icon

Varovanie biskupov pred voľbami

17. sep 2023

Kresťania, dnes v kostole ste si mohli vypočuť varovanie biskupov pred nebezpečnými stranami, ktoré neradno voliť. Ak by ste náhodou v kostole neboli, tu je odkaz na ich vyjadrenie:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20230...

viestta
17. sep 2023

@janetinka27 nie, kazdy, kto vyjadril vyhrady voci tomu ako sa katolicka cirkev snazi zmanipulovat volby tak, aby vysledok bol jej predstav prejavil nenavist. Nie, kazdy, kto nesuhlasi s tymto jej pocinom pocituje nenavist k cirkvi, alebo krestanom. Jednaduch maju vyhrady a vyjadrili ich vo verejnej diskusii. O tom boli moje komentare.
A ked uz sme pri tej nenavisti, neda mi nespomenut blahej pamati Zora. Kolko nenavisti voci ateistom sa skryvalo v jeho bohabojnej krestanskej dusi. Kolko zloby cez pismenka tento moralny etalon dokazal len na MK vyplodit. Ja sa v beznom zivote stretavam aj s veriacimi aj s neveriacimi. Su medzi nimi taki aj onaki. Ale take cosi ako on predvadzal v mene toho svojho vyssieho (lepsieho?) moralneho kreditu a principu, tak to som na zivo nikdy nezazila. A musi, vobec nie rada, skonstatovat, ze nebol jediny, ktory svoju nenavist na MK prejavoval.
Takze moja otazka bola, preco sa nazdavas, ze kazdy neveriaci musi jednoznacne cirkev a veriacich nenavidiet? Pretoze ta "odusevnena protikrestanska zakladna postavena najma na vseobecnej nenavisti ku vsetkemu krestanskemu a na nedostatocnej znalosti" je rovnako silna ako ta krestanska nenavistna. Ta dokonca nenavidi ludi za to, ze sa narodili taki aki su, teda homosexuali, pricom ti ludia nijakym sposobom nezasahuju do ich viery, zivota ani ich moralky. Svoju sexualnu orientaciu si nikto nevybera, tak ako si nevybera, ze sa narodi s siestimi prstami na nohe alebo s defektom predsienoveho septa. To vsetko su veci, ktore sa deju pocas vyvoja plodu a nikto nema sancu ich akokolvek ovplyvnit a ani zmenit. Pretoze su to ludia ako kazdy iny, mali by mat rovnake prava ako kazdy iny. Pretoze povinnosti maju rovnake ako heterosexualne vacsina, ci uz veriaca alebo neveriaca, ale prava su im upierane.
Podla toho co sa pise v pastierskom liste, cirkvi ako institucii velmi prekaza, ak by mohi byt v civilnom prave (nie, kanonickom, tam nech si cirkev robi co chce) zrovnopravneni. Preco?

mizoko
17. sep 2023

@viestta im sa nepaci ze su kritizovani, a pravom, za ich snahu potlacat prava inych a nasilim presadzivat tie svoje. a najhorsie je, ze na tom nic zle nevidia

janetinka27
17. sep 2023

@viestta preco opat prekrucas moje slova? povedala som, ze kazdy neveriaci pocituje a prejavuje nenavist voci krestanom? a zoro? ja si pamatam tiez to, ze vsade kde sa objavil, tam si na neho ty reagovala a tam, kde sa neobjavil, tam si ho ty oznacila, aby prisiel.
neviem, kde som sa niekedy vyjadrila nenavistne voci homosexualom.
mozno keby si iba nepreberala a nesirila polopravdy, ale sa skutocne zaujimala o to, comu sa Cirkev venuje a ze sa venuje aj homosexualom - ktori prejavia zaujem alebo hladaju pomoc a utechu, pochopenie, je tu Cirkev aj pre nich. medzi mojimi znamymi, ktori chodia do kostola a dokonca sa aj zapajaju do cinnosti spolocenstva, su aj homosexuali a nikto sa nad nimi nepohorsuje. ale samozrejme, v polopravdach Cirkev nenavidi homosexualov. mozno keby si prisla do nejakeho spolocenstva osobne, tak by si zmenila nazor. ale lepsie je kritizovat zvonka zarucenymi polopravdami.

terezka1947
17. sep 2023

@erikavesela komunistický režim nebol v žiadnej krajine?

autor
17. sep 2023

@viestta Nerozmýšľala si nad odbornou pomocou? Stalkuješ ľudí, vyvolávaš hádky a roztržky, smeješ sa z druhých ľudí, porušuješ podmienky MK, pretože dehonestuješ druhých za gramatiku, čo je zakázané. Ja mám dojem, že ty neprispievaš na MK za účelom diskusie, ale zneužívaš emócie, zasievaš v diskusiách negatívnu emočnú vlnu a potom za podpory druhých sa odbavuješ na diskutujúcich. Prepáč, ale mne tvoje správanie nepríde v poriadku.

viestta
17. sep 2023

Autorka, je to tvoj pocit, ten ti neberiem. Ak je negativna emotivna vlna to, ze poukazem na nieco co povazujem za nevhodne, tak ano, mas pravdu. Tak ci tak, nenavist jednej stany voci druhej a naopak je na kazdej strane. Jednym si ale mozes byt ista, sice mam vyhrady voci cinnosti crkvi na Slovensku, mam vyhrady voci cinom niektorych veriacich, ale mozes si byt ista, ze k nim neprechovavam nenavist.

autor
17. sep 2023

@viestta Ja z tvojich príspevkov cítim, že pohŕdaš druhými ľuďmi a aj ich názormi. Prepáč za úprimnosť.

