Vanda Chovanová: Boj za lepšie podmienky na neonatológii v Košiciach
Pre všetky fanúšičky nového Ministrestva športu, vládnych letov na futbal, premenovania RTVS na STVR:
(Zatiaľčo primárka Vanda Chovanova zbiera peniaze od bežných ľudí cez donio na výmenu okien)
Neonatologia v Košiciach:
*
"Ja si pamätám, ako sme mali sneh na vlasoch v tej izbe matiek ráno, keď sme mali posteľ pod oknom, no koment." (Mirka)
*
"Strávila som na tejto izbe 40 dní, 40 nekonečných dní. Ale napriek podmienkam aké na oddelení sú, ste nás každé ráno vítali s úsmevom na tvári. Patrí Vám veľký obdiv a vďaka!" (Ivana)
*
"Pamätám si, ako jedna z nás plakala, len tak kúsok od nás, chrbtom od cudzích žien... videli sme, ako potrebovala byť chvíľu len sama so sebou, aby spracovala čo sa deje.. 🙁 to súkromie nemala... my všetky ostatné sme spolu sedeli na posteli a tvárili sa, že neexistujeme, aby mala chvíľu kľudu pre seba 🩷" (K)
*
"Bola som šťastná, že som vôbec mohla byť jednou z ôsmich žien, ktoré mohli byť so svojimi deťmi…naša izba bola hneď vedľa vášho pracoviska, dennodenne sme prechádzali miestom, kde ste mnohokrát zachraňovali tie najkrehkejšie bytosti. Napriek všetkému odvádzate úžasnú prácu a zaslúžite si pracovať v dôstojných priestoroch. Držím palce, aby to vyšlo." (Mária)
*
"Strávila som 40 dní s dcérkou v nemocnici. Dlhých 40 dní, kým sme mohli odísť domov ako rodina. Naše prvé vytúžené a milované dieťa. Bola som vďačná za ochotný personál a že je naše jedine dieťa v tých najlepších rukách a mám možnosť byť pri nej každý deň. Strávila som tam október a november- prišla som v teniskách a odchádzala v čižmách a kabáte… súkromie naozaj nulové, izby pre matky “zaspali” dobu, nedalo sa ani vetrať, keďže sa okná zasekávali a boli vždy poobkladané niečím, aby netieklo cez ne… stav sprchy radšej ani nekomentujem, s horšími podmienkami som sa nikde nestretla…. Keď mi preložili dcéru z inkubátora do postieľky, musela byť naozaj naobliekaná kvôli tej zime na oddelení, ktorá bola zapríčinená práve oknami...Je smutné, že sa to už dávno neriešilo a zároveň som rada, že tie mamičky po mne už budú pri svojich deťoch v dôstojnejších podmienkach. Pozdravujem celé oddelenie a držím palce na lepšie podmienky. Navždy vám budeme vďační za náš poklad." (Elena)
*
"Aj my sme u Vás pobudli skoro 3 mesiace pred 4 rokmi. Napriek žalostným podmienkam a vďaka dobrému personálu sme všetci zdraví a šťastní doma. Ďakujeme. " (Janko, Jurko a mamka Ľuba)
*
"Ubehlo už 11 rokov odkedy som tam bola s dcérkou. Za ten čas čo som tam bola, cca 45 dní,... tak sa vystriedali 2 ročne obdobia a poviem Vám že to bolo dosť kruté, keď sme prežívali obrovskú zimu na Veľkú noc. Och, keď si spomeniem, že detičky museli byť ďaleko od okien, čo tak veľmi fúkalo a pritom boli ešte zapnuté ohrievače, aby im nebola zima. O mesiac nato neskutočná horúčava, v izbách matiek sme sa išli uvariť. Tiež sprcha a WC na toľko mamičiek ... neskutočné ... možno v base majú lepšie podmienky. Ešte že sme boli super partia a pomáhali sme si podporovali sa navzájom. Boli sme šťastné že môžeme byť v blízkosti našich pokladov 👶. Držím pršteky a verím že sa to čoskoro zmení k lepšiemu 🙏" (Ingrid)
*
