vidis, 50kou ide asi len gadzo 🤷 za mna je zas gadzo ten, co sa v meste ruti 70-80...

jana_eyre_2
15. júl 2022

A nenapadlo vás že možno vodičák ani nemá, len ju to zaujíma? Alebo možno si ho práve robí a tak sa pýta ako to je..

pukina
15. júl 2022

samozrejme je skor, ze clovek ktory absolvoval autoskolu sa na taketo veci nepyta, pretoze to automaticky ovlada. Ale tak co mozem cakat ked sa tu uz aj vodicaky dostavaju po znamosti aj ked niekto 5x nespravi skusku

ivetz
15. júl 2022

Autorka zadala otázku na mastenie si ega niektorých prispievajúcich - nevedela, spýtala sa. Kto vie, nech odpovie. Ale hneď kopec nemiestnych komentárov. A ešte jedna poznámka - jednej z prispievateliek unikol fakt, že je úplne bežné, že v meste s dvoma jazdnými pruhmi je zvýšená povolená max. rýchlosť, napr. na 70-tku.

pukina
15. júl 2022

@ivetz nehnevaj sa, ale clovek ktory takuto zakladnu vec neovlada nema co robit v cestnej premavke, nech uz tu otazku myslela autorka akokolvek dobre. Tieto typy ludi sposobuju najviac nehod a jazdia na trojprudovke na dialnici v strednom pruhu 90kou. Jazdim denne niekolko desiatok km a mam to pred ocami kazdy bozi den, clovek v aute nalepeny na volante a smrt v ociach a nemusia to byt len ludia v dochodkovom veku.

lindusss2016
15. júl 2022

@ivetz mozno myslis mna, ano je to bezne, na okrajoch mesta vacsinou, tak samozrejme logicky, tam sa nebudem v lavom pruhu motkat 50. Ale u nas napr.takmer v celom meste je hlavna cesta dvojprudova, ale maximalna povolena rychlost je tam 50. Tak tam je ozaj jedno, v ktorom pruhu ides a radim sa podla toho, kam budem na najblizsej krizovatke odbacat.

nafka0483
15. júl 2022

Je to dvojprudovka, nie "dvouprudovka".

dkethe
15. júl 2022

@andrea_82 minimum ludi ide 50 tkou, vacsina 55-58, a potom zopar nad 60 (co je mne jedno, ja pokutu platit nebudem za nich).

annadobsonyova
15. júl 2022

@pukina nehody spôsobujú najmä ignoranti, ktorých vôbec nezaujíma, ako by sa jazdiť malo. Vyjdeš do premávky a tam to vôbec nevyzerá, že by sa malo jazdiť v pravom pruhu, človek má pocit, že sa to možno aj zle naučil, keď sa každý tlačí do ľavého. Tak padla otázka a už je zle. Kde je otázka, je aspoň záujem, nevidím najmenší dôvod niekoho zhadzovať.

vroni
15. júl 2022

No co, autorka sa normalne opytala. Minule kamoš policajt skonštatoval, že euro za každého zmrda, čo si myslí, že maximálnou rýchlosťou ma na jazdu vľavo nárok, je milionár.... Takže mnohí sa nepýtajú a jazdia vľavo. A ešte mindzuju, keď dostanú pokutu.

elizabet173
15. júl 2022

to sa niekto pýta naozaj, alebo si robí prču? Normálne sa bojím sadnúť dnes do auta.

janka1011
15. júl 2022

Bože no či ste niektoré premúdrelé, tak sa opýtala a čo je na tom? A koniec koncov to aj vedela, len sa chcela uistiť.

ukulela
15. júl 2022

@lindusss2016 predpoklafam, ze
@dkethe mohla myslietrychlostnu/ dialnicu v meste. Tam je rychlost vyssia

1angelika
15. júl 2022

@andrea_82 asi mala na mysli dialnicu cez mesto, tam je 90

andrea_82
15. júl 2022

@1angelika pochybujem, ak myslela diaľnicu v meste, tak tam je minimálna rýchlosť 65. Takže ak by niekto išiel 50-tkou, tak mu hrozí pokuta a nemá sa prečo odvolávať na rovnocenné pruhy. Navyše je na diaľnici, takže má ísť prioritne v pravom pruhu.

1angelika
15. júl 2022

@andrea_82 no tak som to pochopila ja, že niekto ide 50 v meste po dialnici ..akože pomaly ale asi máš pravdu ty, bolo to myslené na normálnu premávku v meste kde je max 50. Nuž jazdím aj ja denne a niekedy je to zážitok..

liljana
15. júl 2022

Nemas pri jazde obmedziovat plynulost premavky. V meste by si mala ist ak sa da v pravom pruhu a v lavom byt iba kvoli predbiehaniu. Mimo mesta je to tvoja povinnost. Odhliadnuc od toho. Predstav si, ze niekto tvrdohlavo v lavom pruhu. Ty ho nesmies predbehnut v pravom, inak porusis predpisy. A on nechce ist do praveho pruhu, ani zrychlit. Tak sa rozhodnes ist rychlejsie v pravom, on naraz odboci do tvojho pruhu, nevidi ta v mrtvom uhle a mate nehodu. Je nebezpecne a zakazane predbiehat v pravom pruhu.

dkethe
15. júl 2022

@liljana
Perfektny popis!!
Ja som sa na taky nezmohla, no do bodky si to vystihla. A tieto znalosti (a 100 dalsich) presne odlisuju dobrych soferov od zlych, aj ked vodicak mame vsetci ten isty.

liljana
15. júl 2022

@dkethe Ano. Nemam nikdy dobry pocit z pomaleho sofera dlho iduceho v lavom pruhu. Lebo neviem odhadnut, co spravi ako dalsie. Pojde dalej v lavom a za nim sa budu vliect auta, ktore brzdi, alebo ma nabura, ked ho necakane napadne zrazu odbocit do mojho praveho pruhu, v ktorom sa prave na neho dotahujem. A este sa ani nebude unuvat so smerovkou.