viestta
17. sep 2023

Nemusis sa ospravedlnovat. Ci pohrdam, ci nie to by bolo na dlhu diskusiu. Ale ak narazas na veriacich ako celok, nie, tymi nepohrdam. Sice nerozumiem ich pohnutkam k viere, ale akceptujem ich. Pohrdam jedincami ako bol napriklad Zoro, ale ten by si pohrdanie zasluzil aj keby bol neveriaci. Bol to clovek plny nenavisti a zloby, ktore obhajoval svojim vyssim moralnym kreditom, ktory vraj ako veriaci mal. Takych ja naozaj nemusim, nechapem a nebudem k nim prechovavat uctu.

erikavesela
17. sep 2023

@terezka1947 nie...to bol socializmus

terezka1947
17. sep 2023

@erikavesela komunizmus má viacero smerov,jedným z nich je socializmus.
A z úcty k ľuďom,kt.boli počas tohto obdobia perzekuovaní sa nehrajme so slovickami.

viestta
17. sep 2023

@terezka1947 komunizmus ako taky je ciel komunistov, spolocnost, kde kazdy robi tolko kolko moze a dostane vsetko co potrebuje a nikto nema majetok a vsetko je vsetkych. Socializmus je predstupen, ktory sme zili a ktory nas mal doviest az do komunizmu. Chvalabohu, nevydalo.

terezka1947
17. sep 2023

@viestta ja poznám rozdiel. A dalo by sa na tuto tému popísať veľa. Ale je podstatné riešiť slovíčka?reagovala som na nie o úplne iné svojou otázkou.

mizoko
17. sep 2023

@terezka1947 no ale u nás bol skutočne socializmus.

janage
17. sep 2023

@mizoko áno ale strana bola komunistická a teda vládli komunisti. A preto si to veľa ľudí spája.

terezka1947
17. sep 2023

@mizoko socializmus tu už bol a dokonca sa v 60r.dostal do ústavy a názvy štátu. Neskôr sa malo pracovať na jeho "zdokonalení" vo forme komunizmu,po vzore našich susedov osloboditeľov od všetkého.
Preto by bolo presnejšie vyjadrenie komunizmus s ľudskou tvárou,nie socializmus s ľudskou tvárou,atď,atď...veľa by sa o tom dalo.
Ale môj prvy príspevok v diskusii je o inom a reagujem na niečo úplne iné a na niekoho úplne iného.

mizoko
17. sep 2023

@terezka1947 socializmus sme budovali a ku komunizmu smerovali 😌 a je to momentálne asi jedno v tejto diskusii,len mi nedalo to nepoopravit 🙂

viestta
17. sep 2023

@terezka1947 ked uz ideme do hlbky, tak socializmus s ludskou tvarou tu bol po tom, co sa predsedom KSC stal Dubcek, zacali sa uvolnovat niektore veci (Prazska jar) a ako taky bol ukonceny vojskami Varsavskej zmluvy, ktore v auguste 1968 vstupili na nase uzemie. Po tom nastalo obdobie normalizacie, ked sa na celo KSC dostal Husak a ideologcky vodca Bilak.

bloger
17. sep 2023

Autorka perfektne si jej to napísala.

terezka1947
17. sep 2023

@viestta nesúhlasím,ale ok

viestta
17. sep 2023

@terezka1947 suhlasit nemusis, to su fakty z dejin 🙂

terezka1947
17. sep 2023

@mizoko áno,presne tak.

terezka1947
17. sep 2023

@viestta viem,že si odborníčka na veľa oblastí-bez irónie,ale vysvetlení aj tejto konkretnej oblasti histórie by bolo viacero a záležalo by aj od toho,či by na to odpovedal historik politolog,historik ekonóm, atď.
Čiže napr.ja nemusím úplne súhlasiť a neznamená,že mám pravdu,ani,že nemám pravdu. Iba nesúhlasím celkom.

terezka1947
17. sep 2023

@viestta ešte raz napíšem,bol to skôr komunizmus s ľudskou tvárou ako socializmus s ľudskou tvárou.
Wiki je fajn zdroj informácií,ale nie história sa chápe v širších súvislostiach. Wiki je základný zdroj info.
O čo ti ide?nerozumiem ti...veď som ani na teba nereagovala,ani tá nezhejtovala. Či musím súhlasiť so všetkým,čo napíšeš?kvôli zdroju Wiki?to nemusím hádam.

viestta
17. sep 2023

@terezka1947 mne nejde o noc viac ako uviest na pravu mieru tvoju nepresnu informaciu
Ak chces, tak si o socializme s ludskou tvarov pohladaj ine zdroje, je ich viac ako dost. Mozno by stacili porozpravat sa s rodicmi a starymi rodicmi. Oni Dubceka a okupaciu v 1968 zazili

terezka1947
17. sep 2023

@viestta moji zase už nežijú práve kvôli režimu,o kt.pisem😔

viestta
17. sep 2023

@terezka1947 to mi je luto, ale potom nechapem preco pises o komunizme s ludskou tvarou... Komunizmus ako ideologia ju nikdy nemal, a to kratke obdobie socializmu, ktore sa pokusalo mat ludsku tvar bolo aj tak komunistami z Moskvy potlacene

terezka1947
17. sep 2023

@viestta už nebudem reagovať...z úcty k svojim rodičom.

feketka17n
20. sep 2023

@terezka1947 doštuduj si históriu, máš v nej medzery. Bol to socializmus, krôčik k "bájnemu komunizmu". Mimochodom, faktický údaj je jednoducho faktický údaj. To akoby si povedala, že nesúhlasíš s informáciou, že týždeň má sedem dní...Vytváraš si aj na takéto faktické tvrdenie názor?

lenkasarka
21. sep 2023