“Marec 2024 - 4 týždne ubytovaná. Chodili sme plakať na toaletu, aby sme nerušili iné mamičky, bolo to zároveň jediné miesto kde sme nepočuli pípanie a nerozmýšľali či je to moje dieťa…otvárali sme to jedno jediné okno vydlicovým kľúčom, aby sa aspoň ako tak pohol vzduch v izbe, neviem si predstaviť čo tam je teraz…boli sme na izbe 4, jedna telefonovala s rodinou v izbe, druhá v chodbe, ďalšia v druhej izbe a štvrtá v kuchynke…bolo nás 6 a prvá musela ísť do sprchy už o pol 7, aby sme sa stihli osprchovať pred odsávaním…o 11 večer opravovali jednu ako-tak funkčnú sprchu lebo sme v nej boli po členky vo vode…Držíme palce. Každý deň každú sekundu bojujete o životy a zdravie tých najzraniteľnejšich. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 “(Janka)
*
“Dlhých 45 dní v roku 2024, súkromie žiadne, rýchlo sa osprchovať aby sme sa stihli vystriedať jednej sprche. Keď svietilo slnko nedalo sa dýchať ani v izbe neviem si predstaviť ako je tam teraz v lete. Keď dávali malú do postieľky len som trpela aby to nebolo pri okne. Raz tak fúkalo, že sestrička bábätka v postieľke poposúvala bližšie k dverám a dala tam kreslo, aby aspoň tak na nich nešiel ten prievan z okien. Potrebujete to veľmi. Ďakujeme za vašu ťažkú prácu. Ďakujeme za život ❤️” (Patrícia)
*
“Ja som mala posteľ pod oknom a musela som si požičať posteľné plachty a uteráky, aby som vypchala tie fúgy na oknách, inak mi ťahalo rovno na hlavu…Vďaka za starostlivosť o naše dvojičky 🙏🏼, tá bola špičková a človek zabúdal na tie nedokonalosti okolo.” (Ajka)
*
"Len vďaka úžasnému personálu a vlastnému mentálnemu nastaveniu sme všetky mamy neskončili na 4. poschodí - na oddelení psychiatrie, ktorá v tom období horela a naše deti pri tom neboli evakuované. Netopier na chodbe, jastrab bývajúci pod strechou budovy, holuby, ktoré čakajú na príležitosť vletieť dnu ... to nie je sci-fi, ale realita každého dňa na košickej neonatológii. Kto nezažil, neuverí!" (Kačena)
*
Rodila som v tam v roku 2020. Poviem vám nič moc. Okná sa nedali otvoriť, alebo cez ne fúkalo. Jedna sprcha, bola som rada, že som vôbec stihla ísť na toaletu a dať rýchlu sprchu…Ale musím pochváliť lekárov a sestričky. Klobúk dole. O moje dvojičky sa starali veľmi pekne a urobili aj nemožné. (Katarína)
@ivka225 nevadi, ideme do pekla na bielom koni a ked tato krajina pojde do bankrotu, vinnik je jasny LGBT, Brusel, USA, ukrajinci a carodejnice jaaaj este medvede ...
@princkrason Zabudol si ešte Soroša a americkú agentku Čaputovú✌️
Aby nebol pohľad iba čierny, cez víkend som bola s kamoskou, neonatologickou z tohto oddelenia, sú veľmi dojatí z úspechu zbierky, primárka Vanda vela riskovala pre túto vec a je veľmi vďačná za ohlasy a podporu. Aktuálne situácia je veľmi pozitívna, majú už architekta, stavbyvedúceho a viacero zanietenýchľudí, ktorí im už pomáhajú, prerábka je na spadnutie. Všetkým darcom ďakujú.
A áno, takýto havarijný stav je takmer vsade, len oni na to poukázali.
je velmi smutne na tom, ze primarka musi urobit zbierku a obycajny ludia na to prispievaju. o tieto veci sa ma starat stat! ale smutne na tom je , ze nemocnice takmer na celom slovensku su v zlom stave az na niektore vynimky

@veklipo Voliči Smeru / Hlasu / Republiky svoju voľbu nijako nedávajú do súvislosti so stavom zdravotníctva, školstva a krajiny vôbec. Oni volili preto, aby im Korčok nepreoperoval deti na 783 pohlaví, aby náhodou ľudia s inou sexuálnou orientáciou nemali rovnaké práva ... skrátka svojou voľbou chceli potrestať vzdelaných a demokraticky mysliacich ľudí za svoje zbabrané životy. To sa im podarilo a teraz sú spokojní. Súvis s vecami bežného života, ako napríklad zdravotníctvo, nevidia ani trochu.